Megkezdődött az uborka csalamádénak, /gyalulva, reszelve, spirálozva, zöldséghámozóval vékony lapok, spagetti, stb/ ez reggelihez, ebédhez, de üvegbe is fermentált, kovászos változatban is. Már nagyon vártam....
Kapor: összekötöm csomókba, veszem a síma friss fóliát és abba tekerem bele egy csomó-egy hajtás. Így amikor kitekerem mindig csak annyit szedek ki a sorból amennyire szükségem lesz. Általában 4-5 csokor kerül egy fólia részbe persze szárával váltakozva (alul-felül ) . A befóliázott csomagot nylon zacskóba kerülnek bele egy kapor felirattal és mehet a fagyasztóba.
Nem veheti át semmi a kapor szagát, hisz mindent csomagolva teszünk a fagyóba. A szagnak minimum 2 csomagoló rétegen kéne átjutni.
Nálam még nem tetvesedik a kapor, de szokott.
Kaptam egy kevés narancsolajat, ami bio tetűirtó. Vagy rovarölő pontosan nem tudom. Még nem próbáltam ki, de ha beválik akkor se veszek, mert csak literest lehet kapni, a legolcsóbb helyen 8.600 ft-ért láttam. Nálam évek alatt se fogyna el. Jó lenne összeállva valakivel megvenni ha beválik, de itt erre semmi esély.
Nekem nincs türelmem csokronként csomagolni, nehéz is eldönteni, mennyi is egy adag. Gondoltam, betömöm egy üvegbe, a csavaros tetővel lezárom, aztán majd szedek belőle szükség szerint. Csak nehogy a málna is kaporszagú legyen. Egy kolléganőm szerint minden átveszi.
A tavalyi petrezselymet is ki kellene szedni, útban van. Azon is vannak még használható levelek, gondoltam, azt is lefagyasztom.
Majd kipróbálom, van-e íze. Mást nem tudok vele csinálni, megjelentek a tetvek, ha nem szedem le, kárba vész. A semminél talán jobb, nyáron kint is mindig tetves, ha van egyáltalán.
Vetettem új kaprot kintre, hátha... De nem szokott összejönni.
Én csokronként folpackba csavarva, majd fedeles műanyag dobozba rakva szoktam fagyasztani a kaprot. Semmi nem veszi át a szagát. Viszont akár fagyasztom, akár szárítom, minden aromája elvész. A legjobb megoldás ha már a szinte kész ételbe teszem bele a fagyasztottat, de úgy se tetszik.
Üzletben fagyasztva szárítottat árulnak, az van a fagyasztott gyalult tökkel csomagolva is, ezért annak a kapornak teljesen megmarad az aromája és finom. csak ez itthon nem kivitelezhető.
Ha nyersen fagyasztom le a gombát, később ugyanolyan jóízűre el lehet készíteni, mintha dinsztelve tenném el?
Kinőtt egy csiperke a fóliánkban, egy szemet nem érdemes felhasználni, és ma úgysem ennénk meg. Viszont mér nem fog tovább nőni, csak vénülni. Finom, aromás gomba, kár lenne érte.
Lassan elfogy a olajba tett medvehagymám, s kíváncsian kipróbáltam néhány bok choy levéllel. Ennek is van egy kesernyés, csípős, aromás íze, zamata. Nekünk jó utánpótlás lesz. Az előtérben nevelt bokrok igaz tavaszias, zsenge levelekkel pompáznak, de már a kintiek is túlélték a fagyokat, ebből szeretnék "szabadföldi" fejeket nevelni. Ezek biztosan karakteresebb ízvilággal fognak rendelkezni, + kapnak majd egy-két gerezd fokhagymát is az üvegekbe.
Olyan finom volt a zöldséges táska, hogy most fiam kérésére sonkás-sajtos töltelékkel is elkészítem. Nem igazi sonka lesz benne, hanem főtt, jó húsos kolozsvári szalonna. Tudom ez téged nem hoz lázba, 😉 de a húst fogyasztóknak minden bizonnyal ízlik.
Mivel kettőnktől nem fogy el egy tepsinyi sonkás táska egyhamar, fagyasztok le belőle. Mikrózva olyan mint a frissen sült.
A búzát nem én arattam de nagyon finom lett a foszlós kalács 52-53 deka lisztből. Nagyon jó a recept vaj vagy zsír nincs viszont van 30 % tejszín ! lett két hatalmas. Kakaóval isteni volt. Este csináltam, reggelre konyharuha alatt szikkadt annyit, hogy szépen lehetett szelni.
