Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.06.23 0 0 5664

         Megkezdődött az uborka csalamádénak, /gyalulva, reszelve, spirálozva, zöldséghámozóval vékony lapok, spagetti,  stb/ ez reggelihez, ebédhez,   de üvegbe is fermentált, kovászos változatban is. Már nagyon vártam....

TINTUS Creative Commons License 2022.05.31 0 0 5663

Kapor:  összekötöm csomókba, veszem a síma friss fóliát és abba tekerem bele egy csomó-egy hajtás. Így amikor kitekerem mindig csak annyit szedek ki a sorból amennyire szükségem lesz. Általában 4-5  csokor kerül egy fólia részbe persze szárával váltakozva  (alul-felül )  . A befóliázott csomagot nylon zacskóba kerülnek  bele egy kapor felirattal és mehet a fagyasztóba.

 

Előzmény: CBNora (5658)
krnemarika Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5662

Aprítva teszem a kaprot és a petrezselyemzöldet is a fagyóba. Mindig annyit veszek ki belőle, amennyi éppen szükséges.

Előzmény: CBNora (5660)
55judit Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5661

Nem veheti át semmi a kapor szagát, hisz mindent csomagolva teszünk a fagyóba.  A szagnak minimum 2 csomagoló rétegen kéne átjutni.

Nálam még nem tetvesedik a kapor, de szokott.

 

Kaptam egy kevés narancsolajat, ami bio tetűirtó. Vagy rovarölő pontosan nem tudom. Még nem próbáltam ki, de ha beválik akkor se veszek, mert csak literest lehet kapni, a legolcsóbb  helyen 8.600 ft-ért láttam. Nálam évek alatt se fogyna el. Jó lenne összeállva valakivel megvenni ha beválik, de itt  erre semmi esély.

Előzmény: CBNora (5660)
CBNora Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5660

Nekem nincs türelmem csokronként csomagolni, nehéz is eldönteni, mennyi is egy adag. Gondoltam, betömöm egy üvegbe, a csavaros tetővel lezárom, aztán majd szedek belőle szükség szerint. Csak nehogy a málna is kaporszagú legyen. Egy kolléganőm szerint minden átveszi.

A tavalyi petrezselymet is ki kellene szedni, útban van. Azon is vannak még használható levelek, gondoltam, azt is lefagyasztom.

Majd kipróbálom, van-e íze. Mást nem tudok vele csinálni, megjelentek a tetvek, ha nem szedem le, kárba vész. A semminél talán jobb, nyáron kint is mindig tetves, ha van egyáltalán.

Vetettem új kaprot kintre, hátha... De nem szokott összejönni.

Előzmény: 55judit (5659)
55judit Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5659

Én csokronként folpackba  csavarva, majd fedeles műanyag dobozba rakva szoktam fagyasztani a kaprot. Semmi nem veszi át a szagát. Viszont akár fagyasztom, akár szárítom, minden aromája elvész. A legjobb megoldás ha már a szinte kész ételbe teszem bele a fagyasztottat, de úgy se tetszik. 

Üzletben fagyasztva szárítottat árulnak, az van a fagyasztott gyalult tökkel csomagolva  is, ezért annak a kapornak teljesen megmarad az aromája és finom. csak ez itthon  nem kivitelezhető.

Előzmény: CBNora (5658)
CBNora Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5658

Rengeteg kaprom lett a fóliában, és még csak most kezd itt-ott megtetvesedni. Szeretném lefagyasztani.

Hogy csomagoljam, hogy ne vegye át a szagát a többi étel a hűtőben? Csavaros üvegben jó lesz?

A másik kérdés, hogy ha nyersen használom salátába, nem romlik-e meg nagyon gyorsan, el lehet-e pár napra tenni a kapros-majonézes salátát?

CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5657

Kösz!

Előzmény: öreg_néne_b (5656)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5656

A rókagomba és a rizike kivételével fagyaszthatóak nyersen a gombák. Fagyottan kell az ételbe tenni, tehát most aprítsd fel, ha szükséges!

Előzmény: CBNora (5655)
CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5655

Ha nyersen fagyasztom le a gombát, később ugyanolyan jóízűre el lehet készíteni, mintha dinsztelve tenném el?

