Az RI 1960 és 1965 között használt ún. átmeneti semleges sorozat volt, amit a Dél-morva kerületben adtak ki. Az átmeneti sorozat célja az volt, hogy az 1960-as rendelettel a járásoknak kiosztott, de korábban, az 1952-es körzeti rendszerben másutt kiadott betűkombinációkat felszabadítsa. A Dél-morva terület személygépkocsijai esetében ezek a PA, PB, PE, PS, RK kombinációk voltak; amiket az átmeneti rendszerben az OX, OZ, RI, RJ sorozatokra cseréltek le. Hogy ezt miért kellett ilyen marha bonyolult módon megcsinálni, arról a csehszlovák belügyminisztériumot kellene megkérdezni. A járási rendszer 1965-től lett egységesen bevezetve, a semleges sorozatok akkor szűntek meg.
A legnagyobb tisztelettel, azon az Octavián csehszlovák rendszám van: RI -> személygépkocsi a Dél-morva kerületből, 1960. július 1-je után kiadott tábla.
1960 körül elég so helyen, szinte minden nagyobb városban, még Kelet-Berlinben is. A hetvenes években aztán magy részüket felszámolták, és csak Eberswalde, Potsdam és Weimar maradt.
"A fotók a Gül Baba utca 36-os házban készültek 1938. január 15-én. Ezt azért lehet pontosan tudni, mert az egyik kép másolata szerepel Gyarmati Fanni hagyatékában is. A fotó hátoldalán olvasható a helyszín és a dátum. (A Fortepanon lévő verziók mellett az 1936 és az 1939-es dátum szerepel, amik nem egészen pontosak"
újabb bizonyíték a nagyszerüségetekre (ezért is inkább ide raktam, mintsem a megfejtésekhez)
itt egy 1928-as légifelvétel és a mai állapot összehasonlítható, nekünk olyan térség kell, ahol a parton fák voltak, srégen volt egy híd (valószínü vasúti), mögötte egy olyan épület, aminek bástyaszerü tornya volt,
a tetején zászlórúddal, töle balra (ha tükrözedö a kép, akkor jobbra) szintén valamilyen épület,
aminek a tetején zászló volt, ill. egy 1936-ban ott áll kémény is kell.
Összefoglalva:
-köríves híd sok (legalább 13) függöleges tartóval (azok pedig hármasával vannak, azaz dupla hídról beszélünk), a két ív között keresztmerevítökkel
-Reichstag-szerü épület (de nem az!)
-magas gyárkémény
-két oldalt fák, az egyik oldalon nem kiépített part, de nem rakpart, a sétány mellett valami emlékmüvel, vagy zászlórúdal
-a híd után srégen kanyarodó folyó
-a kép készítésének a helyétöl balra (tükrözés után: jobbra) szintén ívelödik a folyó
Hát akkor, tessék: ezt találtam a berlini vasútvonalak 1936-os állapotáról. Sajnos a folyóvizeket nem tette rá a szerző... de talán nem is utasforgalomra (is) használt hídról lehet itt szó: ipari vágányokat is kiszolgálhatott, mint ez az 1928-ban még csak épülő Siemensbahn Spreebrücke híd (52.530498, 13.279008).
Biztos, hogy Berlin körüli az első hajó miatt, mert a Teltower Kreisschiffart vállalaté. A helyzet annyiban bonyolult, hogy ez a cég 1928-ig csak Potsdam környékén szállított utasokat, 1928-tól viszont a teljes Berlin környéki vízrendszeren.
Most, hogy mondod, eszembe jutott, hogy pár évvel ezelőtt írtam Joachim Buegel-nek (Archiv Eisenbahnstiftung) a kép miatt. Azt válaszolta, hogy valahol Berlin körülinek tartja. Arról volt szó, hogy utánajár és jelent. Hát, nem jelentett...
Lehet, ha írsz neki németül, akkor több sikerrel jársz. Egy próbát megér...
ennek a képnek a kapcsán (ami a második legidegesítöbb képem, mert nagyon Berlinnek néz ki, de ezen: https://1928.tagesspiegel.de/ nem találom sehol a helyszínt) írtam egy berlini hajószakértönek, akinek egy részletes gyüjteménye van a berlini hajókról, ami legalább olyan alapos, mint a magyar hajoregiszter.hu
Kíváncsi vagyok, tud-e segíteni a helyszín megtalálásában, esetleg Berlin kizárásában, mint szóba jöhetö helyszín.
Minél többet nézem, annál inkább erösödik a gyanúm, hogy ez a kép Garlmargzsdadban készült, valamelyik külvárosi részében. Arrafelé vannak a homokkö, a pala+cserép kombó, a sok utcára nézö oromzat együttesével készült két-háromemeletes házak, mellettük manzárdtetösök. Nyyugatabbra már inkább olyanok vannak, mint amikert Erfurtban, Weimarban vagy Rudolstadtban láthatunk, északabbra meg már a homokkö nem játszik, Drezda környékén meg a pala nem annyira divat.
Azt lehet tudni, hogy milyen magasabb szempontokból lett 1941 az évszám? (Ha hasonulni szeretnék a megfejtések rovat törzstagságához, akkor hivatkoznék a Paraszt dekameronra.)