Keresés

Részletes keresés

vidékipupák Creative Commons License 2015.01.19 0 0 41175

Van egy tejre vonatkozó szabvány, ott az van leírva, hogy a nyers tej fagyáspontja -0,52, -0,54Co között van. Hogy a Tatra tej miért nem fagyott meg, az nem tudom, ebben nem vagyok szakember, de lehet az is, hogy adalékanyag volt benne.

itt:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&ved=0CEMQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.alfolditej.hu%2Fdownload%2F52&ei=dq-8VNbJL4b6UomChJAF&usg=AFQjCNFd-QpcK_Iz_w9aFPRwcKXwU0ff1Q&sig2=xa8WofvlTzU_9c1IgR61MQ

 

 

Én viszont a múlt héten láttam 152Ftért 0,1% zsírtartalmú tejet!!!!

Szerintem víz, fehér festék és 1gramm libazsírból volt összeállítva. :-)

Előzmény: .ETNA. (41174)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.18 0 0 41174

A tejjel jártam érdekesen néhány éve, akkor volt még Cora, ott vettem egy rekeszt Tatra tejet és kitettük a teraszra, volt kint néhány doboz magyar tej ... hirtelen fagyott az egyik éjszaka, a magyar tej kb. jégtömbre fagyott, az agyon szidott Tatra tej viszont még csak jégkásás sem lett :-)

Előzmény: vidékipupák (41167)
Skytten Creative Commons License 2015.01.17 0 0 41173

 

 

Köszönöm a választ,legközelebb kifogóm próbálni majd igy is.

Előzmény: vidékipupák (41172)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.16 0 0 41172

Amikor jénaiba teszem a tetejét elsimítom vizes fakanállal, egy kicsit domborúra, de úgy, hogy azért sima legyen.

Az étolajat azért teszem bele, mert attól lágyabb lesz. Mielőtt kiveszem a sütőből, a tetejét átkenem tiszta vízzel, - ettől szép fényes lesz és a hja is lágyabb - viszont sütés után azonnal becsomagolom több réteg konyharuhába, és csak kihűlés után szeletelem. Nem szeretem, ha ropogós a héja. kihűlés után viszont nagyon jól lehet szeletelni, nem törik a héja.

A legolcsóbb BL55 lisztből sütöm.  Nem szabad hagyni nagyon megkelni, mert sütéskor is még sokat emelkedik. Én évek óta sütöm így a kenyeret, sőt még prézlinek (zsemlemorzsa) is sütök, mert még mindig olcsóbb, mint a bolti zsemlemorzsa és biztos vagyok benne, hogy ezt nem mászták meg az egerek. :-)

Előzmény: Skytten (41171)
Skytten Creative Commons License 2015.01.15 0 0 41171

Szép estét!Lenne egy kérdésem hozzád,én is hasonlóképpen sütöttem már kenyeret de nekem a belseje tökéletes lett de a héja nagyon morzsálodott nehéz is volt szeletelni de igazából a morzsálódás volt nagyon zavaró.Szerinted ez mitöl lehet?Nagyon megköszönném ha ebben tudnál segiteni mi lehet a próbléma.Elöre is köszönöm a válaszódat.Üdv

Előzmény: vidékipupák (41139)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41170

Meg olyat, amelyik rovarokat, gilisztát is eszik, mint például a tanyasi csirke. :-)

Előzmény: Csucsu.007 (41168)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41169

jó étvágyat!

 

 

 

 

 

kenyér nélkül, ne hogy megfeküdje a gyomrát...

 

:)

 

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 41168

"Az vagy, amit megeszel."

 

ez a vegetáriánizmus lényege:

ezért eszünk csak olyan állatot, mely növényt eszik

 

:)

 

 

 

Előzmény: vidékipupák (41167)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41167

Tudod, van egy mondás: Az vagy, amit megeszel. Tehát bármi bejut a szervezetedbe, az hatással van az egészségedre, nem is szólva arról, hogy az íz sem mellékes. Az pedig, hogy növényi alapanyagokról van szó, tulajdonképpen semmit nem jelent, mert vannak mérgező növények is.

Természetesen tudom, mi az adalékanyag.

Ezzel együtt én továbbra is maradok a búzalisztnél, minden adalékanyag nélkül.

Igaz, vettem olyan jódozott finomsót, amire rá volt írva, hogy a szavatosság: 1 év!!!

Vajon milyen adalékanyag lehet benne?

