Keresés

Részletes keresés

csefi67 Creative Commons License 2007.09.01 0 0 297
Köszönöm a választ.
Előzmény: APT (296)
APT Creative Commons License 2007.09.01 0 0 296
Sajnos ebbe bele kellene nézni, kézbe kellene fogni. Ránézésre azt mondanám, hogy vagy valami szecesziós, XX. század eleji kis ébresztőóra - vagy egy effélének fél évszázaddal későbbi utángyártása.
Előzmény: csefi67 (295)
csefi67 Creative Commons License 2007.09.01 0 0 295

Az óra hátlapja:

Előzmény: csefi67 (294)
csefi67 Creative Commons License 2007.09.01 0 0 294

Kedves APT !

Szeretnélek mgekérdezni, hogy mi a véleményed az alábbi óráról. Milyen korú lehet szerinted ? Milyen gyártmány ? A hátlapján a következő felirat található:

(Az óra ugyanazon felhúzóval balra tekerve felhúzza az órát és jobbra a csörgőt húzza fel.)

"D.R.P. & G.M"

Előzmény: APT (292)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.29 0 0 293
A követ hasonlóan ragasztom mint APT, azzal a külömbséggel, hogy a horgonyt egy fémlapra (többnyire egy régi bicskám lapjára) teszem s úgy tartom a láng felé rövid időre. A módszer jól működik.
Előzmény: BoBoYSA (291)
APT Creative Commons License 2007.08.29 0 0 292
Házilagosan talán a legjobb horgonykő-ragasztási módszer az, hogy egy kis sellak-pikkelyt teszel a horgonykőre, és borszeszégő lángjába egyetlen pillanatra csipesszel beletartod a horgonyt. A sellak rögtön megfolyik, a horgonynak meg semmi baja nem lesz.

A pákával és közvetett hőátadással az a baj, hogy lassú, áthevül előbb az egész, kilágyulhat a tengely - míg egy tényleg olyan rövid pillanatig tartó lágba betartás, ami éppen csak a sellakot olvassza meg még nem ad semmi másnak át túl sok hőt.

Amúgy ilyesmire tényleg sokkal jobb ez a fórum, nem kell közben hirdetésekkel, meg olyan, órásszemmel érdektelen kérdésekkel foglalkozni, hogy melyik divatóra mutatója világít tovább a sötétben... ;-)))
Előzmény: BoBoYSA (291)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.08.29 0 0 291

Hú de jól felpörgött itt a fórum!

Hello APT!

Kösz: ezek szerint akkor zsírozni fogom a lünettát, nem olajozni.

Hello Tomotius!

Milyen módszerrel ragasztod a horgonykövet.

Én megpróbáltam lereszelni a sellachot, és alkoholban oldani, és úgy csepegtetni, de ez nem volt eredményes.

Azt olvastam, hogy melegített rézlapra kell tenni a horgonyt, és vékonyra húzott sellach szállal megérinteni, Ezt nem próbáltam. Én egy sellach forgácsot tettem rá, és pákával melegítettem. Ez úgy tűnik bevált, bár az óra ettől függetlenül rendetlenkedik (egy pici női Slava) mert minden pozicióban jól jár, de hordva időnként megáll. Ez persze nem biztos hogy összefüggésben van a ragasztással.

B

Előzmény: Tomotius (289)
csupacsoki Creative Commons License 2007.08.29 0 0 290
Szegyenkezni csak akkor kellene ha ebbol akarnal megelni. Nem sok amatort ismerek aki a horgony koveit cserelgeti, igaz orast sem sokat. :-)
Mi legalabb nem ragadtunk le az elemcserenel es nem teszunk tonkre draga orakat fizetsegert.
A multkor leadtam egy orat tisztitasra mert nincs sok idom es a mosot sem szedtem meg elo a koltozes ota, gomdoltam nem nagy ugy legalabb munkat is adok az orasnak es nem csak beszelgetni jarok be. Persze okosabb lettem, meg egy jo meset is meghallgattam egy megmentett hajszalrugorol, aztan fizettem es kisetaltam hogy ide sem teszem a labam tobbet. Megemlitettem persze hogy beszerzes utan mindig keszitek nagyfelbontasu kepet a szerkezetekrol, de fogok en vitatkozni egy "szakemberrel"? A kar nem vagott foldhoz, es azt sem szabad figyelmen kivul hagyni hogy lehetosegem volt jobban megismerni a szakma egy jeles hazai kepviselojet. :-(
Előzmény: Tomotius (289)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.28 0 0 289
A kő megfordítása után elindult, de a járás bizonytalan, lesz még vele munka. A több mai tapasztalásból egy: ha van húzószög a kimenő oldalon, azonban a bemenő oldalon nincs -ne felejtsük megvizsgálni a bemenőoldali követ, nem tettük-e be fordítva. S ne felejtsünk el szégyenkezni se :-((
Előzmény: Tomotius (288)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.28 0 0 288
Szégyen, gyalázat, de igaz süllyedek szégyenemben! Na megpróbáljuk akkor most jól!
Előzmény: APT (287)
APT Creative Commons License 2007.08.28 0 0 287
Te, erről a képről megesküdnék, hogy a bemenő oldalon fordítva van bent az emelőkő!
Az emelősíkok szögének iránya azonos mindkét oldalon! Ez így nem jó, paradox módon keservesen, de eljárhat, mert a sík élén van némi emelés, lévén az emelés egy része a gátkerék fogán történik (angol horgony azonnal megáll így), de ez nem jó.

