Keresés

Részletes keresés

_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -3 0 409000

 

 

A valóság az, hogy azok az emberek laknak szupermodern és szupertakarékos házakban, meg használnak szuperkorszerű EV-ket - akiknek a jövedelmi/vagyoni helyzetük alapján egyáltalán nem is számít valójában a rezsi, az üzemanyag, stb...

 

Azt felejted el mindig (söt allandoan), hogy 25 ev alatt meg sok sok minden törtenik ... hiszen 2047 meg nincs a közelben.

De nyugodtan hangoztasd tovabb, hogy ez is, meg az is, meg minden "lehetetlen" ... hatha valaki el is hiszi.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (408992)
farkaséhes oroszlán Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408999

Afrika jövője nem a decentralizált energiatermelés.

Viszont nem szénalapú.

 

https://youtu.be/CRsy4dxV56M

_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -3 0 408998

 

Nem tudsz összefüggésekben gondolkodni, nem megy. 

 

Ha te ezt ex cathedra kijelented (egy gyakorlailag ismeretlenröl), akkor az biztosan ugy is van. :-)

A te ismereteid pedig annyira a magyar lehetösegekhez vannak passzintva (legyökölve), ami a te gondolkodasodat az orszagon kivül lehetetlenne teszi ... ezert allandoan a "lehetetlen"-ezes.

 

Az a bajom, hogy olyan dolgokról fantáziáltok tövissel/aurival - amely jelenleg az emberiség egyszámjegyű százaléka számára lehet potenciálisan elérhető opció - kötelezővé és általánossá tétele pedig voltaképpen a puszta emberi létből zárná ki véglegesen a maradék 9x%-ot.

 

 

Nos, ez mar egy konkret MELLEFOGAS.! Ha az emberiseg egyszamjegyü resze van csak "pozicioban", akkor MARIS elfelejthetjük, hoy a CO2-t problemat megoldjuk ... mert ILYEN KÖRÜLMENYEK MELLETT EZ LEHETETLEN. Van ~20 (esetleg 25) ev arra, hogy megoldjuk a problemainkat. Több nincs, mert megsülünk. Magyarorszag feladata az lenne, hogy a vilag villamosenergia terneleseböl (az most ~26 000 TWh/ev ... 25 ev mulva talan ~40 000 TWh lesz) 25 ev alatt ebböl ~20 000 TWh-t a vilag (illetve annak a CO2 kibocsatasat) kiiktassa. Ebböl a feladatbol Mo. szerepe mindössze tovabbi ~40-50 TWh elektromossag CO2-mentesitese lenne. Ha ez a magyarok >90%-t exisztencialisan kiüti, ... akkor nem szoltam.

 

A másik pedig, hogy nem az a kérdés, ki tudod-e váltani szélkerékkel, akkumulátorral, hidrogéntárolóval és egyebekkel végül a szénégetést Németországban - hanem az, hogy EZ MIBE FOG KERÜLNI.

 

Igen. Europa (egysegesen) ugy gondolja, hogy kevesebbe fog (összesen) kerülni az uj rendszer, mintha a regi rendszernel maradnank (ez, ugy tünik Mo. allaspontja) ... es a regi rendszert foltoznank örökösen (ennek megitelesehez szinten az kell, hogy valaki megertse, hogy mit ertünk exponencialis fejlödes alatt).

 

... ezért a világ néhány legfejlettebb és leggazdagabb országán kívül ERRE NEM LESZ PÉNZ. PONT.

 

 

A regi rendszer patyolgatasara lesz pénz? Pont. Mert, ha arra se lesz, akkor minden besül. Pont.

(Különben pont ezek a fejlett es leggazdagabb orszagok produkaljak az egetes ~>80%-t. Pont.)

 

És ameddig nincs világkormány, és bizonyos normákat nem lehet az egész világra rákényszeríteni ( - addig egészen biztos, hogy a világ szegényebb országokban lakó mintegy 90%-a (!!) az olcsóbb technológiákat fogja preferálni.

