A száraz ágakat távolítsd csak el! Ezt a műveletet jobb lett volna akkor megtenni, amikor már világosan látszott, hogy mi fagyott el, de az új hajtások nem voltak még ilyen nagyok és a most végzett művelettel könnyen károsíthatók. Ha túl nagy kártétellel járna, hagyd meg most a száraz ágakat az újak között és távolítsd el őket ősszel, lombhullás után.
Sziasztok megszeretném kérdezni hogy a fügebokrommal mi a teendő ilyenkor.Vágjam vissza az egészet és az új hajtásokat hagyjam felnőni vagy pedig csak a száraz ágakat vágjam ki belőle???
Van egy-kettő a környéken, a Balaton északi partján meg egymás hegyén-hátán vannak. Bárcsak itt is inkább az terjedt el felénk, Zalában, mert itt sajna csak a két hagyományos magyar fajta van, amik a legrosszabbak, mind fagytűrését, mind a gyümölcsét illetőleg is.
Én egy-két hónapja kaptam az egyik topictárstól, kis rügyekkel. Először azon is elszáradt a rügy, de pár hete lassan növekednek, az egyiken már három új levél van.
Sziasztok most az esős idő előtt hoztam a környékről kis fügét gyökereset, de amint szárazabb idő lett a leveleit eldobta alul maradt meg egy kisebb levele, a rügyei még zöldnek tűnnek, de összementek. Lehetséges, hogy megmarad, gyökérről kihajt?
szép napot floo2 egy óriási kérésem lenne kifagyott a fügém a télel de végleg nem tudnál 1-2 hajtést küldeni mindegy milyen fügéről csak egyszer teremjen a postaköltséget természetesen állom előre is köszönöm kérlek irj az im c ferenc.kalocsai@citromail.hu
Az egyel korábbi képek ott készültek, azokról a fügékről, amiket ezen a képen pirossal bekarikáztam. A fényképezés helyén -21 fokos érték volt a leghidegebb éjszakán a most elmúlt télen. A bekarikázott helyen lévő fügék mellé kihelyezett hitelesített hőmérő -12,5 fokos legalacsonyabb értéket rögzített. Ennek köszönhető a fügék teljes sértetlensége abban a pozícióban. Megfordítva: az a pozíció elég ahhoz, hogy egy ilyen tél után a fügéknek a haja szála se görbüljön.
Lent elfagyott 1 fiatal gyenge bokor az úttest és a járda között. Lent hajt 1 termetes erős bokor az úttest és a járda között. Lent hajt 1 erős, fa nagyságú 1 ház védelmében. Én visszavágtam, D-i domboldal, 5 éves erős bokrok, tőből szép hajtásokat hoznak. (Én fent vagyok, felettem 100 méterre az erdő.) Sövényemben is kibírta 1 bokor, tőben hajt (nem vágtam vissza). Fent 3 fiatal fának nevelt elfagyott É-i oldalon, semmi életjel.
Nagyon szépen köszönöm az infót! Hát, a fal tövéhez való ültetést semmiképp sem tudom megoldani. Inkább próbálok olyat szerezni, amit javasolsz, azt hiszem, csak kipróbálom:)))) Még egyszer köszönöm a segítséget!
Túl jó fekvésben nem laksz, de átlag teleken nem fog elfagyni. Lehetőleg törekedj arra, hogy minél közelebb ültessed a házfalhoz, szinte az a legjobb, ha a fal tövéből nő ki a törzs. Nem tudom, honnan szeretnél beszerezni, de próbálj ne ujjas óriást vagy a hagyományos magyar barna fajtát beszerezni, hanem valami jobb fajtát venni, mint pl. jégfüge (györöki lapos). Ezt a fajtát, ha van ismerősöd a Balaton északi partján, onnan be tudod szerezni, Vonyarcvashegy, Balatongyörök környékén sok van belőle. Fontos a fajta, mert az általam említett két fajta nem is szép, a gyümölcse sem az igazi, van velük baj, és azok vannak leginkább elterjedve. Érdemes kicsit utánajárni, honnan tudsz beszerezni jó fajtát.
Reméljük a mi fügefánk is túléli az elmúlt telet, nagyon lassan, de jönnek rajta a levelek, ahogy írtátok,majd szeptember körül meglátjuk mely ágak igazán halottak.
Nem tudom megmondani, a piacon vettem egy bácsitól, nagyon szép sárgás-pirosasra érik, volt 4-5 cm-es is, de volt ami 8-10 cm-t is elérte. Nagyon fini édes. Júl.-ban kezdett érni a tavaszi gyümi, volt egy pici szünet, de alig észrevehetően, mig a későbbiek is el kezdtek érni, --volt, hogy nov. végén szedtem le az utolsókat. Gyönyörü volt a bokor maga is. Nem fért be a képbe 2007-ben sem, és akkor volt 3-4 éves. É és Ny-ról épület védte.leginkább a d.e.-i napot kapta, és sok-sok vizet. Persze, nem lehet januári :D:D dátumozású, de 2007-es, az tuti. .
Csak abban az esetben ültetheted át másik helyre, amennyiben elég nagy földlabdával ki tudod venni, úgy, hogy a gyökerei ne sérüljenek. Ha ez nem megoldható, akkor most semmiképpen nem szabad átültetni, mert vegetációban van, ilyenkor nagyon megsínyli. Milyen fajta egyébként?