Keresés

Részletes keresés

ambosz Creative Commons License 2007.12.14 0 0 712

IGEN! Olyan kifelyezéseket használtak régen / fonetikusan írva / hogy:

hakni, dűzni, sprejcféder, a szerkezetre-werk, benzindózni, ambosz  stb.

Tulajdonképpen Vályi tanár úr / az ifjabb / kezdte el a szakdolgok magyaritását.  

Előzmény: Tomotius (708)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.14 0 0 711

Nézegettem a netet és találtam egy két érdekes japán óra megoldást. Digitálisak, de mint érdekesség 2- 3 perc figyelmet megérdemelnek. A leolvasásuk az külön művészet, megnézném ha valakinek ilyenje van és a buszmegállóban megkérdezik tőle mennyi az idő, hány perc alatt reagálna.

http://www.tokyoflash.com/en/watches/1/

A Tangón vasárnap hány órától van az órásbörze?

Előzmény: csoty (710)
csoty Creative Commons License 2007.12.14 0 0 710
Bocs! Félrement. :)
Előzmény: theraphosa (709)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.13 0 0 709
Ki az a László?
Előzmény: csoty (707)
Tomotius Creative Commons License 2007.12.13 0 0 708
Helló Ambosz!

A kis órás satukba fogható üllőre gondolsz amelynek egyik vége szélesebb négyzetlap vagy körlap felületü a keskenyebb részse pedig tömöt vagy furattal ellátott üllő?

Üdv
Előzmény: ambosz (706)
csoty Creative Commons License 2007.12.13 0 0 707
Lászlónak nem fáj a lába?
Előzmény: theraphosa (705)
ambosz Creative Commons License 2007.12.13 0 0 706

Amikor órás iparitanuló voltam / pontosan 40 éve / a minket gyakorlatra oktatók

még 1945 elöttről való maszekok voltak. Akkoriban az órás szakzsargon német

nyelvű volt. / pár francia kifelyezéssel / Az egyik régi szaki a kisméretű fémből

készült üllő szerüséget hívta AMBOSZNAK. Azt nem tudom, hogy jól emlékszem-e, 

de bennem így rögzült.

Előzmény: Tomotius (695)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.13 0 0 705
Apám varrógépműszerész. Csipesz van, csavarhúzók vannak, fenőkő van finom is durva is. Benzint veszek. Azt nem tudom ,hogy alakul még a vasárnapi programom.A börze hol szokott lenni, Ecserin vagy a Pecsánál? Az olajat mellőzőm, nincs még olyan óra ami műkődne is szétszedés után, ha kell akkor szólni fogok, köszönöm szépen , hogy felajánlottad.
Előzmény: BoBoYSA (704)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.13 0 0 704

Na ez már beszéd! Újabb fertőzött!

Mindenek előtt olvasd el APT tanár úr honlapját. (!) Már kevesebb kérdésed marad utána.

www.mvltrade.hu

vagy

www.mvltrade.hu/repair.htm

Kell egy 300 Ft fém csipesz, egy 500 Ft gagyi műszerész csavarhúzókészlet (FONTOS egy fenőkő vagy reszelő a csavarhúzó élesítéséhez!!!!!!!) kevés patika benzin és ami még kéne egy kis órás olaj. Az nagyon drága. Azt csak akkor vegyél, ha tovább akarod csinálni. Egy csepp olajat kérjél iSmerős órástól, vagy bárki ad a topiktársak közül, akinek  a vonzáskörzetedben vagy. Pl vasárnap az órabörzén. Ha odajössz, akkor viszek egy cseppet.

Én holnap már nem vagyok, gép mellett.

Üdv

B

Előzmény: theraphosa (703)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.13 0 0 703
Jó multkorjában kaptam 2 db. műkődőképtelen Ruhlát azokat megműtőm. Megszámozom az alkatrészeket, és minden egyes kiszedett alkatrész után egy fénykép az óráról.Hátha össze tudom rakni.
Előzmény: BoBoYSA (702)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.13 0 0 702

Gyárilag van így. Az egy stift, ami átnyúlik a tólsó oldara. Ott van egy laprugó. Ha benyomod ezt a stiftet egy hegyes szerszámmal, akkor a rugó eltávolodik az alaplemezetől, és elengedi a felhúzó tengelyt, aminek egy hornyában eddig kapaszkodott. Ezáltal ki lehet húzni a szerkezetből a felhúzó koronánál fogva ezt a tengelyet. (Ne próbáld ki, mert nem biztos, hogy vissza tudod tenni!)