Évekig tartottam baromfit, azokat az állatokat semmivel nem kellett fűszerezni, csak megsóztam sütés előtt. Eredendően finomak voltak, mert a mondás az állatra is igaz: az, amit megeszik. Most veszem ezeket a műcsirkéket, de ezt nem tudom megenni, csak erős fűszerezéssel, mert a saját íze pocsék. Pedig biztosan nem mérgező.

Persze lehet venni élőállatot is itt a piacon, de azt elég komoly összegért adják, tudom, sok munka van vele.

Lehet kapni "tanyasi csirkét", ami van vagy 2,5 kg-os és ki lehet rántani, szép sárga. De az is csak hibrid, amit az utolsó, vágás előtti 1-1,5 héten kukoricadarával etettek, ettől sárga lesz és rántani is lehet, mert kb. 2 hónapos.

A hazai paprikáról meg annyira nem mondok le, hogy kb. 2 évtizede kalocsai termelőtől veszem közvetlenül.

Igaz, már ez a termelő is egy másik fajta paprikát ültetett tavaly, nem is lett olyan, mint az előzőek. Gondolom megpróbál olcsóbban, gazdaságosabban termelni.

Vettem 2,8%-os magyar tejet az Alföldi tej KFT-től, (ami Székesfehérváron van!!:-)) pocsék műanyag íze volt, de még most is az. Tudod mit válaszoltak az e-mailemre? "Biztosan a tehén evett olyat, amitől ilyen íze van."

Ma már tejfölt sem kapsz mert az inkább egy rossz minőségű krémsajtra hasonlít.

Előzmény: pimre (41162)
pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41166

Igazad van. Én is csak azért szólaltam meg, hogy egyértelmű legyen: A guárgumi - szerencsétlen elnevezése ellenére . nem gumi, és még csak nem is természetidegen anyag. És a róla szóló ismertetéseket elolvasva úgy tűnik, hogy inkább előnyös élettani hatású, mintsem káros. Gondolom, hogy ezért is használják a gyógyszeriparban. 

Azt meg teljesen tiszteletben tartom, ha valaki azt szeretné, hogy "az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES."

 

Milyen kár, hogy a vizet és az élesztőt nem lehet kihagyni. Nem is beszélve az esetenként hozzákevert magoktól:-)))

 

Előzmény: .ETNA. (41164)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41165

.... s persze jobb lenne a kockaélesztő a porélesztő helyett (amiben van pl. szorbitán-mono izé ... ami szintén természetes, ha jól tudom), de ez pl. nálam, szimplán csak lustaság kérdése :-)

 

http://www.eleszto.hu/mi-az-eleszto

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41164

Pimre: jogos, de nem is erről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy ha valaki vette a fáradtságot, hogy időt szánt arra, hogy kiválassza a sok közül a neki legmegfelelőbb kenyérsütőgépet, fogyasztja otthon az áramot, tölti vele az idejét stb. .... akkor legalább az OTTHON SÜTÖTT kenyere legyen MINDENFÉLE adaléktól és hozzáadott akármitől MENTES.

 

Elvégre éppen ez lenne az otthoni sütögetés (nem csak kenyér, de bármilyen sütemény stb. esetében is) egyik előnye.

 

Sajnos a fogyasztói árak miatt, ma már nem feltétlenül érvényes mindenre, hogy olcsóbb, ha otthon sütöd meg, mert, ha csak az árat nézed, talán néhány macerás süti olcsóbb, ha egy cukrászdában, vagy boltban veszed meg, mint a hozzávalókat összevásárolni és otthon megsütni. Egy dologban viszont MINDIG vezetni fog az otthon készített édesség, kenyér stb., még pedig abban, hogy KIZÁRÓLAG annak a süteménynek, kenyérnek az ÖSSZETEVŐIBEN lehetsz 100 %-ig (!) biztos, amit otthon Te készítettél, az összes többiben lehet akármi:-)

 

Természetesen ezek az "akármik" nyilván nem lehetnek kimondottan "károsak" az egészségre (akkor aligha hozhatnák forgalomba), de olyan sok minden van, amit otthon nem tudsz elkészíteni, az azokban lévő adalékokat így nem is tudod elkerülni, de akkor legalább a kenyér ... vagy a sütemény ... a pizzatészta legyen ilyen.

 

Na, én valami ilyesmire gondoltam csak .... ahogy, szerintem vidékipupák is :-)

Előzmény: pimre (41162)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41163

"liszthelyettesítő" ?? Nem semmi :-)) Lusta vagyok lefotózni és feltölteni, hogy milyen müa. adagolókanál van a gépemhez, a lényeg, hogy a két vége különböző méretű ... olyan a formájuk, mint a gyógyszerek mellé adott mércés kanálka ... a neten nem is találtam róla fotót:-)

 

Ehhez hasonló ...