Kinőtt egy csiperke a fóliánkban, egy szemet nem érdemes felhasználni, és ma úgysem ennénk meg. Viszont mér nem fog tovább nőni, csak vénülni. Finom, aromás gomba, kár lenne érte.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.06 0 0 5654

            Lassan elfogy a olajba tett medvehagymám, s kíváncsian kipróbáltam néhány bok choy levéllel. Ennek is van egy kesernyés, csípős,  aromás íze, zamata. Nekünk jó utánpótlás lesz.  Az előtérben nevelt bokrok  igaz tavaszias, zsenge levelekkel pompáznak, de már a kintiek is túlélték a fagyokat, ebből szeretnék "szabadföldi" fejeket nevelni. Ezek biztosan karakteresebb ízvilággal fognak rendelkezni, + kapnak majd egy-két gerezd fokhagymát is az üvegekbe. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.04 0 0 5653
bbfeco Creative Commons License 2022.04.03 0 0 5652

A nejemnek mutattam, tetszett neki csak hiányolta a receptet.  Ha közretennéd, megköszönöm. Az én süti tudásom  pogácsáig tart.

Előzmény: TINTUS (5647)
55judit Creative Commons License 2022.04.02 0 0 5651

Olyan finom volt a  zöldséges táska, hogy most fiam kérésére sonkás-sajtos töltelékkel is elkészítem. Nem igazi sonka lesz benne, hanem főtt, jó húsos kolozsvári szalonna. Tudom ez téged nem hoz lázba, 😉 de a húst fogyasztóknak minden bizonnyal ízlik.

Mivel kettőnktől nem fogy el egy tepsinyi sonkás táska egyhamar, fagyasztok le belőle. Mikrózva olyan mint a frissen sült.

Előzmény: CBNora (5640)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.03 0 0 5650

https://www.youtube.com/c/M%C3%A9szif%C5%91z/featured

 

Mészit én nagyon szeretem. Nem pofázik mellé, minden szó lényeges és nagyon gyorsan főz. 

CBNora Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5649

Nagyon étvágygerjesztőek!

Előzmény: TINTUS (5647)
55judit Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5648

Csillagos 5-ös!

Előzmény: TINTUS (5647)
TINTUS Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5647

A búzát nem én arattam de  nagyon finom lett a foszlós kalács 52-53 deka lisztből.  Nagyon jó a recept vaj vagy zsír nincs viszont van 30 % tejszín !  lett két hatalmas. Kakaóval isteni volt. Este csináltam, reggelre konyharuha alatt szikkadt annyit, hogy szépen lehetett szelni.

Verakavics Creative Commons License 2022.01.26 0 0 5646

Igen, az őszi vetés helyett jobb az őszi termesztés- erre gondoltam akkor. ...Még mindig keresgélek, igaz sok fajtaleírást olvashattam így. Alig ismertek nálunk, magját meg még úgysem lehet megtalálni. Valószínű kapcsolok majd hozzá broccoliból a több oladalhajtásos  fajtát.... Portugáliában találtam egy hírdetőt: Sementes Vivat- "Demeter" tanúsítvánnyal termelik a magokat,  szállítás is van. / a nagy hírdetőktől tartok .../ Anglia kiesik a vám miatt. Olaszol-ban is találtam egy weboldalt.

Előzmény: CBNora (5645)
CBNora Creative Commons License 2022.01.25 0 0 5645

Arra szerintem ez a fajta nem való. Idő kell, míg megnő magasra, télen nem nő, tavasszal meg felmagzik. Én valamikor késő tavasszal vetettem, az áttelelő leveles kelt is így szoktam. Akkor télre már van rajta rendes lombtömeg. Gondolom, később is vethető, de valamikor nyáron mindenképpen érdemes, ne palántaként kerüljön ki ősszel.

Az áttelelésre szánt karórépát július elején vetem, szerintem akkor már ezeket is jó lenne.

Előzmény: Verakavics (5644)
Verakavics Creative Commons License 2022.01.25 0 0 5644

Nóra köszönöm a lehetőséget. Először szeretném beszerezni rendelésben, ha nem sikerül, majd jelezném. Ezt őszi vetésre - téli tartásra gondoltam, így lenne időm kutakodni, ismerve magamat. elképzelhető, hogy valami még csapódik hozzá. Nem gondolok sok palántanevelésre egy-egy növény esetében, inkább változatos legyen.

Előzmény: CBNora (5643)
CBNora Creative Commons License 2022.01.24 0 0 5643

Az enyémből még maradt egy kevés mag, ha az megfelel.

Pár tövet valószínűleg idén is ültetek, de mindet nem vetem el. Hátha Nálad jobban áttelel, és tudsz magot is fogni.

