Keresés

Részletes keresés

IEC-ATA Creative Commons License 2020.02.25 0 0 9487

....Erre én is kíváncsi lennék!

Másrészt memória bővítésre nekem is van elképzelésem, amin már régóta töröm a fejem! :-)

Előzmény: ergoGnomik (9485)
György barát Creative Commons License 2020.02.25 0 0 9486

Köszönöm a gyors reagálást. 

 

A soraidból az derül ki, hogy a "hagyományos" átalakítás igen sok belső "földmunkával" jár. Azt pedig még mindig nem vállalom. Az eddigi gondolkodások után maximum egy vezeték elvágását és jumperelését vagyok hajlandó eltűrni. 

 

De érdeklődéssel várom a kész megoldásokat. 

 

Előzmény: ergoGnomik (9485)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.25 0 0 9485

MMSZoli2 vagy siz majd elmondja, hogyan működik ez a Lotharek-féle csere CPU+memória bővítő esetében, de a "hagyományos" 256k memória bővítés effektíve lecserélte az alaplapra szerelt 8 db 64k*1 bit memória IC-t 8 db 256k*1 bit tokra, és annyi logikát tett a PLA köré, amivel az $FD10..$FD1F tartományon belül ki lehetett választani két-három címet a memória 16kB-onkénti lapozásának vezérlésére (anélkül hogy a párhuzamos port 6529B-je meg lett volna szólítva), és ezekkel a regiszterekkel feltöltötte a 18 bites címbusz felső négy vezetékét a 16 bites rendszer címbusz felső két vezetékén megjelenő érték függvényében. HA jól tudom.

Előzmény: György barát (9484)
György barát Creative Commons License 2020.02.25 0 0 9484

Mozdonylámpa volt.   :-) 

 

Elnézést kérek, ha valakit fölcsigáztam! Tegnap újra átgondoltam a kapcsolást (és rájöttem a hibájára). Én sem tiltottam le a belső RAM-ot. Most következik a fejtörés időszaka, aztán jelentkezem (a baleseti ambulancián). 

 

Nagy segítség lenne, ha valaki elárulná, hogy a gép belsejébe tett lapkán ez miként valósítható meg? 

 

Üdv.: 

György 

 

György barát Creative Commons License 2020.02.24 0 0 9483

Akkor kénytelen vagyok az eredeti elgondolás mellett maradni. De nem lesz benne köszönet!   :-) 

 

Előzmény: ergoGnomik (9482)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.24 0 0 9482

Nem vagyok szakértő, de szerintem DRAM mindig sor- és oszlopcím formában kapja a memóriacím információt. Szerintem ilyen kis kapacitású memóriából sosem gyártottak 4 bitnél szélesebb IC-t.

Előzmény: György barát (9481)
György barát Creative Commons License 2020.02.24 0 0 9481

Öt csavar ki, négy ROM, öt csavar be. Pardon! 

 

Előbb egy kérdés. Létezik-e 64 k, 8 bites DRAM, ami a címet két adagban kéri (RAS, CAS)? 

 

Előzmény: ergoGnomik (9480)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.23 0 0 9480

öt ROM Hööö? Milyen öt?

 

Látom a fényt az alagút végén. Halljuk, halljuk!

Előzmény: György barát (9479)
György barát Creative Commons License 2020.02.23 0 0 9479

Túrázni voltam a lomtáramban. Elő- és szétkaptam a Négyeskét. CPU, TED meg az öt ROM papucsban van. Minden más lebetonozva. 

 

Elméletileg nincs akadálya a proci mellé, egy NYÁK-ra tenni a többlet memóriát. DE hogyan tiltod le a beépítettet?   😩 

 

Elővettem a könyvet is. "Kinyomoztam" a kapcsolási rajzot. Látom a fényt az alagút végén. (Ám az egy mozdonylámpa is lehet.   😉 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9474)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.23 0 0 9478
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 9477

"Az is 10++ éves info, hogy a mostanra szemétről is kapható pár centes PCI-X csatlakozót hosszban levágva és minden második kést "kitépve" van egy raszterhelyes csatlakozó a bővítőportra."

