Keresés

Részletes keresés

Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28743

Hm, meseszép képeket látok és érdekes hozzászólásokat. :)

Köszönöm szépen. :-)

Máskor is benézek.

Sherlock Holmes Klub Creative Commons License 2022.01.13 0 0 28742

Sziasztok!

 

M5, História adás - Sisi és a kiegyezés (2022. január 8.) - 52 perc

https://www.youtube.com/watch?v=r2m484h6wks

 

A kiegyezésen kívül szó van benne arról, hogy: Mennyi igaz a Sisy filmekből. Egy vagy két s-sel írta-e a császárnő a nevét?

És egyéb érdekességek.

 

Jó szórakozást!

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28741

Az...Nincs mit cifrázni...!

Azonban érdemes volt V.E. Virág értékelését elolvasni, hiszen ha valaki akkor Ö hozzáfér mindenfajta dokumentumokhoz. Aztán meg nagyon nagyon alapos munkát végez...minden írása, az ide feltett is. Ott látható hogy ehhez a témához mi mindent képes volt citálni hogy bizonyítsa , mihez nincs kőze a filmnek...

Persze mindenkinek aki foglalkozik a témához annak el kellene olvasnia, és persze  a filmet is megnéznie. Sajnos tudom, hogy legtöbb ismerősöm, barétom, az első film ,elején már kikapcsoltak...

Jellemes emberek...én is kíváncsi voltam, annál is inkább mert volt olyan akik azt mondta " Uj idők járnak, már nem lehet a már meglévő filmmel elérni az embereket a fiatalokat!"

Hát nagyon sajnálnám ha ez így lenne...Azzal egyet kell értenem, hogy a több mint fél évszazada forgatott egy kicsit poros, de hűen idéz is! közte volt egy elég türhető film de a felett is eljárt az idő egy kicsit és nem olyan szórakoztató mint amikor Rpmy kihorgássza Ferencet magának!

Talán a készítők tudják hogy ez nagy üzlet, ma is el lehet adni Sisit, Rudolf és Mary szerelme ma is izgatja az embereket annyira hogy megnézzék... de ma sokkal nagyobbat kell szóljon az alkotás.

A világ megváltozott...még ha én nem is...bár igyekszem idomulni, megérteni, a körülöttem lévőket... Személyes tapasztalatom ugyan azt mondatja velem hogy az 5+1 unokánk és  egyenlőre

1+ 1/2 dédunoka ugyan úgy szomrú ha ok van rá, és velünk örül ha kell, és jönnek és megölelgetik az embert a 190 cm -s fiúk is...Akkor miért is kellene "hitelesség kedvéért szélsőséges részletekkel feszegetni  a határokat? Bár azt is elfogadtam a családtagoktól akik látták, lehet csak közelebb szerették volna hozni őket, beilleszteni a mai ígényekbe, hogy ők is csak esendő emberből voltak ott a trónon is, minden elvárás ellenére is olyan emberek voltak akiknek ugyan úgy fáj valami, ugyan úgy félnek, és bizonytalanok néha... Én pont ezt kifogásolom ! Hiszem hogy a királyné olyan távol állt, mindenki felett, csak olvasni kell a verseit... lánya Valéria naplóját (amit ki kellene adatni bővítéssel) Ő, mint FJ is csak késöbb, későn kezdték érteni és értékelni!!!! Ezt Ida, F. Mária, stb sokan tisztábban látták életében is! Nem lehetett korában élő halandókhoz hasonlítani! Minden szempontból meghaladta korát, jó értelemben természetesen! Sokszor elgondolom ma mire törekedne, mire lenne képes!

Előzmény: snim (28740)
snim Creative Commons License 2022.01.11 0 1 28740

Hát én láttam mind a 6 részt. Már az első részen kiakadtam, de végignéztem, mert hajtott a kíváncsiság. Ha 1 szóval kellene jellemeznem, nekem az egész egy borzalom. 

Előzmény: Jtoti (28738)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28739

Egy új könyv margójára !

 

"Hullámzó volt Ferenc József és Sisi kapcsolata, Erzsébetnél a lelki gyötrelmek fizikai tünetekhez vezettek. Sokat voltak egymástól távol, Sisi gyakran igyekezett kiszakadni a bécsi udvar számára mérgező légköréből. A férje hozzá intézett leveleiből tisztán kirajzolódik a császári pár viszonyának alakulása, és számos intim részletre is fény derül."

