Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73048

Akkor sok türelmet és kitartást hozzá, meg jó idöjárást az oltáshoz, eredéshez!

Előzmény: BZoltan (73047)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73047

Úgy néz ki, hogy idén mi vagyunk az elsők akik ilyen furmint oltócsapokért jelentkezett. Ha sikerül átoltani azt a 210 tőkét amit kinéztem akkor értelem szerűen mikrovinifikációval fogjuk elkészetíteni a borokat. 

Előzmény: van_Persil (73044)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73046

Ja igen. Semennyit, jó nekem a posta, nem akartalak terhelni (ez jól hangzik) illetve lusta és túlterhelt vagyok, nem tudom mikor jutnék el hozzád.

Azért köszi a felajanlast. 

Előzmény: Hepci (73045)
Hepci Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73045

Megbeszélted Bajnárral, hogy mit kérsz?

Mennyi zsetont vigyek rá?

Előzmény: naivkezdo (73043)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73044

Szuper!

Viszont, ha már csinálod, akkor csak úgy volna értelme (legalábbis szerintem), ha dokumentálod is a dolgokat (betegségre fogékonyság, termékenyülés, fürtök mérete, beltartalma, etc. és ha van rá lehetőséged, hogy külön dolgozd fel és kezeld őket, akkor a borok analitikai, érzékszervi tulajdonságai, tudom, mikrovinifikáció)... Az évjárati hatás kivédésére egy ilyen összehasonlító projektet kb. 10 évig célszerű csinálni, rövidebb ideig nem, mert nem nagyon tud objektív képet adni, bár ha 5 év alatt se látsz szignifikáns különbséget a három klón között, akkor nem biztos, hogy van értelme folytatni.

Előzmény: BZoltan (73042)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73043

azért elég értékes és érdekes értekezéseket tudtok összehozni.

grat

BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73042

Köszi :) Mint kiderült Lazca Bálint is kompetens. Beszéltem vele és szervezünk három kísérleti klónból oltócsapokat és tavasszal átoltatok úgy 200 tőkét.

Előzmény: van_Persil (73041)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73041

https://szbki.pte.hu/tartalom/fajtagyujtemenyunkben_megtalalhato_szolofajtak

https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1631214

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152336247&t=9217758&openwith=1 (az egyetlen Péter az előadók közül)

Bár ő csemegés, de ismeri azt, aki meg tudja mondani, ki tud neked segíteni (valószínű ifj. Kozma Pál lesz az, ha ő nem, akkor senki sem).

Ha ugyanazon fajtába oltod, akkor nem is kell bejelentened, mert nem fajtaváltás.

Előzmény: BZoltan (73040)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73040

Te tudod, hogy kihez érdemes fordulni?

Előzmény: Maci_P (73039)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73039

Siess, mert a hónap végéig kell az igényeket leadni. Már ha idén oltanál át ;-)

Előzmény: BZoltan (73038)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73038

Figyu Zoli, igazad van. El is döntöttem, hogy átoltok 250 tőkét két vagy akár három izgalmas klónra. Ha nem túl nagy teher akkor tudnál segíteni oltócsapokat szerezni?

BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73037

Az ami a 10 hektárosnak fél hektár az nekem a 3 hektárosnak  cirka 700 tőke :) Ennél persze mi jóval többb fajtával kisérletezünk, mert a sárfehér, lisztes, mézes ennek a kétszerese. De abban kétség kívül igaza van a bajnárnak, hogy ilyen 5% területen a fő fajtáink klónjaival is érdemes lenne kísérletezni.

Előzmény: Törölt nick (73035)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73036

A karokat mi váltjuk rendesen ahogy jónak látjuk. A fercallal a furmintban nem tapasztaltunk problémát, de igen én is ilyen gyengeségeiről olvastam.

 

Az átoltásokkal kapcsolatban nekünk is ez a tervünk. Igazándiból azt tartom csak bosszantónak, hogy jobb eredményekre számítottam :)

Előzmény: van_Persil (73033)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73035

Tök érdekes ez a beszélgetés. Mintha nem két termelő, hanem egy sikeréhes kutató és egy vérkemény bizniszmen beszélgetne.

