Keresés

Részletes keresés

lord Creative Commons License 2001.01.10 0 0 314
Ma pediglen egy izgalmas receptben BOGÁNCSolaj volt az előírás, méghozzá két evőkanállal. Ebből gondolom, hogy nem lehet aranyárban.
Egyre izgibb olajokat találok.

Kipróbálta valaki a fűszeres gombáskenyeret?

Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.03 0 0 313
31-én délelőtt voltam gombázni. Mikor, ha máskor nem ér rá az ember. Tisza-ártérben, fülőkézni. Teljes siker, az előző napok csapadékos időjárásának köszönhetően egy kb. 4 km-es erdei sétával kb. 1,5 kg téli fülőkét találtam.
Sikerült néhány kapitálisnak nevezhető példányra is bukkanunk. Hiszitek, vagy nem a kalap átmérője két öreg gombánál mintegy 20 cm volt! Kár, hogy nem volt nálunk fényképezőgép, megérte volna lekapni őket. Így otthagytuk az erdőben őket.
mángorló Creative Commons License 2000.12.30 0 0 312
Most jövök a Karancs-Medves környékéről, az enyhe időnek hála van kései laska, júdásfüle, találtunk egz szem galambgombát és vagy fél kiló pókhálós vagy nyálkásgombát. Emem utolsó ott hever még a kocsiban mert nem merjük megenni. Lényeg, hogy dec 29-én is van soksok gomba.
Kirándulás mésrészt jó volt, különösen a Somoskő vára, ha valaki ismeri tudja mire gondolok.

Minden gomba ki BÚJJÉK!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.28 0 0 311
Hát ez nagyon érdekes. A többi általad kérdezett olajról annyit tudtam meg, hogy általánosságban mindegyikre igaz, hogy az "immunrendszert erősíti". Mondták, hogy mi a közös bennük, de ennek a kémiai rébusznak nevét mindjárt el is felejtettem - sajnos.
Előzmény: lord (309)
otouto Creative Commons License 2000.12.22 0 0 310
Boldog Karácsonyt kívánok az összes gombász topiclakónak!
lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 309
Kopáncsi

Ezt hallgasd meg:

"Ezt az olajat a napérlelte borszõlõ magvaiból nyerik; a többi olaj közül magas linoléntartalmával tûnik ki. Tokoferolban (E-vitamin) különösen gazdag, de olyan procianidokat is tartalmaz, amelyek az aromaanyagokkal rokon flavonoidokhoz tartoznak. A C-és az E-vitamin, valamint a béta-karotin és a lycopen mellett a procianid a legjobb ma ismert gyökfogó, azaz antioxidáns."

és itt találtam:

http://www.pro-patiente.hu/pp/tegy/lap/0002/oils.html

van ám ott minden, amiről nem is hallottam (pórsáfrányolaj?) csak kevés az info.

ez a másik: http://www.interdnet.hu/styx/bazisola.htm

de most nincs türelmem továb keresni, majd később visszatérünk rá

lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 308
A gombás kenyér, tehát (hátha lesz vkinek ideje kipróbálni a hosszú téli éjszakákon)

30g szárított gomba (bármi fűszeresebb, karakteresebb ízű megteszi, csak ne legyen nyálkásodó)

fél liter forrásban lévő vízzel leönt, áztat 2 órán át lefedve

leszűr (vizet nem önti ki!), gomba külön, fedarabol, félretesz

víz külön, kipótol fél literre újból és felmelegít

40g élesztőt kevés cukorral (fél kiskanál mondjuk. Ahogy szoktad) kevés gombás lével 20 percig keleszt meleg helyen