No ezt én nem tudtam, és eddig nem is jutottam el az olvasásban, úgyhogy az előző post-omban bocs ha azt írtam, hogy nincs ilyen csatlakozó.
Ezek szerint némi mókolással lehet csinálni.
(bár a csati végefelé már lehet némi elcsúszás az 1.98 és a PCIE 1.0 rasztere között, ami csökkenti a csatlakozó felületeket)

Előzmény: szőlőmag (9473)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 9476

Soldernek volt külső 3-as bővítő egysége.

Viszont az is a C64 portokat használt, és az abba illeszkedő Plus/4 kártyák már 64-es illesztővel készültek.

 

http://solder-synergy.de/plus4/hardware/index.html

10) Expansionport-splitter

 

Szerintem Solder egy zseni volt, és tényleg a C64 csatlakozós kártyák irányába kellene hogy elmenjen a történet, mellé olcsón elérhető illesztővel és ha az nincs rajta, mehet a splitterbe. 
Az illesztő egy részről ugyan drágítja a kialakítást, viszont olcsón meg lehetne oldani a külső táppal megsegített splitter bővítőkártyát.

 Ami a jelenleg elérhetetlen 1.98-as csatlakozókkal kivitelezhetetlen.

 

Nem véletlenül: a C16 bővítőkártya csatlakozó igen ritka kialakítású 1.98mm), ilyen portot nem is nagyon gyártanak, vagy ultra drága (ugyanilyen kiosztással megy az Atari ST ROM portja, csak sokkal kevesebb érintkezővel, azt se használja szinte semmi (64KB-os ROM modul egy 256/512KB-os géphez...) )
Tehát míg egy panel élét össze lehet hozni ilyen érintkező sűrűséggel, egy bővítőkártya 3 gyárban készült csatlakozóval már egészen más szintű történet.

 

Egy kicsit foglakoztam a témával, de elég lehangoló az eredmény. Szerettem volna nem egy hosszú 10cm-es bedugott, hanem külön dobozban levő bővítőkártya modult (mint a külső VGA)
Ennyire sok érintkezővel rendelkező jó minőségű kábel/csatlakozó alig van, talán a SCSI-II és a SCSI Mini. Persze aranyáron :-)

 

MCeS azt írta egyszer egy levélben, hogy egyrészt a "szembehajtás" bizonytalanná teszi a külső egység működését (lefagyások, instabilitás, főképp a gép felmelegedése után), másrészt szerinte ezeknek a régi gépeknek sem tesz jót. Persze ez is csak egy vélemény, de Ő konkrétan gyárt is belső RAM bővítőt és CPU helyettesítőt (igaz 6510 alapú, amivel vannak bizonyos korlátozások). Szeretett volna külsőt gyártani, olyat, amihez nem kell az alaplapot mókolni. De azok neki mind instabilak lettek, 100x elvégzett teljes memóriatesztből 1-2-t mindig buktak. Mivel nem tudta a működést stabilizálni, és nem akart vevői panaszokat, emiatt dobta a külső RAM bővítést mint opciót, legalábbis mint eladható, problémamentes terméket.

Ha az eddigieket össesítem, akkor a szembehajtós megoldás működhet, csak nem elegáns, illetve egyesek szerint (vagy lehet csak egyes gépekkel) instabil lehet. 

ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.21 0 0 9475

Én csak siz egyetlen idézett mondatára kívántam reflektálni. Te jóval szélesebb ecsettel mázoltál fel egy átfogóbb képet. De ha már itt vagyunk...

 

Az egy szem Sheme fórumtárson kívül szerintem itt senkinek nincs igénye és/vagy indíttatása a hipotetikus illesztőt reálissá varázsolni, csak neki akadt be ez a dolog. Annyi szerepe volt csak a szóba hozatalának, hogy felelevenítsem az akkori eszmecsere konklúzióját, miszerint nincs akkor sem probléma, ha nem építünk rá kompatibilis aljzatot.