Szerintem mindkét vélemény egyformán erős és elfogadható. Amiben talán a déli kolléga empatikusabb lehetne,  hogy egy ilyen klónváltási kísérletet gazdasági szempontból egy 10+ hektáros birtok sokkal bátrabban bevállalhat, pl. egy fél hektáron. Az talán nem akkora rizikó, mint a 3 hektáros gazdaságban kísérletezni. Ott venni kéne fél hektárt a hegyen, és azt újratelepíteni. 

Előzmény: bajnár (73027)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73034

Szerintem pontosan azért ignorálják ezt a problémát amit leírtam. Olyan befektetés a klónváltás amelynek a megtérülését nem látják biztosítva.

 

Már sok-sok éve mondogatom, hogy teljesen felesleges vitázni a magyar borvidékek fajtaválasztékán vagy a vacak klónok miatt. A termelői oldalon súlyos likviditási problémák vannak és így bármennyire is állapítjuk meg, hogy a Somlón mondjuk a Juhfark a nyerő fajta, akkor sem cserélnek le az ott teljesen felesleges 160 hektár olaszból mondjuk 130 hektárt juhfarkra. Egyszerűen azért mert nincsen erre tőke. A szerkezetátalakítási pályázatok ezen a szinten komolytalanok.

 

Én  azt csinálnám, hogy kineveznék bizonyos területeket stratégiailag fontos területnek (Grand Cru) ahol elvárjuk, hogy 5+ eurós áron exportálható bort tervezünk termelni és ott a régiónként meghatározott fajtákra és klónokra  3-4 éves átfutású a bruttó költségek  legalább 50 de inkánn 80%-át finanszírozó racionalizáló kampányt csinálnák. Jópár milliárdba belekerülne... na de esetleg ha tizedannyival kevesebbet migráncsozna a köztévé vagy huszadannyi kisvasutat építene Lőrinc akkor röhögve jutna erre is... végülis nemzetstratégiai vagy mi a lófasz ágazat a magyar bor.

 

 

A háttérsztoris dolgot most nem értem. A szőlőtermesztés, a pincetechnológia, a filozófia, a termőhely, a fajta és a klón egyaránt közvetlenül befolyásolják a bor minőségét és milyenségét. Az, hogy én ügyelek arra, hogy legyenek gyümölcsfák a szőlőmben, mert szerintem ezzel javítom a talajéletet diverzitását és ezáltal a szőlőgyümölcs minőségét is az nem háttérsztori, hanem maga a frankón megfogható valóság. Az, hogy szerintem a mi pincetechnológiánk izgalmas, karakteres borokat eredményez az megintcsak nem háttérsztori hanem a kézzelfogható piaci differenciálás. A termőhely tisztán tartása és a környezeti terhelés pedig ugyancsak a gyümölcs minőségét és a bor egyediségét befolyásolja.
Meg persze a klón és a fajtaválasztás is. Csak  kinek-kinek másra áll a cerka és másra nedvesedik. Én arra, te erre. Nem hiszem, hogy sportszerű háttérsztorinak lelegyinteni azt aminek amúgy a szakmai alapjáról te is pontosan ugyanúgy meg vagy győződve mint én.

 

 

A vegyes klónösszetételű ültetvények frankóságát illetőleg egyetértek. Elzászban erről nagyon sokan mesélnek, hogy a piros ász az ha egy táblában van többféle klón vegyesen.

 

Idén már biztosan nem fogunk ezzel a kérdéssel foglalkozni, de tulajdonképpen van benne ráció, hogy ha idén is jó lesz a termés akkor jövőre a furmint 10%-át áttoljuk királyfurmintra.

Előzmény: bajnár (73032)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 1 73033

Ha rövidcsapon müveled, akkor kb. 15 évente ajánlatos a karokat leváltani, mert kb. addigra nöhet bele a drótba, de akkor még ki lehet szedni belöle.

