Keresés

Részletes keresés

schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 105
Egy időben (gimnázium + 1-2 év) vallásos körökben mozogtam, de nagyon kevés hívővel találkoztam. Talán kettővel. Az más kérdés, hogy minden vallásos deklarálja, hogy hívő, csak éppen nyoma sincs benne. Érdekes, hogy az említett kettő soha nem akart megtéríteni, nem dobálóztak a Jóistennel, nem citálták unos-untalan a Bibliát, nem vágtak áhitatos pofát a misén, míg a többi... Egyszerűen látszott rajtuk.
Tudom, hogy az én megítélésem, hogy ki a hívő/vallásos erősen szubjektív.
Előzmény: schpenoth (104)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 104
Nem a hitről vélekedem így, hanem a vallásokról.
Előzmény: ZsuR (103)
ZsuR Creative Commons License 2005.02.12 0 0 103
"különféle isteneket kreál magának problémái támogatására"

Ha problemam van az nem szeretnem tamogatni, inkabb lekuzdeni. A hitem segit abban, hogy meg tudok veluk kuzdeni, tul tudom elni, tul tudom tenni magamat rajta.

Vallas=gyavasag, gyengeseg? Mi volt akkor es mi van azokkal, akik kiallnak akkor is a vallasuk mellett, amikor az nem a biztonsagos nyaj-meleget adja, hanem eppen az ellenkezojet?

Nagyon nagy ero van abban, amikor a hasonloan gondolkodoak, hivok tarsulnak - es a kozos mellett meg tudjak orizni az egyeniseguket, sot. A vallas csak egy resze az eletuknek - athatja, nem ketseges - de nem gyengiti oket, hanem gazdagitja.
Előzmény: schpenoth (100)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.12 0 0 102
Pedig jó lenne. Tömörítsed:-)
Előzmény: Boszorka (101)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.11 0 0 101
Énnálam valahol a kettőtök között van az igazság, de ha itt most elkezdeném előadni hogy látom én a dolgokat, akkor végnélküli tengerikigyó hsz lenne belőle. Az olyanokat meg magam se szoktam elolvasni.:-)
Előzmény: schpenoth (100)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.11 0 0 100
A vallásosság meg gyengeség. Ha valaki nem meri/tudja vállalni az élettel járó nehézségeket, gondokat, különféle isteneket kreál magának problémái támogatására. (Az ember saját képtelenségére teremtette az istent.)
Ehhez szorosan kapcsolódik az egyenruha(egyeneszme)viselők (papi reverenda!) gyávasága, kik az önálló gondolkodás felelősége helyett a nyájjal való bégetés akolmeleg biztonságát választják.
Előzmény: tivadar (99)
tivadar Creative Commons License 2005.02.11 0 0 99

 

 

:-)))

 

 

Szvsz.  a materializmus és az ateizmus, - egyfajta " szellemi gyermekbetegség", amiből ki lehet gyógyulni, amit ki lehet nőni.

Ha az ember akarja...

Előzmény: schpenoth (98)
schpenoth Creative Commons License 2005.02.11 0 0 98
"... aki 50 felett még ragaszkodik a materializmusához... azzal én nem tudok valódi vitát folytatni, és v.szeg ő sem velem."

Ha én ezt tudom! (Bár érveidben sehol se láttam a transzcends nyomokat)
Előzmény: tivadar (90)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 97

 

"Az EU-n kívül is van élet ! - mondja Szerbián kívül Norvégia és Svájc."

 

Nos Szerbiában nem tudom milyen az EU-n kivüli élet. Norvégia könnyen mondja, hiszen ott a sok olaj, amiből a 70-es évekig elég szegény ország igen gazdag lett. Na és Svájc, kacsingat erősen az EU irányába. Persze népszavazunk és a lelkes németsvájci patrióták mindig leszavazzák. Eddig ebben az ügyben már 2 szavazás volt. Majd valamikor belépnek. Mert ugye náluk vannak a bankok de azért ott Europa közepén szigetmódra élni, hosszútávon nem fog menni, ezt elhiheted nekem.

Előzmény: tivadar (94)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.10 0 0 96

"most ezt teszi az ugyeskedo."