 

Itt mar ismet nagyon nem ertesz valamit (de lehet, hogy csak szerintem,mert Pax 2 ingyé´ lesz). :-)

En pl. abban bizom, hogy ez megvalosuljon ... te meg abban, hogy az egetes (esetleg, Pax 2 ...) olcsobb marad, mint a megujulok. Hat, nem fog. Mar most sincs igy ...

... vagy olyan technológiákat tudunk kifejleszteni, amelyek úgy tudják a fossziliseket kiváltani, hogy NEM DRÁGÁBBAK azoknál, és nem kényszerítenek ránk tolerálhatatlan kompromisszumokat ...

 

Ez megint egy leragadt es "lehetetlen" allaspontu tevedes, mert szerintem is az kell, hogy a megujulok relativ olcsobbak legyenek. Semmi uj tovabbi technologiara NINCSEN szükseg ... a meglevök elegendöak lesznek. Pl. szamolj a mostani megujulok arahoz, (ami mar most is a legolcsobb energiaforras) meg tovabbi 1-1,5 cent/kWh-t ... es annyiba kerül az uj rendszer ...

De latom, ezt nem ertetted meg, vagy nem olvastad el, vagy nagyon különbözik a velemenyünk, hiszen mar az elmult napokban is vagy 5-ször leirtam.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (408990)
,m,1710 Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408997

A "passziv ház" fütése tartos hideg téle is sok energiát fogyaszt, de kevesebet mind a nem "passziv"

 

vanak házak ami elektromos fütés van, van amely olaj fötésü, van aho táv fötés van, ez országoktol is függ,

van ahol egy kályha van, van ahol cserépkályha van ami  szenet meg fát éget,

te berakhatsz számoka, de azok csak számok maradnak.

 

A német igy füt, a finn meg ugy füt vagy a bulgár esetleg a skot.

A Országháza hogy van fütve? vagy hasonlo vén hodályok? vagy a Buckigham Palace? valoszinü nem szigeteltek (csak egy gondolat)

Előzmény: _Berci (408962)
Tomsz85 Creative Commons License 2022.01.22 -1 1 408996

Berci ezekhez hasonló hozzászólásival (amire reagáltál) csak annyi a bajom, hogy más a valóság (gyakorlat) és más az elmélet. Lényegében ezt írtad le te is csak hosszan. Önmagában azok a számok amiket Berci leír, azok biztos úgy vannak, biztos nem maga találta ki, csak ami tanulmányban jól mutat, az még nem kerül át automatikusan a gyakorlatba. Tanulmányt mindenről lehet írni, passzív házakról és a legkorszerűbb fűtési rendszerekről, csak ott hibádzik a dolog, amikor valaki ezt felszorozza minimum egy országnyi méretre, ne adj Isten kontinensre vagy egyből az egész Világra. Ráolvasással nem ennek a dolgok. Egy ország lakásállománya nem cserélhető és nem is cserélődik ki rövid idő alatt, kell hozzá minimum 100 év, elég csak megnézni a jelenlegi lakásállományt. És például a lakás-fűtés témához sem elég a Berci által olyan szívesen emlegetett smart telefonok forradalma és hasonlók. 

Előzmény: advocatusdiaboli (408990)
Tomsz85 Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408995

És a rengeteg pénz önmagában még nem is elég hozzá. 

Előzmény: _Berci (408985)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408994

Harris rossz munkát vegzett a varosrendezési projectjével?

Előzmény: advocatusdiaboli (408990)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.01.22 -3 0 408993

Ez szektorfüggő. Nagyon sok - főleg műszaki - területen ez igaz. De még ott is erősen eltérő a fejlődés sebessége.

Előzmény: _Berci (408991)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.01.22 -3 2 408992

Tényleg? ÉS TE MIÉRT NEM ILYENBEN LAKSZ???