 

Ezért szoktak tájba kihelyezett kisérleteket csináni, mert ami jó Tokajban, az nem biztos, hogy jó a Somlón (bár pont Tokaj sok mindenben hasonló Somlóhoz, elég csak az aszúra gondolni, amit az éber tokajiak ugye kisajátítottak).

Amúgy átoltásnál az az ideális, ha az alanyra olt az ember, mert a más fajta nemes bekavarhat (nem pont azokat a fajtajegyeket hozza, amit tisztán oltványként hozná). Ha gyengébbnek érzed egyes átoltásokat, és van idöd (ami nyilvánvalójában pénzt/elmaradt hasznot jelent), akkor vágd vissza 2 szemre, ha idén se csinál semmi értékelhetöt, akkor kuka. Ha meg beindul, akkor 2-4 szép nagy fürtnek kell lennie a két hajtáson.

 

A fercal az kifejezetten meszes talajra ajánlott (igényli a meszes talajt), máshol nem a legjobb választás, ráadásul a legdrágább.

Előzmény: BZoltan (73031)
bajnár Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73032

Nem feltétlen, a tőkekarnál könnyen előfordulhatnak tápanyagszállítási problémák, részleges beszáradások, de ennél azért jóval többről beszéltem.

 

Senki se születik mindentudónak, csak jeleztem, hogy ezt a témakört nem tudom milyen megfontolásból országosan ignorálják.

 

Nekem a minőség azért több az árcímkénél (legyen az saját vagy másé), de ezt is megbeszéltük.

 

Háttérsztori minden a bor milyenségén, minőségén túl: a szőlőtermesztés, a pincetechnológia, a filozófia, a termőhely, a fajta és a klón egyaránt.

 

Ha javasolnék, semmiképpen nem egyetlen klónt ajánlanék. Egy vegyesebb összetételű, tulajdonságaik szerint és saját preferenciáink mentén összerakott vegyes klónösszetételű ültetvény sokkalta összetettebb, rétegzettebb bort adhat.

 

A Fercal mésztűrése kiváló, jó affinitású, ellenben magnézium és kalcium hiányára érzékeny, nem feltétlenül az extra minőséget kötik hozzá.

Előzmény: BZoltan (73031)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73031

A tőkeifjítás egy 15-18 éves ültetvény esetében nehezen értelmezhető.

 

Nálunk a költségek túlnyomó többsége az élőmunka. Egy átoltott ültetvénnyel pedig pontosan annyi munka van mint egy termő ültetvénnyel. A két év kimaradt termése az mindenképpen bukó. Hogy ezt mennyinek számoljuk az egy vitatható kérdés.

 

Abban igazad van, hogy jobb lett volna telepítés előtt kiokosodni. Sajnos 24 évesen, laikusként nem voltam annyira képben mint manapság. Ha most telepítenék egy hektár furmintot akkor nyilván első körben körbeszaglásznék klón  ügyben és nem csak bemennék az oltványoshoz, hogy csókolom, furmintot kérnék :) Bevallom 2001 környékén még azt sem tudtam, hogy egyáltalán van más. Azt a klón kértem amit a menő tokajiak is használnak. Eszembe nem jutott volna, hogy az a furmint ami a tokaji sztároknak meg a helyi menőknek jó az nekem nem lenne jó. Ez nem korlátoltság vagy ignorancia. Egyszerűen akkoriban nem volt ez téma. Mostanra meg mondom, komoly beruházás egy ilyen váltás.

 

A minőség egyértelmű és bizonyítható javítása nekem jól hangzik. Nekem a bizonyíték az az árcímkével rendelkező forgalmi tétel. Ha egy fajtának vagy klónnak nincsen ilyen bizonyítéka akkor bármennyire is ígéretesek a kísérletek a minőségi javulás csak spekuláció marad. Persze szoktam spekulatív döntést hozni... például ezért telepítettem sárfehért, mézesfehért és lisztest. De nem hektárnyi méretben, hanem pár sornyit, hogy ha bedől a projekt akkor ne bukjak nagyot.