Ha jól látom. De tartok tőle, hogy jól látom. :-))
Előzmény: Tomotius (286)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.28 0 0 286
Tippjeim:
-a horgony mintha nagy lenne, nem belevaló?
-a kimenőoldali követ beljebb kellene tolni
-a határolópeckek reszelése okozza a problémát
-bemenő oldalon mély a nyugvás

Mellékelek egy képet (azért koszos a horgony mert tegnap este kétszer beragasztottam a követ -ma már nem.
Előzmény: APT (285)
APT Creative Commons License 2007.08.28 0 0 285
Hajjaj.. Gond lehet többek között:

- Nem megfelelő a horgonyvilla szöge. Esetleg kicsit hajlítgatták.
Megpróbálhatod hajlítgatni visszafelé.

- Rossz helyen van a nyugvás - a határolópeckek környékén kókányoltak
A peckek hajlítgatásával lehet próbálkozni.

- Rossz állapotban van a horgony csapágya, maródott, féloldalasan kopott, a horgony nehezen jár, valójában működik a húzószög, csak nem bírja a horgony megmozdítani. De az is sokszor előfordul, hogy anno hibásan megkenték a horgony csapágyait, az olaj belekövült, és nem lehet kimosni. Nem ritka, én ilyenkor dörzsárral kitisztítom a horgony csapágyfuratait, és tisztítófába jól átszurkálom a csapokat. Szokott használni.

- Rossz állapotban van a bemenő emelőkő nyugvósíkja, túl nagy rajta a súrlódás
Apropos: megkented a köveket?

Meg még az ördög tudja... Ilyen öreg óránál sajnos az sem kizárható, hogy az órában egyszerűen nem a bele való horgony van, hanem valami kakukktojás, ami csak egy icipicit kisebb vagy nagyobb, ezért az óra eljár vele (a határolópeckek reszelgetése gyanúra ad okot), de a járatgeometria természetesen soha az életben nem lesz ténylegesen jó.
Előzmény: Tomotius (284)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.28 0 0 284
APT!
Kimenő oldalból működik a húzószög, bemenő oldalból nem, mit állítsak?
csupacsoki Creative Commons License 2007.08.28 0 0 283
Hmmm.. Milyen jo kis szakmai diskurzus.

