Mivel a golyvás felvetésemre (9828) nem volt nagy tolongás, azt szeretném kérdezni, hogy ki ismer egy bizonyos "cerezán" nevű fertőtlenítő szert, amivel a tőkenyakhoz közeli vágások (pl. lefagyott kar eltávolítása estén) sebeit fertőtleníteni lehet?
Bár nem az én kérdésemre reagáltál, de azért visszafogottan megjegyzem, hogy a Wikipédia mást is ír a cabernetről és a belőle készült borról. A nagymamád kertjében lévő ismeretlen tőke borszőlő jellemzőiről pedig végképp nem tehet a cabernet.
A Cabarnet franc-ról azt írja a wikipédia, hogy fűízű. Nagynyám kertjében is van egy tőke ismeretlen borszőlő, ami valami borzalom. Keserű és savanyú egyszerre. Én még a disznóknak se adnám jó szívvel.
Minden borszőlő fogyasztható csemegeszőlőként, mert a cukortartalmuk magasabb általában, mint a csemegéké, csak különféle okok (savtartalom, kis méret, stb.) miatt mégsem olyan jók enni, mint bornak.
Amelyik kimondottan jó, azt úgy hívjuk, hogy kettős hasznosítású.
Tünetek: a levél színén először sárgás elszíneződés, majd szürkésfehér bevonat (epifita micélium) keletkezik. A levél fokozatosan sötét feketéssé szárad. Ritkábban a hajtástengelyen foltokban hálózatos fehér bevonat (micélium). A hajtáson a bőrszövet vörösödik. Fürtön is megjelenik a bevonat, a bogyó húsa haragoszöld, bőrszövet parásodik, a növekedés miatt szétreped, sérves bogyók alakulnak ki. A fürt később összeszárad. Terjedés: a fertőzött rügyekben telel, innen terjed el. Később a beteg levélről fertőződik a többi.
Nem értek hozzá, de itt azt írják, hogy a vörös színű hajtásokat lisztharmat is okozhatja.
Melyek azok a borszőlőfajták, amelyek termése csemegeszőlőként is fogyasztható? Most nem a kettős hasznosítású fajtákra gondolok (Néró, Irsai), hanem a kifejezetten borszőlőkre.
"A természetes biokertben is kötelezõ a tél végi lemosó permetezés olyan szerekkel, amelyek nem felszívódó, természetes alapanyagokból állnak. A mészkénlevet régebben minden nagyobb termelõ maga fõzte, aztán a különféle kész vegyszerek háttérbe szorították ezt a környezetkímélõ szert. Gyümölcstermelõ szakcsoportok lassan újra elkezdték a fõzést, vas üstben, 1.1 súlyrész oltatlan meszet 10 súlyrész vízzel forrásig hevítve a 2 súlyrészt finoman porított (ventillált) kénport kis részletekben folytonos kavarás közben 40*50 percig fõzve. Az elpárolgott vizet 5 percenként meleg vízzel pótolva – amit a fõzõkanálon bejelzett eredeti szintmagassággal ellenõrizhetünk. Ezt a törzsoldatot 5 %- ra (100 liter víz, 5 liter mészkénlé) hígítsuk. Akkor végezzük a lemosó permetezést, amikor már a rügyek bomlani kezdenek. A megfelelõ idõben végzett permetezés lisztharmat, tafrina, monília, levéltetvek ellen hatásos."
Elég macerás művelet, meg azt az edényt amelyikben főződ, többé másra nem nagyon tudod használni.
Az öregem mikor még élt, rendszeresen főzött, de elsősorban tavaszi lemosóként használta, de a bordói lé is elbírja, ha lisztharmat ellen is hatékonnyá akarod tenni.
A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.
20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.
A szőlők érésével kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt.
20-30 tőke Cabernet Franc telepítését tervezem. Az érdekelne, hogy beérik-e október első felében nagy biztonsággal? Természetesen nem Villányra gondolok elsősorban. Tudom, hogy ez időjárásfüggő is. A kertemben van 1-2 tőke cabernet és bíbor kadar is. A bíbor már színesedik a cabernetnek még eszébe sincs, pedig állítólag kb. azonos időben érnek.
Mészkén? Ha jól értem, akkor a ventillált kénpor is összehozható akkor a mésszel? Azután pedig így is készíthető bordói, ilyen kénes mésszel? ha jól éertem, akkor ez nagyon érdekelne, hogyan készül a mészkén, megcsinálható házilag?
Meg a Kumulus is a kén olyan formája, ami szintén keverhető a legtöbb permetezőszerrel.
Persze ha mindenáron ventillált kénport akar bekeverni, az alapformájában csak porozásra alkalmas, de ha mészkénlevet főz belőle, az már minden további nélkül keverhető a permetezőszerek zömével.
Na ez nem így van. A bordói lé az rézgálic (rézszulfát) és mész vizes oldata. Kén nincs benne.
Milyen kénport akarsz keverni? Borként? Ezzel nem szoktunk permetezni. Thiovit vagy Microthiol formájában permetezünk kénnel, ezek könnyen oldódnak a vízben.
A bordói és kén keverése nem ajánlott. A bordói lugossága: addig öntsük a rézgálicot a mészbe folyamatos keverés mellett, amíg éppen lugos marad, tehát valamivel 7 fölött.
Kénport hogyan lehet oldódásra bírni bordóiban? A bordói saját készítésű, az ismert recept alapján. Valahogy nem akaródzik szépen feloldódni benne a kénnek.
Még egy kérdés: mennyire leeht lúgos a bordói? Savas nem, mert az éget, az világos. De hányas PH engedhető meg legfeljebb lúgos irányban?
Imádom a muskotályos ízű szőlőket. Tavasszal dugványoztam Irsai vesszőket és nekem is majdnem mind sikerült. Ezek nőnek a leggyorsabban. Már 1 méteres hajtások is vannak. Ősszel végleges helyre ültetem őket és jó lenne, ha jövőre már lenne rajtuk pár fürt. Kíváncsi vagyok az ízére.
Kifejezetten finom, muskotályos íze van. Nagy kedvencem (érdekes, hogy a bora viszont nem jött be, bár igaz, hogy csak egyszer kóstoltam, egy pincészet termékét, nem nagyon hasonlítgattam, csak kíváncsi voltam, hogy miután megtapasztaltam a szőlő ízét, vajon milyen bor van belőle).
Ha szereted a muskotályos szőlőt, akkor csakis javasolni tudom.
Tavaly ősszel iskoláztam is hét vesszőt, ebből hat meg is eredt szerencsére. Még egy évet hagyom, aztán jövő ősszel megy az eddig meg nem eredettek helyére.
A növényvédelmi sorozatban a levelet károsító atkák kerülnek nagyító alá. Szó szerint, mert az atkák mikroszkópikus lények. Az atkákból is rendkívül sokféle létezik, annyira, hogy a biológusok nem átallottak egy külön kasztot, az acarológia (atkatan) tudományát[...] Bővebben!Tovább »
A vörös levelek foszforhiányra utalnak. Danisol foszfor lombtrágyával lehet megelőzni. Ha az idén nem javul meg akkor a következé évben időben kezd el a premetezést