 

Mumu te se tudod elképzelni, hogy valaki tehetséggel, szorgalommal is meg tud gazdagodni? Nekem ez a csak az ügyeskedők dolog nem jön be. Saját életem a példa, illetve apámé, aki soha nem ügyeskedett, de a legmostohább körülmények közöt is ki tudott találni olyat amiből sok munka mellett igen jól éltünk.

Előzmény: Mumu (92)
tivadar Creative Commons License 2005.02.10 0 0 95

Boccs, én azt hittem - a címéből - hogy ez egy politikai témájú topic...

tr.

Előzmény: Boszorka (89)
tivadar Creative Commons License 2005.02.10 0 0 94

Kedves Mumu, azért nem elemeztem pontról pontra, mert amit leirtál, az pragmatikusan igaz, nincs rajta mit vitatni.  De nem csak pragmatikus szempontok vannak.

 

Mondok egy hasonlatot.  Feljön egy vidéki fiatalember Pestre, mert szükség van valahol speciális munkaerejére.  És akkor a humánpolitikai osztály elkezdi átnevelni:  vegyél fel sötét zakót, nyakkendőt,  szokjál le a szürcsölésről, gyere be fél órával munkakezdés előtt, csókolj kezet a titkárnőnek  ... stb. stb.   És akkor a gyerek azt mondja: Most akkor rám, és a munkámra van itt szükség, vagy egy újabb alattvalóra, akit olyanná akartok átnevelni, mint ti vagytok?!

 

Magyarország Isten engesztelő országa - mondotta Mária Medjugorjéban a látnok fiataloknak. Magyarország kompország volt amióta fennáll, de ebből nem sok anyagi haszna származott, sőt... Mégis, "ezredévnyi szenvedés" után létezik, életben van, a maga sajátos módján. Magyarország nem biztos, hogy szívesen adja oda teljesen önmagát, azért, hogy az EU urai vessenek neki egy-két koncot.  Az EU-n kívül is van élet ! - mondja Szerbián kívül Norvégia és Svájc.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy a pragmatikusan okos és realista érveken kívül léteznek másfajta érvek is, amelyek azonban nem állnak meg a száraz gyakorlatiság harcmezején.  Sőt talán még butaságnak is hatnak ebben a környezetben. Ezért nem akarnám erőltetni, hiszen ezek érzéseken, sugallatokon alapszanak, nem kőkemény logikán.

A te mondataiddal meg semmi baj.

tr.

Előzmény: Mumu (93)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 93
Tivadar,latom nem akard pontrolpntra ellemezni amiket MO-rolirtam.Pedig en elfogadom a transcendentalis magyarazatokat is a jovore vonatkozoan de azert szeretnem ha a konkret multal es jelennel kapcsolatba kritizalnal.Vagy legalabb is ha ellentmondanalakkor ervelnel.Mi az ami nem csak az en statuszombol nezve szamodra igaz allitasaimbol es mi nem ?
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 92

Nagy egyutterzesel es szomoruan adom meg a specialista valaszat:mert nincs tobb tamogatas az EU koncepciojaba.Igenis azt akarjak hogy a konkurencia altal huljon a fergese..akarom mondani a szelekcioban azok tunjenek el akik egy egesz europai piacba giondolkodva nem tartjak a minosegi ,a kornyezetszabalyi es az arnak a szintjet.

Csak ezaltal latjak kialakulni egy teljes europai-es nem nemzeti-piacot es ezzen belul az erosek konkurenciajat.Ezzert tiltjak meg a stimulaciot,a tamogatast meg akkor is ha lenne ra specialisan penz es mod.

Europa kimondottan ellene van a nemzetek Europajanak es a kozos egy Europa nemzeteit latja.Ez valamikor hasznot es egyenloseget hozz a gyengebb alapokkal belepett allamoknak is  de addig talan ket generacion  at ,akinek  a sorsa kovetkezteben olyan helyen van amelyik ezt a formajat az egyesitesnek akadalyoza megszunik sikerel dolgozni ,eistenciajaba veszelyeztetve lesz,at kell minosuljon.Es mobilitas hianya sajnos az egyik legnagyobb baja a postszocialista tarsadalomnak......

