Keresés

Részletes keresés

kiscsillag Creative Commons License 1999.01.13 0 0 8
Hát, Pocak, épp az a baj, hogy nem tudom pontosan. Valószínűleg egyfajta szerepjáték, amelyben a szituáció az egyik résztvevő aktuális problémája. Az alapszitut elmeséli a többieknek, a csoportvezető meg kiválasztja a szereplőket, és a sztorit újrajátsszák. Ez így izginek hangzik, de nagyon könnyen sérülhet az ember. Én azért szeretném kipróbálni, ismerek is egy csoportvezetőt.

Egyébként ha már Berne-nél tartunk, olvastad a Sorskönyv-et is? Vagy Harris Oké vagyok, Oké vagy-át? (Harris Berne-tanítvány volt.)

Pocak Creative Commons License 1999.01.13 0 0 7
Hello Masikegylany!

A cicologia nagyon szerteagazo, egy csomo konyv van, az egyikben dobozolnak, a masikban nem, legalabbis en ugy vettem eszre.
A dobozolosokbol az egyik teccett, a masik meg nem. Pl. Berne Emberi Jatszmak c. konyve tipizalja a mitis, ooo szoval az emberi kontaktusokat, szerintem nagyon hasznos.
Azert a dobozolas nem olyan rossz, vegul is mindenki hasonlit valakire valamiben, biztos Te is jobban vonzodsz bizonyos emberekhez, es masokhoz meg nem annyira.
Ez biztosan segit az onismeret fejleszteseben, ami szvsz jo. Persze vannak vacak konyvek is, peldaul azok a tesztek, amik azt hozzak ki, hogy en egy negativ figura vagyok, egesz biztos rosszak! :-) (peldaul egy ameriaki -komolynak tuno- teszt valami egeszen extrem eredmenyeket hozott, meg jo hogy mas nem latta).
A masik kedvencem a noklapja-fele tesztek, ahol is van jo, atlagos es rossz kategoria, mindig 3, soha semmilyen finomitast nem tesznek bele (kb. a csillagjegyekbol valo joslassal egyenerteku).

A kategorizalas azert kell, hogy a fo tipusokat meg lehessen kulonboztetni, semmikeppen sem jelenti az egyen teljes megismereset.


Kiscsillag, mi az a pszichodrama?

griffi Creative Commons License 1999.01.13 0 0 6
másikegylány igazat adok abban neked,hogy nem vagyunk egyformák.De -szerintem-ahhoz,hogy mindegyikünknek a lelki-problémáját megismerje a pszichológus azonos módszerrel kell ejutnia.És IMHO ekkor jön a dobozolás,amikor tipikus esetekről van szó.Hisz az ok nem lehet annyiféle,ahányan vagyunk.-Én a nép egyik hangja így gondolom.
nomira Creative Commons License 1999.01.13 0 0 5
Volt néhány álmatlan éjszakám a pszichológia miatt,amikor mar szazadszor rontottam el vizsgázás előtt a szangvinikus és a kolerikus egyén ismérveit.S minden új pszichés zavar tanulásakor felfedezni véltem magamon a tüneteket. Igaz sokmindenben segített,az ember egy kicsit jobban megismeri önmagát és, ha kórosan nem merül bele a leírtakba még hasznát is veszi. Persze szentírásként nem lehet venni sem Jung sem Freud apó szavait, de attól még senki sem lesz butább, ha olvas tőlük. Sok pszichológus ismerősöm van, van aki a tanárom volt és van aki a kollégám, egyikük sem normális - a szó hétköznapi értelmében- de mindegyikük empátiája az egeket verdesi.
Zullu Creative Commons License 1999.01.13 0 0 4
Tömör leszek, és mérsékelten érthetetlen.
Másikegylány véleményét részben osztom.
/Minek tovább szrozni.../
De dobozok nélkül csak egy müvész alkot, a szakember dobozolással dolgozik...
Minél jobb a szakember, annál apróbbak a dobozok...
a ZULLU
kiscsillag Creative Commons License 1999.01.13 0 0 3
Kedves Másikegylány!

Tanulmányaimból kifolyólag (vizsgaidőszak van, hej de segítséééééééég!...)elég sok pszicho tárgyú könyv került a kezembe. (De azért szakértő nem vagyok!)
Az egyikből az derült ki, hogy a beteg-fekszik-a-díványon fajta kezeléseknek lassan befellegzik, és eljő a csoportos terápiák ideje. Ami szerintem jobb is, több szempontból.

Az egyik érdekes újítás a pszichodráma. Hallottál már róla? Engem érdekelne, de sokan veszélyesnek tartják. (Lehet, hogy majd topicként felhozom.)

Artois grófja Creative Commons License 1999.01.13 0 0 2
És mi van akkó,ha vkit besorolnak, mindenki tartozik valahova ez ellen semmi kifogásom aki csak úgy a vakvilágba akarna pszihológialag gyógyitani mindenféle szakmai ismeret, módszer nélkül én elküldeném...
Wágner úr Creative Commons License 1999.01.13 0 0 1
Én a doktorokat mindig nagyon szeretem, mer'
1 részt ügyesen kiszedik a golót, meg a késeket is, ha kell,
2 részt mindig van náluk valami, amit, ha megfelelő módon felhígitunk, és mondjuk úgy hozzáadunk
3 részt valami lágyabb akármiből, akkor már a köpcös picijáter sem kell és üvöltözve danászhatok, mint egy egész népi hangkórus... trallala... az ééélet széééép... tralalla...
Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1999.01.13 0 0 0
Biz a ' ! Egyszeriek vagyunk és egyszerűek is.
A kerekítésekkel és dobozolásokkal egyetértek : mi a manóért nem "gyógyulnak" meg az emberek egy-egy hosszú pszichiátriai kezelés után ? Mert az egészből csak őket hagyják ki.

Elnézést, ha erőset szóltam, de "bárdolatlan ember vagyok híjával a műveltségnek ..."

másikegylány Creative Commons License 1999.01.13 0 0 topiknyitó
Remélem nem sok orvostan-és ilyesmi hallgató van köztetek, akivel tudományosan kell majd vitatkoznom. A Nép Hangjára van szükségem.

Arra lennék kíváncsi, mennyire értékelitek ezt a tudományágat és a hozzá tartozó gyógyászokat.

Engem mindig is érdekelt a dolog, de amint a kezembe vettem egy kevésbé hétköznapi nyelvezetű -esetleg tan- könyvet, má' nem tudtam elfogadni. Folyton azt láttam, hogy kategóriák vannak. Dobozok, amikbe típusként gyömöszölnek bele.

Én nem bírom az általánosítást, a lekerekítést. Az egyéniségben hiszek. Abban, hogy vegyületünk ecceri és megismételhetetlen.

Szerintetek? Hogy is van ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!