Keresés

Részletes keresés

Radix Creative Commons License 2002.07.01 0 0 131
Hello!

Pivovar feloldotta a NI-t.

A Siebm. az ún. Siebmacher-féle címeres könyvre utal. Ez a nagy sorozat (több tucat kötet) a XIX. század végén jelent meg, és a német nyelvterületről (plusz pl. Magyarországról) rengeteg címer leírását, a család rövid történetét és a címerek rajzát tartalmazza. A teljes sorozat címe: Das grosses und allgemeines Wappenbuch. Az első címereskönyvet Johann Siebmacher 1605-ben adta ki.

Magyarország anyagát 5 kötet + 1 erdélyi kötet, valamint + 1 horvátországi kötet tartalmazza. A magyar kötetek Csergheö Géza munkái:
Wappenbuch des Adels von Ungarn. I-V. Bd. Nürnberg, 1885-1894.

Kempelen helytelenül hivatkozik az I. kötetre, mivel az R betűs családokat a III. kötet tartalmazza. A III. kötet 530. oldalán olvashatunk a Rajeczky családról egy rövid bejegyzést: a leírt címer Rajeczky Márton 1682-es pecsétjéről való, egy griffet ábrázol. A kötet 382. táblája tartalmazza magát a címert.

Nos, ennyi :)

Radix.

Előzmény: Setni (129)
Pivovar Creative Commons License 2002.06.29 0 0 130
Miért pont itt ne kotyognék bele :-)

Czímert l. Siebm. 530.

Ez nyilván a címertani munka (bocs, nem tudom, melyik) megfelelő részének megadott oldalára utal.

– Vö. még NI. IX-593.

Ez pedig a "Nagyiván"-ra, a szintén az Arcanumnál fellelhető adatbázisra hivatkozik, a kilencedik kötet 593. oldalára... :-)

Ott pedig enyi van róluk:

Rajeczky család.

Turócz vármegyei család, 1722-ben élt közűlök Rajeczky János.

Előzmény: Setni (129)
Setni Creative Commons License 2002.06.28 0 0 129
Üdvözlet!

A Arcanum adatbázisában találtam egy adatot, csak sajnos nem tudom mit jelent.
Családkutatás/Kempelen Béla: Magyar nemes családok/9. kötet/R/Rajeczky.

Czímert l. Siebm. 530. – Vö. még NI. IX-593.

Tudna valaki segíteni?:-)

Setni Creative Commons License 2002.06.27 0 0 128
Szia Radix!

Már régóta nézegetem a bogardi.com-ot. Nagyon tetszik, csak még nem sikerült feliratkoznom
a tagok közé. Van erre vmi lehetőség? Nagyon érdekelne a dolog.

Előzmény: Radix (126)
Setni Creative Commons License 2002.06.25 0 0 127
Jó reggelt Radix!
Köszönöm a tippet:-)
Előzmény: Radix (126)
Radix Creative Commons License 2002.06.24 0 0 126
Hello Setni!

Nézz be ebbe a topicba:
Nevek, családnevek magyarul. Igen csak tudósnak tűnnek az itt irogató urak :)

Üdv.

Radix.

Előzmény: Setni (125)
Setni Creative Commons License 2002.06.24 0 0 125
Üdvözlet!
Tudja valaki, hogy az idegen nevű vezetéknevek eredetéről, hol lehetne anyagot találni?
Földrajzi nevek etimológiájáról több könyvet is láttam már, de vezetéknevekről még nem.

Előzmény: Radix (122)
Brettonwoods Creative Commons License 2002.06.22 0 0 124
Radix

Köszi, majd jelentkezem, hogy hol tartok, ill. ha elakadnék.

Mégegyszer köszönöm

szurke endre Creative Commons License 2002.06.21 0 0 123
Hello!

Vagyis egyszeruen csak be kell menni a megyei leveltarakba? S ott pl lehet-e ezeket az anyakonyveket lapozgatni; kezbe venni? Mert ha tudom mondjuk egy szepszulom nevet de csak kb a szuletesi idejet, megis csak lapozgatni kell.

Ennel is nagyobb bibi, hogy az egesz bagazs allandoan maszkalhatott. Vandoroltak a dragak. En mar azon is kiakadtam, hogy - mint irtam, korabbi elkepzeleseimmel szemben - nem is budapestiek a dedszuleim. De mit csinaljak egy ukapaval, aki Balassagyarmaton halt meg (meg is szereztem a h.a.kivonatot), Recsken eldegelt elotte, egyik fia Erdotelken szuletett, de ott is csak atutazoban volt. Vagy egy masik dedapam, aki Egerben kapott allast, azert jott at oda a Felvidekrol valahonnan, ahol szinten csak allomasozott. Honnan lehet kideriteni szarmazasi helyuket, ha a halottiban nincs benne, hol szuletett. Hely nelkul elegge meg van love az ember.
Vegyek elo cenzust? Amig ritka-nevu az os, addig oke; de amikor atlag-neve van, ez sem megy.