 

Milyen jövedelmi viszonyai vannak az "ismerősödnek"???

 

A valóság az, hogy azok az emberek laknak szupermodern és szupertakarékos házakban, meg használnak szuperkorszerű EV-ket - akiknek a jövedelmi/vagyoni helyzetük alapján egyáltalán nem is számít valójában a rezsi, az üzemanyag, stb...

Akiknek viszont nagyon is számítana (és akik sokan vannak) - azok viszont jellemzően sosem lesznek képesek ezeket megfizetni...

Előzmény: _Berci (408988)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -4 0 408991

Csaxolok, hogy a "valtozasok sebessege" azota (~40 eve) csak gyorsult ... nem pedig lassult.

Előzmény: advocatusdiaboli (408986)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.01.22 -3 1 408990

Berci, a nyugati világban jelenleg annyiba kerül már egy telek ára is, és egy akármilyen házra is olyan előírások vonatkoznak - hogy a társadalom alsó 3-4 decilise számára most már a normális lakhatás elérhetetlenné kezd válni, nőnek is a társadalmi feszültségek.

Nem tudsz összefüggésekben gondolkodni, nem megy. 

 

Nem érted ezért azt sem, hogy nekem tulajdonképpen mi a bajom.. Az a bajom, hogy olyan dolgokról fantáziáltok tövissel/aurival - amely jelenleg az emberiség egyszámjegyű százaléka számára lehet potenciálisan elérhető opció - kötelezővé és általánossá tétele pedig voltaképpen a puszta emberi létből zárná ki véglegesen a maradék 9x%-ot.

Passzív ház? Még Németország lakosságának a nagyobbik fele is olyan épületekben lakik - amelyeket semmilyen módon sem lehetne passzívvá tenni, ugyanakkor ezek jelentős része "történelmi örökség" - Berlin, Párizs, London, Bécs, Budapest történelmi városnegyedeit nem fogjuk földig rombolni és passzívként újraépíteni - de erre pénz sem lenne, sehol sem, és nem lesz a jövőben sem. Ez az egyik fele a dolognak...

 

A másik pedig, hogy nem az a kérdés, ki tudod-e váltani szélkerékkel, akkumulátorral, hidrogéntárolóval és egyebekkel végül a szénégetést Németországban - hanem az, hogy EZ MIBE FOG KERÜLNI. És mivel az teljesen biztos, hogy sokkal, de sokkal többe fog kerülni, mint a sok helyen még mindig nagyon olcsón és könnyen elérhető szén, olaj, gáz égetése - ezért a világ néhány legfejlettebb és leggazdagabb országán kívül ERRE NEM LESZ PÉNZ. PONT.

És ameddig nincs világkormány, és bizonyos normákat nem lehet az egész világra rákényszeríteni (az Euro6 is csak az EU-ban érvényes ám, és a világ országainak kb: harmadában SEMMILYEN kötelező norma sincs még rögzítve !!) - addig egészen biztos, hogy a világ szegényebb országokban lakó mintegy 90%-a (!!) az olcsóbb technológiákat fogja preferálni.

 

Ahogy próbáltam már sokszor megértetni veletek, de hiába: vagy olyan technológiákat tudunk kifejleszteni, amelyek úgy tudják a fossziliseket kiváltani, hogy NEM DRÁGÁBBAK azoknál, és nem kényszerítenek ránk tolerálhatatlan kompromisszumokat sem (az EV például szerintem minden szempontból ilyen ma még, sokkal drágábban sokkal szarabb és nyűgösebb) - vagy mások máshol úgyis az utolsó grammig el fogják a meglévő fosszilis készleteket használni. Mi több, ha ez olyan jelentős versenyelőnyt jelent számukra, ami már nem lekezelhető - akkor a váltótechnológiák feladására, de legalábbis azok korlátozására, visszalépésre fognak kényszerülni az újabbakat erőltetők is. Ahogy a németeken is látszik, orrba-szájba nyomják a megújulókat - de a végén mégis szénégetés lesz a dologból, vagy összeomlik minden - ami persze nem vállalható...

