Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 348
Andrea della Robbia munkáiból kettő, az első szintén a Bargellóban látható, a második meg a Budapesti Szépművészeti Múzeumban:-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 347
Luca della Robbia  Madonnája a Bargellóban látható mint már említve volt, a másik mű pedig a Dómban van.Korábban már esett szó róla a San Miniatónál, képeket is raktam fel.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 346

Azért csak hogy színesítsük a topicot, néhány képet felteszek, de a már korábban belinkelt WGA-ban mindhármójuk alkotásaiból lehet elég sokat látni.

Előzmény: Vukkancs (344)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 345
Annak is szántam és reménykedtem, hogy valaki meg is érti:-) Akkor most elolvasom végig.
Előzmény: Vukkancs (344)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.15 0 0 344

Ezt felhívásnak vettem és összeszedtem néhány adatot, gondolatot, főleg a firenzei látnivalókra kihegyezve, vagy, amit én láttam belőlük. Bizonyára sok minden kimaradt, esetleg ki lehetne egészíteni. :)

-------------------

A DELLA ROBBIA család

Firenzei művészcsalád, egészen pontosan szobrászok.
A család három tagját említeném meg, a legidősebb, Lucca della Robbia (1400 k.- 1482), a kora reneszánsz szobrászat egyik nagy mestere, firenzei kelmefestő család sarja. A quattrocento közepének, Ghiberti és Donatello mellett, a harmadik nagy szobrásza volt. Az ő unokaöccse Andrea (Firenze, 1435-1525) a harmadik pedig Giovanni (1469-1529), aki Andrea della Robbia fia volt.

A családot leginkább majolikaszobraik teszik híressé. Égetett agyag domborműveket fehér, sárga, égszínkék, zöld, barna fémoxidokkal festették, majd üvegszerű mázzal vonták be. Ezzel a technikával készült művek nagyon tartósak és kevésbé költségesek voltak, mint a márvány.

Luca della Robbia, a család leghíresebb tagja. Ő Nanni di Banco-nál, Ghibertinél tanult, majd dolgozott Donatello műhelyében is. Első ismert művének egy Madonna-domborművet tartanak (kék háttér, sugárzó fehér alak, a Bargello-múzeumban van).
Szintén ismert, jelentős munkája az alább mutatott firenzei dóm márványból készült énekes-karzata. Később majolikával és kerámiával foglakozott.
1446-ban, bátyjával közösen vásárolt házban alapították meg a della Robbia-műhelyt, ahol aztán mindhárom generáció alkotott. Ez a műhely a majolikaplasztikában úttörő jelentőségű.
Lucca nagy kifejező erejű szobraira, Madonnáira a finom, kecses, gyöngéd taglejtések jellemzőek, amit egyszerű színviláguk még jobban kiemel. Természetességet, egyszerűséget, derűt sugároznak, kifinomult, letisztult alkotások.

Művei közül feltétlenül meg kell még említeni a majolikatondó sorozatot (Firenze, Pazzi-kápolna), vagy a Mária és Erzsébet találkozása címűt (San Giovanni Fuorcivitas, Pistoia). Firenzében még a Bargello-múzeumban van több alkotása, de mázas terakotta domborművét megcsodálhatjuk pl. az Orsanmichele falán is, vagy pl. egy nagyon szép terrakotta ereklyetartója van a Santi Apostoli templomban.

Andrea della Robbia, az unokaöccs, Lucca műhelyében tanult, ő örökölte és vitte tovább a műhelyt. Firenzében szintén találkozhatunk az ő mázas terakkotáival ("Bambini-reliefek"), pl. az Ospedale degli Innocenti homlokzatát díszítik.
Igazán népszerűvé, híressé, Firenzén túl is, az ő idejében vált a majolika. Jellemzően több alakos kompoziciókat hozott létre, amelyeket dús gyümölcsfűzérek kereteznek.

Andrea halála után a della-Robbia műhelyt, egyik fia Giovanni della Robbia vette át, ahonnan ekkor már nagyobb lélegzetű művek is kikerültek, pl. templomi oltárok, ekkor már "nagy tételben" dolgoztak, és ez talán az elődöktől megszokott magas színvonalnak, kifinomult stílusnak nem igazán kedvezett.
Az ő alkotásai is szépek, de a nagy elődök műveivel nem hasonlíhatóak.
Giovanni legjelentősebb munkájának a Santa Maria Novella lavabóját (kézmosóját) tarják.