 

Azt viszont nem szeretem, hogy te háttétsztorinak nevezed az organikus és ökológiai szemlélettel való szőlőművelést. Az imént tisztáztuk, hogy a talajélet és a biodiverzitás közvetlenül hat a bor minőségére. Az organikus szőlőművelés pedig számomra erről szól.

 

Jaaa, hogy a P.51 az a királyfurmint. Olyannal dolgoztunk két éven át. Az Éva háza alatt van egy kis terület ahol ilyen furmint van. Két évnyi bort csináltunk belőle. Nem volt rossz. Egy kicsit mintha fűszeresebb aromatikája lett volna annak a két évjáratnak. 

 

Megfontolom, hogy alkalomadtán kicseréljünk néhány sort királyfurmintra. Engem érdekel ez a téma.

 

A mostani furmintjaink fercal alanyon vannak.

Előzmény: bajnár (73027)
Hepci Creative Commons License 2020.01.22 0 1 73030

[Talán nem volt elég jó az oltókés.]

Előzmény: BZoltan (73029)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73029

Ez a lassan vagy gyorsan húzzuk le a sebtapaszt dilemmájával azonos :)

 

Ha rávenném magam egy ilyen lépésre akkor nyilván így csinálnám.

 

Amúgy kétszer fogtam bele átoltásba az elmúlt tíz év során. Mindkét esetben országosan elismert, komoly referenciákkal rendelkező profik csinálták. Egyszer egy hárslevelű sort akartam átoltatni juhfarkra, akkor az aszállyal buktuk be az egészet. A második pedig két éve egy olaszrizling vágót toltunk át juhfarkra. Itt már nem volt aszály. Volt is eredés úgy ahogy vártuk, de egyszerűen szánalmasan hitvány lett az eredmény. Még abban sem vagyok biztos, hogy idén bármi teremni fog azokon a tőkéken.

Ahogy te is írtad ezer oka lehet a kudarcnak. Nem kérdés, hogy valami nem stimmelt. Ezzel együtt az a 800 tőke amit át akartam oltatni az két éven át semmit nem termett. Ha hagytam volna békén akkor lehet, hogy lenne 300-400 literrel több korrekt olaszrizlingem. így most csak a költség és a meló volt vele. Ha 2018-ban kivágom az egészet és újratelepítem akkor jövőre már teremne a vadonás új ültetvényem.

Előzmény: van_Persil (73028)
van_Persil Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73028

Miért nem osztod el 5 évre, minden évben csak a terület 1/5-ét átoltva? Így nem lenne akkora terméskiesés, és az esetleges minőségbeli különbség is fokozatosan jelenne meg a borodban, nem okozva hirtelen törést.

Előzmény: BZoltan (73026)
bajnár Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73027

Két év kiesést számoltál a furmintnál (legyen inkább másfél), azt viszont kihagytad a számításból, hogy abban az évben messze nincs annyi növényvédelmi- és zöldmunkád. A termést se kell feldogoznod, bort készítened belőle, így értelemszerűen a késztermék összes bekerülési költségeivel se kell számolnod. Illetve ott van még a jövőbeni minőségi plusz meg az égi csapásokra adott jobb reakciói az új jövevénynek, hogy a tőkeifjításról ne is beszéljek.

 

A nagyobb baj, hogy szinte mindenki így gondolkodik nálunk, ezért nem jutunk egyről a kettőre. Holott telepítés előtt az lenne az egyik legfontosabb körüljárandó téma, hogy milyen alapokra építkezel.

 

Eleve erről beszéltünk, a bor minőségre való hatásáról. A minőség egyértelmű és bizonyítható javítása talán nem tűnik akkora úri huncutságnak, hogy a témát ilyen könnyen elengedd, de ez az én meglátásom. Abban is volt korábban egy alapvető nézetkülönbség köztünk, hogy engem először a bor minősége kell, hogy meggyőzzön, a háttérsztori csak azután érdekel és nem fordítva.