Orulok, ha mas tapasztalt cs.kutatotol velemenyt hallok, koszonom.

sze

Előzmény: Radix (122)
Radix Creative Commons License 2002.06.21 0 0 122
Helló!

Valóban sok anyakönyv pusztult el, de a helyzet nem reménytelen. Az egyházaknak az 1820-as évektől évente be kellett adniuk egy másolatot a vármegyei levéltáraknak. Nem minden egyház/hitközség adta le rendesen, de a többség igen. Ezeket a másolat köteteket ma is a megyei levéltárak őrzik.

Radix.

Előzmény: szurke endre (119)
Radix Creative Commons License 2002.06.21 0 0 121
Helló Brettonwoods!

Szerintem itt érdemes elkezdeni, ezt érdemes elolvasni:
TÁJÉKOZTATÓ CSALÁDTÖRTÉNETI KUTATÁSOKHOZ.

Sikeres kutatást!

Radix.

Előzmény: Brettonwoods (120)
Brettonwoods Creative Commons License 2002.06.21 0 0 120
Sziasztok!

Gondolom már sokan fordultak hozzátok ilyen problémával, bocs ha már unjátok, a segítségeteket szeretném kérni!

Nemrégiben arra ébredtem, hogy nem tudom pontosan, honnan származom, mi a családom története. A dédszüleim nevén és egy-két adatán kívül semmit sem tudok a családomról. Ezért családfakutatásba szeretnék kezdeni.

Teljesen amatőr vagyok ezen a téren, semmi ötletem, hogyan kell hozzáfogni a dologhoz. Két nagyszülőm még él, ők elmondták amit tudtak, adtak régi papírokat, de ezek elég hiányosak. Sokszor pedig a "régiekről" szóló legendák, történetek egymásnak teljesen ellentmondanak.

Arra kérnélek benneteket, hogy segítsetek abban, hogyan fogjak hozzá, milyen forrásból szerezhetek infókat, ill. ha vannak egyéb hasznos tanácsok, szívesen fogadnám őket.

Előre is köszönöm!

szurke endre Creative Commons License 2002.06.20 0 0 119
Hello!

Bar mar regen egyszer beindultam csaladfa ugyben, tartosan masfel honapja tort ram ez a "vesz". Kicsit raertem es az Interneten kalandozas kozben bukkantam a temara, ill. az alabb is javasolt genpro programra. Belevagtam.

Eloszor fejbol ugy 50-80 fo kerult fel a fara, aztan a meg elo nagyszuleim segitettek.
Kozben elkezdtem XX. szazadot "feldolgozni", anyakonyvi papirokbol eleg sok kiderult. Igy most 7 generacional jarok, 320 fonel. 16 ukszulobol 13 neve es szul/halala van meg, csak altalaban szuletesi helyuk nincs, igy nehezebb lesz felfele tovabb kutatni. 7 szemely az eggyel korabbi generaciobol van meg (uk-ukszulo? szepszulo?). OK kb 1820 korul szulethettek.

Innentol lesz igazan nehezebb. 1) a dedszuleim egyike sem budapesti, s az o szuleik is mashol szulettek, egyelore soknak nem is tuom, hol 2) sok zsido anyakonyv elpusztult, a temetok sem mind gondozottak, nehez a nyomozas.

De meg leveltarakban nem is jartam, meg cenzusokat sem nezegettem. De jo moka, az tuti.

sze

kerub Creative Commons License 2002.05.30 0 0 118
Szerintem a MOL - nak is van valami ilyen anyaga!
Előzmény: családfakutató (117)
családfakutató Creative Commons License 2002.05.29 0 0 117
Üdv Mindenkinek!

Szeretném felhívni a figyelmeteket a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületére (Arbeitskreis ungarndeutscher Familienforscher, röviden AKuFF). Az egyesület honlapja: http://www.geocities.com/akuff_hu/ (Mi is összegyűjtöttünk sok linket, ami esetleg Nektek is hasznotokra lehet.)

