Keresés

Részletes keresés

fvv1200 Creative Commons License 2004.04.29 0 0 281
Üdv!
Eddigi életem talán legjobb kávéját tavaly ittam a jégbüfében,(Bp)mindenkinek csak ajánlani tudom!
Csinbarát Creative Commons License 2004.04.29 0 0 280
Szia Nemisbéka!

Gratula! Nagyon jó, sőt kitűnő topicot csináltál! :-)))Én is kávé rajongó vagyok, bár ritkán tudok igazán finom kávét inni. Ha nagy ritkán van időm, akkor Budakeszin szoktam szemes kv-t venni, 4-5 féle kávéból keverve. De állítólag a Fény utcában is van egy boltjuk. Ha megt'om a pontos címet, mail-ben v. itt írom!

Csinbarát

Derrick felügyelö Creative Commons License 2004.04.23 0 0 279
Ne igyál több hideg kávét, mert lebomlanak benned a nemtudoménmicsodák.
Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.23 0 0 278
Már vártam, hogy ide is utánam gyere, te szánalmas kis f@szkalap. Látom, a kispöcsödet nem találod, így nem tudsz azzal játszani. Égesd csak magad nyugodtan.
Előzmény: Derrick felügyelö (277)
Derrick felügyelö Creative Commons License 2004.04.22 0 0 277
"Lebomlanak benne nemtudoménmicsodák, a pozitív élettani hatásait is csak frissen tudja kifejteni."

Ezt a Nők Lapjában vagy a Kiskegyedben olvastad?

Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 276
"Jam, jam, jam..."

Lekvárt is teszel bele?

Más: A kávé csak frissen jó. Melegen tartás sem frankó. Lebomlanak benne nemtudoménmicsodák, a pozitív élettani hatásait is csak frissen tudja kifejteni.

Előzmény: longestlens (275)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.22 0 0 274
Ellatogatok majd egy Vasedenybe :) (egyebkent talaltam fotot a szarvasi gyartmanyarol a neten)
Előzmény: Törölt nick (273)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 273
A kotyogó szép, ívelt, mint egy kecses kancsó, olyan. Kerek, semmi szögletesség.
Előzmény: voltakepp (272)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.22 0 0 272
Koszi a reszletes leirast :)) Egyebkent igen, nekem ilyen sokszogletu van (IKEA-s es nem tul jo)
Előzmény: Törölt nick (270)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 271
A súlyszelep egyébként egy az egyik végén kúpos (tüske) kis pár centis acélhenger.
Előzmény: Törölt nick (270)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 270
Uhumm, Vasedény a megfejtés.
Asszem, a Tied az ilyen hat- vag ynyolcszögletű, igaz? Letekered a tetejét és annak aljában benne van a felső szűrő. A kotyogónál ezt külön rá kell rakni a tölcsérre, miután megraktad kávéval.

A kotyogó a hangját a középen felfutó csőben lakozó súlyszelep által nyeri. Ha megtapogatod a főző lecsavart felső részét alulról, akkor érezheted a kis tüskét, ahogy az ott épp alsó végállásban van. A tetőt felnyitva, a cső tetjéről a sapkát lecsavarva, fejreállítva a főző tetejét, kipottyan a szelep. A működős elve a következő:
A víz forr, gőz képződik, mely átáramlik a kávén és ott vár, a nyomása nő. Kimenni felfelé még nem tud, mert ott a súlyszelep, ami zárja a nyílást. Amikor a nyomásból fakadó erő eléri a súlyszelep súlyát, akkor felnyomja azt, a jó kávés gőz felmegy a csövön és kiszortyog a cső tetjén lévő bevágásokon keresztül. Viszont a nyomás ezáltal csökken a "kávétérben", és a súlyszelep visszaesik. Majd kezdődik az egész előlről, amíg van gőz. A kotyogás akkor van, amikor a szelep visszaesik.
A nem kotyogós kávéfőzőhöz képest itt valamivel tovább tartózkodik a gőz a kávéval egy szobában, valamint nagyobb nyomáson.

Előzmény: voltakepp (269)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.22 0 0 269
Nekunk olyan hagyomanyos tuzhelyre rakos fozonk van, ami nem kotyog, de kulsore (asszem) ugyanugy nez ki, mint a kotyogo. A kotyogo hangot leszamitva van erdemi kulonbseg a ketto kozott? A kotyogoban mi van belul? :) Es meg egy kerdes: a szarvasit hol lehet megvasarolni, vasedeny?
Előzmény: Törölt nick (266)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.22 0 0 268
Köszi, de nem csokiba mártott kávészemekre gondoltam, hanem kávészem alakú csokikra :).
Előzmény: shared (267)
shared Creative Commons License 2004.04.22 0 0 267
Semiramis kávézókban (pl. Lurdy ház) biztos, ét és fehércsokiba mártott kv szemeket, nagyon finomak (és nem túl olcsók).
Előzmény: nemisbéka (261)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.22 0 0 266
Nekem van elektronyos szarvasim is, bár a habosítóját nem használtam soha. (Üresen iszom a kávét) Nagyon jó szolgálatot tett, most épp pihen egyébként. Az is jópofa, hogy majdhogynem ugyanazt a gépet legalább négy "pofával" gyártják.
A kotyogójuk zseniális, na :)
Előzmény: voltakepp (265)
voltakepp Creative Commons License 2004.04.21 0 0 265
Hat nemtom.. ok gyartanak elektromos kvfozot is, nem? Azt hiszem szarvasi gyartmany volt az a masina is, amit egyszer megvett a kis csaladom. Nagyon hamar vissza is vittuk az uzletbe (persze alig voltak hajlandoak visszaadni a penzt), miutan megprobaltuk uzemeltetni a tejhabosito reszet, ami a tejet ugyan nem habositotta fel, de intenziv muanyag szaguva tette... Persze ettol meg a kotyogojuk lehet jo :)
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 264
GOOOOMBAAAAA :)
Előzmény: Asteriksz (263)
Asteriksz Creative Commons License 2004.04.21 0 0 263
tutti az a neve, mi is ŐT használjuk.
a tetejére van írva domború betűkkel.
Előzmény: Törölt nick (255)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 262
Ínyenceknek két likőr:

Francia kávélikőr
40 dkg cukor
50 dkg víz
25 dkg kávé
40 dkg alkohol
A kávét 30 dkg forró vízben áztassuk 20 percig, a lecsurgó kávé kb. 20 dkg főtt kávét fog adni, ha nincs annyi, még kell rá vizet önteni. A 40 dkg cukrot 20 dkg vízzel fel kell olvasztani, hozzáadni a kávét és 40 dkg alkoholt, leszűrni és üvegekbe zárni.

Kávélikőr
1 literhez
120 g jó minőségű darált kávé
3,5 dl alkohol
1 vaníliarúd
350 g cukor
3,5 dl víz
Jól záródó edénybe öntjük a frissen őrölt kávét és hozzáadjuk az alkoholt, a megmosott és megszárított citromhéjat és a darabokra vágott vaníliarudat. Lezárjuk az edényt, kicsit összerázzuk, és 1 hétig hagyjuk állni. Minden nap összerázogatjuk az edény tartalmát. 1 hét elteltével elkészítjük a szirupot: egy fazékban vízben feloldjuk a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd abba az edénybe öntjük, amelyben a kávé van, lezárjuk és kicsit megrázogatjuk. 1 hétig hagyjuk pihenni, és ezalatt is minden nap megrázogatjuk az edényt. Az újabb hét elteltével átszűrjük a likőrt egy kis lyukú szűrőbe helyezett lenvászon darabon (én gézen szűrtem át). Tölcsér segítségével üvegbe töltjük, lezárjuk, és két hónapig hagyjuk pihenni.

Utóbbit megcsináltam, nagyon finom!

nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 261
Trükkös keresztkérdés jön :). Hol lehet vajon kapni kis kávészem alakú csokikat?
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 260
Omnia is kapható szemes verzióban. Épp azt várom, hogy elfogyjon az őrölt, hogy elővehessem az otthonról einstandolt öreg kávédarálót és azzal állíthassam elő a reggeli kávé alapanyagát (ezzel is kiegészítve a szertartást).
De ott van a Kazinczy utca nevű buszmegállónál (7, 7A, 78, a Blaha és az Astoria között) az a kávébolt, ott is lehet kapni mindenfélét, háromféle pörköléssel (olasz, francia, bécsi).
Előzmény: nemisbéka (256)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 259
Sima mezei boltban nem? Beugrott az is, hogy a Duna Pláza Match boltjánál még láttam nemrég kávé- és mákdarálót kitéve.
Előzmény: valamilanykabatban (258)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.04.21 0 0 258
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
Előzmény: nemisbéka (256)
valamilanykabatban Creative Commons License 2004.04.21 0 0 257
lehet, méghozzá finomakat
bécsi olasz és még valamilyen pörkölésűek és rengetegféle, persze jó drágák
cocquans coffee (ha jól irtam de nem biztos)
Ráday utca
Előzmény: nemisbéka (256)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.21 0 0 256
A darálóról jut eszembe: lehet még szemes kávét kapni?
Előzmény: Sophie.C (254)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.21 0 0 255
Az olyannyira "gombaszerű", hogy asszem az is a neve: GOMBA. Van egy ilyenem otthon (4 személyes, azért használom nagyon ritkán), előkaparom és megnézem, de eléggé erősen az a gyanúm, hogy ez a neve.
Előzmény: Sophie.C (254)
Sophie.C Creative Commons License 2004.04.21 0 0 254
Nagyanyám meg olyan gombaszerűt. Aluminiumból volt, és felül kijött rajta egy kis cső, ami alá egy másik edényt kellett tenni (szintén aluminiumból, bakelit nyéllel, ami a gázon néha megolvadt, és oltári büdös volt), és abba folyt a KÁVÉ.:)
Viszont fa kávédarálójuk volt, alul kis fiókkal.
Előzmény: nemisbéka (253)
nemisbéka Creative Commons License 2004.04.20 0 0 253
És az elkészítésének is hangulata van :). Szeretem a kotyogókat, anyámék is mindig ilyet használtak. Lehet mindig belekukkolni, hogy mikor kezd folyni a kávé és szerintem az szép látvány, ahogy fokozatosan telik fel.
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.20 0 0 252
Vegyél inkább a Szarvasi Vas- és Fémmű által gyártott kotyogót. Abból kávé jön. Az összes szűrt megfejtés csak a gyenge illúzióját kelti. Elizélsz rá egy csomó kávét, aztán híg löttyöt iszol.
A kotyogó (szép, íves alakzat, több méretben is kapható) és az amúgy átgőzölős, de súlyszelep nélküli kávéfőző közti különbség az előbbinél fellépő nagyobb gőznyomásban keresendő, amit a súlyszelep tesz lehetővé.
Előzmény: voltakepp (245)
Asteriksz Creative Commons License 2004.04.11 0 0 251
valahogy így...
Előzmény: Sophie.C (246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!