 

Direkt két államilag elismert, szaporítható klónt írtam. Kutatós publikációk készültek róluk, a P.51-et királyfurmintként kevesen, de Tokajban is ismerik. Pécsett a Kunék talán oltottak ilyesmit, de a kutatótól direktben lehet venni bármilyen csapot, papírt adnak róla, kezelik, tárolják és bármilyen oltványos ismerősöd elkészíti neked (ugyanitt megjegyzendő, hogy érdemes akkor már a termőhelyhez és a fajta igényeihez szabni az alanyt is).

Előzmény: BZoltan (73026)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73026

"Nem tudom, hogy jön ki neked és mire vonatkozólag ez az 5-7 milla, de átmatekozhatjuk."

 

Amikor először írtam, hogy milyen költséget jelent a klónváltás akkor kimatekoztam. Egy fajta/klónváltás két évjárat kiesését jelenti úgy, hogy közben a szőlőmunkákat nemcsak el kell végezni, hanem többet is kell dolgozni. Ami nem baj, mi szeretjük a szőlőt. De ilyen befektetés esetén meg szokásom nézni, hogy hogyan térül meg a dolog.

 

 

"Magyarországról alig tudok klóntudatos telepítésekről, termelőkről, ezt már mondtam."

 

Na, ez a baj. Ha nincs referencia akkor itt kőkeményen pionírkodásról lenne szó. Ami szép dolog, csak ugye drága hobbim már van :)

 

 

 

"Ha jobbak lesznek a boraim, idővel talán érvényesíteni tudom árban, de elsősorban a személyes meggyőződés végett váltottam."

 

Na, pontosan erről beszélek. Én még  meg is előlegezem az összes általad említett klónnak, hogy minőségben jobbak mint azok amiket mi használunk. De az, hogy a fajtaváltás költségeit vissza tudjuk-e hozni az sajnos erősen kétséges. A személyes meggyőződésem nekem pedig sokkal inkább kötődik a termőhely ökoszisztémájához mint a klónok. Mondom, én tökéletesen tisztában vagyok a helyes klónválasztás előnyeivel, csak én úgy gondolom, hogy ez nem az én hanem inkább a gyerekeim feladata lesz. Az én feladatom más.... de ezt már leírtam és te szagló önreklámnak mondtad.

 

 

"utaltam kissé ilyesmire, hogy az ökológiai bor nem pusztán a minőségénél fogva több/jobb/eladhatóbb."

 

 

Nem kell utalni erre. Én folyamatosan azt mondom, hogy vannak érték alapú választások és vannak minőség alapú választások. Én egy csomó döntés a saját érzelmeim és elkötelezettségeim alapján hozok meg.

 

 

Ennek a P.14-esnek és a P.51-esnek van bármilyen referenciája? Tudsz olyan oltványost akinek van ilyen szaporítóanyaga. Nem mondom, szívesen kipróbálnám őket 50-50 tőkén.

Előzmény: bajnár (73025)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73025

Nem tudom, hogy jön ki neked és mire vonatkozólag ez az 5-7 milla, de átmatekozhatjuk. Mindenki pénzből él, ez napnál világosabb, én csupán azt állítottam, hogy a termőhelyre helyesen megválasztott fajta/klón(/alany) adja a leglátványosabb és leginkább mérhető különbséget a végeredményt tekintve, akár összevetésben is.

Magyarországról alig tudok klóntudatos telepítésekről, termelőkről, ezt már mondtam. Nyugati oltványosoknál ez eleve alap. Ha nincs készlet, kínálat, vevőktől eshetnek el, kialakult preferenciákat kell kiszolgálniuk. Furmintból pl. a legnagyobb merítésért Ausztriába kell menned és nem Tokajba, ez önmagában elég beszédes.

Én ezidáig a rajnai egy részénél és az olasznál álltam át klónokra, a furmintom önmagában egy klónkísérlet, de azt egyben dolgozom fel, csak megfigyelés és a feldolgozási analitikák állnak rendelkezésemre. Az idén beállt rajnai (osztrák, német klónok) illatban, savban, összetettségben ellépett - hogy a te kifejezéseddel éljek - az amúgy szintén nem rossz geisenheimi klón borától. A se íze-se bűze P.2-es olaszrizlingnél utcahosszal jobbak az újonnan beállított klónok. Hogy ez nekem megtérül-e? Ha jobbak lesznek a boraim, idővel talán érvényesíteni tudom árban, de elsősorban a személyes meggyőződés végett váltottam.

