A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Kedélyjavító céllal készült ilyenre, de aztán persze összekeverte, és akkor már nem volt csíkos. Én nem kóstóltam meg, mert édesítve a kávé ízét nem bírom sehogysem, viszont Hugocskám azt mondta, hogy isteni volt.
Lehet venni mindenféle csokitömböt otthoni használatra/olvasztásra az Aztékban, olyan 3000 Ft körül van egy kiló :), nyilván annyit, amennyi kell. Segítenek is, hogy mit hogyan kell csinálni. Két hibájuk van: csak hétig van nyitva a hely és kevés az asztal, bár pont ez utóbbitól lesz nagyon kis meghitt.
MOM parkban a földszint alatt eggyel (tehát a Semiramis fölötti szinten) van hátul valami kávézó, vagy mi. Mellette egy borszaküzlet van. Naszóval, ebben a kávézóban készített a nagyon kedves leányzó (tényleg, feltűnően aranyos volt) a Hugocskámnak egy olyan melange-ot, hogy azt még nézni kellett egy darabig. Frankón rétegelve volt, lelkendezett is a lány, hogy ilyen jól még sosem sikerült neki összerakni. Tehát, alul aranysárga méz. Fölötte tej, afölött keskeny barna csík (a kávé), majd legfelül a tejhab. Pazar látvány volt, Hugom szerint az íze is.
Hétvégén GyQrben jártam a belvárosban egy közben nem messze a virágpiactól. Ott találtam egy Delikát boltra, ahol több mint 50 fajta kávét árultak. A Mövenpicktöl a bio pellinig bezárólag, ha valaki arra jár érdemes benézni.
Én Kimbo kávét vettem, de nem cserélném el a segafredoval, szerintem nem egy kategória
Ezek nem hangzatos nevek, hanem a kave szarmazasi helyet es a porkoles modjat jelolik - utobbibol harom fele van: becsi, francia, olasz, erosodo sorrendben. Bovebb info: http://www.semiramiskave.hu/
Egyebkent a Semiramis-t en is szeretem, de az a gyanum, hogy ugyanazon a neven neha nem ugyanazt a kavet kapja az ember. Lehet, hogy a porkoles az, ami nem pont egyforman sikerul, nemtom..
Aha, köszi. Mindenesetre jó hangzatos nevük van.:)
Biztos ittam már Segafredot, csak akkor nem figyeltem,h az az, meg úgy egyáltalán nem is érdekelt. De most már kíváncsi vagyok, majd valahol bekóstolom. Bár ha kicsit keserű, nem biztos,h nekem ízleni fog.
ezeket mind a Cocquan cafe üzletekben lehet kapni de elég drága sajnos
szerintem azok nem szeretik a Sega-t akik a lágy semleges izű kávékat szeretik
a Sega aromás, kicsit keserű amilyet én pont szeretek
pl Nescafe-ból a classicot nem szeretem csak a Braserot
nem szeretem a bécsi pörkölésű kávékat mert túl simák nekem
ja a cégnél ma vettek a titkárságra egy krups nevű masinát. Gyárilag filterbe húzott kávéval megyen, rettenetes. Állítólag megy rendes darált kávéval is, de azt már nem vártam meg. Siralmas :(
Hayloft bácsi issza a kapuccsínót mert a melanzsot nem mindenhol ismerik, érdekes dolgokat szoktak hozni helyette. Itthon sose.
Forrró csoki:
Mivel az egész európai forróitalkultúrának ez vol az alapja*, nagy tisztelője vagyok. Sajnos itthon nagyon ritka az igazi, forró, sűrű, tiszta kakaóból készült csoki. Németek tudják az igazságot, de a meditteránban is hozzá lehet jutni. Az igazi az, ami nincs agyoncukrozva, vagy egyáltalán, érezni az igazi kakaóízt (ajánlott irodalom: Jorge Amado - arany gyümölcsök földje) és semmi mást. Anno németországban vettem ilyen igazi csokinakvalót, az csudálatos volt. 2-3 órával a fogyasztás után még kakaóillat volt az arcüregemben :)) Amit most vettem, az ilyen cukrozott izé, de ez sem rossz, csak nem az a főzős, igazi.
Tipp: sűrű forró csoki iddogálása közben tessenek alaposan pörkölt kávészemet rágcsálni... nyamm!
*a csoki volt az oka, hogy az európai asztali ezüstneműben megjelentek az ébenfa és elefántcsont fogók és fülek valamint az asztali melegentartók. A csoki és kávéfogyasztás elterjedése alapos változást okozott az asztalneműkben. Ennyi előnye bizonyosan volt a felfedezéseknek/gyarmatosításnak