 

A /CAS jellel kapcsolatban biztosan igaz minden amit írsz, de a téma eredeti kiindulási pontján György barát vágya a belső módosítást nem igénylő külső memória bővítő volt. siz is erre vonulatra csatlakozott a hozzászólásával, amiben aggodalmának adott hangot, miszerint ha két 1551 paddle után dug egy szembe hajtós memória bővítőt, akkor lehet hogy az már nem fog tudni működni, és még SID kártyát sem tud dugni bele*. Szerintem. Így aztán ez igazából csak egy mellékvágány.

 

Az *overkill SID kártyák már léteznek és a gazdáik szeretnék használni is őket, plusz bónusz György barát már említett óhaja a belső módosítások elkerüléséről. Ha véletlenségből valaki egyszer tényleg gyártana** külső memória bővítőt, akkor nem tűnik a józanságtól elrugaszkodó igénynek, hogy a SID bővítők használatát biztosítsa.

 

Igen egyetértünk, hogy nincs újraépítésre értelmezhető kereslet, ezért ilyesmit nem is fog soha senki sem gyártani. **És bővítőt sem igen.

 

Az a különösen jó ebben a 10++ éves teóriában, hogy még most sem tudjuk mennyire megvalósítható. Azért én látok némi kockázatot abban a tépkedésben, és nem is nagyon tudom elképzelni hogyan is lehetne hozzáfogni abban a durván másfél-két milliméteres résben. Igaz, az én kezemben minden szerszám úgy áll, hogy aki meglátja sírva menekül :-(, így nem igazán referencia értékű a véleményem. :-)

Előzmény: szőlőmag (9473)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 9474

Én még mindig úgy látom, hogy a a külső eszköz (alaplap módosítás nélkül) az igazi megoldás, csak nem kivitelezhető :-D

 

A CPU kiemelése után a memóriával rendelkező CPU bővítés is igen elegáns megoldás.
Igaz én egy működő 8501-et fogok kiszedni, nem egy rosszat... Viszont van 3 rossz plus/4-em.

szőlőmag Creative Commons License 2020.02.20 0 0 9473

Az a kártya azért ""hipotetikus"", mert nincsen, aki a kevés szabadidejében megírja a C64-es 1551 kezelő kernal bővítést.

Már azon túl, hogy a C64 túltengő lemezmegoldásai, és az újabban tényleg villámgyors, filléres, már gyorstöltő kompaibilis IEC emulátorok korában teljesen pointless az egész.

 

A CAS-t nem muszáj az alaplapon elgányolni, a RAM-okat kiszedni és befoglalatozni még ennyire sem.

 

Aláfoglalatozással vagy lábkihajlítással összeköthető a PLA és a TED CAS lába,  a gép innentől működik, ha a CAS jelet a bővítőn lévő SRAM kapja, elméletileg mennie kell.

 

Szvsz a RAM-ok CAS lába magától H hogyha "lebeg", (régi DRAM eléggé "TTL szerű") még felhúzó sem kell. (De egy 10k odaforrasztható bárhova, ha mégis)

 

Igazából az overkill SID kártyák helyett a SID legjobb helye is bent lenne a gépben, ott van neki natív 12V, minden szükséges jel a PLA és a TED lábain...

 

Ha nem a plusiról lenne szó, ahol a fizetőképes kereslet konvergál a --.....hagyjukis...

itt is lehetne mindenféle fancy "reload" alaplap, beépített nagyram, sid foglalatok, SVIDEO dugasz......meg a jövőhét.

 

Az is 10++ éves info, hogy a mostanra szemétről is kapható pár centes PCI-X csatlakozót hosszban levágva és minden második kést "kitépve" van egy raszterhelyes csatlakozó a bővítőportra.