Előzmény: anblock_italia (343)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 343
Talán most jó alkalom lenne néhány mondatot írni a "della Robbia" műhelyről.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 342

Luca della Robbia és Donatello "énekes karzatait" szokták még kiemelni, mint a múzeum nagyon érdekes látnivalóját. Bizonyára szépek is! Egykor a dóm sekrestyéinek ajtaja felett voltak, de egy 1688-as esküvő alkalmával túl kicsinek találtattak az ajtók és a megnagyobbításukkor leszerelték a domborműveket.

Luca della Robbia műve

Donatello műve

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 341

Köszönöm, majd lehet, hogy élek vele:-)

 

Előzmény: zebrina (334)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 340
Talán vannak olyan részek, ahol jobban "ki lehet látni", mert én többször is végigvideóztam az egész freskót, de az biztos, hogy jó szűk a hely. Na de a lényeg, hogy van ez a lehetőség, nagyon érdekes ilyen közelről nézni a freskót és lenézni a templomba.
Előzmény: zebrina (338)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 339

Nagyon őszinte voltál:-) Végülis válogatnunk kell a látnivalók között általában pénz és idő függvényében, itt meg azt ígértük, hogy ebben is segítünk.

Talán arra azért gondolok, mint pozitív tényezőre, hogy mégiscsak valami "szent hely" ez, hiszen ha átérezzük, hogy mennyi nagyszerű művész koptatta itt a vésőjét..., vagy ilyesféle hangulat sem volt érzékelhető?

Előzmény: régi vendég (337)
zebrina Creative Commons License 2007.01.15 0 0 338

Visszakanyarodok egy picikét a Dómhoz, talán az ilyen információk is érdekesek lehetnek.

Szóval ez az a bizonyos plexivel "erősített" karzat a Dóm kupolájában, amit korábban emlegettem, most találtam meg egy fotómat róla. Mint mondtam, eléggé nehéz mögüle fotózni, annál is inkább, mert túl szűk ahhoz, hogy mögötted mások elférjenek, ezért ha valaki nekiáll hosszan nézelődni vagy fényképezni, akkor feltartja  a felfelé igyekvő sort. Persze ez ne tartson vissza senkit, de jó tudni.

 

régi vendég Creative Commons License 2007.01.15 0 0 337

hát nagyon őszintén, nem. :-(

a jegy árára nem is emléxem, mert olyan "régen" volt, hogy még lírával fizettem, és a pieta-n kívül még pár szoborra eméxem és slussz. (eléggé fáradt is voltam akkor úgy rémlik)

Előzmény: anblock_italia (336)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 336

Van itt valahol egy nagyon frissnek látszó árlista, mely szerint 6 €, de én még azt is kicsit soknak tartom.

Azért mond meg őszintén, szerinted megérte?

Előzmény: fiore_w (335)
fiore_w Creative Commons License 2007.01.15 0 0 335

az őszi utunk utolsó fakultatív programja volt a dóm múzeum (a diákjaink addigra már elfáradtak a sok templomtól és múzeumtól, de így is 6-an velünk tartottak) és zárás előtt egy órával bementünk. rajtunk kívül még 4-en voltak a múzeumban. a belépő 9 euro!! volt, ha jól emlékszem, felnőttnek diáknak egyaránt, mert ez nem állami múzeum, próbáltam alkudni, de nem sikerült. itt látható michelangelo öreg kori pietája mint azt már írtátok, ami így befejezetlenül is nagy élmény. ezen kívül láthatók a battistero kapujairól származó eredeti táblák (szóval a kapun láthatóak azok csak másolatok?!); a campanile-ről vagy erre szánt domborművek, ill. elég nagy részt szántak magának a templomnak, tervrajzokat, miniatűrüket, szerszámokat állítottak ki.

mire ide eljutottunk én is elfáradtam, a fényképezőgépmet nem vettem elő, de este szétnézek, hátha csinált valaki képeket a múzeumban.

