Aki egy sima elkey-re képes elhasználni 2 IC-t meg 4 tranzisztort, az egyéb aljasságra is képes :-)))...
1972-ben készült először egy "deszkamodell" még germánium tranzisztorokkal (a felső) és utána a végleges (az alsó). A bal oldali három tranzisztor az elkey, a jobb oldali a táp stabilizátor. Tápot a (csöves) rádió fűtése adta.
Befejezve, bedobozolva soha nem lett, e ma is haasználom...
Valamikor az ősidőkben én is építettem egy nagyon hasonlót, akkor még nem lehetett ic-ket venni, a flip-flopok is tranzisztorral voltak megoldva, az elv pont ugyanez.
Kb. 20 éve építettem egy Elkey elektronikát, a mai napig ezt használom az olyan rádiókhoz, aminek még nincs belső elkey elektronikája.
Két darab IC-ből áll, 7473PC és UCY7042, valószínűleg a Rádiótechnika valamelyik 30-40 éves számából vettem anno a kapcsolást.
Balga módon építés után nem tettem el a kapcsolást, nem írtam fel magamnak a lapszámot, és most nem találom.
Dereng valamelyikőtöknek ez a kapcsolás, esetleg megépítette más is rajtam kívül? Csak ezt a kapcsolást szeretném lementeni magamnak, hátha valaki emlékszik a kapcsolásra, vagy a lapszámra.
Másféle elkey kapcsolásokra nincs szükségem, köszönöm :)
Beállíthatok egy GPS-t 10MHz kimenetre, pár éve ezzel állítottam be egy oszcillátort. A legegyszerűbb, és egyben legpontosabb a fázis csúszást nézni. Két csatornás szkóp, szinkron az egyik jelre, és nézni, merre tolódik a másik.
2025.03.23. Vasárnap, Csorváson a szokott helyen, a művelődési házban tartjuk a találkozót. A találkozón nincs: belépő, asztal, terem, és parkolási díj, a termet a művelődési ház 29. éve ingyen bocsájtja rendelkezésünkre. Az előtérben büfé üzemel. Mindenkit szeretettel várunk. Csorvás Petőfi utca 12. Érdeklődni: Szente Károly /HG8JG/ +36 20 harminckettő71nyolc56 telefonon. Add tovább!
A Yaesu nagyothall. :-) Mikroadóval ellenőrizni érdemes hogy valós jelet vesz-e a vizsgált vevő. Grundig világvevővel tapasztaltam anno, hogy gyenge 27,015MHz adás és Kossuth 540kHz összege megjelent 27,555MHz-n.
Az a helyzet hogy magyar rádióamatőröket hallok a vevőn ami egy SDRPlay RSP1A viszont a YAESUt ugyanarra a frekvenciára tekerve nem hallom a forgalmazást
Néhány kínai adót tetszőleges frekvenciákon is hallhatsz, mert valójában túlterheled a rádió bemenetét és lokális keverőként (intermoduláció) kezd működni minden IS.
Sziasztok az miért van hogy egy sdr vevőn 144-148 MHz között hallok forgalmazásokat viszont egy yaesu Ft 991A rádión csak 144-146 között 146 felett semmi