Szervusz Laci, csak a történelmi hűség kedvéért említem meg, hogy voltak olyan golyóstollak, melyekkel az írás ugyanolyan könnyű volt, mint a töltőtollal. A hetvenes években, és egy darabig még utána is kedvencem volt a Parker Extra Fine golyóstoll betét, legjobban szerettem a rendkívül karcsú, elegáns vonalvezetésű Classic-ban használni. Ha a sarkánál fogva lelógattam egy A4-es lapot, a Parker Extra Fine úgy is tudott rá írni, a lehelletnél is gyengédebb nyomással. Jóval később, az OHTO ceruza formájú, fa burkolatú Needle-Point NBP-297 tollával volt hasonló élményem.
Sajnos a Parker csődbe ment, kétszer kapott új pénzügyi beruházót nem a tollas szakmából, első dolguk volt, hogy az ilyen finom dolgokat megszüntették. Nincs már Classic, nincs XF-es betét, nincs arany hegyű golyóstoll-betét sem, és sok modellt is megszüntettek, mérsékelték minőségét.
Szeretem a töltőtollakat is, kedvencem egy Cross, de van Lamy Safari-m is, többféle heggyel. Az F tényleg jó választás.
Üdv a fedélzeten! Örülök hogy ismét nő a töltőtollal írók száma.
Golyóstollal írni jó és praktikus, töltőtollal írni élmény.
Régi korok tradíciója elevenedik fel írás közben...
Töltőtollal az írás technikája is más:
Ahhoz, hogy a golyóstollal vonalat húzzunk, a golyót görgetni kell a papíron. Ehhez némi nyomás szükséges, hogy a golyó gördüljön.
Egy töltőtollból a tinta a kapilláris hatás miatt magától kezd folyni, amikor a hegyét a papírhoz érintjük, tehát nem szabad rányomni!
Némi gyakorlás után, kis odafigyeléssel ez természetessé válik.
A LAMY SAFARI (F)-es heggyel szerintem nagyon jó választás. Amikor a profik kezdőknek ajánlanak töltőtollat, ez mindig az elsők között szerepel. Hétköznapi használatra tökéletes kis toll, kiváló német minőség, ergonómikus kialakítása segíti a toll helyes fogásának elsajátítását. Rengeteg színben elérhető, óriási a választék és nagyobb magyar írószerboltokban is kapható. A tinta tárolása viszont a standard európai szabványtól eltérő méretű patronban vagy a LAMY konverterében történik. A neten sok videó található, ahol ezt is megmutatják a tollat bemutató tollguruk. Nekem is van ilyen tollam, javaslom kezdő tollként.
A LAMY JOY szintén jó minőségű töltőtoll, de az 1,1 mm-es hegy jóval vastagabb vonalat húz, amivel nem könnyű a szokásos írás, inkább a kalligrafikus írásra alkalmas. Vásárlás előtt javaslom a kipróbálását, ne otthon derüljön ki, mit is tud ez a toll.
A tintaadagoló nekem a toll hegye alatt található kis műanyag alkatrész, ami a töltőtollban gyárilag benne van.
További hasznos információkkal is szívesen állok rendelkezésre, az e-mail címem publikus. (Buta kérdés nincs, csak buta válasz. Kérdezz bátran!)
Kívánom, hogy legyen sok örömöd a töltőtollal írásban!
Korábban nem használtam töltőtollat, de úgy döntöttem, hogy szeretném kipróbálni :) A munkám révén elég sokszor írok alá, eddig csak gagyi golyóstollaim voltak. A választásom (egyelőre) egy LAMY Safari (F) és egy LAMY Joy (kaligráf heggyel, 1.1mm) tollra esett.
De lenne néhány kérdésem, mielőtt megrendelem.
A két típus között egyáltalán van különbség? :D
Jól gondolom, hogy ezeket nem patronos, hanem üveges tintából kell tölteni?
Találtam olyat is, hogy tintaadagoló...ez is kell hozzá mindenképp, ugye?
Bocsánat, ha butaságokat kérdezek :) A segítségeteket előre is köszönöm!
Szívesen. ma leadom, s bármikor átadják. Én most külföldre készülök, ha visszajöttem jelzem, s akkor tarthatunk egy tollügyi megbeszélést. A töltőtollakon kívül még van néhány írószerem raktáron, mivel vonz a múlt, főleg, hogy már magam is annak része vagyok. A töltőtollakra vonatkozó ismeretei meg hasznosak voltak számomra, valószínűleg fogok többször jelentkezni szaktanácsért.
Köszönöm szépen, de mint említettem, ez nem működő toll, így nincs csereértéke. Én a Néplapnál dolgozom, s az egyszerűbb ügyintézés érdekében holnap délutánig leadom Minarik Laci névre a Néplap piacnál levő irodájába egy borítékban. Ettől függetlenül egy alkalmas időpontban tarthatunk kölcsönös tollszemlét, bár nekem ennyi az összes készlet, amit lefotóztam. Ráadásul olyan bogaram is van, hogy például a leveleimet még a régi mártogatós pennával írom alá, amihez magam csináltam a tintát vizes diópácból, desztillált vízből és tapétaragasztóból. :-)
Ha tud vele valamit kezdeni a garázsban talált régi Pelikánt szívesen odaadom ajándékba, mert én nem tudom használni, javítani meg pláne nem, így csak van. A többihez vagy érzelmi kötődésem van, vagy használom őket.
Mint már említettem mindenevő vagyok. Igaz, 4 év kitartó gyűjtögetés és 150+ mindenféle töltőtoll után már meggondolom milyen tollért adok ki nagyobb összeget.
Köszönöm szépen, de nem merem szétszedni. Inkább meghúzogatom írás előtt, míg beindul. Egyébként milyen tollakat gyűjt? csak használhatót, vagy oylan is érdekli, ami nem működik, de régi?
Sajnálom, hogy a javasolt módszer nem hozta meg a várt eredményt.
A következő javaslatom/ajánlatom, hogy próbáljuk ki a tollban az én tollaim hegyeit. Szívesen kölcsönadom őket, hogy megtudjuk, okozhatja-e a hegy kialakítása a gyors kiszáradást.
Bizonyára nem lakunk messze egymástól... (E-mailben egyeztethetünk helyszínt és időpontot.)
Sajnos a gyenge felbontás miatt nem könnyű alaposan szemügyre venni a tollakat, de ami látszik az tetszik.
Szép kis gyűjtemény. Gratulálok!
A Hellemann-t továbbra sem találom a neten írószerekkel kapcsolatban. A Heilemann-ra viszont van találat. Ez a cég viszont csak fa testű, modern golyóstollakat készít...
Garázs pakolás közben talált toll. Sajnos sérült, a kupak repedt, a hegy befogó részől lepattant egy kis darab. A kupakon Palikan DRP, a hegyen Iridium Tipped USA felirat. Nos, ezek vannak :-)