Keresés

Részletes keresés

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10017

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10016

Midnightx Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10015

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10014

Mivel a golyvás felvetésemre (9828) nem volt nagy tolongás, azt szeretném kérdezni, hogy ki ismer egy bizonyos "cerezán" nevű fertőtlenítő szert, amivel a tőkenyakhoz közeli vágások (pl. lefagyott kar eltávolítása estén) sebeit fertőtleníteni lehet?

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.09 0 0 10013

Bár nem az én kérdésemre reagáltál, de azért visszafogottan megjegyzem, hogy a Wikipédia mást is ír a cabernetről és a belőle készült borról. A nagymamád kertjében lévő ismeretlen tőke borszőlő jellemzőiről pedig végképp nem tehet a cabernet.

Előzmény: Midnightx (10012)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10012

A Cabarnet franc-ról azt írja a wikipédia, hogy fűízű. Nagynyám kertjében is van egy tőke ismeretlen borszőlő, ami valami borzalom. Keserű és savanyú egyszerre. Én még a disznóknak se adnám jó szívvel.

Előzmény: Flanell (10011)
Flanell Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10011

Minden borszőlő fogyasztható csemegeszőlőként, mert a cukortartalmuk magasabb általában, mint a csemegéké, csak különféle okok (savtartalom, kis méret, stb.) miatt mégsem olyan jók enni, mint bornak.

Amelyik kimondottan jó, azt úgy hívjuk, hogy kettős hasznosítású.

Előzmény: Midnightx (10009)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10010

Szőlőlisztharmat (Uncinula Erysiphe necator)

Tünetek: a levél színén először sárgás elszíneződés, majd szürkésfehér bevonat (epifita micélium) keletkezik. A levél fokozatosan sötét feketéssé szárad. Ritkábban a hajtástengelyen foltokban hálózatos fehér bevonat (micélium). A hajtáson a bőrszövet vörösödik. Fürtön is megjelenik a bevonat, a bogyó húsa haragoszöld, bőrszövet parásodik, a növekedés miatt szétreped, sérves bogyók alakulnak ki. A fürt később összeszárad.
Terjedés: a fertőzött rügyekben telel, innen terjed el. Később a beteg levélről fertőződik a többi.

 

 

Nem értek hozzá, de itt azt írják, hogy a vörös színű hajtásokat lisztharmat is okozhatja.

Előzmény: Battaglia (9983)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10009

Melyek azok a borszőlőfajták, amelyek termése csemegeszőlőként is fogyasztható? Most nem a kettős hasznosítású fajtákra gondolok (Néró, Irsai), hanem a kifejezetten borszőlőkre.

Zalancelot Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10008

"A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetezést, amikor már a rügyek bomlani kezdenek. A megfelelõ idõben végzett permetezés lisztharmat, tafrina, monília, levéltetvek ellen hatásos."

 

Elég macerás művelet, meg azt az edényt amelyikben főződ, többé másra nem nagyon tudod használni.

Az öregem mikor még élt, rendszeresen főzött, de elsősorban tavaszi lemosóként használta, de a bordói lé is elbírja, ha lisztharmat ellen is hatékonnyá akarod tenni.

 

Előzmény: Törölt nick (10005)
Falusi1 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10007

A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.

20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.

Falusi1 Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10006

A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.

20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10005

Mészkén? Ha jól értem, akkor a ventillált kénpor is összehozható akkor a mésszel? Azután pedig így is készíthető bordói, ilyen kénes mésszel? ha jól éertem, akkor ez nagyon érdekelne, hogyan készül a mészkén, megcsinálható házilag?

Előzmény: Zalancelot (10004)
Zalancelot Creative Commons License 2011.08.08 0 0 10004

Meg a Kumulus is a kén olyan formája, ami szintén keverhető a legtöbb permetezőszerrel.

Persze ha mindenáron ventillált kénport akar bekeverni, az alapformájában csak porozásra alkalmas, de ha mészkénlevet főz belőle, az már minden további nélkül keverhető a permetezőszerek zömével.

Előzmény: janijani (10003)
janijani Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10003

Na ez nem így van. A bordói lé az rézgálic (rézszulfát) és mész vizes oldata. Kén nincs benne.

Milyen kénport akarsz keverni? Borként? Ezzel nem szoktunk permetezni. Thiovit vagy Microthiol formájában permetezünk kénnel, ezek könnyen oldódnak a vízben.

Előzmény: alfi13 (10002)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10002

Házilag nem keverhető. A bolti szerekben nem abban a formában keverik össze a ként meg a rezet ahogy Te próbálod.

A bordói lé az réz a keverékben meg rézszulfát van .