 

Semmi kifogásom egyébként a passzív ház ellen sem, ha nem kerül tolerálhatatlanul sokba - de ezzel együtt számolj az ingatlanok kb: 100 éves megújulási tempójával (ezt bírja ki legfeljebb anyagilag még a fejlett országok gazdasága is), vagyis, még ha sikerül is normává tenni végül - akkor majd 80-100 év múlva jön el az a pont, amikor már a házak zöme (még akkor sem mind, messze nem, de a zöme, mondjuk kétharmada) passzív lesz. 

Ám addig még leéli az életét két generáció, talán nem kellene leszarni őket, nem gondolod?

Előzmény: _Berci (408980)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408989

Jelenleg (pl. a legujabb Apple M1 chip) az ~50-60 milliard tranzisztorfunkcional tart.

Ide mar nem lehet "egyszerüen es parthatarozattal" felzarkozni ...

Előzmény: Capibara (408982)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -3 0 408988

 

Egy ismerösöm, 70 kWh/ev/m2-es hazban lakik. Gyakorlatilag eleg neki, ha a TV, PC, display, estleg fözöcskezes müködik ... tovabbi fütesre (altalaban) nincs is szüksege. A 15 kWh/ev/m2 ennek a nagyede ...

Előzmény: kobab (408979)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.01.22 -3 1 408987

Gábor Dénes nagyon okos ember volt - a saját szűken vett szakterületén. A többi területen viszont egy majdhogynem autista, és kertelés nélkül: fogalma sem volt az emberi gondolkodásról. Túlzás nélkül: az Agymenők Sheldonjának lehetett volna a mintája - tök ilyen ember volt.

Mindenesetre az olajat illető kijelentésében semmiféle váteszi megnyilvánulás sem volt - ez egy olyan közhely, amit minden értelmes ember magától értetődőnek tekint. A fosszilisek készlete véges, és ha az elfogyásukig nem találunk módszert a helyettesítésükre - akkor nyilván a rájuk alapozott technológiák működtethetetlenné válnak.

Előzmény: zoldcomchy (408976)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.01.22 -2 1 408986

Nagy frászt. Egész egyszerűen nem tudták lekövetni a mikroelektronikai fejlődés ütemét. Az oroszok a 80-as években még bőszen fűzték a ferritgyűrűs tárakat is - akkor, amikor nyugatabbra már az utolsót is kiselejtezték.

 

A követő/másoló fejlődés halála, ha felgyorsul a fejlődés. Mechanikai téren ilyen szintű áttörés sosem volt, és ott (gépipar) az oroszok mindvégig - fogalmazzunk úgy, hogy tolerálható látástávolságból tudták követni a mindenkori élvonalat. De az elektronika fejlődését nagyjából a 60-as évek elejéig voltak képesek lekövetni. Öt-hat éves késéssel kezdtek egyáltalán félvezetővel-tranzisztorokkal foglalkozni, de az integrált áramkörös technológiánál befuccsoltak. Az orosz elektronikai ipar még javában gyártott a tűs germánium tranzisztorokat, és még érdemben fejlesztette az elektroncsöves technológiát is akkor - amikor megjelentek az első LSI áramkörök. Azt kell látni, hogy a 60-as évek végén a mikroelektronika fejlődése rendkívül hirtelen ütemet váltott, és olyan tempóra kapcsolt, ami még soha az emberi történelemben semmiféle műszaki fejlődés esetében nem fordult elő. Szerintem még a tizede sem! A 60-as évek végét még a ritkán alkalmazott SSI, kis integráltsági fokú IC-k, sokkal inkább a diszkrét (különálló tranzisztorokkal felépített) áramkörök jellemezték, nyugaton pont már nem (a 60-as évek közepéig "kifutott" ott), de itt keletebbre még a 70-es évek első felében is simán fejlesztettek teljesen új elektronikai berendezéseket tisztán elektroncsövekkel is. A 60-as évek végén a ferritgyűrű volt a számítástechnikában használt leghatékonyabb és legkompaktabb memóriaelem (az Apollo program összes fedélzeti számítógépe is ezeket használta). A számítógép mindenképpen egy csillagászati árú, minimum több nagy ruhásszekrény méretű, ipari körülmények között működtethető professzionális berendezést jelentett. Ez volt mondjuk 1969-ben. Aztán 1971-ben megjelent az első mikroprocesszor, az i4004, kijöttek az első LSI RAM memóriák, 1970-ben került piacra a világ első "zsebszámológépe" (Sharp EL8).

