Ananász kajszi csemetéket keresek. Valaki tudna ebben segíteni hol lehetne ilyen fajtát beszerezni? Baranya környékéről, esetleg máshonnan? Köszönöm a segítséget! Elérhetőségem: csikercs@freemail.hu
Nekem volt egy Angelenom és egy ismeretlen,tavaly tavasszal egyik sem hajtott ki.,egyik 1 évet bírt a másik kettőig vegetált .nem is sajnálom/max az árát/,nem is töröm magam értük,ezek kimaradnak a szortimentből.
A hazai muskotályos fajták íze köszönő viszonban sincs a japánszilvákéval.
Gyengébb ízű riglókhoz tudnám hasonlítani. Teljesen beérve jó édes, akár a mirabolán.
Esztétikailag viszont valóban gyönyörűek. 5-6 cm átmérő (nálam), egészen kicsi mag, szép színes bőr és hús. Ha egy "hypermarketben" egymás mellet kínálnák a Besztercei muskotályt és a Black King-et, valószínűleg az utóbbiból többet adnának el. Aztán a kedves vevő azon fog sopánkodni, hogy már a szilvásgombóc sem olyan finom mint a nagymamánál gyerekkorában.
Az én kedvenceim a barackok, de a családnak ezek is ízlenek, ezért maradnak.
Ha csak egy fának lenne hely a kertemben, az nem japánszilva lenne.
Mi a véleményed a japán szilvákról? Megérik a törődést?
Én Giant-ről kaptam szemzőhajtást pár éve, de sajnos úgy néz ki, mint egy nagyon nagy szemű myrabolán (fosóka szilva), és az íze is teljesen olyan jellegtelen.
Ezt a listát elteszem augusztusra,lehet hogy néhányból majd kérek szemzőágat akkor,természetesen csereanyagot tudok küldeni. /Most azért nem is kérnék,mert ha mindenki megküldi amit letárgyaltam ,már az is elég lesz,meg persze a sajátjaimból is szaporítok...ja és augusztusra lesz sok /új fajta/ alanyom .
Na most föladtad a labdát, még soha nem számoltam össze, de pont itt volt az ideje:
Alma: Szentiván, Éva, Gála,Regal Prince, Jonathan, Starking, Gloster, Red Dewil, Golden Reinders, Jonagold, Idared, Mutsu, Granny Smith.
Körte: Búzávalérő-NyáriKálmán-ApróPirosbelű triófa, Kurvakörte (felénk legalábbis így nevezik), Citromkörte, Vilmos, Piros Vilmos, Madame Favre, Hardy, Nijseki, Bosch kobakja, Fétel apát, Peckhams Triumph, Esperen Bergamottja, Téli Esperes.
Cseresznye: Münchenbergi, Márki korai, Rita, Bigaro Burlet, Szomolyai, Van, Margit, Karmazsin, Kavics, Fekete ropogós, Germesdorfi3, Hedelfingeni, Katalin, Alex, Drisztli (felénk tót vidéken legalábbis így nevezik: apró sárga, a napos oldalán piossal mosott, nagyon kései)
Őszibarack: Springtime, Mayflower, Piroska, Dixired, Ford, Mariska, Remény, Regina, Champion, Padana, meg kb 6-7 db egyéb ami nem az lett aminek vettem.
Nektarin: Red June, Independence, Andosa, Fantasia, Fairlane, és 1 db ismeretlen
Kajszi: Korai Piros, Korai Zamatos, Ceglédi óriás, Ligeti óriás, Szegedi mammut, Big Red, Gönci, Ceglédi arany, Harcot, Bergeron, Pannónia, Borsi rózsa.
Igaz,hogy a külföldi,új fajták itthon nem vagy nehezen elérhetőek,de némi utánjárással és szervezéssel azért lehet -külföldről - szerezni újdonságokat,mondjuk erre is jó a Fórum.
Ez valamelyik Rózsakajszi lesz. Augusztusban már csak a Bergeron és a Rózsakajszik érnek.
A Mandulakajszi pedig még a Bergeron előtt lemegy. A Farely, a Farbaly a Bergecot meg a hasonló kései olasz-francia fajták itthon még nem elérhetők (még vagy 20 évig).
A Rózsakajszi oldalról lapított, közepes vagy kicsi, jellemzően asszimetrikus, a napoldalán pirossal "mosott", igazi lekvárnak, pálinkának való. Ha a magja vírusfoltos volt ilyen fiatalon akkor biztosan Rózsa. Egyébként szeretem, mert ez a legkésőbbi fajta és augusztus közepéig is kitart. Az enyémet tavaly érés előtt kinyírta a "guta", 8-9 éves volt és semmi előzménye nem volt, de idén pótolni fogom.
Valószínüleg mindegyik fajta OK. Majd Ali bát megkérem,hogy adja meg az emailemt,bizonyos okok miatt nem tenném közkincscsé....A következő 2 hétbe remélem belefér /elméletileg 2 hétig szabin leszek hétfőtől/
A címemet elküldeném csak adj egy mailt, ha tudsz: Maria Biancát,Redhaven biancát, August Red,Harko, Andosa,Manon ezekt a fajtákat ha tudnál akkor küldjél már előre is köszi.Hát még nem tudom ,hogyan milyen formában ,de remélem én is tudom viszonozni a szíveségedet.
Csatlakozom Atifocihoz ez lehet Bergeron ezt így nehéz erről a képekről megállapítani ,de ha biztos akarsz lenni akkor nézd meg mikor az eggyik oldala bepirosodik kemény -e a barack mert ha az akkor Bergeron mivel talán ez a fajta színeződést követően hetekig kőkemény míg a Gönczi már rég megpuhult.
Egész biztosan javulna a termés minősége, ha rendesen metszenéd a fákat.
De ha nagyon nem vagy kibékülve a fajtával, akkor át is lehet éppen szemezni. 2-3 hét múlva nem sokkal az elágazás fölött fűrészeld le az ágakat, lehetőleg valami kihajtásra alkalmas rész fölött, és az onnan előtörő hajtásokat júniusban be lehet szemezni.
Nem leszólásképpen mondom,de nekem kicsit magárahagyottnak tűnik ez a fa.Mielőtt kinagyítottam volna azt hittem a formájáról,hogy kajszi.Túlságosan felfele törő,sok ág,vessző.Ha a fa ágat,vesszőt hajt akkor nem a gyümölcsre fordítja az energiáját,így nem is várható hú de szuper termés.
Azt nem mondom,hogy megbízok bennük,de vettem néhány fát már tőlük,nekem nem volt velük gondom.Az első saját vétel lassan 20évesek lesznek,a Jonagold és Freedom alma,egyikkel sincs igazán gond és az aminek vettem....de mint mondtam is nem védem őket.
Szerintem elmegy Bergeronnak.Az érésidő és a szineződés is függ a termőhelytől,tápanyagellátottságtól,benapozottságtól stb.Az enyém se pirosodik túlzottan,de azért tuti Bergeron.
Remélem más is megerősíti ezt, ezek szerin 3 fából háromnál átvertek, még szerencse hogy kajszi lett belőle....de nem bánom mert finom és jó fajta mindhárom