 

Előzmény: ergoGnomik (9472)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.20 0 0 9472

De én ilyet tutira nem használnék, mert elfoglalná a bővítő portot a SID-kártya elől (és abban sem vagyok biztos, hogy ez a szembe hajtás egyáltalán lehet-e elég erős, ha ráadásul egy vagy két 1551 paddle-n keresztül dugom a gépbe)

 

Lehet egy kicsit másként is közelíteni ehhez. Egyszer már vagy itt, vagy a Commodore 64 Gamezben felmerült, hogy annak semmi akadálya, ha egy hipotetikus C64-1551 illesztő nem élcsatlakozó aljzatban, hanem élcsatlakozóban végződik, a paddle-t fordítva is lehet csatlakoztatni, működnie úgy is kell, másként nem lehetne két 1551-est hozzákapcsolni a TED-es masinákhoz. Illetőleg bazi drágán, de néha ki lehet fogni az ibin bontott bővítőport csatlakozókat is. Így először jöhetne a gépbe a memória bővítés, aztán arra rá lehetne dugni a TCBM meghajtókat.

 

Ekkor persze még mindig kérdéses a SID kari, de azt meg óvatosan meg lehetne moddolni, hiszen az élcsatlakozó közvetlen közelében ott van egy furatsor, amin minden bizonnyal megtalálható az összes szükséges vonal. Ebbe kellene valamilyen csatit beforrasztani, a bővítő kártyára meg egy ellendarabot valamilyen rögzítő szerelvénnyel, és viola. Persze ennek a a hátránya, hogy így elég rosszul fog kinézni a NAE, és 90°-os csatlakozót sem nagyon tehetsz oda, mert beletakarna az élcsatlakozóba, így megakadályozva a géphez hagyományosan történő csatlakoztatást, de áldozatok nélkül ritka a győzelem hasonló helyzetekben.

 

Most, hogy a nehézségeken túl is vagyunk már csak meg kellene álmodni, milyen is legyen a RAM bővítés, és miféle további funkciókat kellene beletervezni. ;-)

Előzmény: siz (9457)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.18 0 0 9471

két badline közt valós időben egy lemezfordulattal beehető egy sáv,  gyors órajelen

 

No-no! Nem inkább az alsó-felső keretre gondoltál? Két badline között 6x65=390 órajel ciklus van, azalatt egy szektort sem töltesz be. Sz'tem.

 

Bár mondjuk a keret is két badline között van, az aktív terület utolsó és első badline-jai között. ;-)

Előzmény: szőlőmag (9470)
szőlőmag Creative Commons License 2020.02.18 0 0 9470

Gyorstöltővel 1551-nél sem kell forgatni semmit, a státuszvonalon lehet jelezni, hogy elfogadtuk a byte-ot, tolhatod a következőt.

Sőt, szerintem fordítva is mehet, ha natív gcr byteokat tolunk be, két badline közt valós időben egy lemezfordulattal beehető egy sáv,  gyors órajelen, aztán majd zene, stb közben szépen lassan dekódolgatjuk gépoldalon.

 

Előzmény: siz (9467)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9469

Persze, műxik a Bitfire 1551-el is. Amúgy ANNYIRA azért nem gyorsabb, mint az 1541-el, ahogy visszaemlékszem a fűzögetés időszakából. Értem ezalatt, hogy nem többszöröse a sebesség.

Előzmény: MMSZoli2 (9468)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9468

A Bitfire működik 1551-en? Erről lemaradtam.

 

Off: felsorolom, milyen drive-okkal rendelkezem:

1541, 1541/II (2db, az egyik Jiffy+microIEC), 1571, MSD SD-I (110V, IEEE), SFD-1001 (IEEE, rossz)

 

Legutóbb, mikor ránéztem az ebayen, a működő 1551 egységek ára 70-80 ezer forint körül mozgott.

Ez tényleg megváltozott, most már 90-100ezer környékén mozognak, igaz úgy sz*r a forint, ahogy van  :-O

vagyis ennyiért kihagyom, ráadásul a postázást is nehezen éli túl.

Az elszállt ár példájának akartam felhozni a floppyval eleve rendelkező Amiga 1200-at, erre kiderül, hogy annak az ára meg már 120-220ezer Ft. OMG!!!!