Tíz évvel később, a 70-es évek végén nyugaton már alfanumerikus LCD kijelzős Basic-ben programozható zsebszámítógépeket lehetett kapni, piacra kerültek az első HomeComputerek, akkor indult diadalútra az Apple meg a Microsoft, 1980-ban már végfejlesztési stádiumban, a piacra dobás-sorozatgyártásra felkészítés állapotában volt az első IBM PC - a keleti blokk meg csak nézett, tágra nyílt szemmel, és nem tudta, hova kapkodjon...

 

Eljött az az állapot, hogy mire egy-egy félvezető technológiára egyáltalán berendezkedtünk, a gyártását előkészítettük - addigra az el is avult, és a fejlesztés élvonalában lévő, a tempót diktáló nyugati cégek már nem is egy, de inkább 2-3 generációval újabb rendszereket gyártottak. Nem fejlesztettek - hanem tömeg-gyártottak, sokszor jóval olcsóbban, mint amennyiért mi a három generációval régebbieket tudtuk gyártani... Többek között azért is, mert az újabb technológiák sokkal költséghatékonyabbak is voltak. Mire a keleti blokk képes lett utána gyártani (reverse-engineerig módszerével...) a 70-es évek közepén fejlesztett Intel, Zilog 8 bites processzorokat egyáltalán - addigra ezek a gyártók már a 32 bites utódokat gyártották...

 

És mivel sajnálatos módon az adott időszakban a hadászati fejlődést is a mikroelektronika fejlődése diktálta - ezen a ponton a csata elveszett, a keleti blokk szó szerint beszart...

Előzmény: szilvatövis (408970)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408985

 

Annak idején a tanárunk azzal magyarázta a SZU számítógépesítésének kudarcát, amit itt is említenek, hogy az alapvetően korrupt, lopásra, csalásra és a termelési adatok meghamisítására épülő bürokratikus rendszer képtelen volt befogadni a minderre képtelen gépesített adatfeldolgozást, ezért ott szabotálta az alkalmazását ahol lehetett.

 

Nomeg emellett a felvezetöipar kialakitasahoz rengeteg pénz is kell ... ami nem vót, igy csak lemaradni lehetett.

Előzmény: szilvatövis (408970)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408984

 

De az erjedés már elindult. 

 

A redikalis valtozasok kora indult el.

Előzmény: netudd2 (408968)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -4 0 408983

 

Sajnos ez is az egyik nagy baja az atomiparnak, mivel képtelen önállóan, politikai támogatás nélkül létezni, ki is van szolgáltatva nekik.

 

Ez egy ilyen "atvagos" vilag. Ha nem sikerül, politikai tamogatassal a többseget jol atvagni, a realis költsegeket evszazadokra szetmaszatolni ... akkor baj van, ... hiszen mas nem lehetseges, ... csak az, hogy a többseget belerancigaljak olyan "(al)tenyek vilagaba", amiböl ~80-100 even keresztül nem lehet szabadulni. Persze rengeteg hely letezik, ahol mar nem dölnek be mindennek ... es nem hisznek a ~60-70 eves mendemondakban.

