Köszi a választ !.Régebben próbálkoztam én is a Vaterával.Nem jött be igazán !.Különösen az a kitétel tetszik : állapota : mint a képen. Inkább vennék olyan órát amit kézbe foghatok,mielőtt megveszem. Nemtudom,hogy a börzéken árulnak -e ebben a kategóriában vagy inkább a zsibin próbálkozzak ? szőrmók
Helvetiából van ilyen is, meg olyan is. A 10 ezres Helvetiában viszont szinte biztosan valami kínai bél mocorog. Vagy kvarc.
Akkor már inkább egy Molnia. Vagy az öreg DOXA. Nem kell azt sajnálni, ha jó állapotban van, remekül használható, egy egyszerű, szokásos alpakka tokos öreg DOXA pedig nem is ér sokkal többet.
Üdv! Kicsit elkeseritettetek engem ezzel a Helvetia= japan megjegyzéssel. Épp mostnéztem ki magamnak egy ilyen mechanikus zsebórát a helyi órásnál. Mechanikus,a hajszálrugó kilátszik müködés közben és egy ablakban a nappal és éjszaka szimbólum látszik .10ezer az ára.(ujj) .Van egy Doxám és még egy pár ismeretlenebb márkám is, de ezeket egyszerüen sajnálom mindennap hordani.Viszont a zsebóra azért kell mert azt igy 53évesen kinyujtott karral még szemüveg nélkül is látja az ember. Akkor ez igy egy gagyi ,vagy csak a neve van még meg amire mint márkásra emlékeznek az emberek .Ha van valakinek van véleménye ,köszönettel veszem . üdv : szőrmók
Időközben az eladó is válaszolt az e.mailemre az órával kapcsolatban, idézem.
Én sem nyitottam ki a szerkezetet, de ha utánanézel vagy utánakérdezel bármely órástól, el fogják mondani, hogy mint a Svájciak is használták egymás szerkezetét. Pl: Doxa csinált olyan automata szerkezeteket,ami Eta szerkezetes vagy Iwc-nek is van olyan tipusa amit Etaval készítenek. A Rolex pl. olyan gyártó, akinek csak saját szerkezete van, tehát ha más van benne az hamis. VAn nekem eredeti Helvetia órám, ami Myota szerkezetes. Régen még a Helvetia is saját cég volt, de becsődölt s felvásárolták. Most már újonnan csak japán szerkezettel készítenek.
Ugyanez vonatkoik az orosz órákra is. A termék nem tákolmány. HA nem értesz vele egyet visszaadom az árát, de kérdezz utána. Nem volt szándékomban férevezetni téged.
Megnéztem jobban. Ez az óra ráadásul még dátumos is, márpedig a Vosztokoknál a dátumablak sem oda jön ki a szerkezet és dátumtárcsa jól láthatóan eltérő átmérője miatt. Ez a számlap biztosan ehhez a szerkezethez készült. Mivel a tok sem jelzett, az összes Vosztokra utaló jelzés a számlapon a "V", és már az össze-vissza kutyult orosz korszakban készült, így a legvalószínűbb megfejtése a dolognak az, hogy ez nem Vosztok, ez egy Poljot, amit megrendelésre "private labelként" annak jeleztek - Vosztoknak - aminek megrendelték. Ilyesmi egyébként fordult elő, sőt a fordítottjára is tudok példát mondani, a ma Vosztok-Europe Sub-ként ismert órát Poljotként is meg lehet kapni. Mi több, létezik (legalábbis létezett) az eredeti Vosztok automatával, és ETA 2824-el is.
Én legalábbis valami ilyen elkeverést valószínűsítek.
Van 2 régi Vostokom az egyik még az orosz védelmi minisztérium megrendeléseiből való a másik egy kicsit újabb olyan a 80-as évek vége és a szerkezetre rá van írva hogy hányas, de Vostok logo nincs rajta minta mostani szerkezeteken. Úgy tudom hogy a Poljot és a Vostok gyár egyhelyen volt, APT feltételezéseiből kiindulva előfordulhat ilyesmi, hogy egymás szerkezeteit használják.Mit számít egy orosznak mi van benne, csak járjon ketyegjen.Nekem meg ilyen csúnya gyerekkori szokásaim vannak, megnézek mindent belülről, hogy néz ki :) A Poljot logó az keményen benne van a most szóban forgó órában.
Ha be is építették egymás szerkezeteit, akkor is saját pecsétjükkel jelölték. (vagy sehogy) De egy Wostokban szerintem nincs helye Poljot logo-nak.
A Wostok kézihúzós 2409A-t pedig tudtommal a közelmúltban is gyártották. Nekem legalábbis van ilyen, félreismerhetetlenül jelenkori darabom ezzel a szerkezettel szerelve.