 

Bihari Dániel :

 

 

"Miért írt kurvácskákról Ferenc József Sisinek?"

 

 

 

https://24.hu/tudomany/2021/12/26/sisi-szerelem-ferenc-jozsef-levelek/

 

 Nyizsnyánszki Ferenc fordításában magyarul először elérhető új kötetből,

a Ferenc József levelei Sisihez című könyvből derül ki, amelyről Erzsébet magyarországi kutatójával, Vér Eszter Virággal, az ELTE BTK oktatójával, a Monarchikum Kutatócsoport tagjával beszélgettünk.

 

 

 

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28738

Azt gondolom sokan várták és látták az új 6 részes német sorozatot Erzsébet királynéról!

Persze sokan nem, sőt nagyon sokan vannak akik elkezdték és vannak akik már az első részt sem nézték végig! Mi férjemmel megnéztük...van véleményünk is, de nem azt osztanám meg, inkább nálunk sokkal hozzáértöbbek írását, akiknek tényleg adhatunk a véleményére.

 

https://ujkor.hu/content/sisi-2021-i

 

Önt csak boldogtalanná tenném…” – észrevételek az új Sisi sorozatról I.Szerző: Vér Eszter Virág 2022-01-09

Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28737

KEDVES ShadowSisi, az csodálatos lenne, sajnos mostani helyzetre való tekintettel én sem mertem kockáztatni, és leutazni! Boldoggá tennél vele...előre is köszönöm!

Remélem lesz módom valamivel viszonozni is a kedvességedet. 

 

Sajnos eddig a Nemzeti Múzeumi kiállítás megnézését is  kétségessé teszi. 

Reménykedem még! 

 

Maradtak a könyvek, mindent igyekeztem begyűjteni és olvasni, olvasni! 

Vártuk a filmet is, megnéztük... nem minősíteném, mert hátha valakinek itt is tetszik.

Minden esetre a lellkemnek kihagyhatalnal az Ernst Marischka féle verzió megnézése karácsonyi időszakban!!!

 

 

 

Előzmény: ShadowSisi (28734)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.11 0 0 28736

Hát igen! Elismerem, hogy ez a hiány miért is  ilyen fájó és nehezen érthető talán, de attól van hogy a Sisi Baráti Kör tagjaként minden hónapban találkozom azokkal az emberekkel akik olyanok mint Te is.Abban hasonlítotok, hogy olyan végtelen szeretettel kutatnak és foglalkoznak a témával, hogy ennek a gyümölcse a havi találkozók megtöltése. 1-1 alkalommal előadások hallgatása vendég meghívottakkal és saját tagtársaink alkalmakhoz kapcsolódó írásainak felolvasása, kutatásaik megismerése! Rendelkeznek tagok nagyobb gyűjteménnyel...amiket kiállítás formájában szintén  megtekintünk!

Ebből adódik hogy nagy a hiányérzet, mert egyben szoros mély baráti szálak is fűznek bennünket

egymáshoz...Évente a események, évordulók mentén egy nagyobb több napos többnyire küldöldi, és adventkor egy kisebb kirándulást is mindig tervezünk belöldre..

A november az a Gödöllőé, az Erzsébet parki koszorúzásé és utána a kastélyban folytatódik a királyné nevenapjára szervezett  műsoros megemlékezéssel. Ez a szép hagyomány elindítása a baráti kör nevéhez fűződik.

Nagy kár hogy  olyan távolról Te nem tudsz hozzánk csatlakozni! Nem minden tag lakik persze a kastély közelébe, voltak és vannak szolnoki, győri, ausztriai tagok is! 

Mi szeretettel várunk mindenkit akit érdekel a téma, csatlakozzon hozzánk. Jelezze és állok rendelkezésre a részletekkel!

 

 

Előzmény: snim (28733)
ShadowSisi Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28735

Elolvastam. Nagyon szórakoztató, olyan egy este befalható kis könnyedség minden valós alapot nélkülözve. Ugyanakkor elgondolkodtató.

Előzmény: Jtoti (28731)
ShadowSisi Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28734

Kedves Jtoti!

A szegedi kiállításról van egy videófelvételem, amit még meg kell vágnom, de szívesen elküldöm neked.