 

A bor értelmezése elég szubjektív dolog, de igen sok objektív tényező is létezik minőség kapcsán, ezek a köröket lefutottuk, nem venném újra elő.

 

Igen, utaltam kissé ilyesmire, hogy az ökológiai bor nem pusztán a minőségénél fogva több/jobb/eladhatóbb.

 

Egy példát szívesen mondok a furmintra. Hálás feladat, mert a kadarka mellett a furmintnak van a legtöbb fajtaváltozata, ebből fakadóan komoly eltérések mutatkozhatnak köztük. Nyilvánvaló, hogy egy laza fürtszerkezetű és kisebb bogyójú klón eleve más, mint a tömött és nagy bogyójú termesztésben lévő klónok.

Kikértem a kutató analitikai feljegyzéseit, külön hangsúlyt fektettem az extrém évekre, legyen az hőgutás vagy térdig vízben gázolós. Ez utóbbi esetekben (pl. '10 és '14) több klónnál is 100%-os rothadást jegyeztek fel, ha pusztán megtérülés szempontjából tekintjük a dolgot, elég nagy bukó egy ilyen. Ezek tehát számomra eleve kiestek, míg volt olyan köztük ahol csak 10%-os volt ugyanez az érték. Az alacsonyabb rothadási fogékonyságot mutató klónok közt kerestem a kiegyenlített termésű, szélsőségektől függetlenül ideális analitikával megáldott változatokat (meg néhányat gyűjtői szenvedélytől vezérelve). Szerencsére a legjavából már borászati minták is készülnek, amiket a kutató szeánszain meg lehet kóstolni. A legrégebbről dokumentált, elég bőven termő, minőségében rendre az élbolyba tartozó és kifejezetten nem érzékeny klón a P.14-es, ezen kívül hasonlóképp kipróbált, nagyon szép tiszta, fajtajelleges bora van a P.51-esnek is, de a legújabb szelekcióból származó, százassal kezdődő klónok közt még jobbak is vannak, csak annyi év tapasztalata még nincs mögöttük. Azt ugye mondanom se kell, hogy a tarcali klónok szinte mindig a legvégén zártak. Állítólag nem direkt cseszték el :)

Előzmény: BZoltan (73023)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73024

Annyira nem lepődök azért meg :) Nem ok nélkül tartjuk azt a párszáz rajnai tőkét. Pedig nagyon nem a wachaui gyíkbor stílusban készült a rajnaink sem és a kánon szerint a bazalthegyek déli oldala nem a legszerencsésebb a fajtának.

 

 

Előzmény: naivkezdo (73022)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73023

Nézd, valamilyen metrikát ki kell találni amivel egy gazdasági vállalkozás befektetésének a megtérülését mérjük. Én azt mondom, hogy nekem 5-7 millió forintot nem igazán érne meg egy klón/fajta váltás. Azt mondod, hogy jobb klónra váltással komoly minőségnövekedést tudnék elérni. Érdekelnének a részletek. Tudsz olyan borászatot akin ezt demonstrálni lehet?  Vagy akár te magad tudsz példaként állni? Neked bejött?

 

Annak örülök, hogy a talaj minőségét illetőleg egyetértünk. Ez egy fontos közös nevező. A növényvédők kontakt és felszívódó felosztása nekem sem szimpatikus. Talán itt is leírtam többször, hogy én ezért az organikus rendszert és szertifikátot részben emiatt kevésnek tartom.

 

"Mit értesz azon, hogy "minőségben ellép"? "

 

Közhely, hogy a bor minősége, egyedisége objektítv módon nem mérhető.  Most nyilván a saját érzékszervi tapasztalatom az, hogy az organikus és a szőlőültetvényt egy élő ökoszisztémaként kezelő termelők borai jellemzően gazdagabbak, izgalmasabbak és egyedibbek.