Amit Te es privat en is szeretnek az egy allami gondoskodas,allami elosztasa a javakmnak es a tamogatasoknak de az allam a sokaktol kivant kapitalizmusba biziny szegeny.Nem lehet egy idoben privatizalni es atadani mindent a toknek mas oldalon pedig elvarni hogy az allam kompenzalja a tarssadalmiigazsagtalansgokat.Meg az ugynevezett szocialis piac gazdasag is eltunt ...

Antall szavaival elve:tetszettt volna...meghagyni az allami vagyont.De akkor visszont tovabb hizott volna a parttitkar es a munkas igazgato..most ezt teszi az ugyeskedo.

Előzmény: Imen (87)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 91

Gyorsan mielott meg az ezelotti irasaidat is megnezem mert nalam az utolso hozzaallas van legfelul,mar mondom is:termeszetesen minen megvillagitast szivesen veszek.

Egy masik topicba irtam egy megjelent konyvrol:A tudomany felfedezi Istent.Ott adtam egy sor linket is ahova be lehet nezni (gondolom a hit,valas meggyozodesnel) Aziokat a teziseket  4 keerszetny vallasi vezeto,Krishna tudatu lelkesz egyutt rija esa vilagnba szovetkeznek a modern gondolkozasu emberek hogy azaktualis tudomanyal is tudjak az intelligens tervezest-mint egy ellen evolucios elvet demonstarlni.Egyaltakan nem vaygok ellen hogy ezeket felhozzad.De..nekunk nem kell egyetewrwteni es ezzert nem fogunk nemcsak osszeveszni hanem inkabb erdeklodni fogunk egymnasa ervei irant.

Dogmat csak ugy  vagy egy kenyszerito allaitast termeszetesen egy gondolkodo partner sem fogad el,de meghalgatja es ki veszi belole az ami szamara erdekes.

rajta.

Előzmény: tivadar (90)
tivadar Creative Commons License 2005.02.09 0 0 90

Kedves Mumu, azt gondolom, hogy elérkeztünk egy nagyon izgalmas pontra, kettőnk beszélgetéssorozatában. Remélem a továbblépés során is meg tudjuk őrizni egymás iránti tiszteletünket. Bízom benne.

Hirtelen nem jut eszembe melyik topicban írtam le legőszintébb meggyőződésemet a "jobb" vs. "bal" oldalak kapcsán, ám most megismétlem röviden:  A végső szétszakadás ember és ember között szerintem a transzcenens hit és a nem hit kérdésében történik.

Én a te mondataidat végtelenül tisztelve, és a magad meggyőződése szempontjából teljesen korrektnek és praktikusnak gondolom.  Ám egy ponton túl már nem tudok egyetérteni. És itt jön a gond, mert innentől én már csak olyan érveket tudok állítani, amelyek egy materialista ember számára Nem Tények (lsd.még zutymóval folytatott vitánkat), vagyis nincsenek.  És még a jóindulatú, elnéző mosolyod ELŐTT el kell mondanom neked: jelenlegi véleményem az, hogy aki 50 felett még ragaszkodik a materializmusához... azzal én nem tudok valódi vitát folytatni, és v.szeg ő sem velem. Hiszen óhatatlanul elbeszélünk egymás mellett.

 

Ha tudsz erre valami bíztatót mondani, akkor folytassuk.

Üdv: tr

Előzmény: Mumu (83)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.09 0 0 89

Kedves Tivadar,

 

elég hosszú forumos multam alatt soha nem mentem bele politikai vitába. Te viszont teljesen erre tereled a dolgot. Nem vitatkozom erről se veled se mással. A mindenkori hatalmon lévők megszerezték a vagyont és egyik se volt rablógyilkos.

Előzmény: tivadar (88)
tivadar Creative Commons License 2005.02.09 0 0 88

"...természetes, hogy nem fogjuk egymást soha megérteni, hiszen én alapból egészen más szemmel nézem a világot. Nem biztos, hogy az én látásmódom a jó, de az biztos, hogy soha életemben nem az érdekelt, hogy másnak mi van hanem csakis a magam zsebét figyeltem és ha nekem nem volt annyi mint a másiknak kizárólag magamban kerestem a hibát. "

 

 

Te engem félreértesz, vagy/mert félre akarsz érteni. Persze ennek sincs semmi akadálya. De:

 

Engem abszolut nem zavar mások vagyona. Engem a megszerzés módja zavar és ez hatalmas különbség!  A rablógyilkosnak sem a megszerzett vagyona zavar, hanem a mód ahogy megszerezte.