50 dkg búzaliszt (persze teljes kiőrlésű) és feleannyi (tehát 25 dkg) rozsliszt, szintén teljes kiőrlésű 2 teáskanál só, a maradék gombás lé és a felfuttatott élesztő alaposan elkever (ha netán robotgéppel csinálod, akkor minimum 7 perc. Ha kézzel, akkor erőtől függően sokszorosa)

búzaliszttel megszór, lefedi, meleg helyen keleszti kb. fél órát, mindegy: látszódjon azért, hogy nagyobb lett

lisztes deszkára borít, alaposan átgyúr (ezt tényleg kézzel), beledolgozza a feldarabolt gombákat

két hosszúkás (vagy három, vagy négy stb.) kenyeret formáz (kb., mint a bagett), lisztezett sütőlemezre tesz és újra keleszt kicsikét

tetejét vízzel megken és kb 35-40 perc alatt ropogósra süti mondjuk 200 fokon (gázsütőnél, ha előmelegíted a közepes lángon fél órát, na az ennyi)

Megjegyzések: 1.a rozsliszt lehet más is (kukorica, zab, hajdina stb.) ha ódzkodsz tőle, mint én 2. egyébként is lehet kísérletezni a különféle lisztekkel, illetve keverésükkel 3. amikor a végefelé belekevered a gombát fel lehet dobni különféle fűszerekkel, ez tényleg teljesen egyéni (fokhagyma, turbolya, színes borsok, narancs vagy csak héja stb. stb. stb) 4. a tetejére szórhatsz hámozott átlátszóra szeletelt mandulát, vagy rozmaringot, vagy magvakat, vagy mit tudom én, ez már maga a kreativitás 5. friss vajjal, vagy fűszervajjal megkenve is jó (megint csak ízlés kérdése, hogy milyen fűszer) 6. ha már nagyon száraz a kenyered, vágd ketté hosszában, kend meg vajjal, tapaszd össze és süsd át megint némi vízzel locsolva. ropogós és forró lesz, így ehető is, de ezután már tényleg nem lehet feljavítani 7. remélem örömet szereztem a recepttel, ki is próbálod, be is számolsz róla
8. ha valami nem érthető, csak szólj

lord Creative Commons License 2000.12.19 0 0 307
A jó hír: terem a saját laskánk, amit még a nyár elején oltottunk be egy fatönkbe! :) Le lehet nézni, merthogy hova így a vadászat izgalma, de azért jó dolog ez, higgyétek el.

Kedves Kopáncsi
Nem vettem a szívemre, ennél durvábbak is megestek már velem a weben, meg IRL, szerintem ne spilázzuk túl. Észre se veszem, hogy lenulláztál, ha nem mondod.:) Gondoltam nem az én bajom, ha vki nem ismeri az ilyen-olyan olajakat, eceteket. stb. stb. stb. Az iróniának meg hajrá, az mindig üdítő.
Mindig is azon a véleményen voltam, hogy bocsánatot KÉRni sokkal de sokkal könnyebb, mint pirulás nélkül elfogadni:) Látod, most én magyarázkodom... Egyszóval no problem, felejtsünk.

Ha már vannak szakértő barátaid megkérdeznéd tőlük a dió-, lenmag-, fenyőmag és egyéb olajokat is? Ja, meg a mandulát. Azért is kérdem, mert nem jutottam még nyomára leírásuknak, viszont itt-ott felbukkan rendszeresen nehány érdekes receptben. A további olajok (zsálya, bazsalikom, rozmaring, menta, stb.) már egyszerűbb ügy, mert nem belőlük kell kinyerni az anyagot, hanem olajban oldani valami rejtélyes technológia szerint.

Bpesten egy kültelki kínai piacnak nevezett interkulturális zsibvásárban akadtam ilyenre. (Tigris piac, Józsefvárosi pályaudvar), de gyanítom, hogy egyszeri vétel volt. Esély van még a Nagyvásárcsarnok alatti legeslegjobb fűszeresnél és a Rákóczi téri görög boltban. Ezeken kívül mindenféle fitotéka, bio és ökobolt is szóba jöhet. (Azért írok ilyen hosszan, ki ne derüljön, hogy fogalmam nincs hol lehet kapni.) Utánanézek és szólok neked, ha találtam.

De ezek üvegesek. Semmi centrifuga :) Nem baj?

Előzmény: Törölt nick (306)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.18 0 0 306
Kedves Lord!