B

Előzmény: theraphosa (701)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.13 0 0 701
Így már értem, köszi. Máris tanultam valamit:) Otthon megnézem jobban, jó szemed van.Viszont 12 óránál van egy fogaskerék, attól jobbra felfele van egy csar és melette egy lyuk, az direkt olyan vagy valami bütykölés az is.
Előzmény: BoBoYSA (699)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.13 0 0 700

Bocs

te-o

összekeverem a nickneveket

B

Előzmény: BoBoYSA (699)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.13 0 0 699

Szegény Theraposa!

Mondtam, hogy ne nyisd ki! :-)

Amit én látok, az (így hátúlról mondom) fél négy tájékban. Tehát ha a köríven nézed, jobb oldalon, látsz három csavart egymás mellett, háromszög alakban. Az egyik, az alsó, a futómű hidhoz tartozik. Az amelyik  fényesebb, az szerintem pótolt tok-csavar (ez nem baj). A felső pedig, ami a motor híd egyik rögzítő csavarja, az ahogy látom törött.

Tomotius

Tényleg látszik a poljot logo.

B

Előzmény: theraphosa (698)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.13 0 0 698
Melyik az a motorhíd csavarfej?
Előzmény: BoBoYSA (696)
te_o Creative Commons License 2007.12.13 0 0 697
Viszont az alaplemezben az újabb Poljot jel van...
Előzmény: BoBoYSA (696)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.12.13 0 0 696

Hamár ennyit beszélünk erről az óráról.

A számlapon rosszia, a szerkezeten SU. Tehát elfekvő szerkezetre tettek új számlapot.

A vadonat új volta ellen szól a cserélt tokcsavar (ha jól látom), és a motorhíd csavrfej is törött.

Előzmény: theraphosa (692)
Tomotius Creative Commons License 2007.12.12 0 0 695
Pont a nevedre gondoltam :-). Mit jelent az ambosz (ambosse) kifejezés?
Előzmény: ambosz (694)
ambosz Creative Commons License 2007.12.12 0 0 694

Szerintem is gyári összeépítés a fényképen szereplő óra!

A korona formája és a mutatók alakja teljesen Wosztok.

Poljottoknál ezek egy kicsit másképp néztek ki.

Előzmény: APT (693)
APT Creative Commons License 2007.12.12 0 0 693
Pontosan illeszkedő fém betétgyűrű, rávaló számlap - ez az óra annak készült eleve, aminek látszik. Szerintem ezt nyugodtan vehetjük biztosra.
Előzmény: theraphosa (692)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.12 0 0 692
Előzmény: APT (686)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.12 0 0 691
Az óra új volt a képen is a valóságban is, ez kimaradt a hozzászolásomból.
Előzmény: szőrmók (690)
szőrmók Creative Commons License 2007.12.12 0 0 690
Köszi a választ !.Régebben próbálkoztam én is a Vaterával.Nem jött be igazán !.Különösen az a kitétel tetszik : állapota : mint a képen. Inkább vennék olyan órát amit kézbe foghatok,mielőtt megveszem. Nemtudom,hogy a börzéken árulnak -e ebben a kategóriában vagy inkább a zsibin próbálkozzak ? szőrmók
Előzmény: theraphosa (689)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.12 0 0 689
APT-nek ismét igaza van. A Vaterán vettem én is egy Molnia 17 köves, felhúzós zsebórát, 6100 Ft volt. Pontos, nagy számlap jól látható, kitűnő.
Előzmény: szőrmók (687)
APT Creative Commons License 2007.12.12 0 0 688
Helvetiából van ilyen is, meg olyan is. A 10 ezres Helvetiában viszont szinte biztosan valami kínai bél mocorog. Vagy kvarc.