Előzmény: Verakavics (5642)
Verakavics Creative Commons License 2022.01.24 0 0 5642

Úgy látom, a portugál káposzta /couve tronchuda, couve galega, couve gallego stb/ világában is lehet bóklászni, keresgélni. Találtam egy érdekes fajtát: Jersey kelkáposzta, - hihetetlen 2 - íaz ismertetést. 3-6 m magasat is mutatnak fotón. Tudom, klima is fontos, de azért érdekes.... Ezt a fajtát is sokféle megoldással ismertetik a receptek. Pedig csak egy-egy zöld levél...Nóra, megint felkeltetted a figyelmemet, de pillanatnyilag ennek még nem látom a beszerzési lehetőségét. Kutatok tovább, majd csak elém kerül. Köszönöm

Előzmény: CBNora (5640)
55judit Creative Commons License 2022.01.23 0 0 5641

De jól néz ki! Kedvet kaptam hozzá, a héten én is megcsinálom. 😀

Előzmény: CBNora (5640)
CBNora Creative Commons License 2022.01.22 0 0 5640

Zöldséges táska sárgarépával és leveles kellel:

https://rovarbarat.blogspot.com/2022/01/zoldseges-taska-mostanaban-tobbszor.html

Verakavics Creative Commons License 2022.01.15 0 0 5639

Talán a végére járok ennek a tökkavalkádnak. Belebonyolódtam a viasztök-citron dinnye- kandírozott tök megoldásnak. Különböző megnevezéssel számomra ua. - maga az egyszerű viasztök húsa, amit én keresek a recepthez. ....A recept: egyenlő mennyiség az apró kockára vágott tökhúsból és a cukorból, ehhez citrom, szegfűszeg, fahéj /izlés szerint/ Az edényben 1 éjszaka áll, levet enged. Ezzel együtt forrásig melegítjük, majd 2 percet forraljuk. Ezután 6 órát pihen. Ismételjük 4 x. Leszűrjük, tepsiben szétterítjük, s a sütőben 50-60  C-on szárítjuk/ sütő kitámasztva, a pára tudjon kijönni/ Na, ez az, ami lényeges, és nekem új...és szükséges ahhoz, hogy jó legyen: a szárítás. Ezután a kockákat porcukorban megforgatjuk. ----Így összeáll a kül.fajtákból a választékom. 

Verakavics Creative Commons License 2022.01.15 0 0 5638

A téli tökök között nagyon szeretnék újat beszerezni. Sokat keresek, azt látom, hogy a Zöld Boglárka magja inkább amerikai forrás. Viszont találkoztam a Burgess Buttercup fajtával, a Vaterán. Fajtaismertetőknél még jobbnak jelzik. Ezt jelenleg is kérhetem itthon. Az üzletben kaphatók helyett /canadai stb/  inkább delicatesset  szeretnék.  ..Már van Butternut Waltham és Solor.

Verakavics Creative Commons License 2022.01.14 0 0 5637

Ma találtam: Kappel Noemi: Tökfélék termesztése/ docplayer.hu. / 290 old. Innen jegyzeteltem ki, Buttercup Squash, egy másik név: Green B. S.  Képen zöldes, kissé szeletelt külső, mint egy sárgadinnye külseje. Itt olvastam a Citrullus lanatus-ról is. 

Előzmény: CBNora (5636)
CBNora Creative Commons License 2022.01.14 0 0 5636

Mi az a Zöld Boglárka?

Valami tököt talált a Google, de a vírusirtóm közölte, hogy 1 vírus törölve, úgyhogy nem nézelődtem tovább.

Laskatököm (Cucurbita ficifolia) volt, iszonyatos, gyakorlatilag követhetetlen tempóban nőtt, elég volt egy 3 napos utazás, és már fönt volt a körtefa tetején. Pitébe tényleg használható, meg egyéb tökös ételbe is, éretlenül is, de azért az alma egyszerűbb és talán jobb is. És rengeteg hely kell hozzá.

Előzmény: Verakavics (5635)
Verakavics Creative Commons License 2022.01.14 0 0 5635

Tovább lehet bővíteni fajtaválasztékot: engem érdekel a Zöld Boglárka, / pitékbe, ravioli, pizzafeltét, párolás, húsokkal stb. / - Egérdinnye, / uborkás-citromos ízt írnak nyersen, saláták, savanyúságba, fermentálás stb / -  Citron dinnye, -/kandírozni / Már megvan az egérdinnye, van laskatök    /istengyalultának is nevezik/ ezt lekvárnak, édességnek használják. 

Előzmény: k.ipse (5634)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!