Kérlek mondjátok meg nekem mi lehet az oka hogy a szőlőfürtök egy része elszáradt mielőtt megérett volna. A levelek a környékükön egészségesnek tűntek.
18 napja forr a mustom, két hordóban, üvegedényekben (töltögető bor), és egy PET palackban a házban, ami a kontroll. Ami a műanyag üvegben van, csodálatos illatú, már sokkal inkább bor, mint must, ennyire jóra nem is számítottam. Ma nem bírtam tovább, és vettem egy-egy deci mintát a két hordóból. Lehet, nem kellett volna. Mind a kettő kiábrándító. Mind a kettő új szerzemény (használtak), egyik erős faízű, a másik nagyon durva füst ízű. (Szagra ugyan ezek, a füstösre nincs más jelzőm, mint az, hogy undorító.) Mit lehet ezekkel tenni? Más edénybe nem tudom átfejteni, úgyhogy ez felejtős, ráadásul amíg ki nem forr teljesen nem nagyon akarom levegőztetni. Mi lenne a megoldás? (Arról nem is beszélek, hogy a legidegesítőbb ebben az, hogy a hordók alaposan ki voltak mosva, a mosóvíz tiszta, iható, íztelen, szagtalan volt...)
Szerintem jó lesz az. Forró vizet csak akkor rakj már bele, ha teljesen bedagadt, és ki akarod mosni. Ha nincs más megoldás: Az öregek nálunk régen, ha nem volt pénzük kádárhoz vinni a hordót,és nem volt nagy a baj, akkor befaggyúzták a rést. (Gyertyát felolvasztasz egy edényben, és azt folyasztod a résbe. Figyelj arra, hogy FORRÓ legyen, ne csak meleg, mert akkor lepereg a hordóról.) Konkrétan még nem volt vele tapasztalatom, csak egyszer, amikor szüret előtt bő 2 héttel lett az egyik hordó beáztatva, és mire belekerült a lé, már elkezdett összeszáradni, és egy helyen csepegett. Azt megállította.
ha most kezdődőtt és arról van szó hogy nagyon erős volt a mustod akkor lehet, hogy előfordul de ne pánikolj!
Elképzelhető, hogy nincs olyan baj csak úgy gondolod. Ha nagy szájú hordóban vagy kádon van akkor tedd a következőt. a levet vedd le és tedd hordóba. forrjon el ott. Lehett, hogy simán elforr análkül, hogy bármit is kellene vele csinálnod. Ha annyira beindult, hogy tényleg elment rossz irányba úgysem tudod visszacsinálni helyrehozni.
A levegőtlen körülmények közt kell erjeszteni akkor nem fordulhat rossz irányba az erjedés. Nem tudom mit csináltál de valószínüsítem meleg vagy nagy felület járulhatott a kellemetlen szagokhoz. szüntesd meg és helyrejőn a dolog. Nem baj ha vörös borról van szó és nem teljesen forr el a törkölyön a lé. A szine legfeljebb kicsit vékonyabb lesz de sztem észre sem veszed!
Kösz a választ! Tudsz esetleg valami megoldást! Ha az egész elbaszódik tökön szúrom magam rögvest .... Bevallom, hogy ritka az ilyen, de most kicsit, vagy inkább nagyon tanácstalan vagyok. Előre is kösz ui: a zajos erjedés legelején vagyok,(tegnap este indult be), miután beoltottam fajélesztővel(Unikén 30 dkg), és élesztő vitaminnal .A cukor döntő többsége még a cefrében lakik asszem ...
Hi! Nem csak szivárog. De még áztatom és kapja a forró vizet is.Esetleg van-e valami szer amit vagy kívülről vagy belülről fel lehet vinni és eltömíti ha az áztatás nem jön össze? THX!
Lehet, hogy rossz irányba fordult az erjedés: a Saccharomycodes gombák acetaldehidet (és ecetsavat) is képeznek, de egyes Candida fajok (C. valida, C. mycoderma) is állítanak elő acetaldehidet.
Üdv . Egy ravasz kérdés! Van a pincében kb 3,7 köbméter cefrém, ami közepesen erős aceton illatot áraszt, mikor a cefretalpat lenyomom, átkeverem. Mitől van ez? A google nem nyom ki semmi megoldást. Legalábbis nem lelem. Help please.....
Ha nagyon ereszt (="ömlik"), akkor mindegy, otthon úgy sem tudod magad megcsinálni, kádárhoz kell vinni. Ha viszont csak csurog, akkor áztasd be (pl állítsd fel, töltsd tele vízzel, és önts a tetejére is vizet, majd mindig pótold ami elfolyik), és beduzzad. Bár mivel öreg hordó, azt mondtad, ellenőrizd, hogy nem penészes/büdös-e, nehogy feleslegesen vesződj a duzzasztással.
Az időjárást tekintve egyetlen dologtól félek... attól, hogy egész októberben szitáló, szemerkélő, nyálkás időjárás lesz. Na az betenné a kaput a hárslevelűnek.
