Ha én most telepítenék,vörösnek csak nérót és turánt tennék.A két bór háziasítása kiváló minden szempontból.Fehérnek jó a pölöskei de szerintem nyomába sem lép egy rizlingszilváninak.Igaz a szilváni nem rezisztens,de kóstolj mielött telepítesz.Sok sikert!
A környezethez képest milyen a fekvése a területnek (magasság, fekvés már ha nem sík az egész)? A közeli vízfelület jó a fagyok ellen, de segít a gombáknak. A huzatosság jó a gombák (pára) ellen, de behozza a fagyot.
Egy közeli körülbelüli várost/falut ill. konkrétabb talajtípust írj: azt is ami a feltöltés és azt is ami alatta van.
Nádas helyére szőlőt telepíteni kétségtelenül nem egy sablonos megoldás még akkor is ha fel van töltve.
Egyébként nem a töltés színe, hanem a fajtája (homok, agyag...) a lényegesebb.
Ami a fajtaválasztékot illeti az egyrészt ízlés dolga, másrészt attól függ mit akarsz vele kezdeni. Mindenesetre ha eddig nem tetted meg, tájékozódj az egyes fajták tulajdonságairól mielőtt belekezdesz a telepítésbe.
Amikor permetezek, akkor ezek is kapnak, de egy átlagos évben kibírják permetezés nélkül is, mert ott (apámnál) nem minden évben permetezek. A Pölöskei volt már peronoszpórás, de az igen esős év volt, még az Othello-t is rendesen elkapta, az Esztert később oltottam.
Egy fajtára kérnék tippet. (Nem az lett, aminek vettem.)
Eszetlen erős növekedésű, férfiujj-vastagságú vesszőkkel, pedig nem is metszem erősen, 25-30 szem körül hagyom, lugasnak.
Nagy szemek, kilós fürtök. Közepes vagy közepesnél valamivel erősebb muskotályos íz. A szín a második képen a valós.
Kb. szeptember elsejére érik ehetővé, de a fagyokig megmarad a tőkén, amit nem szedek le, és nem eszi meg a darázs.
Egyetlen hátránya, hogy kissé fagyérzékeny, de nem túlságosan. Évi max. 1 Amistar-permetezés elég neki.
A negyedik képen jobb oldalt és középen két mostanra beért másodtermés van, már eszi a darázs, a kép bal oldalán meg majdnem 1 cm-es szemekkel egy negyed(!)termés, ez már azért nem fog beérni. (Mivel ott már a szomszéd telke kezdődik, mindig visszavágtam a hajtást, ezért hajtott ki annyiszor, de ez nagyon jellemző rá, hogy a hónaljhajtásokon is fürtöket nevel, sok ilyen van.)
(A fekete, sérült szemek és hiányos levélzet a nyári cseresznye-dió kombinációjú jég miatt van.)
A többé-kevésbé rezisztenseim közül legjobb a Pölöskei muskotály, meg elég jó a legkorábbi kék, az Eszter. Ez amint megért, elkezd mazsolásodni, amitől különleges ízű lesz.
Pl. én is szeretem a saszlát. :) Egyébként is, de idén a száraz idő miatt elképesztő finom, édes, zamatos, mondjuk, a legtöbb fajta szintén.
Kivéve a Moldova, az olyan "futottak még" kategória. Nagyon szép, mind a növény, mind a fürtök-szemek, de íz szempontjából nincs ennél satnyább szőlőm, beleértve a direkttermőket is, pl. a jó érett Noah is jobb nála. (Ill. az múlt idő, mert jelenleg mint a Szuvenír alanya üzemel.)
Most milyen a moldovád? Mi már mind megettük. Nagy szerencse hogy néhány éve hallgattam rád és vettem moldovát is. Szuper minden része. Azóta már lugasra is ráoltottam.
Köszönöm az infókat! Idén a biankámat a darazsak dézsmálták meg... már gyűjtögetem a pillepalackokat és jövőre teleaggatom darázscsapdával. Az idei ecetes bianka borommal fogom feltölteni - így hasznosul :) :(
Ez a Moldova lugas a háznál van, 1 db. Folyamatosan tudom locsolni, és tápanyaggal ellátni. Több tőkém van a szőlőmben, a várostól 6 km-re, amit nem tudok locsolni, ott kisebbek a szemek, de sok fürt van rajta.
Több éves tapasztalat, hogy nagyon erős növekedésű, szereti a sok vizet, és nem szereti a tűző napsütést. Az idén május óta valamire való eső nem volt, hiába locsoltam, a fürtök egy része fonnyadt.