A Szekely Bela modelrol csak annyit tudok hogy a szazadfordulon keszult, es 4-5000 eurora ertekelte az aukcioshaz.
APT Creative Commons License 2007.08.28 0 0 282
Az odavaló méretű kő ragasztás nélkül is szorul a villában. Esetleg picit lehet is a villán szorítani. Tehát nyugodtan lehet hangolni, a járatot vizsgálni, és csak amikor már rendben van, akkor kell a végén ragasztani.
Előzmény: Tomotius (281)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.27 0 0 281
Követ úgy tűnik találtam, de a járatmélység...már bele is izzadtam, számtalanszor kiszedni, olvasztani, beljebbnyomni, majd ki -szóval pepecs.
Előzmény: APT (280)
APT Creative Commons License 2007.08.27 0 0 280
?? Rutinfeladat. Persze, hosszas pepecs, de nincs is olyan sokféle kő, a szögek azonosak. Kb: hétféle emelőkővel az összes óra lefedhető. A járatgeometria azonos, ha olyan követ találsz, ami ugyanilyen vastag, és elég hosszú, akkor az jó is lesz. Persze a nyugvás-emelés, tehát a kő illeszkedésének mélységét azt be kell állítani, majd sellakkal leragasztani.
Ez kétségkívül igényel szakértelmet, de nem ördöngösség.
Előzmény: Tomotius (279)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.27 0 0 279
Az emelőkövek végei katasztrofális állapotban vannak, cserére szorulnak, bár tudom szinte lehetetlen vállalkozás. Mégis már új köveket keresek, megpróbálom.
Előzmény: APT (278)
APT Creative Commons License 2007.08.27 0 0 278
Emelési-nyugvási hibákat próbáltak orvosolni. Esetleg emelőkövet cseréltek.
Járatvizsgálat kellene, szépen csipesszel forgatva a billegőt ellenőrizni, hogy a húzószög működik-e, az emelési szög megfelelő-e mindegyik oldalon, a nyugvás nem túl mély-e, stb...
A kókányolt határolópeckektől lehet hibátlan a járat, és lehet hibás érintetlen peckek mellett is.
Előzmény: Tomotius (277)
Tomotius Creative Commons License 2007.08.27 0 0 277
APT!
Egy igen szép Record zsebórámmal régen küszködök, több hibát orvosoltam már de sajnos mindig elégtelen a járása. Most vettem észre, hogy a határoló peckek belső oldala meg van reszelve. Mire szolgált, hagyjam így?
APT Creative Commons License 2007.08.27 0 0 276
A gyűrű sok okból lehet, alapvetően nyilvánvaló célból: áthidalni a szerkezet és tok mérete közötti különbséget. Mivel gyakran készítettek típustokokat, így ez kézenfekvő megoldás volt.
A lünetták általában tisztítást és zsírzást igényelnek. Sajnos nem egyszer találkoztam már olyannal, hogy az erősen kikopott, a rugóval érintkező helyeken és a peremnél végigmaródott lünetta tisztítás után semmilyen zsírzás-olajzás után sem mozgott igazán finoman, kellemesen. Vagy éppen túl laza lett, és elháríthatatlanul lötyögött - korábban a kosz tartottak szorosan. Sajnos ez vele jár a dologgal.
Előzmény: BoBoYSA (275)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.08.27 0 0 275

Szia APT!

Sikerült, bebillenteni korona nélkül a togba beszerelt felhúzótengellyel a megjavított 2609 poljotot. Nagyon hálás vagyok ezért a fogásért. Lehet hogy ezért van az, hogy sok órának van a szerkezet körül gyűrű? Nem értettem, miért nem akkora tokba teszik az órát, mint amekkora a tok.

Viszont nem igazán boldogulok a forgatható lünetta karbantartással. Mi lehet ott a célravezető? Esetleg zsírozni, vagy varrógép oljaozni?

Üdv

B

BoBoYSA Creative Commons License 2007.08.23 0 0 274

Kösz APT!

Az egy napos tokba visszatétel küszködésén túl vagyok. Volt egy Junost, amit négyszer szedetem szét emiatt. Ezek szerint visszatehető a tengellyel együtt, korona nélkül, bebillen a helyére. Kösz a javaslatot, legközelebb kipróbálom.

Ami a váltókar kiugrását illeti, meghajtottam lefele a biztosító rugó nyakát, (ami a vezérlőkar bütykét fogja) és ez elég volt ahhoz, hogy leszorítsa a váltókart. Azt a furcsa alakú leszorító fedőlemezt továbbra sem értem, mi célja van, semmit nem ér el a pipa alakú nyólványa. Talán a számlapt támasztja, de minek? na mindegy.

Hát követ nem tudok cserélni, se kövem, se présem. Azért a Sas utcában megpróbálom  a hiányzó alkatrészeket megvenni.

Vimpel az valami zászlófélét jelent? Mindnesetre csodaszép.

Üdv

Learn To Live

Kedves falióra vásárló! Ha már ennyit gondolkodsz a vásárláson, valami kusztot csak tudjon az az óra. Például legyen rádió vezérlésű. (Bár ez igazán kevés nőt hat meg, de kitudja).

Lehet olyan asztali óra, ami a falra vetíti az időt éjjszaka.

Vagy láttam visszafelé járó kvarc faliórát.

Egyébként visszafelé járó mechanikus órára, nekem kifejezetten fáj a fogam.