Igen, az őszi vetés helyett jobb az őszi termesztés- erre gondoltam akkor. ...Még mindig keresgélek, igaz sok fajtaleírást olvashattam így. Alig ismertek nálunk, magját meg még úgysem lehet megtalálni. Valószínű kapcsolok majd hozzá broccoliból a több oladalhajtásos fajtát.... Portugáliában találtam egy hírdetőt: Sementes Vivat- "Demeter" tanúsítvánnyal termelik a magokat, szállítás is van. / a nagy hírdetőktől tartok .../ Anglia kiesik a vám miatt. Olaszol-ban is találtam egy weboldalt.
Arra szerintem ez a fajta nem való. Idő kell, míg megnő magasra, télen nem nő, tavasszal meg felmagzik. Én valamikor késő tavasszal vetettem, az áttelelő leveles kelt is így szoktam. Akkor télre már van rajta rendes lombtömeg. Gondolom, később is vethető, de valamikor nyáron mindenképpen érdemes, ne palántaként kerüljön ki ősszel.
Az áttelelésre szánt karórépát július elején vetem, szerintem akkor már ezeket is jó lenne.
Nóra köszönöm a lehetőséget. Először szeretném beszerezni rendelésben, ha nem sikerül, majd jelezném. Ezt őszi vetésre - téli tartásra gondoltam, így lenne időm kutakodni, ismerve magamat. elképzelhető, hogy valami még csapódik hozzá. Nem gondolok sok palántanevelésre egy-egy növény esetében, inkább változatos legyen.
Úgy látom, a portugál káposzta /couve tronchuda, couve galega, couve gallego stb/ világában is lehet bóklászni, keresgélni. Találtam egy érdekes fajtát: Jersey kelkáposzta, - hihetetlen 2 - íaz ismertetést. 3-6 m magasat is mutatnak fotón. Tudom, klima is fontos, de azért érdekes.... Ezt a fajtát is sokféle megoldással ismertetik a receptek. Pedig csak egy-egy zöld levél...Nóra, megint felkeltetted a figyelmemet, de pillanatnyilag ennek még nem látom a beszerzési lehetőségét. Kutatok tovább, majd csak elém kerül. Köszönöm
Talán a végére járok ennek a tökkavalkádnak. Belebonyolódtam a viasztök-citron dinnye- kandírozott tök megoldásnak. Különböző megnevezéssel számomra ua. - maga az egyszerű viasztök húsa, amit én keresek a recepthez. ....A recept: egyenlő mennyiség az apró kockára vágott tökhúsból és a cukorból, ehhez citrom, szegfűszeg, fahéj /izlés szerint/ Az edényben 1 éjszaka áll, levet enged. Ezzel együtt forrásig melegítjük, majd 2 percet forraljuk. Ezután 6 órát pihen. Ismételjük 4 x. Leszűrjük, tepsiben szétterítjük, s a sütőben 50-60 C-on szárítjuk/ sütő kitámasztva, a pára tudjon kijönni/ Na, ez az, ami lényeges, és nekem új...és szükséges ahhoz, hogy jó legyen: a szárítás. Ezután a kockákat porcukorban megforgatjuk. ----Így összeáll a kül.fajtákból a választékom.
A téli tökök között nagyon szeretnék újat beszerezni. Sokat keresek, azt látom, hogy a Zöld Boglárka magja inkább amerikai forrás. Viszont találkoztam a Burgess Buttercup fajtával, a Vaterán. Fajtaismertetőknél még jobbnak jelzik. Ezt jelenleg is kérhetem itthon. Az üzletben kaphatók helyett /canadai stb/ inkább delicatesset szeretnék. ..Már van Butternut Waltham és Solor.
Ma találtam: Kappel Noemi: Tökfélék termesztése/ docplayer.hu. / 290 old. Innen jegyzeteltem ki, Buttercup Squash, egy másik név: Green B. S. Képen zöldes, kissé szeletelt külső, mint egy sárgadinnye külseje. Itt olvastam a Citrullus lanatus-ról is.
Valami tököt talált a Google, de a vírusirtóm közölte, hogy 1 vírus törölve, úgyhogy nem nézelődtem tovább.
Laskatököm (Cucurbita ficifolia) volt, iszonyatos, gyakorlatilag követhetetlen tempóban nőtt, elég volt egy 3 napos utazás, és már fönt volt a körtefa tetején. Pitébe tényleg használható, meg egyéb tökös ételbe is, éretlenül is, de azért az alma egyszerűbb és talán jobb is. És rengeteg hely kell hozzá.
Tovább lehet bővíteni fajtaválasztékot: engem érdekel a Zöld Boglárka, / pitékbe, ravioli, pizzafeltét, párolás, húsokkal stb. / - Egérdinnye, / uborkás-citromos ízt írnak nyersen, saláták, savanyúságba, fermentálás stb / - Citron dinnye, -/kandírozni / Már megvan az egérdinnye, van laskatök /istengyalultának is nevezik/ ezt lekvárnak, édességnek használják.