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)
pimre Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41162

"Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?"

Azért nem kellene túlzásba esni. Egy növényi eredetű adalékanyagról van szó. Tehát nem a liszt helyett adják egyes termékekhez, hanem adalékként! (Tudod, mi az, hogy adalékanyag?). Mellesleg gyógyszerekben is fogyasztod, és semmi bajod nincs tőle, sőt: http://magyarnarancs.hu/tudomany/konyhai_kemia_iii_-_van_benne_tartas_-_a_guargumi-68461

(És azért mert 2007-ben egyszer Indiában egy hamis szállítmányt hoztak forgalomba, attól még nincs vele semmi baj. Ha már itt tartunk, az 1994-es míniumos paprikahamisítás miatt sem mondunk le a hazai paprika fogyasztásáról. Vagy Te igen?)

 

Megjegyzés: Nem vagyok érintett semmilyen módon a szer forgalmazásban, csak nem szeretem az E számmal jelölt adalékanyagoktól való alaptalan rettegést. Tudod, mit készítesz, amikor cukrot melegítesz 150 fok körül? E150-et, leánykori nevén karamellt.

Előzmény: vidékipupák (41160)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41161

Én porélesztőt nem használok. Veszek friss élesztőt, 3 felé vágom, egyenként fóliazacskóba lezárom és lefagyasztom. Egy-egy ilyen csomag elég egy kenyérhez. Sütés előtt felfuttatom cukorral, kevés vízzel és liszttel és úgy teszem a már bekevert tésztához, amit aztán ismét elkeverek. Géppel. Sajnos, a budafoki élesztő már nem a régi, volt, hogy nem kelt meg a kenyér, olyan sokáig próbáltam keleszteni, hogy megsavanyodott.

Még soha nem sikerült olyan kenyértésztából kenyeret sütni, amit csak egy sütőlapra téve olyan sűrű volt, hogy nem folyt szét. Ha pedig a tészta megállt forma nélkül, akkor pedig nem volt 3-4 napig ehető a kenyér, mert vagy savanyodott, vagy morzsálódott.

Előzmény: .ETNA. (41151)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.11 0 0 41160

Megnéztem az alábbi ismertetőt és elcsodálkoztam, hogy miket eszünk. Illetve eszik, aki félkész vagy kész élelmiszert vásárol. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi)

Azért a kenyérhez tesznek búzalisztet is?

Két hete készítettem leveskockából "levest" - valakitől kaptam, hogy milyen "finom. Két napig beteg voltam. Ezért én ma is úgy készítem az ételeimet, mint aki tud főzni.

Nem használok "csoda" ételízesítőket, de sajnos egyre kevésbé lehet beszerezni tiszta fűszereket, mert gyakran csak fűszerkeverékek vannak. Bár ez nem a topik témája, de néha az ember eltelik a jó kajával de ilyenkor sem gyógyszert szedek, egyrészt az ára, másrészt a hatása miatt. Amikor a pitypang, azaz a gyermekláncfű virágzik, leszedem a leveleit, árnyékos helyen megszárítom. Az ebből főzött tea tíz perc alatt megszünteti a teltségérzést. (ami olyan, mintha a gyomromban tégla lenne)  Minden tavasszal gyűjtöm, évek óta, minden alkalommal segített.  A fehér eper (vagy szederfa) levelét is minden évben szedem, megszárítom. Teaként ez meg a vércukor szintet csökkenti. De a vércukor szintet a csicsóka is csökkenti, (hasonló a krumplihoz), sütve nagyon finom, de csak keveset együnk belőle, mert hascsikarást okoz. Még kenyérbe nem próbáltam, de megpróbálom. Hasonlóan vércukorcsökkentő a borókafenyő termése (amivel a gint is ízesítik) napi néhány szem. Nekem a kakukkfű is a kertben terem. Amit itt leírtam, mindent kipróbáltam és mind tökéletesen bevált.

Egyébként a kenyérhez egész köménymagot is keverek, ez javítja az emésztést.

Előzmény: Csucsu.007 (41158)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41159
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41158

és még:

 

 

Guargumi

Szójaliszt,

Borsófehérje,

Farkasbab,

Tejsavópor,

Cellulóz,

Növényi rostok,

Enzimek

 

 

 

Előzmény: Csucsu.007 (41156)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41157

nekem fémből van a sorozat:

 

 

 

Előzmény: .ETNA. (41155)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41156

pl. cívis liszthelyettesítő van benne

 

minek a lisztet helyettesíteni?