Előzmény: APT (272)
LearnToLive Creative Commons License 2007.08.23 0 0 273
A párom elég hülyén nézne rám, ha olyat kapna ajándékba :DD
És azt hiszem nem is értékelné, hogy súlyhuzatú :P
Bár én értékelném, ha lenne annyi pénzem, hogy olyat vegyek :)))

Köszönöm a segítséget, így már egész jól sikerült tájékozódnom ma :)
Előzmény: APT (270)
APT Creative Commons License 2007.08.22 0 0 272
Valami ott akkor deformálódott, de a karnak stabilnak kell lennie. Az orosz szerkezetek egy jelentős részéről (pl: dátumos Slava, Rakéta werkek) tudni kell, hogy a hornyoskerék igen kicsi, és felhúzótengely nélkül szinte garantáltan kibillen. Tehát ezeknél az óráknál egész egyszerűen nem lehet megcsinálni azt, hogy kiveszed a tengelyt, tokba teszed a werket és visszatolod a tengelyt - kiugrik a hornyoskerék.
Itt eleve úgy alakították ki a szerkezetet, hogy egy másfél-két mm-es szakaszon csőrös fogóval beszerelt állapotban is megfogható a tengely, és hosszú szárúak a koronák. Tehát a koronát kell kicsavarni és kivenni a werket, de legalábbis beszereléskor korona nélkül betenni, a fogóval megfogni a tengelyt, és becsavarni a koronát.
Ezt nem árt tudni, különben egy napot szenvedhetsz egy sima tokba visszarakással.

A Vimpel törött kövét látni kellene, egy sima repedés még csak-csak elmegy, de ha bármi csorbulás van, akkor az esztergálja a tengelyt, és előbb-utóbb gondot okozhat. Akkor inkább ki kell a követ cserélni (simán, két mozdulattal cserélhető, de kőprés az kell hozzá).
Előzmény: BoBoYSA (271)
BoBoYSA Creative Commons License 2007.08.22 0 0 271

Ez az a szerkezet. Amit látsz lemezt felül, a képen felfelé kunkorodó alakkal csavarral leszorítva, az nem ér le a körmöskerékig. Nem is értem, hogy mi szerepe lehet ilyen alakkal. Lehet, hogy ezt a nyúlványt kellene lehajtani.

Alatta a váltó kétállású laprugója van a hornyolt hengeralakú körmöskerék felett. Ez oldalt van felfogatva.  (4 óránál, meg 5 óránál). Eddigi tapasztalataim szerint ez a laprugó fogja le, (nem mint rugó, hanem alakja folytán mint fedőlemez) azt a kart, ami felkényszeríti a körmös hegert a körmös kerékhez.

Egyébként ahogy észrevettem ez az ilyen körmös állítóművek leggyengébb pontja. Nekem többször kiugrott már ez a kar a körmöshengerből olyankor is, amikor már a tokba tettem az órát. (Mutató, számlap le, fedőlemez le, igazítás)

Na mindegy nem életbe vágó.

Kösz a segítséget.

A Vimpelnek van még egy apró szépséghibája, hogy repedt a központi kő az alaplapon. (a perc tengelynél) Eljár még attól? foglalkozzak vele, vagy keressek egy másik ilyen típust? Egyébként csodszép szerkezet. Egész beleszerettem.

Üdv B

Előzmény: APT (269)
APT Creative Commons License 2007.08.22 0 0 270
Én biztosan egy súlyhúzatú, Graham gátszerkezetes hosszú ingás, és lehetőleg ütős antik faliórát választanék. Sőt, már választottam is, több is van a házban. A ketyegés-ütés meg egyáltalán nem zavar. Sőt, már hiányzik a sötétben, ha nem hallom néha az órát ütni. :-)))
Előzmény: LearnToLive (268)
APT Creative Commons License 2007.08.22 0 0 269
Most nincs előttem a dolog, de szerintem kell ott lennie leszorító rugónak. Ha nincs, akkor letört a rugó (szotoár) nyúlványa, ami elég gyakori hiba.
A váltókar üvegkeményre edzett acél, előbb fog törni, mint meghajolni, amúgy pedig ez nemigen lesz jó megoldás. Utána kell nézni, de szerintem ehhez is kerül alkatrész. A 2209 Vimpelhez amúgy pl: a Sas utcában, vagy a Csengeryben még simán kaphatsz billegőt, és más alkatrészeket is.
Előzmény: BoBoYSA (267)
LearnToLive Creative Commons License 2007.08.22 0 0 268
Köszönöm az infokat :)
Akkor inkább egy jó digitálisat ajánlanál? Az tuti nem ketyeg:)
Előzmény: APT (265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!