Egy kis fagytól nem félek, mert az jót is tud tenni a szőlőne. Az érés már nagyon a vége felé jár, de egy korrekt hétnyi napos időjárás még kell.
Vasárnap kóstoltam körbe a hársot és bár nem rossz, de nem érzem még olyan koncentráltnak amilyen szokott lenni és amit célnak tűztem ki. a Héten szüreteltek már a Kreinbacheréknél és a Tornaiéknál is. Pont így volt ez tavaly is. Jött a rossz idő és pánikolt mindeki meg szedték ezerrel a szőlőt. Akinek meg bírták az idegei azok Október közepétől gyönyörű szőlőt szüreteltek.
Én amúgy nem foglalkozom ezzel a száraz/nemszáraz dologgal... szerintem ez egy felesleges fétise a borágazatnak. Nem az a célom, hogy száraz vagy hogy félédes bort csináljunk, hanem az, hogy koncentrált, intenzív, hosszú ízű és tartalmas bort csináljuk. 20-as mustfokkal meg jó esetben 25-ös extraktot ad a hérslevelű, 22-23 mustfoknál már közelítjük a 35-ös extraktot.
A 2007-es hárslevelűnk szárazanyagtartalma 39,6 g/l, alkoholja 14 vv%, savai 10 g/l és a maradékcukor 15 g/l.
Na ilyesmi a célunk idén is. Vékonyabb csontszáraz hárslevelűt 12-es szesszel és 25-ös extrakttal tud csinálni más is a hegyen. Az nem a mi pályánk.
Igazán száraz bornak ott van amúgy a Traminink... az már ki is forrta magát és csontszáraz. A juhfark is száraz lesz szerintem... hogy igazán száraz lesz-e vagy marad benne 3-4g cukor az a következő hetekben dől el.
Nem feltétlen az eső a legnagyobb gond szerintem -mert ilyen méretű szárazság után a 20-30 mm sem kottyanna meg a talajnak, szőlőnek- hanem az a drasztikus lehűlés és jóval az átlag alatti hőmérséklet ami a következő 2 hétben látszik. Érésre nagyon nem lehet számítani és benne vannak a pakliban a hózáporok, ill. derült szélcsendes időben a nem csak talaj menti fagyok is. ez a diagram Somló környékére szól: link Én hajlok a szüret felé, hacsak nem lesz vmi kedvező változás - és csalódott lennék, ha nem lenne min. 22es mustfokom. Azért a 20 messze nem közepesen gyenge egy hársnak sőt, végre lenne egy igazán száraz borotok!! ;)
Na, mostantól nehezednek a napok... a hétvégére esőt ígérnek a Somlóra, vagy 30mm-t összesen. A hárs most tart 20 mustfoknál. Meghoztuk a gyors döntést, hogy nem szüretelünk még. Nagy kockázatot nem vállalunk, mert a hárs felét simán elvitte már a jég, de arra gondoltam, hogy ami maradt az inkább legyen nagyon frankó mint közepesen gyenge.
Megvolt a szüret,18,1-2 fokkal kb 20-22 hl kékfrankos lesz belőle borban. Kap még 50 kg cukrot, oszt had rotyogjon vagy 10 napig. Gratulálok magamnak... :)
Akit érdemben érintett, annak nyilván nem újság, én csak most vettem észre, hogy aug. 1-től több pontban módosították a bortörvényt. Ami számomra különösen örömteli, hogy a házikerti szőlő max. méretét 500-ról 1000 m2-re emelték. Hurrá! A 850 m2-es szőlőbirtokom kikerült az illegalitásból!
A szombati szüret eredménye: cirfandli: 22 MM, olaszrizling 20,5 MM, kékfrankos 19 MM. A mennyiség a remélttől több lett, minket szerencsére elkerült mind a jég mind a betegségek.
A hétvégén leszedtük a jégverte juhfarkot. A mennyiség ahogy számítottam messze elmaradt a tavalyitól, de minőségileg kiválló az alapanyag. Melós volt a jég nyomait eltávolítani a fürtökből, de megérte a munka. Átlagban 22.5 mustfokkal szedtük le a tőkénként 2-3 fürtöt.
No, de most melyik az igaz? 21-es cukorfoknál, összeragadnak az újjaid a friss musttól és konkurens "szüretelők" (méhek, darazsak) is akadnak, (igaz októberre a konkurencia, talán már nem annyira gyakori). Vagy igen?
Hát, nagyon nem mindegy, hogy hogyan csinálod a próbaszüretet. Más-más cukorfok van a szőlőben a különböző oldalakon (keleti, déli, nyugati) a szőlőfürt részein (külső bogyók, belső bogyók), a szőlőterület egyes részein.
Valószínűleg a próbaszüret teljesen fals eredményt hozott. A mustfokolódat meg ki kéne próbálnod a másik fokolóval azonos mintán. Ha tényleg 4 fokot csal, akkor ki kell dobni (ez azért kurva sok, nem hinném, hogy ha ép, ilyen mértékben tévedne).