Előzmény: Jtoti (28729)
snim Creative Commons License 2022.01.09 0 0 28733

Szia!

Hát azt kell, hogy mondjam, te hozzám képest nagyon sok helyen megfordultál a múlt évben. Az én teljesítményem ezen a téren egy nagy nulla. Sok évvel ezelőtt kezdtem el, hogy minden évben egyszer felkeresem Gödöllőn a kastélyt. Most a vírus miatt kimaradt 2020 és 2021 is. Nem vállaltam be, hogy Vas megyéből átutazom vonattal több, mint a fél országot. Ki tudja az idei évben mi lesz. Egyenlőre nem úgy néz ki, hogy változna a helyzet. Úgyhogy én tényleg csak mások beszámolóit tudnám olvasgatni, ha lennének ilyenek. Már az is megszűnt, hogy a nagy ünnepeken, lásd karácsony, jönnénk és sok szépet és jót kívánnánk egymásnak itt a fórumon. 

Előzmény: Jtoti (28729)
Jtoti Creative Commons License 2022.01.06 0 0 28732

Egy jó ideje kedvenc könyvem a Erzsébetről dr. Békési Sándor könyve...

 

https://www.magyarmenedek.com/products/10597/Sisi_szemelyenek_teologiai_portreja_-_Bekesi_Sandor.htm

 

Nagy örömömre azt hallottam, készülőben a királyné összes versének fordítása a szerző részéről !

Megismerve, személyesen is, előadásait, könyvbemutatókat  hallgatva nagy várakozással nézek a könyv megjelenése elébe.

 

2015 ben tartott külőn előadást a SBK nek, s könyvével azonos címmel:  

kötetének megjelenése apropójából.

 

Az életrajzi könyvektől eltérően egy sokkal személyesebb, és mélyebb képet kíván megismertetni velünk. Életrajzát már sokan megírták, és fogják is a cél nem ez!

"Ez a tanulmány, a történelmi hagyaték margójára írt jegyzetelésként, kisérlet kíván lenni annak érdekében, hogy Erzsébet császárnénal és magyar királynénak, népszerű nevén Sisinek, ennek a rendkívüli asszonynak valódi egyéniségét, belső és külső gesztusait, életének lélegzését megközelítse, megismerje és megértse. Nem újabb életrajz elkészítése volt a cél, hanem a már ismert domunentumok alapján a legfőbb szándék egy holdfénynél megrajzol élet bemutatása, mert a szerző meggyőződése szerint ebben a megvilágításban Erzsébet szeményiségébőltöbbet látunk meg a nap verőfényénél."

 

 

 

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.06 0 0 28731

Regény! Csak a szereplők valóságosak a történet fikció!

Van olyan, hogy az ember igényli a kutatások mellett, ami ugye 

ebben a témában is ritkán ad újdonsáokat és a történelmi hűséget igaz

nélkülözi is de kedvenc témájával foglalkozhat! A szerző teljesen ismeretlen számomra!

Magam nem olvastam, csak ajánlották, majd könyvtárba belelapozok... hátha...!

 

„Elképesztően ​fordulatos, egyedi és meghökkentő.” – Soós Tibor író, történész

Az átok megtalál…

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak…

A szálak végül összeérnek. Krisztina kezében futnak össze, de vajon túléli a múlt és a jelen hátborzongató összefonódását? Létezik síron túli szerelem?

R. Kelényi Angelika titokzatos, kiszámíthatatlan regénye két idősíkon fut, napjainkban és az 1800-as években. Ahogy azt az írótól megszokhattuk, az izgalmas, fordulatos krimi cselekménye a fantázia szüleménye, ugyanakkor a kor szellemét és eseményeit valósághűen ábrázolja.

 

Jtoti Creative Commons License 2022.01.03 0 0 28730

https://www.blikk.hu/streaming/a-tvr-het-ajanlja/3yt57p4

 

A történelem Erzsébet hercegnőként tartja számon, a köznyelv azonban Sisiként ismeri. Állítólag a becenevét, Lizit olvasták félre, ebből származott a bonyodalom. Merthogy az ötvenes évek derekán forgatott osztrák filmtrilógiának köszönhetően a Sissi is bekerült a köztudatba. A filmek nem törekednek történelmi hűségre, valószínűleg erre utal a sokat vitatott második s-betű a névben.