Szőlőmagolaj kritikám miatt meg kell kövesselek.
Miért? Igértem, hogy utánanézek, valamennyire sikerült. Amiket megtudtam róla, vázlatosan ez;
- A szölőmagolaj nagyon finom, íze az igazi olívaolajjal ízével vetekszik!
- Ezért aki gombához javasolja a szőlőmagolajat az egy valódi ínyenc.
- A szölőmagolajat mér a régi időkben is használták és ismerték, de használata -elsősorban előállításának nehézsége miatt- többé-kevésbé feledésbe merült.
- A régebbi időkben igazi kincs számba ment, ára az aranyéval vetekedett!
- Gyógyhatással bír: elsősorban emésztési rendellenességek szabályozására alkalmas, de immunrendszer erősítésére, "helyes" irányba történő befolyásolására is javasolhatjuk.
- Különlegessége, drágasága kapcsán "csöppenként" érdemes fogyasztanunk.

Az előállításáról:
Körülményes, mint irtam. Miért? A szőlőmagokat meg kell mosni, vigyázva megszárítani. Ezután jön a magok centrifugálása, de az eljárás ezen szakaszánál óvatosnak kell lennünk, nem szabad túl gyorsan kivonnunk az olajat, hanem a megfelelő sebességgel. Állítólag ha nem választod meg helyesen a centrifugálási sebességet, mintegy, "túl gyorsan pörgeted ki", akkor nem jön ki valamennyi olaj a magunkból. Nos ez itt a nehézség - mint mondták nekem.

Barátaim azt mondták, hogy jó nagy bunkó voltam, hogy lenulláztam a felvetésedet - szőlömagolaj.
Javasolták, hogy kérdezzem meg, hogy hol lehet ezt a kincset vásárolni, Budapesten járva, nyilván elnéznénk oda, hátha lehet még vásárolni belőle.

Lord; nem is tudom, hogy kérjek elnézését a múltkori iróniáért, miképpen kövesselek meg...

Köszönöm szépen, hogy felhivtad erre az elfeledett varázsszerre a figyelmünket.

Üdv,

Kopáncsi

A hétvégén nem voltam gombászni, de a barátaim téli fülöket, lila tönkű pereszkét találtak.
A szegedi piacon pedig néhány kiló kétspórás csiperkét árultak szombaton.

Előzmény: lord (303)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.15 0 0 305
Jólvanna, csak kérdeztem.
Előzmény: otouto (301)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.15 0 0 304
Mikor szedtem, én is arra gondoltam, de a könyvemben a téli fülőke fénykép sokkal jobban hasonlított. Az árvégű szinei egész mások.
Az én gombám egy az egyben egyezik a fényképeden ábrázolttal.
Úgy tűnik, ezt még sokat kell tanulnom.
Előzmény: mángorló (302)
lord Creative Commons License 2000.12.14 0 0 303
nem felejtettem L csak senkit nem érdekelt én meg nem erőltettem. mihelyst együtt lesz a könyv, az időm és a net biza beírom.
szőlőmagolaj- ügyben annyi a fejlemény,hogy bátran helyettesíthető mandulaolajjal is. Remélem ez segít, bár kevesebb benne az "ö". bocs:)
Előzmény: Törölt nick (294)
mángorló Creative Commons License 2000.12.13 0 0 302
Köszönöm az ötleteket!
Na, végre sikerált feljutnom ezzel a freevel.
Ma elvittem megnézetni, persze a fény uccain, nem vizsgálnak, csak árusoknak.
Átcaplattam a Nagycsarnokba és némi huzavona után sikerült a gombavizsgálót a munkaidejében rávennem, hogy vizsgálja már be a gombámat!
Téli Fülőkét állapított meg és rögtön elkérte anevem, címem, hogyha mégis gáz lenne :)))

Belenéztem a füzetébe, hogy miket hoztak ezen a héten vizsgáltatni: téli fülőke,fenyőpereszke (ebből több helyen árusítottak ma), csigagomba, kígyógomba, BARNA TINÓRU!, karbolszagú csiperke.