(hol hagytam az eszemet, mikor pár éve 40-50 ezerért még drágálltam...te jó ég hová fog ez még elfajulni...)

siz Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9467

Igen, én is mindig a soros 1541-re lövök szinkronizálásnál, ráadásul az 1 bites verzióra, ami akkor is megy, ha több (aktív) drive ül a buszon. És meglepő módon a leggyorsabb protokollt a párhuzamosított 1541 tudja (nem kell folyamatosan adatirányt forgatni, mint a 1551-nél). De pl. 1581-nél (SD2IEC-nél meg nagyon durván - hiszen ott nincs) a mechanika késleltetése sokkal kisebb.

Előzmény: Lavina of Gotu (9463)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9466

jelenleg az 1541-es töltők durván erősebbek az 1551-eseknél. Ha jól emlékszem, ez az összevetés ráadásul még a legújabb trackloader előtti teszt volt.

 

Azért én csínján bánnék az ilyen kijelentésekkel. Amíg nem láttuk a BitFire +4-es portjának a szintetikus teszt eredményeit 1541-es és 1551-es meghajtókra, addig biztosabb annyit mondani, hogy nem tudjuk. Meg kellene kérdezni BSZ-t és/vagy bubist, hogy mértek-e ilyesmit, és mire jutottak?

Előzmény: MMSZoli2 (9462)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9465

Partyra lehet (kell) vinni saját configot, amin fut a demó, szóval az nem gáz, hogy csak azon fut, legalábbis party szempontból.

MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9464

Az emulátor viszont nem party kompatibilis :-)

Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9463

Sajnos trackmó írásakor mindig a leglassabb (1541) lehetőségre kell számolni, hogy megmaradjon a szinkron a zenével, stb. Vagy bevállalod, hogy csak 1551 kompatibilis lesz, az emulátorok úgyis tudják. :)

 

MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9462

jelenleg az 1541-es töltők durván erősebbek az 1551-eseknél. Ha jól emlékszem, ez az összevetés ráadásul még a legújabb trackloader előtti teszt volt.

 

Akármilyen jó felhozatallal is rendelkezik a +4 scene programozó vonalon, a C64-en 10x ha nem 20x annyi felkészült kóder van, akik a demok reszelgetésén dolgoznak.

Ennek egy erős része a zene és animációk melletti gyorstöltés, és eléggé elhúzott a mezőny az 1551 mellett.

Az 1551 ráadásul kezd igen ritka és drága termékké váni (törékeny a műanyag háza), így igazából már nem is nagyon lehet vele számolni, mint alap 264 kiegészítővel.

 

Maga az alap sebessége 4x gyorsabb az 1551-nek, de ha jobban belegondolunk, ez önmagában is elég kiábrándító.

Egyrészt a nyolc párhuzamos adatvezeték eleve nagyobb sebességet tenne ennél lehetővé, másrészt az IEC a HW támogatás nélküli bitkergetés miatt olyan lassú
Az 1551-nek erre saját hardveres kiegészítője van, ráadásul direkt memóriacímre tölt (ha jól emlékszem).

Ha az 1551 protokolt korrektül megcsinálták volna, kb 20x gyorsabbnak kellett volna lennie az alap 1541 sebességénél párhuzamos buszon. Még a Jiffyt is le kellene aláznia.

György barát Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9461

Köszönöm szépen. 

 

Magyarázkodás: 

a késlekedésem oka egyszerű. Nem ugrott be sem a "gyorstöltő", sem a "fastload" kifejezés. (Itt a befejezés.) 

 

Előzmény: ergoGnomik (9460)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9460
Előzmény: ergoGnomik (9459)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9459

Szerintem egyszer valami fórum témában volt már összehasonlítás 1541-es és 1551-es gyorstöltők között. Megpróbálom megkeresni. Ígérni nem ígérek semmit. Esetleg te is megpróbálhatnád megsasolni.

Előzmény: György barát (9458)
György barát Creative Commons License 2020.02.17 0 0 9458

Teljesen lökött vagyok. Persze: nullás lap és verem! A fejem a falba verem.   :-) 

 

Gondolhattam volna! A cikkek közt jó néhány a CP/M rendszerrel foglalkozott. 

 

 

Akad viszont egy másik kérdésem: mennyire lehet (gépi) PROGRAMMAL gyorsítani az 1551-es lemezegységet? 

 

Előzmény: siz (9456)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!