És egészen másképpen "ügyes" B.Gates egy 300 éves kapitalizmusban, mint egy exkomcsi, egy vértelen, ám nagyon aljas rendszerváltás során, keményen kihasználva állampárti kapcsolatrendszerét, amiből az ország 90%-a ki volt, ki van rekesztve!

Én egyetlen szóval nem panaszkodtam a SAJÁT anyagi helyzetemre.  Én is magamban keresem a hibát, ha rólam van szó. De itt egy országról, annak kettészakadásáról, és az 50 év es proletárdiktatóráról volt/van szó.

 

Ha már vitatkozunk, próbáljuk precizen.

tr.

 

 

Előzmény: Boszorka (78)
Imen Creative Commons License 2005.02.09 0 0 87

Kedves Mumu

 

Sok mindenben igazat adtam neked a Tivadarnak írt válaszodban. Én - tényeg semmi rálátásom nincs, csak amit látok (nincs tv-nk, nem szeretem a politikát... nevetni fogsz, de azt sem tudom melyik politikus kicsoda) - úgy látom, ez az ország a nagy szervezetlen rohanás országa. Minden lépésünkre utólag jövünk rá, hogy mit eredményez, és nem gondolkozunk igazán előre. Hagyjuk, hogy a dolgok follyanak a saját útjukon, aztán meg fogjuk a fejünket, hogy hoppá, én ezt nem így akartam. Nem baj az EU. Hiszen Európában élünk, európaiként - be is kell lépnünk, hisz egységben az erő.... de... nem mindegy hogy, és nem mindegy, mit adunk érte. És mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent odaadni, csak hogy elismerjenek minket és tartozzunk valamihez. Persze az EUs előírásoknak köszönhetően megváltozik az élet, vannak akik tudják tartani az iramot, vannak akik nem. Mégis jogtalannak és egyenlőtlennek érzem ezt a harcot. Mert állami szinten igenis támogani - sokkal jobban támogatni - kellene a kistermelőket, a kiskereskedőket, a kisiparosokat. Mert ők teszik sokszínűvé az országot, nem pedig a külföldi tőkék által működő nagyvállalatok, amik aztán bekebelezve a kicsiket tönkre tesznek mindent. Szabad a verseny.... de csak egy meghatározott keret között lehetne szabadnak lennie. Nem kéne mindent odaadnunk azért, mert EU tagok lehetünk.

Nem értek a dolgokhoz, lehet, hogy buta kérdés, de miért nem lehet egy nagy hipermarket adójából azoknak az életbenmaradását támogatni, akiket éppen lenyom az, hogy az a hipermarket létezik? Miért kell egyenlő esélyt biztosítanunk egy kisvállalatnak egy nagyvállalattal szemben, holott a kereslet nem ad nekik egyenlő esélyt?

 

Egy zöldséges mesélte nem is olyan régen,  hogy sok zöldséges most már azt csinálja, hogy ha valamelyik nagy hipermarket akciózik, bemennek és ott vásárolják fel az áruikat - nem a termelőktől. Egyszerre 5 kg árut lehet venni belőle, és a kereskedő vagy családtagja többször fordulva lényegesen olcsóbban megveszi áruját, mint a nagybani piacon. ..... Mit tesz ez tönkre? A hazai termelőket.  Mondhatnánk erre azt, hogy jogukban áll, szabad a verseny. Csakhogy a hipermarket bevétele kivándorol az országból, míg a hazai termelő belepusztul - ugyanis nem veszik meg az áruját. Tudom, hogy pici dolgok ezek - de azt hiszem jellemzőek a magyar gazdaság mostani dolgaira.

 

Jó politikusainknak úgy érzem jobban előre kellene gondolkodnia, nem később, későn szaladni a dolgok után.