 

 

Előzmény: .ETNA. (41154)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41155

Van müa kanalam a géphez, azt használom mindig, de egyszer valaki kedvéért (aki nem kapott ilyen adagolókanalat a gépéhez) le is mértem, tudod "kisrendeske" vagyok  :-)

Előzmény: vidékipupák (41153)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.10 0 0 41154

Egyszer elolvastam, hogy milyen összetevők vannak néhány előre bekevert, bolti "csodalisztben" ... ilyen enzim, olyan enzim, búzarost és tejsavópor és bla-bla-bla ... na, elég az hozzá, hogy nem használok ilyen lisztet, kb. soha:-)

Előzmény: vidékipupák (41152)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.08 0 0 41153

Persze egy digitális gramm mérleg sem rossz.

Előzmény: .ETNA. (41151)
vidékipupák Creative Commons License 2015.01.08 0 0 41152

Én évek óta sütök kenyeret, igaz, a sütőgépet csak keverésre, dagasztásra használom. Nem szeretem a kockás kenyeret, sem azt, hogy a keverőlapátot ki kell bányászni a kész kenyérből. A 41142 hsz.-ban leírtam, hogyan készítem. Lehet csoda liszteket kapni, de ha azokkal sütsz, akkor már olcsóbb, ha megveszed a kenyeret, sokszor a liszt drágább mint a boltban kapható kész kenyér. Az általam leírt kenyérsütést már többen kipróbálták, még senki nem tiltakozott.

Egyébként a BL80 lisztet ajánlják kenyérhez, de én BL 55-ből sütöm, mert az a legolcsóbb.

Előzmény: hadny (41146)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41151

Hupsz, nem tudom, hogy van-e a gépedhez műanyag adagolókanál ... ezért inkább leírom, hogy a receptben lévő "evőkanál", illetve "kiskanál" minek felel meg:

 

- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor

 

- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt kell adagolni, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan:-)

 

1 nagykanál cukor: 12 gr

1 kiskanál só: 4 gr

1 kiskanál porélesztő: 3 gr

.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41150

:-) Persze ez is egy megoldás, de ha olyan bazi nagy szerencséje van valakinek (mint nekem), hogy a gépe használati utasításában szereplő valamennyi kenyér receptje kiváló, akkor nincs szükség kísérletezésre, hiszen a jó kenyér, alapvetően az élesztő-víz-liszt megfelelő arányán múlik! A fűszerek, magok stb. variálása már valóban csak kreativitás kérdése:-)

Előzmény: Törölt nick (41147)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41149

... bocsi, elírtam, természetesen a 2 fontos alapkenyér receptje szerint készülnek a zsemlék, ebből a mennyiségből lesz kb. 10-12 zsemle.

 

Ha beválnak a receptek, írd meg és szívesen leírok még néhány receptet a gépem használatijából (tojásos, szódás, tejes, fűszeres, mézes teljes kiőrlésű stb.).

Előzmény: .ETNA. (41148)
.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41148

Szia!

Amikor az öcsém és én is ajándékba kaptunk egy-egy kenyérsütőgépet (az övé Hauser, az enyém Hausmeister) azt gondoltuk, hogy a használati utasításban lévő recepteket minden bizonnyal az adott gépen próbálták ki, különben miért lenne mindegyik gép használatijában más és más recept.

 

Na ez pont nem így van:-) A Hauserrel soha nem sikerült normális kenyeret sütni, de amikor a Hausmeister használatijában lévő receptekre álltak át az öcsémék, sikerült a kenyér. EGyszóval, igen, sokszor előfordul, hogy nem jó a használatiban lévő recept. Igazából nem kísérletezek, bevált a használatiban lévő mindegyik recept, ezért nem szoktam máshonnan kenyér recepteket "halászni".

 

A Hausmeister használati utasításában az szerepel, hogy mindenképpen a vizet öntsük be először az üstbe, majd erre a lisztet, amibe kis mélyedéseket készítünk és ezekbe tesszük az olajat, cukrot, sőt és élesztőt (ha porélesztőről van szó), illetve csak simán a liszt tetejére kell morzsolni a friss élesztőt.

