Nálam is hal lesz, a bánat csak az, hogy összesen 2 darab krumpli van itthon. Majd megy Lényem haza és talán a mindig nyitott boltban talál valami krumplit még. Itt a bevásárlóközpont ki volt fosztva, már kenyeret is alig talált. Egy napra lesz zárva minden, de az emberek úgy készülnek, mintha a világháboró lenne a küszöbön.
Lányod nem eszik meg naponta egy kiló tengeri herkentyűt. Egy adag több havonta egyszer ugyan mennyi olmot tartalmazhat? Zacskós szószt megtaláltad?
Én se szeretek sokat időzni a konyhában, de nekem a sok fűszer nem akadály. Az indiai dahlba- vöröslencse leves- legalább 8 féle fűszer kell. Van olyan fűszer, amit kifejezetten emiatt tartok.
Ma mindenféle maradékot ettünk. Húslevest, vöröslencse levest( onnan jutott eszembe a fűszer), bolognai spagettit, na meg a sógoroktól elhoztam a fél ebédemet, mert nem tudtam megenni. Disznósült, káposzta, zsemlegonbóc. Minden kajából pont egy adag volt.
Holnapra toszkán hallevest csinálok tenger gyümölcseivel. A tenger gyümölcseit kifejezetten a lányom miatt vettem, de ő meg nem eheti. Állítólag a tengeri herkenytűkben sok az ólom.
Tejszines-fokhagymas-zoldborsós shrimpet csinaltam penne tesztaval. Mar regota tervben volt.
Hetvegen baromi jo tatarbifszteket ettem egy helyen amit feketek visznek. Remek kajak vannak, de annyira orultem a tatarnak hogy nem kellett mas csak az, na meg egy tanyer carpaccio. Mindketto tokeletes volt. Maskepp szervirozzak a tatart mint otthon. Van ugyan ugy a nyers tojassargaja, meg aprora vagott hagyma meg mustar, de van mellette daralt savanyitott uborka (nem relish) es szinten daralt es savanyitott kapribogyo. Nagyon erdekes izkombinacio lett a vegeredmeny, persze csak keveset kevertem bele mindenbol mert a hus magaban valami isteni finom volt. Megyunk maskor is.
Részemrők kóstolás nélkül rutinból főzök mindig. Régen ha vendégek voltak, akkor kóstolgattam, de már rég nincsenek. Nemigen szoktam elrontani semmit.
Valaki hozott nekem húsvéti süteményeket. Ő is kapta. Már előre figyelmeztetett, hogy nem ő csinálta. Mit mondjak, egyet megkóstoltam és több nem is kellett. Nem volt benne elég cukor.:-(((
Mondjuk ha sütnék pontosan betartanám a megadott mennyiségeket, de főzésnél csak érzésre megy a dolog nálam. Receptleírás olvasását kb. a 3. fűszernél abba is hagyom, mert ugyse fogok 15 féle fűszert beszerezni valamihez. Soha nem szerettem hosszasan a konyhában időzni, mindig a gyorsaságra törekedtem és annyi időm soha nem lesz, hogy a konyhában töltsem.
Én nem újítok. Közönséges ókori módra készült bakonyi készül. Lényem kettőig tornázik, nekem meg a szemem kopog az éhségtől. Rendhagyó módon rizs lesz hozzá. Ha valami igazán izlik, akkor azt megtartom és nem alakítgatom sehova. Egy lazac receptem van, amit mindketten nagyon szeretünk, ha lazac akkor az van és kész.:-(
Igen, sok oregánóval. Volt még "friss", vagyis a fagyasztóban.
A tévében láttam két olyan recipét, amihez kedvet kaptam. Csirkére zöldbors-os (nem borsós) sajtszósz. A másik szintén csirke. A szószára már nem emlékszem, majd kitalálok valamit. Megszórva a teteje olajban sült capribogyóval.
Még csak egyszer vettem capribogyót, de ízlett. Vén fejjel mindig újítani akarok a konyhában.
Jó sűrű paradicsomszósz, pici édesítés, oregánó, bors, bazsalikom, szerecsendió.
A húsgombócba is ezeket a fűszereket tettem. Diónyi darabokat morzsába forgatva kisütöttem, az is sűrítette még a szószt. A szószba beleszedtem és pár percig összeforraltam. Szereti a család a főztömet, ez is listára kerül.
Többnyire én is szeretem a főztömet. :))
Amiről megfeledkeztem, hogy az olaszok sokszor finomra reszelt sárgarépával lazítják a húst. Legközelebb úgy is kipróbálom.
Az igazsághoz tartozik, hogy lányunk volt itt ebédre, akit tegnap a nőgyógyásza rendkívüli módon leteremtett,( 20 ezerért!) mert hogy túl sokat hízott az elmúlt 4 hónapban( 4 hónapos terhes):)) Ehhez tartozik, hogy az első 3 hónapban pirítoson élt. Így próbáltam valami rendkívüli egészségeset, és persze kalóriaszegényt összedobni. Sikerült! Most pl. annyira éhes vagyok, hogy bármit meg tudnék enni:))
eloszor is, a krumplit megmostam, lekefelgettem egy kicsit. ment bele egy nejlonzacsiba, utana ket evokanal olivaolaj, egy keves parajdi so. osszeraztam, usgyi a tepsibe. folia alatt keszult. gyakorlatilag minimalis olajat felhasznalva lehet megsutni. annyi, hogy ha a tepsid hajlamos a leragadasra, akkor le fog ragadni.
a melleket megtisztogattam, a boros oldalt beirdaltam. probaltam vigyazni ra, hogy a husig ne vagjak be.
soztam mindket oldalt, majd egy serpenyoben zsiradek nelkul a boros reszt megpirtiottam, utana egy husfogo segitsegevelmindegyik oldalat szinten atpiritottam.
a vegen ment egy kis tepsibe, aminek az aljara tettem nehany szal kakukkfuvet. kozben a krumplirol levett foliat ratettem a mellekre, es ment be a krumpli melle.
a spargat es a kelt nehany percig foztem sos vizben, majd kihutottem. a varganyat megfuttattam a mellek kisult szaftjan, ment bele a ket zoldseg. so, bors. a vegen ket tort gerezd fokhagyma.
a hust kiveve pihentettem meg a folia alatt, majd szeleteltem.
A multkor a fogashoz bepróbálkoztam a leveles spenottal. Én szeretem. Lényem kijelentette, hogy ezt ő nem eszi meg. Kb. ez az első étel, amit nem hajlandó megenni. Maradunk a krumplinál, azt mindketten szeretjük. Kacsacomb sűl a sűtőben, krumpli majd lassan készül hozzá.
Marha húsos csontból főztem levest, mert hogy hideg van.
Paprikás lisztben sült busa lesz utána( véletlenül vettem ponty helyett), firiss leveles spenóttal és fokhagymás, petrezselymes sárgarépával. Férjnek egy kis petrezselymes krumpli jár hozzá.