Előzmény: Mumu (85)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 86

Ha az a Rotenburg amire gondolok es voltam is ott az a mese varosa,az ottani hazakat hasznaltak a regi meseskonyvek illusztraciojara.Kozelben Bammberg a mi Gizelank varosa szinten egy szep kulturvaros.

 

Előzmény: acsaivera (79)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 85

Jo lkatod,Imen.De olvasd azt is el amit tivadarnak irtam.Az ember intelligenciaja az nem a muveltsege,nem az ugyesege hanem az adott kikerulhetlen helyzethez valo alkalmazkodasa.Igy lett azember az ami ma,igy emelkedhetett a tiobbi alat fole.Az elnivalosag az az inteleigencia jellegzetesege.hany muvelt enmbert latsz akik elhetlenek,ok muvektek ede nem inztelligensek.Igy van ez a nepeknel is.

-:)

Előzmény: Imen (71)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 84

A jobboldal eppen ugy mint az extrem bal etatikus ,tehat allambarat.Az egyik egy mondva csinalt part ideologiaval a masik a Fuhrer-az egy vezer eszmevel-Te megmondod es mi megcsinaljuk-eszmejevel.

Svajc azert nem az igazi kapitalista allam hanem a kisemberek kapitalista szovetkezete...

Az osszes partok egyutt alakitjak mindenkor a kormanytc sak az szamit egy ilyen valasztaskor mennyi Bundesrat-ot tehat minisztert kap egy egy kormany,.A kormanyfo az valtozik most nem tudom evente vagy ketevente a miniszterek kozul.Mindent a direkt demokracia hataroz meg:igy szavaztak a svajciak a nagyobb ado mellett es a 48 oras munkahetre a lekicsinyitett variannsal szemben...

Előzmény: Boszorka (70)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 83

Nem udvariasagbol irom de tokeletesen megertem az allaspontodat,mert tudom milyen helyrol milyen tortenelmi kornyezetbol mondod azt amit tisztesegesen mondsz.Ha akarod tudni eppen ezert kertelek vegyel resszt a vitaba (eppen ugy mint Zutymot) mert mas mentalitassal es mas idealokkal rendelkezel mint egy ressze a topicba iroknak akar en is bar mi olykor a korunk folytan egy egy megitelesbe talalkozunk.Te az orszag masik felet szinte pontosan az 50%-at kepviseled es itt latom az egyeduli helyet ahol kajabalas nelkul tudunk vitatkozni....

En sem halok meg az EU-ert pedig en most is de valojaban az osztrak belepeskor foglalkoztam a dologgal szakmailag is (torvenyek harmonizalasa) nem vagyok oda erte,de megertem az idok szavat.A globalizacio es a konfederacio idejet eli a civilizalt vilag.Ez nem egy" szeretem nem szeretem "helyzet eppen ugy mint ha bekerulsz egy aradasba mert maskep nem juthatsz afolyo vegen levo kikotobe..Itt fel kell ismerni a folyam iranyat es a helyet ahol a legjobb egyutt uszni az arral anelkul hogy belefuladnal.

Annalis inkabbb mert en tudom mennyit lehet legombolni az Eu-rol olyan fejezeteknel ahol a kozos europai  szintet  emelohetik (itak,kornyezetvedelem,kommunikacio,adatfeldolgozas).De ezzekhez a penzekhez csak egy jo otthon elkeszitett projekt szamit az EU szajaizeszerint talava es foleg elore sok evvel,ezzek a perspektivajk ativelek az itthoni acsarkodasokkal es kulfoldi ronto intrigakkal jegyzett valasztasi periodusokat...

Az izolacio,a mellveres "mindent tudunk egyedul "egy Szerbiahoz hasonlo izolalciohoz vezetett volna.Sok evig.Ugy ahogy a mohacsi vesz utan lemamardtunk Europabol ugy lett volna most is.Most nagyoin nehez idok jonnek sokkal nehezebb mint a legroszabb prognozis is josol,mert atmegy rajtunk a kegyetlen europai nivelizacio es ugy emel fel hogy megol egy sor szamunjra kedves elfoglatsagot,termelest,atalakul sok veszteseggel a parasztsag(leginkabb Lengyelo.-ban Romaniaban ,de itt is)megszunek vagy atalakulnak a kis vallalatok amelyek nem kepesek betartani az europai standardot.De mi az alternativa ?