Előzmény: anblock_italia (328)
zebrina Creative Commons License 2007.01.15 0 0 334
Ha esetleg valahol alkalmatok van. De én is kölcsön tudom adni videókazettán. :)
Előzmény: anblock_italia (332)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 333
Ja bocs, figyelmesebben elolvasva értem, hogy csak úgy általánosságban mondod, de hirtelen mintha rémlett volna, hogy valahol mostanában látható a TV-ben.
Előzmény: anblock_italia (332)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 332
És mikor és hol nézzük meg? Egyszer régen már én is láttam, csak akkor még én sem voltam "érintett", de tudom, hogy nagyon tetszett.
Előzmény: zebrina (331)
zebrina Creative Commons License 2007.01.14 0 0 331

Feltétlenül nézzétek meg a Szoba kilátással c. filmet, biztos, hogy tetszeni fog.

A történet Firenzében indul... :)

 

(Eddig is kedvencem volt, de már elég rég láttam. Ma kezembe került a videókazetta és örömmel fedeztem fel - amit korábban észre sem vettem - a film firenzei vonatkozásait.)

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 330

Ez a múzeumtéma nem annyira látványos, mint az eddigiek:-(

 

Mint sokszor említettük a Dómtéren lévő épületek számtalan műalkotásának eredeti példányait láthatjuk itt, meg persze sok olyat, amit máshol nem láthatunk. A legértékesebb alkotás itt Michelangelo négyalakos Pietája, amit úgy mondják, hogy  a saját sírjára készített. A háttérben lévő Nikodemus arcvonásai állítólag Michelangelo fáradt arcát formázzák. A mű, mint Michelangelo kései munkáinak többsége befejezetlen maradt, sőt, egyszer megrepedt a kő és a mester, aki elégedetlen volt a munkájával komoly károkat okozott a szoborban. Szerencsére egy tanítványa (Tiberio Calcagni) összeszedte a darabokat és összeragasztotta, sőt, annyira buzgó volt, hogy Mária Magdolna hiányzó alakját is megformázta, ami, úgy mondják,  a szakavatott szemeknek eléggé látszik.

Később valahogy elkeveredett a szobor és csak 1842-ben találták meg egy lomtárban.. Ezután a Dómban volt 1981-is, számos útikönyv máig úgy írja, hogy ott van, de nem, 81 óta itt őrzik, ebben a múzeumban.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 329
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 328
Bejárat.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 327
Bocs, most akkor sem, feladom.
Előzmény: anblock_italia (326)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 326
 Vajon miért csak másodszorra szokott sikerülni?
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 325

A Dóm háta mögött van ez az épület, egykor szobrászműhely volt, Michelangelo is ha jól tudom itt készítette a Dávid szobrot. 

 

sok szép kép látható az itt lévő műalkotásokról.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 324

Akkor ha már kifogytunk a témából nekikezdhetünk a következő állomásnak, ahová sajnos nem sokan szoktak eljutni. Én sem voltam, pedig bizonyára érdekes. Azért a 6 € belépődíj elég húzós amikor olyan nagyon sok a látnivaló és a legtöbbje pénzbe kerül. Kiszámoltam, hogy ha csak a legfrekventáltabb helyekre megyünk be akkor is 120 € körük vannak csak a belépődíjak, sajnos ezért többnyire szelektálnunk kell.

 

Na de elég a negatív reklámból, nézzük akkor mit is láthatunk az Opera del Duomóban, vagyis a Dóm múzeumában. Volt e ott valaki személyesen, vagy a netre kell hagyatkoznunk?

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 323
Ez aztán tényleg minden igényt kielégítő tájékoztató.
Előzmény: zebrina (317)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 322

Nem túldíszített, csak csupasz és ez a csupaszság, a gondolom vörös téglafal mégkevésbé illene a többi épülethez, mint ez a mostani.

Eddig nem tetszett, de én személy szerint most megbarátkoztam vele. Nem is annyira az zavar, hogy nem tetszik, mint inkább a mérhetetlen és felesleges pazarlás.

Előzmény: Vukkancs (319)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 321
Nagyon szépek!
Előzmény: Vukkancs (318)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.14 0 0 320
Vasárnap már nyitva:-))) mármint a topic a félreértések elkerülése végett:-)
Előzmény: zebrina (315)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.14 0 0 319

És egy korabeli metszet a Dómról. Itt még nyoma sincs a homlokzat túldíszítésének... 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szintén sok hasznos információ található még itt is, az épületek történetéről, nyitvatartásról, stb.: Santa Maria del Fiore


 

Előzmény: anblock_italia (214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!