Igen, az érdekesebb változatokat igyekszem beszerezni még akkor is, ha lényegében ugynaz a típus. Sőt, a számlap verziók is külön egyéniséggé teszik az órákat, tehát még a szerint is gyüjtöm a különbözőeket. Viszont a 70-es évek tömegóráiból már van elég. Most a régebbiekre vadászgatok elsősorban. Korábban elkerülhette a figyelmemet a fórumon a kérdésed. Elnézést érte.
Megnéztem a vaterán a hirdetést, a számlap tényleg jó állapotú, és érdekes. Mégha mondjuk egy wostok 2809 precision helyett egy pobeda szerkezetet volna benne, érdekes lenne az ügy. Én úgy használnám ahogy van. (Amelyik órát hordom, azt nem nyitogatom.) APT-nek természetesen igaza van, (mint mindíg) hogy a számlaplábak sokmindent elárulnának. De ha az óra jól jár, isten őriz, hogy megbontsd, pláne mutatólevevő nélkül. Egyébként is én (és a fiam is) 2614 poljotot hordunk. A fiamé kb 40 éves (én tisztítottam), az enyém új. Egyikkel sincs semmi baj.
Szét kéne szednem az órát számlapig ahhoz, hogy ezt lássam, viszont nem merem ezt megcsinálni egy jó órával.Jó apám varrógépműszerész, tanultam tőle egyet s mást, de ez az óra világ teljesen más.Este ahogy hazérek lefotozom az óra számlapját, leveszeem az óra hátsó részét, készítek így is egy fotót és felteszem a forumra.
A helyzet ennél azért kuszább. A két gyár alkalmilag igenis építette be egymás szerkezeteit egymás óráiba, különösen a zavaros 90-es években. A Vostok kézi-húzós werkjeit viszont 90 után már egyáltalán nem gyártották.
Mivel a két szerkezet más átmérőjű, és teljesen máshol vannak a számlap-lábak, így ha a Vostok feliratú számlap saját lábain, csavarozva ül a helyén, és rendes tokgyűrű illeszti a tokba, úgy ez az óra eleve ilyennek készült.
Már látom is a cégért Boboysa és Theraphosa tik tak kereskedése.Te összerakod, én jó képeket csinálok róla, esetleg egy kis photoshoppos sminkelés és irány a Vatera :) :) :) Garancia nincs az órára és úgy volt hirdetve, hogy NOS állapotú, bontatlan. http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=44237499
Szóval akkor a tuti recept: Poljot szerkezet befér a Vostok tokba :)
A problémám megoldodott köszönöm a válaszokat.
Nekifogok én is órázni, szerelni, bár még nem vagyok órás és nem is értek hozzá.
Svájci órák fórumán nem reagáltál, (vagy nem találtam meg) hogy ugyanannak a szerkezetnek az esztétikai változatait is gyűjtöd-e? Lekerekített hidak, csillagos kilincskerekek, genfi csíkozás stb.
Isten bizony nem én voltam, de mondjuk semmi rendkívülit nem látok bene, hogy ezeket az olcsó szerkezeteket cserélgeti valaki a tokok között. Ha találok egy rossz tokos jó szerkezetet, az első dolgom átnézni, hogy nem lehetne-e átteni egy másik tokba (tokgyűrűvel, vagy sörösdobozzal kiékelve).
Jó úton haladok, (egy mintapéldány elkészült) a matricázott számlapsérült óráknál a számlap teljes lemosására, festésére, és új számlap előállítására (saját márkanév alatt). Fénykép még nincs.
Ezt a kategóriát Poljot 2614, Vosztok 2409 stb én három ezer forint alatt veszem (inkább ezerért) az Ecserin. Egy órástól, szép tokban, hibátlan számlappal, tisztított állapotban, számlával (ne adj isten garanciával) a 8500 nem drága.
Persze ha az eldó nem közölte, hogy ez egy buherált óra, akkor az elég erkölcstelen.
Én is onnan vettem a Vateráról, 8500 pénzért. A számlap az Vosztok határőr, ritkaság,szép, tiszta,semmi kopás nem láttam még ilyet ezért tetszett. Gondolom nem sok különbség van a 2614 2h szerkezet és a Vostok 2214, 2234,2409, 2414és 2416 szerkezetek között, legfeljebb a járástartalék vagy a rezgésszám. Maga a szerkezeten egy két mini karcolás van, amúgy egész jó állapotban van, jól műkődik és pontos.Még egy dolog bosszant, ezek után megért ez az egész 8500 pénzt vagy átvertek.
Ez bizony Poljot és semmi keresnivalója egy Wostok-ban. Tegnap is találtam a Vaterán jó néhány régi orosz órát, amely típusidegen alkotóelemekből lett összerakva.
Még kezdő vagyok és nem nagyon értek az órákhoz.. A problémám a következő: vásároltam egy Vostok órát amiben egy 2614 2h szerkezet van. Létezik, hogy egy Vostokba ilyen szerkezetet raknak és nem 2414 a vagy b? Elvileg ez a 2614 2h Poljot szerkezet?