Azzal nem ertek visszont egyet hogy csak sutogva lehet beszelni.Az nem a kinti vilag az a Te belso meg ki nem  gyogyult felszed,egy arnyek a multbol.Igenis mindent meg lehet mondani sot hazudni is hozza buntetlenul.Persze kell kozonseg hozza.Legtobbszor van is,mert olyan eszkozokhoz nyulnak olyann semantikat (jelleeszkozoket szimbolumokat) vetnek be hogy a nep nemes ressze is raharap.Dumaval lehet etetni.

Tedd meg a kedvemert hogy vegyed sorra minden allitasomat amelyre most csak nagyban es altalanosan valaszoltal es ellemezd,kritizald,mondj erveket ellene.Nagyon jo lenne mindent megbeszelni,olyat is amiben valoszinu-te irod -statuszom miatt magyaroknak nem igaz.

Ugyanazt szeretnem Zutymo-tol is aki elhalgatot.O egy uj nem a mi emlekeinkkel sulytott generacio kepviseloje,de aki eppen ezert egy sor dolgban meg csak a sajat tapasztalataval mer,neki masokban lehet igaza mint nekunk.letunk.

-:)

Előzmény: tivadar (69)
Mumu Creative Commons License 2005.02.09 0 0 82
Mar mennemkell de nagyon erdekes a beirasotok,visszaterek .
Imen Creative Commons License 2005.02.08 0 0 81

Bocsánat, de kimaradt még valami amit be szerettem volna írni a termelőkről.

Az, hogy egy gazda miért nem szedi le a gyümölcsöt a fáról - igen... valószinűleg nem éri meg neki. Hogy is érné meg, amikor fillérekért veszik át az áruját, vagy éppen senkinek sem kell, mert a hipermarkettekben éppen akció van, és forintokért árusítanak külföldi terményeket, csak hogy az emberek ott vásároljanak meg mindent.

 

Valószinűleg a gazda, ha megérné neki, akkor termesztene, szüretelne stb. hiszen ebből él. Általában a magyar termelők azért nem változtatnak állást - mert vidéken sok esetben nincs is más lehetőség, mint termelni, és ebből megérni. Tehát nem hiszem, hogy egy termelő nem adna el, nem szüretelne, ha ez megérné neki. De amíg magyar termelőket látok, hogy egy hipermarket előtt az áruját ingyen osztogatja, csak azért, mert keservében már nem tud mit tenni - addig szerintem nem őket kéne ebben hibáztatni.

Előzmény: Imen (80)
Imen Creative Commons License 2005.02.08 0 0 80

Szerintem a bajok azért messze nem a kenyér minőségéről szólnak. ..... Nálunk például nagyon jó a pékség, gyertek Leányfalura:-) Itt kétnaposan is finom a kenyér, míg a franciaországi csodafinom kenyér csak aznap finom.... De ez aztán tényleg háziasszony szemlélet. Az, hogy mi van ezzel a kis országgal messze nem a pékek kenyerének minőségén kéne, hogy lemérjük. Annál is inkább mert a Magyarországon gyártott termékek nagy része mögött már "nyugati multik" állnak.

Volt pl. egy nagyon jó gyógyszergyárunk. Megvásárolta egy francia vállalat, és egy francia vezetés vezeti. Azóta elbocsátások tömege zajlott le. Ez érthető lenne egy bizonyos szintig. De amikor egy ember a munkáját képtelen már a napi 8 órában elvégezni, mert annyira hajtják, és folyamatosan túlóráznia kell, hogy egy két-három ember munkáját el tudja látni, ez már egészségtelen.... főleg olyankor, amikor anno ez veszélyes üzemnek minősült és a vegyszer gőzök miatt jóval kedvezőbbek voltak a munkaórák, munka körülmények. És ez egy példa - de számtalan ilyet mondhatnék. Tudott tény, hogy az emberek hajtanak, túlhajtják őket a külföldi nagy multi cégek - csak azért, hogy megmaradhassanak az állásukban. .... Aztán a bevétel nagy része kivándorol. Hol van ez a pékhez képest.... aki itt Magyarországon szintén természetesen hajnalban kel, hogy az áruja reggelre eljusson mindenhová.