 

Alapprogramon sütve:

 

A 1,5 fontos fehér kenyér alapreceptje (cipó méret - LOAF SIZE -  gombot is meg kell nyomni)

260 ml víz

460 g liszt (lehet vegyesen is, pl. fehér és teljes kiőrlésű rozs stb. liszt kb. 300 fehér +160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor/méz

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő, vagy futtatott friss, esetleg csak simán belemorzsolt friss élesztő, a kocka friss élesztőből kb. 1/3-ad

 

2 fontos  kenyér alapreceptje:

310 ml víz

560 g liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő

 

A 1,5 fontos fehér kenyér receptje szerint készítem a zsemléket, a különbség az, hogy TÉSZTA (dagaszt és keleszt, de nem süt) programon, majd a táblán - ebből a mennyiségből - kb. 10- 12 db zsemle-golyót gyúrok, letakarom (lehetőleg huzatmentes helyen) és kicsit pihentetem kb. 30 percig, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egy egész tojást felütök és ezzel kenem meg a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. Nagyon finom, "igazi" (!) zsemle lesz belőle, karácsonykor kicsivel több mézet teszek bele és egy kanálka mézeskalács fűszerkeveréket.

 

OLASZ KENYÉR:
310 ml víz
400 gr fehér liszt (BL55 vagy BL65)
160 gr bio rozsliszt (Herbáriában veszem a Biopont Kft. lisztjét)
1 kis adagolókanálnyi só,
2 nagy cukor
3 nagy olivaolaj
2 kis adagolókanálnyi zacskós élesztő
3 nagy adag.kanálnyi paradicsompüré,
2 kis ad.kan. bazsalikom és 2 kis ad.kan oregano (illetve ízlés szerint)
sípszónál felvagdalt olajbogyó

 

FRANCIA KENYÉR 2 fontos , könnyed, lyukacsos szerkezetű,  FRANCIA programon sütve

310 ml víz

560 g fehér liszt

2 kk só

2 ek cukor

2 kk instant élesztő

 

Karácsonyi fűszeres-mézes (saját kreálmány)

A fehér kenyér alapreceptbe (csak fehér liszt) tettem egy kevés fahéjat, és a  Kotányi Mézessütemény fűszerkeverékből is egy keveset, cukrot és mézet (vegyesen) használtam, tettem bele durvára tört diót és készen vett cukrozott narancs és citromhéjat (Lidl) is. Dió helyett pl. akár összevagdalt, aszalt sárgabarackot is lehet a sípolásnál beleszórni.

 

 

 

Előzmény: hadny (41146)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41147

Nem tudom mi a cél a géppel, de javasolnék egy alapjaiban más megközelítési módot és igazából mindenkinek, aki elégedetlen lenne a gépével!

Hagyd a fenébe a recepteket! Fogsz egy tálat teszel bele x kiló tetszőleges lisztet, szép fokozatosan adagolod hozzá a vizet. Annyit, hogy a liszt pont feligya a vizet és összeálljon egy labdába, dobsz rá találomra valamennyi sót. Innentől már csak a jó élesztő mennyiséget kell eltalálni. Ha ezzel megvagy gyakorlatilag előtted a soha ki nem meríthető tárház. Alsó hangon is van minimum 12-13 bárhol, nem elérhetetlen áron beszerezhető liszt, rengeteg féle mag, temérdek fajta fűszer, ezer meg egy pehely, korpa, csíra és társai, ezeken túl még mindig lehet a vizet halom más folyékony dolgokra cserélni és lehet bármit és akármit dobálni bele. Ha nem jön ki eléggé a kívánt íz, akkor teszel többet. Végtelen kombináció, variáció és permutáció, az életbe nem fogod kétszer ugyanazt enni, ha nem akarod. 

Amivel érdemes még játszani, hogy előfordulhat, hogy nem az a program lesz a nyerő, amit a leírás ajánl hozzá. (Nálunk szerintem az alap programon minden jobb lesz, mint az ajánlotton.) 

Persze, ha megelégszel egy életen át ugyanazzal, ami igazából lehet, hogy neked nem is csak másnak ízlik, akkor kell valami receptet keresni.  :)

Előzmény: hadny (41146)
hadny Creative Commons License 2015.01.03 0 0 41146

Hellótok!

 

Karácsonyra kapott a feleségem egy ETA kenyérsütőgépet, próbálgatjuk a gyári recepteket, de eddig egyik sem vált be. Tudnátok ebben segíteni? Egyáltalán a neten található receptek mindegyike bármelyik gépre jó lehet, vagy egyes gépeknek meg vannak az un. jól bevált receptjei? 

 

Köszi előre is.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!