Akkor már inkább egy Molnia. Vagy az öreg DOXA. Nem kell azt sajnálni, ha jó állapotban van, remekül használható, egy egyszerű, szokásos alpakka tokos öreg DOXA pedig nem is ér sokkal többet.
Előzmény: szőrmók (687)
szőrmók Creative Commons License 2007.12.12 0 0 687

Üdv! Kicsit elkeseritettetek engem ezzel a Helvetia= japan  megjegyzéssel. Épp mostnéztem ki magamnak egy ilyen mechanikus zsebórát a helyi órásnál. Mechanikus,a hajszálrugó kilátszik müködés közben és egy ablakban a nappal és éjszaka szimbólum látszik .10ezer az ára.(ujj) .Van egy Doxám és még egy pár ismeretlenebb márkám is, de ezeket egyszerüen sajnálom mindennap hordani.Viszont a zsebóra azért kell mert azt igy 53évesen  kinyujtott karral még szemüveg nélkül is látja az ember. Akkor ez igy egy gagyi ,vagy csak a neve van még meg amire mint márkásra emlékeznek az emberek .Ha van valakinek van véleménye ,köszönettel veszem . üdv : szőrmók

Előzmény: theraphosa (685)
APT Creative Commons License 2007.12.12 0 0 686
Az eladó valószínűleg igazat ír, ez az óra ránézésre szerintem sem összetákolt. Ez ilyen, és kész, már alighanem ilyennek készült.
Előzmény: theraphosa (685)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.12 0 0 685

Időközben az eladó is válaszolt az e.mailemre az órával kapcsolatban, idézem.

Én sem nyitottam ki a szerkezetet, de ha utánanézel vagy utánakérdezel bármely órástól, el fogják mondani, hogy mint a Svájciak is használták egymás szerkezetét. Pl: Doxa csinált olyan automata szerkezeteket,ami Eta szerkezetes vagy Iwc-nek is van olyan tipusa amit Etaval készítenek.
A Rolex pl. olyan gyártó, akinek csak saját szerkezete van, tehát ha más van benne az hamis.
VAn nekem eredeti Helvetia órám, ami Myota szerkezetes. Régen még a Helvetia is saját cég volt, de becsődölt s felvásárolták. Most már újonnan csak japán szerkezettel készítenek.

Ugyanez vonatkoik az orosz órákra is.
A termék nem tákolmány.
HA nem értesz vele egyet visszaadom az árát, de kérdezz utána.
Nem volt szándékomban férevezetni téged.

Ki mit tenne az én helyemben?

Előzmény: theraphosa (683)
APT Creative Commons License 2007.12.12 0 0 684
Megnéztem jobban. Ez az óra ráadásul még dátumos is, márpedig a Vosztokoknál a dátumablak sem oda jön ki a szerkezet és dátumtárcsa jól láthatóan eltérő átmérője miatt. Ez a számlap biztosan ehhez a szerkezethez készült.
Mivel a tok sem jelzett, az összes Vosztokra utaló jelzés a számlapon a "V", és már az össze-vissza kutyult orosz korszakban készült, így a legvalószínűbb megfejtése a dolognak az, hogy ez nem Vosztok, ez egy Poljot, amit megrendelésre "private labelként" annak jeleztek - Vosztoknak - aminek megrendelték.
Ilyesmi egyébként fordult elő, sőt a fordítottjára is tudok példát mondani, a ma Vosztok-Europe Sub-ként ismert órát Poljotként is meg lehet kapni. Mi több, létezik (legalábbis létezett) az eredeti Vosztok automatával, és ETA 2824-el is.

Én legalábbis valami ilyen elkeverést valószínűsítek.
Előzmény: theraphosa (683)
theraphosa Creative Commons License 2007.12.12 0 0 683

Van 2 régi Vostokom az egyik még az orosz védelmi minisztérium megrendeléseiből való a másik egy kicsit újabb olyan a 80-as évek vége és a szerkezetre rá van írva hogy hányas, de Vostok logo nincs rajta minta mostani szerkezeteken. Úgy tudom hogy a Poljot és a Vostok gyár egyhelyen volt, APT feltételezéseiből kiindulva előfordulhat ilyesmi, hogy egymás szerkezeteit használják.Mit számít egy orosznak mi van benne, csak járjon ketyegjen.Nekem meg ilyen csúnya gyerekkori szokásaim vannak, megnézek mindent belülről, hogy néz ki :) A Poljot logó az keményen benne van a most szóban forgó órában.

Előzmény: boxer-gs (682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!