Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99991

azt mondjatok, hogy mukodik, nem csak csirkemell szaritasra valo? azt hittem, hogy csak a zasszony kovetkezo hobortja. azert en maradnek a masfelkilomarhanyak sutoben fozesenel :)

Előzmény: H_G (99989)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99990

Camembert kutya egyszerűen a fadobozában 'sütöm', csak ki kell kanalazni, lehet persze turbózni,

alma. dió, mifene...

 

Előzmény: H_G (99989)
H_G Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99989

Bizony, a kaját kevgeteri. Ha olyasmit sütök benne, ami ezt nem bírná, pl. camembert, akkor a lapátot kivéve is működik.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99988

most nézem, lapátos, bocs.

Előzmény: nagypapi51 (99987)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99987

...ami kevergeti is...

mármint a levegőt, nem a krumplit

Előzmény: H_G (99986)
H_G Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99986

(De ugye az Actifry egy elég speciális forrólevegős sütő, ami kevergeti is.)

 

H_G Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99985

Nekem finom lett a Tefal Actifryban, amikor betartottam a haszn. utasításban szereplő receptet. De túl macerásnak találtam a dolgot (nagyon pontosan egyenlő szélességű darabokra kellett vágni, áztatni, szárítani. Előfőzni, azt nem kellett). Sokkal egyszerűbb venni egy zacskó hűtöttet az Aldiban és abból is jó lesz.

 

Előzmény: GPF (99976)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99984

hehe... ahogy gombászáskor is, mindig a tömeggel szemben megyünk :)

Előzmény: homerx (99982)
55judit Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99983

Én mindkét fajtát szeretem.

Előzmény: homerx (99980)
homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99982

uuuuristen, np! mindenki a 2-est valasztja! :)

Előzmény: nagypapi51 (99981)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 2 99981

Bár nem engem kérdeztél: 1! - a kalamarival együtt :)

Nekem nincs ilyen kütyüm, de nem is hiányzik, ha néha

french fries-re vágyunk, akkor tepsiben sütöm, vagy a Dragomán féle módon.

Újkrumplit héjastól, kockázva, serpenyőben sütök, tökéletes lesz, kívül ropogós, belül omlós.

Előzmény: homerx (99980)
homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99980

na, most oszinten, szaraz levegon milyen ropogossagot varsz el? ott szaradni fog. itt van ketfajta kolomper. melyiket valasztanad?

 

 

 

Előzmény: GPF (99978)
homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 0 99979

en nem vagyok sultkrumpli fan. van ilyen izebigyonk, amit irsz, de nekem eszembe sem jutna hasznalni. a zasszony idonkent abban szaritja a csirekcicit. nekem kulon szaritom van a gombaknak.

Előzmény: GPF (99978)
GPF Creative Commons License 2023.07.05 0 0 99978

Egy picit én is meg szoktam olajozni, mégis szottyad inkább, mint ropogósra sül.

 

Előzmény: öreg_néne_b (99977)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.05 0 0 99977

A bolti fagyasztott krumpli olajos is, nemcsak hőkezelt.

Előzmény: GPF (99976)
GPF Creative Commons License 2023.07.05 0 0 99976

Akkor most már jó lenne, ha lenne valakinek tuti tippje forrólevegős sütős sültkrumplira is. A bolti mirelit tök jó lesz, az általam pucolt, akár előfőzött meg nem...

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.05 0 0 99975

A krumpli sütéshez:

'Rendes' sült krumplit - akár hasáb, akár karikára vágott (rósejbni) formában öreg krumpliból készítek.

Az újkrumplit meghagyom héjastól, gerezdekre vágva serpenyőben v. tepsiben sütve.- ld. fotó.

Ha nincsen öreg krumpli, akkor szóba jöhet a keményítőbe forgatott hasábra vágott batata.

 

Popenka Creative Commons License 2023.07.04 0 0 99974

A sültkrumpli nekem hasábburgonya. Áztatás a keményítő miatt, és forró olaj, ahogy írod. Keményítő kint a felületén majd az kisül. Nem marad rajta. Nem értem miért lenne másképp. Ami kisül rendesen, az nem ragad.

 

Az a sültkrumpli, amiről az elején írsz az más lehet ezek szerint.

Azt pedig úgy készítem, hogy előfőzöm, majd valami jóféle zsírba, serpenyőbe dobom, és átforgatom. Ízesítem, ha kell átforgatáskor. Nagyjából ugyanazt érem el vele, mint a hideg olajban indítás.

 

A zsírt minden esetben magamnak sütöm.