Jtoti Creative Commons License 2022.01.03 0 0 28729

Igen... mit mondhatnék erről... ebben az állapotban vagyok...a fejem lemarad, a történésekhez képest... !

Nincs mentségem. Még a koromra sem foghatom...a helyzetre lehetne fogni talán... hogy semmi sem úgy van ahogyan azt szeretném! 

Ha elmondanám egyik kiállítást sem láttam, nem is hinnétek el...

Csak amennyire lehet tájékozódom, de nem aktivizálom magam, ha nem is teljesen de beszűkült a világ!

Voltunk a kastélyban nyáron két esetben is..Egy SBK találkozó volt összel . Voltunk koszorúzni novemberben az Erzsébet parkban és nem olyan régen egy forgatáson amire felkértek hogy meséljünk arról, hogyan kerültünk kapcsolatba  Sisivel, és ha lehet érdekességeket Róla. Ennyi volt mindösszesen ami az aktívitást jelentette a témában. 

Jó lenne, ha akik látták a kiállításokat is, vagyvezetésen voltak, mesélnének azoknak akik egyáltalán nem jutottak el még ennyi helyre sem! 

A magam rélészéről roppant hálás lennék! Különös a kérés azt hiszem de a jelenlegi helyzet azt hiszem minden eddigi szabályt felrughat! 

Előzmény: ShadowSisi (28724)
snim Creative Commons License 2022.01.01 0 0 28728

Békés, sikeres, új évet kívánok!

 

snim Creative Commons License 2021.12.25 0 0 28727

Áldott karácsonyt kívánok!

 

snim Creative Commons License 2021.12.24 0 0 28726

184 évvel ezelőtt, 1837. december 24-én 22:43-kor született Münchenben a család harmadik gyermekeként Erzsébet Amália Eugénia bajor hercegnő.

 

snim Creative Commons License 2021.12.06 0 0 28725

Megérkezett a Mikulás!

 

ShadowSisi Creative Commons License 2021.12.02 0 0 28724

Ezek a képek a szegedi kiállításról készültek.

Előzmény: Jtoti (28721)
Jtoti Creative Commons License 2021.11.30 0 0 28723

"Drága Possim..." Találkozás Erzsébet királynéval | Wittelsbachok – Sisi családjaMagyar Nemzeti Múzeum

2021 december 4. 11.00

 

Regisztráció a honlapon: https://bit.ly/3p2IUmNMilyen lehetett Bajorország végtelen erdői és hűs tavai mellett felnőni messze a spanyol etikett fojtogató szabályaitól? A program során maga Erzsébet királyné mesél otthonáról és gyerekkoráról. Az élő szereplős tárlatvezetés ezúttal a legkisebbek számára is igazi élményt nyújthat interaktivitásának és gyermek központúságának köszönhetően. Erre és még sok más kérdésre magától Erzsébet királynétól kaphatják meg a választ az érdeklődő kicsik és nagyok!Élő interpretációs tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban!Programjegy: 1500 Ft/főONLINE JEGYVÁSÁRLÁS HAMAROSAN! 

Jtoti Creative Commons License 2021.11.30 0 0 28722

https://www.facebook.com/events/279676304065469/?ref=newsfeed

Egy dinasztia története - kurátori tárlatvezetés / Wittelsbachok-Sisi családja 

2021 december 10 16 óra

Jtoti Creative Commons License 2021.11.29 0 0 28721

https://kultura.hu/wittelsbachok-%E2%88%92-sisi-csaladja-cimmel-nyilt-tarlat-a-nemzeti-muzeumban/

 

 

A múzeum gazdag gyűjteményeiből kiválasztott tárgyakat úgy egészítették ki közgyűjtemények és magángyűjtők segítségével, hogy a látogatók látványos képet kaphassanak a bajor–magyar kapcsolatok 1000 éves történelméről, kiemelten a Wittelsbach családról.

 

https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/budapest/sisi-csaladja-cimmel-nyilt-tarlat-a-magyar-nemzeti-muzeumban/

 

 

Jtoti Creative Commons License 2021.11.29 0 0 28720

https://www.tvaktuell.com/mediathek/418669/

 

Von 23. Juni 2021 bis 16. Januar 2022 wird die Bayerische Landesausstellung 2021 „Götterdämmerung II – Die letzten Monarchen“ im Haus der Bayerischen Geschichte in Regensburg zu sehen sein. …

Az utolsó bajor uralkodókról szóló kiállítás, a Bajor Történelem Házában látható

 

snim Creative Commons License 2021.11.28 0 0 28719

Áldott Adventi várakozást és készülődést kívánok minden forumozónak!