 

Előzmény: szilvatövis (408967)
Capibara Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408982

Professzorokat is gyártottunk, de amikor az elvtársak rájöttek, hogy "elavult", inkább lazán felgyújtották az egészet az aprópénz biztosításért.... mert biztos, az Intel is rögtön az i5-tel kezdte.

https://jogalappal.hu/mikroelektronikai-vallalat-fustbe-ment-terv/

 

Előzmény: netudd2 (408973)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -3 0 408981

Nekem teljesen mind1, hogy te gondolkodasban hol es mikor ragadtal le.

Előzmény: FRANKYE (408965)
_Berci Creative Commons License 2022.01.22 -4 0 408980

 

... de a passzív házakat még a németeknél/skandinávoknál/USA-ban is a társadalom legfelső 1-2 decilise tudja/hajlandó/képes megfizetni.

 

Ez nem igy van. Nemetorszagban a ~70 kWh/ev/m2 lakasokat tamogattak (sok evvel ezelött). Mar (nehany eve) az 55 kWh/ev/m2 következik (lehet, hogy mar ennel is lejjebb van, ha valaki uj epületet epit).

Nem a mai naprol beszelünk különben, hanem (legalabb) ~20-30 ev tavlataban ...

 

Nem mellesleg a passzív ház azért is annyival drágább - mert az előállításánál kerül ennyivel többe, ...

 

Ezen azert nem kell tul sokat filozofalni, mert azutan a haz elettartama alatt alig esik fütesi költseg (különben a passziv haz NEMIGEN dragabb, mint a hagyomanyos haz ... ezen a teren is sok minden törtent az elmult evtizedben).

A passziv hazat egy szamjegyü többletköltsegkentkent kalkulaljak (olyan ~6-8%, de 10-nel nem több) ... es az optimalasakor lehet mas területekre is koncentralni ... pl. mikor terül meg egy fürdökad ... vagy a konyhaasztal? Ezen tenyezök területen is sok lehetöseg van. A rendelkezesre allo ter kihasznalasaban is ...

... az akku méretének függvényében 50-150ekm alatt dolgozza le az EV azt a CO2 többletet, ...

 

Ez megint nagyon nem igy van! Az EV iparag jelenleg evente ~60-80%-kal növekszik ... ilyen körülmenyek között nem lehet (nem is erdemes) mindenre reszletre jelenleg figyelni (ilyen expanzio eseteben a logisztika feladatok allnak elöterben). Majd, ha beall valamennyire az egyensuly (minden gyar tetejere felkerül pl. a PV), akkor ez radikalisan megvaltozik. Most meg a kezdeti fazisban tart a mutatvany, ... meg nem lehet minden tökeletes. De elvi akadalya SEMMINEK NINCS ... es meg is fog törtenni.

...  feltételezve, hogy zéró emissziós árammal töltjük. ...

Tovabbra is olyan parameteren rugozol, amelynek igy (a jelen pillanatban) semmi ertelme nincs. Tudomasul kell venni, hogy Europa a mult evszazad iparosodasi törtenetet vonszolja maga utan, amelynek soran a CO2 kibocsatas NEM JATSZOTT döntö szerepet es nem is az alapjan lett a törtenet ~100 even keresztül koncipialva. Ezt a parametert CSAK AZ UTOBBI EVTIZED MIATT lehet elörangatni (ami rendben is van, uj aspektus került elöterbe).

Persze, ha az akku várható élettartama alatt elmennek vele 4-500ekm-t taxi-futárkocsiként, ...