 

(mangalica: annyi mangalica nem terem ebben az országban, amennyit eladnak ezen a néven, talán még Fekete Zsókánál sem)

Előzmény: joy (99973)
joy Creative Commons License 2023.07.04 0 0 99973

Sültrumlihoz:

Sokat, sokféleképp kipróbáltam, de nálunk a hidegolajos jött be.
Mind1 régi, vagy új, fajta sem számít (a sütnivaló-sárga mcisebb), a lényeg:
-Pucolás /újrumli vakarászás/ fölaprítás kockára, hasábra, csíkokra, karikára...
-Leöblítés hidegvízben,
-Lecsorgatás-szárítás konyharuhán,
-Vastagabb fémkotlába borítás, fölöntés hideg olajjal, hogy épp ellepje. /Itt-ott kicsit kilóg, nem számít, úgy is fölhabzik kissé az olaj.
-Alágyújtás, sütés míg meg nem pirul. Időnként óvatosan fölkavarni, mert alulról gyorsabban barnul!
-Szűrőkanállal rácsra-papírtörölközőre szedni.
-Sózni csak a tálalás után szabad!

Szalmakrumpli rósejbni: 
Ugyan az, mint fönn, vékonyra szelve, csak forró olajba kell szórni, több adagban.

Lényeg: a felületén egyiknek se maradjon rumlikeményítő, mert attól ragacsos, összetapad!
A kukoriliszt sárgít, de torzítja az ízt.

(Mangalicazsír jobb lene, csak előtte föl kell hideg-olvasztani ~30°C, de drága.)

nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.03 0 0 99972

Küldtem mélt.

Előzmény: GPF (99971)
GPF Creative Commons License 2023.07.03 0 0 99971

Hú, de guszta!

 

Előzmény: nagypapi51 (99970)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.03 0 1 99970

Kezdésnek nem rossz, ha tovább lépsz, lehet lepényt (kvázi csirke töltelék) sütni, és vmi mártást mellé.

Előzmény: GPF (99969)
GPF Creative Commons License 2023.07.03 0 0 99969

Köszi. Akkor az utóbbi lesz :) Az nagyon jól hangzik.

 

Előzmény: nagypapi51 (99968)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.03 0 0 99968

Zöldborsó levesben jól muzsikál, vagy füstölt szalonna zsírján lassú tűzön megsütögetve, utána ráütve néhány tükörtojás, színesbors, korsó sör...(sztem)

Persze bármilyen hús mellett is megállja a helyét, pl. paprikás csirke szaftját jótékonyan javítja.

Előzmény: GPF (99967)
GPF Creative Commons License 2023.07.03 0 0 99967

Nem nagyon értek a gombához, de szeretem.

A Lidlben beleakadtam egy kis csomag friss rókagombába. Mit tanácsoltok, mi az az elkészítési mód, ahol igazán kijön ennek a gombának az íze, különlegessége?

 

Popenka Creative Commons License 2023.06.16 0 0 99966

"ezt most akkor csak en nem ertem? egyesek kemenyitobe fetrengetik a krumplit, masok meg kiaztatjak belole?"

 

Segítek.

Erre nem pontosan az a válasz, amit HG írt.

 

A sült krumpli lényege, hogy kemény ropogós legyen a hirtelen sült felülete.

Kétféle módszerrel tudsz a felületére keményítőt varázsolni.

1. beleforgatod valami (kukorica) keményítőbe, (amúgy ez finom tud lenni, pl. kukorica liszttel)

2. a természetes saját keményítőjét kiáztatod belőle, ami értelemszerűen a vágott felületén lesz, és marad is benne, nyilván tehát nem kiveszed belőle, hanem a felületére kihúzod, mosod, 'oldod'.

 

a témában:

https://foodandwine.hu/2013/01/15/tokeletes-sult-krumpli-heston-fele-hasabburgonya/

Előzmény: homerx (99954)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.06.12 0 0 99965

Úgy látszik, a keményítő az új szódabikarbóna. :-D

 

https://divany.hu/lajfhekk/grill-ragad/

 

A nagymama ezután rátér a letapadásra, ami szerinte tönkreteheti a grillezés eredményét. Ennek elkerüléséhez egy másik zöldséget, a burgonyát ajánlja. Ha ugyanis félbevágsz egy szemet, majd közvetlenül a grillezés előtt bedörzsölöd vele a forró rácsokat,

a burgonyában lévő keményítő tapadásmentes felületet hoz létre.

 

 

Vannak kétségeim, de végül is, nem kerül sokba kipróbálni. :)

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99964

Csak a vágott felületről. A szemcsék nem mosódnak ki belülről.

Előzmény: Fleur de sel (99961)
H_G Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99963

Nem figyeltél eléggé :) Amit beleforgatnak keményítőbe, az az édesburgonya avagy batáta, amiből a meglévőt is kiáztatják, az a közönséges krumpli. Elég érdekes tényleg, hogy két ellenkező irányú eljárás, miközben a cél mindkét esetben a ropogósság, dehát ez két különböző növény.

 

 

Előzmény: homerx (99954)
55judit Creative Commons License 2023.06.11 -1 0 99962

Mit? Az én palacsintámat? Köze nincs az omletthez, és tojás nélkül is el lehet készíteni.😀

Előzmény: beetee (99958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!