 

 

 

snim Creative Commons License 2021.11.23 0 0 28718

Új könyv jelent meg nemrégiben!

 

Káli-Rozmis Barbara: Erzsébet királyné és a magyarok

 

 

˝Számtalan könyv született már Erzsébetről, de ilyen, mint ez, még nem.

Még senki nem írta meg ennyire regényesen, de egyben korabeli tudósítások, visszaemlékezések, naplóbejegyzések és magánlevelek alapján - azaz a lehető leghitelesebb források segítségével - Erzsébet történetét arra koncentrálva, ami az ő életében az egyik legfontosabb dolog volt: hogy Magyarország királynéja! Azzal a szeretettel, amit magyarként érezhetünk iránta, aki, mondhatjuk, szívében is magyar volt. Erzsébet kétszer tért magához eszméletvesztést követően, és mindkétszer magyarul szólalt meg először. Szerette férjét, Ferenc Józsefet, de szerette Andrássy Gyula grófot is - igazi, mély barátsággal, amelyet, ahogy egyszer fogalmazott, "nem mérgezett meg a szerelem". Szerette magyar udvarhölgyeit, szeretett hazánkban tartózkodni (jobban, mint Bécsben), és mindent megtett azért, hogy Ausztria kiegyezzen Magyarországgal.

Káli-Rozmis Barbara pedig szeretettel és csodálattal írta meg könyvét egy különleges nőről, anyáról, királynéról, költőről, mélyen érző emberről, akit kora egyik legszebb asszonyának tartottak. Nemcsak a legszebb volt, hanem az egyik legkülönlegesebb ember is, aki rendelkezett valamilyen egyedülálló varázzsal. "Valamivel" - ahogyan magyar udvarhölgyei fogalmaztak -, ami ellenállhatatlanná és feledhetetlenné tette, és amely miatt többen a házasodásról is lemondtak azért, hogy őt szolgálják. A mai napig tartó magyar Erzsébet-kultusz is nagyban köszönhető ennek a különleges "Valaminek".
Habár a királyné magyarokkal való kapcsolata áll a középpontban, egy teljes életrajzot tart a kezében az olvasó. A szerző nagy hangsúlyt helyez a nem vagy kevésbé ismert, illetve elfeledett részletek megelevenítésére, ezáltal is rendkívül sok érdekességet kínál az olvasóknak.

A gazdagon illusztrált kiadvány számtalan olyan képet tartalmaz, amely most először lát nyilvánosságot.˝

 

 

 

Jtoti Creative Commons License 2021.11.23 0 0 28717

Nem nagyon várom mivel nagyon rossz az előzesete...de talán más okbál másokat érdekelhet!

 

Decemberben az Epic Drama sorozatcsatornán debütál a SISSI sorozat, amely a legendás magyar királyné szenvedélyes, ugyanakkor intrikákkal teli életét dolgozza fel – 66 évvel a Romy Schneider főszereplésével készült klasszikus után, új megközelítésből. A kosztümös, ugyanakkor modern és történelmileg hiteles hatrészes alkotás az osztrák császárné-magyar királyné sokrétű személyiségére fókuszál, őt legközelebbi bizalmasai szemszögéből mutatja be. A sorozat több jelenetét Magyarországon forgatták.

 

snim Creative Commons License 2021.11.21 0 0 28716

105 évvel ezelőtt, 1916. november 21-én hunyt el Ferenc József osztrák császár és magyar király.

 

snim Creative Commons License 2021.11.19 0 0 28715

Jtoti Creative Commons License 2021.11.02 0 0 28714

 

 

 

Erzsébet császárné levele fiának, Rudolf trónörökösnek (Buda, 1867. május 15.). AT-OeStA/HHSTA HausA Selekt Kronprinz Rudolf 18-3. f. 48. r

A kép forrása: https://ntf.hu/.../draga-rudolf-ferenc-jozsef-es-sisi.../

 

(A levelet teljes terjedelmében közli: Drága Rudolf: Ferenc József és Sisi levelei fiukhoz. Budapest, Szépmíves Könyvek, 2020. 147.)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!