 

 

A cel az 1 millio km es az FSD megvalositasa (aminek ma meg nincs sok ertelme, de idövel majd lesz!. Ha ez müködik, akkor az 1 km-re esö EV-FSD-flottataxi összköltsege nehany centre zsugorodik, ugyanis (pl.) ~6*150 000 km/ev elerhetö es lehetseges lesz ... es valszeg igen sokan kivannak az EV-FSD-flottataxi összköltsegenek csupan az 1/8-1/10-t kifizetni (ami havonta uj autonal NEM ~600-700 EURO, hanem talan havonta ~100 EURO). A maradek pízt viszont arra forditjak a kedves flottataxi hasznalok, amire csak akarjak.

 

Probalj meg egy kicsit bizni a mernökökben es az evtizedben, mert az energiarendszert is at tudjak "komponalni", a mobilizaciot is at fogjak alakitani ... meg meg rengeteg tovabbi valtozas törtenik majd, amiben jelenleg nem hiszel, mert el se tudod kepzelni, hogy azok realisan megvalosithatoak) es ennek nagy resze par even belül meg is fog törtenni ...

 

A "maradjon minden a regiben" mentalitas a XXI, szazad 3. evtizedeben mar nagyon idötmult. Nem lehet es nem is erdemes elavult modellek "lefagyasztasaban" bizni, mert nagyon maskent törtenik minden. Az evtizedben alapvetöen ütköznek olyan szervezetek tulajdonsagai, amelyeket egyik oldalon nehany % fejlödes jellemez, mig a masik oldalon tartos ~40-50%-os ... Biztosan e tudod kepzelni, hogy mi törtenik, ha ilyen folyamatok egy evtizeden keresztül tartanak (az egyik terület megnö a ~30-szorosara (~2 evenkenti diplazodas .. egy evtized alatt ~30-szorozodas) ... mig a masik oldal kiarazodik). De, ha nem hiszel ebben, az sem gond ... mert csak ki kell varni az evtizedet ... oszt kiderül ... talan meg meg is erjük, ha nem lesz közben egy ujabb "vilageges".

 

Ha ilyen ellentetes folyamatok talalnak egymasra (az egyik oldal stagnalas, vagy csak nehany %-os növekedes a jellemzö ... mig a masik oldalon tartosan ~40-50% növekedesre lehet szamitani, az egysegnyi arut/szolgaltatast pedig a masik oldal arainak a töredekeert, mondjuk 1/8-1/10-ert tudja produkalni ... akkor azert az ~2030-ban nagyon mas vilag lesz ... es aki nem kapkodja a labat ... az nagyon lemarad6. Meg nincs kesö a csatlakozashoz ... de lepkedni kell(ene) ... nem pedig a "lehetetlen"-t hajtogatni. 

Előzmény: advocatusdiaboli (408964)
kobab Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408979

Nem mellesleg a passzív ház azért is annyival drágább - mert az előállításánál kerül ennyivel többe, az anyag- és energia-igénye is ennyivel több.

 

Már a múltkor is akartam írni, hogy ez nem így van, ez ennél jóval összetettebb kérdés. A passzívház elterjesztése a wende egyik sikere. Nem csak az övé persze, de az egyik központi elem volt. 

Előzmény: advocatusdiaboli (408964)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408978

Orvosdiagnosztika

Előzmény: zoldcomchy (408976)
szilvatövis Creative Commons License 2022.01.22 -1 1 408977

Ez egy jó cikk lehetne, de nem mondja ki eléggé határozottan a lényeget: elkúrtuk, nem kicsit.

Amit felsorol annak egy része a mai világ legtermészetesebb velejárója, legfeljebb egy középkori nemes csodálkozna rajta, hogy az építéshez engedély kell.

Egy tengeri szélfarm létesítésének előkészítése 6-8 év és nem verik a seggüket a földhöz, hogy azért drága a szélkelep.

Egy autóban ma már éppen akkora hányadát teheti ki a kötelező biztonsági előírásoknak való megfelelés költsége, mint egy atomerőműnél. Mi oka lenne egy országnak Európában, hogy veszélybe sodorja a saját létezését, minimális valós, vagy vélt gazdasági előnyért?