Az egyesületről:

Egyesületünket 2000. novemberében hoztuk létre a sindelfingeni székhelyű AKdFF (Arbeitskreis donauschwäbischer Familienforscher) hazai testvérszervezeteként. Az AKuFF elsősorban a magyarországi németek származásával foglalkozó családfakutatók szervezete, ami természetesen nem zárja ki a magyar ill. más nemzetiségek kutatását.

Fő célja a kutatók egy szervezetbe tömörítése, egymás kutatási tevékenységének megismerése által az információcsere elősegítése, a kutatáshoz szükséges szakmai segítségnyújtás és a tudományos háttér biztosítása. Érdeklődési körünkbe tartozik ezen kívül a svábság története, helytörténet, a történelmi segédtudományok (címertan, pecséttan, archontológia, kitüntetés-jelvénytan, térképészet stb.)

A személyes találkozás érdekében évente általában 3 szakmai napot szervezünk, amennyire megoldható, az ország különböző területein, elsősorban tagjaink egy-egy lakóhelyén. Itt a hivatalos egyesületi teendőkön kívül egy-két szakmai előadást, referátumot hallgatunk meg, és ha lehetőségünk van rá megtekintjük a témába vágó helyi nevezetességeket (betelepítés-kori síremlékek, helytörténeti gyűjtemény stb.)

A következő szakmai nap időpontja: Pécs, Lenau-ház, Munkácsy M.u.8, 2002. június 22-én 8:30-tól.

kerub Creative Commons License 2002.05.05 0 0 116
Ha vannak voltak kivándorlók a családodban azt is meg tudod kutatni a DAD - ban.
A Brémai kikötőből kiutazókról csináltak a németek egy igen alapos adatbázist ami egyenlőre még ingyen kutatható.
Az érkezési oldalon is feldolgozták ugyancsak ezeket az adatokat de ott már fizetni kell a keresésért.
DAD katt ide

Előzmény: Setni (115)
Setni Creative Commons License 2002.05.03 0 0 115
Köszönöm a segítséget.:-)
Előzmény: kerub (114)
kerub Creative Commons License 2002.05.02 0 0 114
Családkutatási tájékoztató!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tisztelt Hölgyem/Uram! Kedves kutató!

A levéltárak - az érvényben lévő jogszabályok értelmében - ügyfelek részére nem végeznek iratfeltáró kutatómunkát, csak konkrét adatra vonatkozó “adatszolgáltatást”. Ezen túlmenően Önnek csak családkutató cégek megbízásával van lehetősége mélyebb szintű, illetve nagyobb horderejű kutatásokat végeztetni.

A magáncélú kutatói munkához - amennyiben személyesen óhajtja elvégezni - a munkatársak a szükséges segítséget megadják. Ennek megfelelően - a hatályos levéltári és adatvédelmi szabályok értelmében - kutatómunkát bárki végezhet a kutatási szabályok figyelembe vételével.

A családkutatásoknál fontos tudni, hogy az 1992. évi LXIII. (ún. adatvédelmi ) és az 1995. évi LXVI. (ún. levéltári) törvények értelmében a levéltárakban általában 60-90 évnél régebbi személyes adatok szolgáltathatók ki. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kutatónak ennél régebbi, biztos és konkrét adattal (adatokkal) kell rendelkeznie a kutatás megkezdéséhez.

Eredményes kutatómunka a keresett személy(ek) egykorú lakhelye szerinti illetékes megyei levéltár anyagában folytatható, ami esetünkben azt jelenti, hogy levéltárunkban csak a mai (ú.n. Nagy-) Budapest területén élt, lakott, dolgozott személyekre őrzünk - igen hiányosan - adatokat.

A területi szabálytól kizárólag az anyakönyvek esetében van némi eltérés: a mai Magyarország területén keletkezett és fennmaradt (fellelhető), 1895. szeptember 30-ig keletkezett egyházi anyakönyvekről a Magyar Országos Levéltár {Bp., III. Bécsi út 314-324.} őriz mikrofilm-másolatot, ezek ott helyben kutathatók.

A fent vázoltaknak megfelelően a mai Magyarország területén keletkezett anyakönyvek mindkét intézménynél [Budapest Főváros Levéltára, Magyar Országos Levéltár] kutathatók

a település

a felekezet, valamint

az “anyakönyvi esemény” (születés, házasság, halál) hozzávetőleges időpontjának ismeretében.

Általánosságban a fent vázolt “lelőhely”–kutatás a nem anyakönyvi adatok feltárása esetén is érvényes: hivatalos iratok, sorozási jegyzékek, stb., a területileg illetékes (megyei) levéltárban kereshetők, tehát a településre, időbeli behatárolásra feltétlenül szükség van.