 

Igenis támogatni kell a magyar gyártókat, igenis segiteni, és tőlük vásárolni, valamint óvni azokat a kereskedőket, akik a talponállásért hajtanak - nem pedig a nagy hipermarkettek, bevásárlóközpontok bevételeit növelni... amiből a magyar ember elenyésző részt kap csak.

acsaivera Creative Commons License 2005.02.08 0 0 79
Jaj nagyon késö van, nem kellene belekezdenem.

Nem régen jöttem vissza Rotenburg-ból. Ott kezdödik a Romantische Schtrasse.
Kezdetleges német tudásommal néztem végig egy riport filmet a TV-n, azt hiszem egy helyi pékröl akinek már az ösei is már pékek voltak. Nem húzom hosszúra, csak annyit, hogy naponta fél kettökor kel, s az eredmény 5.30-kor indul a segédje széthordani a zsemléket.
És micsoda zsemléket.
Neki miért éri meg?

Vera
Előzmény: Boszorka (75)
Boszorka Creative Commons License 2005.02.08 0 0 78
Látod minket nem tudtak tönkretenni. Igaz mint irtam voltak nehéz évek, de apám nem adta be a derekát és aztán 57-ben igen mostoha körülmények közt kezdtük a maszek életünket. Én még akkor itthon voltam, mikor már jól ment az üzem csak azután disszidáltam. Aztán meg visszajöttem jöttünk a férjemmel. Ő dolgozni jött eleve. Én ahány állásra jelentkeztek mindenhova fel akartak venni, pedig 57 éves voltam és nyelvvizsgám se volt. Csak beszélgettek velem és már kellettem is volna. Sajnos férjem betegsége majd halála elvette jó hosszú időre a kedvemet a munkától aztán pedig már kiestem a dolgokból és nem is próbálkoztam. Szóval nem vagyok annyira ártatlan és tudatlan mint te azt gondolnád, a 70 évemmel, sőt meg merném kockáztatni, hogy jóval bővebben kivettem a részemet a dolgokból, hiszen mikor érettségiztem csak akkor halt meg Sztálin, tehát az igazi kemény időket is már felnőtt fejjel csináltam végig. De természetes, hogy nem fogjuk egymást soha megérteni, hiszen én alapból egészen más szemmel nézem a világot. Nem biztos, hogy az én látásmódom a jó, de az biztos, hogy soha életemben nem az érdekelt, hogy másnak mi van hanem csakis a magam zsebét figyeltem és ha nekem nem volt annyi mint a másiknak kizárólag magamban kerestem a hibát.
Előzmény: tivadar (77)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 77

"Erről is az állam tehet???"

 

 

Pontosan:  Rákosi-Kádár állama !!! Amikor tönkretették a mezőgazdaságot és a kisipart. A mai napig nem hevertük ki.

Csak erről a nyugaton élőknek (pl. saját kedves nővéremnek Ausztriában) vagy fogalmuk sincs, vagy ájtatosan félrenéznek amikor ez szóbakerül...

tr.

Előzmény: Boszorka (75)
tivadar Creative Commons License 2005.02.07 0 0 76

"aki ügyes az fiatalon is meg tud gazdagodni, lásd Bill Gates. Meggyesi pedig valahol külföldön volt magas állásban a rendszerváltás után, ahol nyilván nem fizettek rosszúl. "

 

Szvsz nagy merészség (nota bene: tájékozatlanság) Bill Gatest, Gyurcsánnyal összehasonlítani...!  Míg az előbbi letett valamit az asztalra, Gyurcsány "ügyesen" privatizált.

Hidd el,  nem veled van bajom, csupán az bosszant (nem nagyon....), hogy a nyugatiak kb. ennyire ismerik , esetleg így szemlélik az Itteni helyzetet, mint te. Vagyis teljesen más szemmel, nekik semmit nem jelent az az 50 év, amit itt le kellett húznunk undorító szovjet stílusban, kötelező materializmusban, internacionalista helytállással, ha tetszett, ha nem.

Így aztán? "mi ketten egymást meg nem értjük, nagyon sajnálom asszonyom" (Heltai J.)

helyett tr.  :-)

Előzmény: Boszorka (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!