Még Kína is leállította a GEN II-esek további építését, még ott sem vállalják be a nagyobb kockázatot.

 

Van persze megoldás, ami fölöslegessé és nélkülözhetővé tehetné a jelenlegi biztonsági előírások 90 %-át, töredékére csökkentve a költségeket.

Úgy hívják GEN IV.  Ha végre kifejlesztették volna fél évszázad alatt azokat az inherensen biztonságos erőműtípusokat, amiknek a működési elve fél évszázada ismert, most ezerszám épülhetnének egy virágzó atomipar által, de nem, ugyanazokat a vasakat toldozzák-foldozzák evolúciós  reaktor varázsigével misztifikálva amit ötven évvel ezelőtt.

Szóval igen. Számtalan akadály van a nukleáris ipar előtt, amit döntő részben saját maga idéz elő...

Előzmény: padisah (408953)
zoldcomchy Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408976

Egy régi riport Gábor Dénessel, azt mondta, hogy ha 

az olaj helyett nem találnak valamit a civilizáció 100 éven belül összeomlik.

Azt sajnálta, hogy viszont azok a technológiák állnak nagy fejlődés előtt (de mondja ezt akkor amikor még pl édesapám mechnanikus számológéppel számolta a szintezéseket,terepen meg logarlécet) pl a szuper gyors számítógépek

amikre valójában semmi szükség nincs.

 

Jólétet nem hoztak végül, az biztos, azokat máig a 19. század fejlesztései állítják elő, az nem jólét, hogy plasztik kártyával fizetünk és ezt a hülyeséget is tudom írni ti meg mindjárt olvasni. De elvonta az erőforrásokat, most jön a számlája.

Előzmény: netudd2 (408973)
mica-r Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408975

Valakivel keversz.

A KMK nevében más, tartalmilag hasonló célú.

Előzmény: netudd2 (408969)
zoldcomchy Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408974

Amúgy a kapitalizmusnak még nincs legfejlettebb formája, mert ma is létezik, fejlődik. Sőt. 

 

Ha helyet és időt akarnánk meghatározni akkor a csúcsát tehetnénk pl 1913.-ra amikor Woodrow Wilson aláírja a FED magalapítást. Ott úgy, majd k-európában meg államosításokkal valósult meg a tőke tökéletes koncentrációja. De láttuk, hogy leghatékonyabb a kettő metszete a nemzetiszocializmus volt. Tehát a csúcs 1913. azóta hanyatlik, ez már a végjátéka.

(úgy igen, ahogy a feudalizmus is fennáll máig is, úgy biztosan lesz ez is,évszázadok múlva is)

Előzmény: netudd2 (408956)
netudd2 Creative Commons License 2022.01.22 -2 0 408973

"Annak idején a tanárunk azzal magyarázta"

 

Rosszul tudta. 

A modern számítógépek előállításához modern technológia kellett, ami nyugaton is csak a 80-as években teljesedett ki, és védték is ahogy tudták a COCOM listával. Aztán mire a szovjetek meg tudták volna szerezni, addigra kifeküdt a Szovjetunió. Béke poraira. Mi meg stikában hoztuk be nyugatról az első Commodor 64 tipusú személyi számítógépeket. 

Előzmény: szilvatövis (408970)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408972

Nyilván nem sok csempész cuccokra írt stat programot látott tanarként, de volt egy nagyívű koncepciója a világ működéséről...

Előzmény: szilvatövis (408970)
,m,1710 Creative Commons License 2022.01.22 -1 0 408971

A aku Kamiononok árnyékába

a ukrán mizéria, Putony elérte célját mindenki tárgyal vele mind a hidegháboru idején, végre van "ellenség" Ami azt jelenti, hogy örökre Orosz Cár lesz

A Német kijelentette, hogy német fegyver nincs a konfliktusba, a skandinávok csak "önvédelemi" cucokal segitenek

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!