A Bianka a szőlőmben van, most nagyon tönkrement, talán a csütörtöki eső segít rajta. Szárazság érzékeny, most is sok fürt van rajta, hét elején még nem voltak szüretkész állapotban. A terhelést úgy állítom be, hogy 12-15 szemre metszem, két félszálvesszőre. A tőkék 2x1 m kötésben vannak.
A Moldovát novemberben a fagyoknál szoktam leszedni, még márciusban is ettük, a Biankát máskor ilyenkor már leszedtem, de most megvárom a hét végét, hátha addig még helyrejön.
A Biankáról azt hittem 100 tőkéről , hogy lejön vagy 150 kg-100l, most már jó lenne 100kg-50l lé.
Gratulálok, nagyon szépek! Moldova lugas tőtávolság? Egyéb szakirodalomban nem található tapasztalatok?
A biankádat nézve csak irigykedem - idén is ilyen szép volt a termés? Tőketerhelésed, művelésmód (illene látnom, de jobb ha megírod), terméshozam? Természetesen csak akkor, ha nem titok...
Erre a vázra szertném felfuttatni, itt látszik a 'szerkezet':
Ezen a képen ahol a szőnyeg van árnyékolásnak jobb oldalon (déli oldal), fél métert elhagyva (tyúk el ne érje) lenne a tőke és később onnan futtatnám/húznám/vezetném el a tetejére:
No, ez az, köszi. Akkor a moldova nálad lugasként is bírja permetezés nélkül. Akkor ez már biztos befutó. Milyen tőtávval ültetted és mikor? Oltványként vetted?
A biankát nálam nagyobb részt a darazsak eszik meg, apró szemű és nagy magvai vannak, édeskés, azon kívül nem túl ízletes.
A moldova és a teréz viszont nagyszemű, izgalmas ízvilágú (csemegének) fajták, soha nem permeteztem őket, lugasban vannak árnyékolónak is, így nem is zöldmunkázom (csak metszek és kötözök), erős növésűek, sokat teremnek.
Izabellát egyszer késő ősszel (fagyok idején) Kalotaszegen ettem, házfali lugas volt, nekem ott nagyon ízlett, de hát ízlések és pofonok, sokan a saszlát szeretik (sőt bort készítenek belőle), én meg azt nem értem, hogy mi a jó egy ilyen ízetlen, savatlan, cukortalan szőlőben. Szóval meg kell kóstolni, ha van rá módod, de termőhelytől is függhet, hogy milyen ízük van (pl. egyszer kaptam kecskeméti nérót, ízetlen és savtalan volt az enyémhez képest).
Utánaolvastam a fajtáknak, de tudom, hogy soknál nem igazán valós amit írnak. Ezért is kérdeztem, hogy konkrét tapasztalt vagy látott fajta érdekelne. Nekem ami permetezés nélkül bírja az a bianka és a moldova. De tudtommal a bianka nem jó lugasnak, a moldova leírás szerint jó lugasnak, de ilyen lugast még nem láttam.
A tyúkos topikban ajánlották az izabellát, az bírja permetezés nélkül és lugasnak is bevált, de még nem ettem és mivel direkt termő, ezért írták róla, hogy rókaízű.
Már bocs, hogy ennyire körbejárom, csak a tyúkólnál körülményes lesz a szőlőművelés, ezért nem mindegy...
Szerintem próbálj meg több rezisztens fajtát, majd kiderül, hogy mi érzi jól magát ott, meg mit szeretsz.
Nekem a moldova és a teréz vált be, továbbá pannónia kincse is jól érzi magát (de azt még nem én ültettem). Mindegyik ízletes, nagyszemű, soha nem permetezem őket, egy metszéssel és kötözéssel elvannak, bőtermők.
Amennyiben az alany kihajtott a nemes pedig nem, akkor nagy valószínűséggel elfagyott a szőlő.
Beoltani többféleképpen lehet jövőre a kihajtott alanyokat.
Zöldbe fás oltással májusban, amikor a hajtások elérik a 15-20 cm-es hosszúságot, nyugalomban levő oltóvesszővel (legkésőbb februárban meg kell szedni és a hűtő aljában nylonzacskóban tárolni), ékoltással vagy héj alá oltással és szemzéssel is. Az oltás után, kétnaponta szedegetni kell a vadhajtásokat, amíg a nemes ki nem hajt(utána is de akkor már elég hetente).
Amennyiben ez nem sikerül vagy túl macerásnak tartod, be lehet oltani május végétől június közepéig, Baranyai vagy Czeiner féle zöldoltással, héj alá oltással és zöldszemzéssel is.
Illetve augusztus közepétől lehet alvóra is szemezni.