De ez nyilván az én ilyetén tapasztalatom sem nem mérvadó sem nem hiteles :) Ezzel együtt a szakmai döntéseim egy részét pusztán a gusztusom és az érzékszervi megtapasztalás alapján hozom meg. Ahogy szerintem egyébként te is.

Amúgy a piaci sikert egy jó metrikának tartom. Az átlagos ex-cellar palackárak, az egyes tételek kipörgésének az idejét és végső soron azt a polci árat amit a fogyasztók fizetnek valamilyen módon csak mérik a borászat gazdasági sikerét.

 

 

Konkrétan ha megnézem, hogy a Somlón mely termelők dolgoznak vagy szertifikáltan organikus rendszerben vagy legalább tudhatóan ökológiai szemlélettel akkor azt látom, hogy bizony ezen körnek a borai jellemzően magasabb áron mennek el és gyorsabban mint a többieké. Látom, hogy mely évjáratok pörögnek és a polci árakból vissza tudok számolni az ex-cellar árakra. Meg persze konkrétan tudjuk is egymás árait.

 

 

Persze mondhatod, hogy nem is a minősége jobb ezeknek a boroknak, hanem csak jól marketingelnek és ügyesen fényezik magukat. Lehet... de ha a fogyasztóknál az rezonál, hogy organikusak vagyunk és az nem, hogy mi a T85 helyett egy másik klónnal dolgozunk akkor ugye érthető, hogy miért az organikus művelésmódra helyezzük a hangsúlyt.

 

 

De mondom... én pontosan tudom, hogy vannak fasza klónok. Csak nem látom a befektetés megtérülését.... ja és azokat a csoda klónokat sem ismerem. Például a T85-ösöket mire kellene szerinted lecserélni? Valami olyan kellene ami tudhatóan zamatosabb (ha konkrét bort tudsz mondani az sokat segítene) és ha ellenállóbb a lisztharmatra az is frankóság lenne. Na és persze azért teremjen megbízhatóan.

 

Előzmény: bajnár (73021)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73022

mondtam én, hogy nem vagyok elég képzett ideológiailag.

Többen nyalogattuk, egységes vélemény volt, hogy a 6 legjobbja szerintünk.

Akkor mondok még egy meglepőt, utána a rajnai futott be.

Előzmény: BZoltan (73020)
bajnár Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73021

Félreértesz, önérzeti kérdést csinálsz a dologból.

Anyagi megtérülésről beszélsz, míg én közvetett hatásról a bor minőségére. 

A talaj szerkezete, a tápanyagok felvehetősége, a mikorrhizák és egyéb hasznos élő szervezetek sztem is nagyon fontosak. A biodiverzitás egyrészt a feltalaj, a növényvédelem és termékenyülés szempontjából fontos. Ott van még a gyomirtó, ami ismételten az előző kettő dologgal áll összefüggésben, a rovarirtókat nem is értem, miért használják egyáltalán a szőlőtermesztésben, a szabályozott növényvédő szerek kontakt és felszívódóra osztott világképét nem feltétlenül tartom kellőképp megalapozottnak, de természetesen bármilyen vegyszer elhagyása üdvözlendő. Eddig tehát együtt vagyunk. A kérdés viszont továbbra is az, hogy a borminőségre mi az ökológiai szőlőtermesztésnek a direkt megnyilvánuló hatása? Mit értesz azon, hogy "minőségben ellép"? Hogyan tudnád ezt pontosan megfogalmazni, esetleg tudsz-e mondani ezeket igazoló adatokat számokat, akár saját, akár más forrásból?

Előzmény: BZoltan (73017)
BZoltan Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73020

Fiatal az még :) épphogy kezdi kiheverni a palackozás nyúzását. De alapvetően meg vagyok vele elégedve.

Előzmény: naivkezdo (73018)
naivkezdo Creative Commons License 2020.01.21 0 0 73019

Jocó ki kellene békülnünk, mi a véleményed? Beugrok hozzád, ha megmutatod a legjobb kisüstid, lehet brandy is.

Somlói borok elnézővé tettek.

Előzmény: Jocó0423 (72989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!