Magyarországon központi, családkutatással foglalkozó hivatal, illetve nyilvántartás nincs, ilyen tevékenységet privát vállalkozók, egyesületek folytatnak, a kutatási feltételek számukra is azonosak az Önével.

A fenti tények, adatok a jelenlegi Magyarország területére érvényesek, az 1919 után más országokhoz csatolt területekre vonatkozóan az érintett szomszédos országok levéltári törvényei adhatnak segítséget.

Amennyiben személyesen kíván kutatni levéltárunkban, erre I. osztályunk kutatótermében van lehetősége {VIII. Leonardo köz 2., tel.: 333-0580; nyitva: hétfőtől csütörtökig 9-16, pénteken 9-12 óra között}.

Előzmény: Setni (113)
Setni Creative Commons License 2002.05.02 0 0 113
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek olyan aki járt már a levéltárban?
Amennyiben igen, néhány mondatban leírhatná, hogy
is kezdte a kutatást és milyen sikerrel járt.
Én is régóta tervezem, hogy belevágok. 1800-as évek közepéig jutottam, de az előzményekhez be kell mennem a levéltárba.
Kispesti katolikus templommal is probálkoztam születési adatok beszerzésével, de ott tudtam meg, hogy 1800-as években még Váchoz tartoztak.
Setni Creative Commons License 2002.05.02 0 0 112
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e köztetek már olyan aki járt már a levéltárban?
Amennyiben igen, néhány mondatban leírhatná, hogy
is kezdte a kutatást és milyen sikerrel járt.
Én is régóta tervezem, hogy belevágok. 1800-as évek közepéig jutottam, de az előzményekhez be kell mennem a levéltárba.
Kispesti katolikus templommal is probálkoztam születési adatok beszerzésével, de ott tudtam meg, hogy 1800-as években még Váchoz tartoztak.
kerub Creative Commons License 2002.03.22 0 0 111
ovics Creative Commons License 2002.03.22 0 0 110
Nem ártana feléleszteni ezt a topicot.
UNICORNIS!
Ez a mormon programot igy nem tudom elérni.
kerub Creative Commons License 2002.03.10 0 0 109
Bocsánat a hivatkozást pontatlanul adtam meg van még mindig a levéltári site katt ide
Kerub
Előzmény: ovics (107)
ovics Creative Commons License 2002.03.08 0 0 108
már nem él ez az elérési út
Előzmény: Unikornis (87)
ovics Creative Commons License 2002.03.08 0 0 107
már nem található meg ez a site
Előzmény: kerub (91)
Makács Dezső Creative Commons License 2002.03.06 0 0 106
Köszi Kerub!
Előzmény: kerub (105)
kerub Creative Commons License 2002.03.04 0 0 105
Az anyakönyvek dolgában jó reménnyel kutatható a Nyitrai levéltár , esetenként Pozsony.
Van itthon is a Levéltárban kutatható anyag óbudán.
Nézz szét a MOL honlapján. (ez a Magyar Országos Levéltár nem az olajosok.)
Előzmény: Makács Dezső (104)
Makács Dezső Creative Commons License 2002.03.04 0 0 104
Üdv Mindenkinek!

Nekem az egyetemen sikerült felvennem egy tanegységet anno, családom társadalomtörténete címmel. Így még egy jeles érdemjeggyel is díjazták, hogy utánajárhattam felmenőimnek. A legkorábbi bizonyított adat a XVIII. század legvégéről származott családomról. Tudom, hogy azzal itt labdába se rugnék, de az én "magyar narancsom".

Volna egy kérdésem: Erdély és a Felvidék területén születettek után hogyan keresgéljek? (Azonkívül, hogy menjek ki oda).

kerub Creative Commons License 2002.01.06 0 0 103
Előzmény: Koktélkréker (102)
Koktélkréker Creative Commons License 2002.01.06 0 0 102
A legtöbbje már szerepelt a fórumon, de így összeszedve talán hasznos lehet.

http://familytreemaker.genealogy.com
http://genealogie.thewebconnection.nl/
http://index.hu/cikkek/0001/csaladfa/
http://www.ancestry.com
http://www.arcanum.hu/gesta/
http://www.bogardi.com/gen
http://www.cyndislist.com/immigrat.htm
http://www.danmorin.com
http://www.familysearch.com/
http://www.genealogia.info.hu
http://www.genopro.com
http://www.genopro.net
http://www.geocities.com/Heartland/Hills/3916/search/
http://www.myfamily.com
http://www.natarch.hu/
http://www.yourfamily.com/

Jó kutatást mindenkinek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!