Előzmény: Törölt nick (10001)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10001
Előzmény: csoxi (9999)
RAMBO Creative Commons License 2011.08.07 0 0 10000

Hááát én ennyit nem tudok mutatni. A terméskorlátozás után "mindössze" ennyi maradt. :P

 

Előzmény: Zalancelot (9993)
csoxi Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9999

 Üdv.

A bordói és kén keverése nem ajánlott. A bordói lugossága: addig öntsük a rézgálicot a mészbe folyamatos keverés mellett, amíg éppen lugos marad, tehát valamivel 7 fölött.

Előzmény: Törölt nick (9998)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9998

Kénport hogyan lehet oldódásra bírni bordóiban? A bordói saját készítésű, az ismert recept alapján. Valahogy nem akaródzik szépen feloldódni benne a kénnek.

Még egy kérdés: mennyire leeht lúgos a bordói? Savas nem, mert az éget, az világos. De hányas PH engedhető meg legfeljebb lúgos irányban?

Midnightx Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9997

Imádom a muskotályos ízű szőlőket. Tavasszal dugványoztam Irsai vesszőket és nekem is majdnem mind sikerült. Ezek nőnek a leggyorsabban. Már 1 méteres hajtások is vannak. Ősszel végleges helyre ültetem őket és jó lenne, ha jövőre már lenne rajtuk pár fürt. Kíváncsi vagyok az ízére.

Előzmény: Jani71 (9996)
Jani71 Creative Commons License 2011.08.07 0 0 9996

Kifejezetten finom, muskotályos íze van. Nagy kedvencem (érdekes, hogy a bora viszont nem jött be, bár igaz, hogy csak egyszer kóstoltam, egy pincészet termékét, nem nagyon hasonlítgattam, csak kíváncsi voltam, hogy miután megtapasztaltam a szőlő ízét, vajon milyen bor van belőle).

Ha szereted a muskotályos szőlőt, akkor csakis javasolni tudom.

Tavaly ősszel iskoláztam is hét vesszőt, ebből hat meg is eredt szerencsére. Még egy évet hagyom, aztán jövő ősszel megy az eddig meg nem eredettek helyére.

Előzmény: Midnightx (9994)
medveger Creative Commons License 2011.08.06 0 0 9995

Általánosságban inkább csemegeszőlőként tartják számon, kellemes muskotályos íze miatt kedvelt. Borkészítésre is alkalmas, de elsősorban csemege.

Előzmény: Midnightx (9994)
Midnightx Creative Commons License 2011.08.06 0 0 9994

Mi a véleményetek az Irsai Olivér fajtáról általánosságban? Mennyire finom csemegeszőlőként?

Zalancelot Creative Commons License 2011.08.06 0 0 9993

Beindult a szőlők érési folyamata, nem csak a koraiaké, hanem a közép érésüek is jól fejlődnek.

Néhény friss fotó illusztrációként.

 

A középérésű vörösök is jól színesednek, mint a Pinot noir.

Az olaszrizlingnek még sok ideje van, de az is időarányoson jól fejlett.

 

A Merlotnak ugyancsak sok ideje van még, de az is színesedik már.

 

A Szilváni pedig erős érésben van már, ízlelés alapján már most lenne 14-15-ös mustja.

 

Hosonló jó termést kívánok valamennyi sporinak!

alfi13 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 9992

Rambo nem csak belinkelte a blogot hanem Ő maga készítette.

Előzmény: Battaglia (9991)
Battaglia Creative Commons License 2011.08.04 0 0 9991

Köszönöm a válaszokat.  Rambó, nagyon tetszik a blog amit belinkeltél, szinte minden kérdésre választ lehet kapni ott.

Próbálkozott már valaki biológiai védekezéssel,ragadozó atkákat tartalmazó filc-csíkokkal atkák ellen?

RAMBO Creative Commons License 2011.08.04 0 0 9990

Atkák

A növényvédelmi sorozatban a levelet károsító atkák kerülnek nagyító alá. Szó szerint, mert az atkák mikroszkópikus lények. Az atkákból is rendkívül sokféle létezik, annyira, hogy a biológusok nem átallottak egy külön kasztot, az acarológia (atkatan) tudományát[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: Battaglia (9983)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 9989

A vörös levelek foszforhiányra utalnak. Danisol foszfor lombtrágyával lehet megelőzni. Ha az idén nem javul meg akkor a következé évben időben kezd el a premetezést

Előzmény: Battaglia (9983)
Flanell Creative Commons License 2011.08.03 0 0 9988

A pirosodást nem tudom, a hólyagosodás a nemezes gubacsatka miatt van, a boltban ajánlanak hozzá atkaölőt.

 

A hajtások még egy hónapig nőni fognak, sok mindentől függ, hogy pont meddig.

Előzmény: Battaglia (9983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!