És még mindig terem a tuskó ahonnan szedtem a gombámat:)

ámbátor: nem lehet, hogy a tied árvégű fülőke?

otouto Creative Commons License 2000.12.13 0 0 301
A faj minden jellegzetességét magán viselő egyedeknél van gallér, de ott is sokszor csökevényes. Az egyes alfajoknál hiányozhat is.
Mindegy, így fényképről nehéz, inkábbnem is okoskodok itt tovább.
Előzmény: ámbátor (300)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.13 0 0 300
Nemhogy annak gallérja van?
Előzmény: otouto (299)
otouto Creative Commons License 2000.12.12 0 0 299
Fontold meg, hogy nem lehetett-e Gyűrűs tuskógomba. Annak ugyanis vannak egymástól jelentősen eltérő alfajai-változatai. Az egyes populációk kajakra eltérőek lehetnek. A tuskógomba még nőhet decemberben is, és van olyan gyökérszerű képződménye (asszem valami rizomorfának hívják), amiről beszéltél. Olyan, mint egy cipőfűzőszerű zsinór, ezzel hatol be a gomba a gazdanövénybe (mármint a parazita változat. A fénykép alapján tehát szerintem nem kizárható a gyűrűs tuskógomba.....
Előzmény: mángorló (295)
Mulan Creative Commons License 2000.12.12 0 0 298
Off bd, kedves, a másik topicban válaszoltam, mert az jobban kézrül volt, de azt hiszem az ilyen kérdésekre leghamarabb a KONYHA-TRÜKKÖKben vagy valamelyik vacsoratopicban kapsz választ, ezek valószínűleg többeknek szerepelnek a Kedvencekben On
Előzmény: bd (296)
ámbátor Creative Commons License 2000.12.12 0 0 297
Engem is érdekelne, mert én is szedtem belőle. Nekem is fülőkének tűnt, de megzavart, hogy hosszú, 6-8 centis gyökere van. Mi ez?
Előzmény: mángorló (295)
bd Creative Commons License 2000.12.11 0 0 296
Diónyi csiperke-kalapokat töltenék juhtúróval vagy sajttal, beborítanám baconnal, de milyen ágyra fektessem, mielőtt a sütőbe kerül?
bd
mángorló Creative Commons License 2000.12.10 0 0 295
Hétvégén szedtem gombát fatuskóról, csoportosan nőtt, november végén kezdett el nőni. Szerintem Téli fülőke, de megnéztem könyvben és van két faj amivel össze lehet keverni, és azoknak Gyilkos galóca típusu a mérgük. Úgyhogy van rizikó. Ezért fordulok a kollégákhoz, tudnának e segíteni?

A zsákmány

Törölt nick Creative Commons License 2000.12.01 0 0 294
Lordocskám!

Ezt a kenyér receptet a hétvégi szabad másodpercekben közrebocsáthatnád. Nagyon kíváncsian várom, -juk.

Csak írom h el ne felejtsed. (Remélem nem vagy olyan mint én.)

És hát finoman sürgetlek is; persze.

Kopáncsi

u.i..: a szőlőmagolajon Szögedébe' csak elnézően mosolyogtak. Ezt mondták: >>ejnye-ejnye ezök e pöstiek égyre hülyébbek. Mög asztán errefelé amúgy is csak málnamag-olaj van. << Persze továbbnyomozok a témában, nem adom fel. Van egy borász barátom megkérdezem, mi a fene lehet ez????

Előzmény: lord (269)
onobody Creative Commons License 2000.11.30 0 0 293
:)
Esetleg még azt , hogy:
-Annyira mérgező , hogy cipőtalpon
-keresztül is felszivodik .
:)

Üdv onobody

Előzmény: csigagomba (292)
csigagomba Creative Commons License 2000.11.30 0 0 292
Szerintem a házi pálesz+tudományos duma ötvözete kéne. Ki kell menni pásztorhoz pálinkával és leadni dumát, hogy ez itt egy nagyon ritka gombafaj, a Kertészeti Egyetem Növénytani Tanszékétől (lényeg, hogy a név hosszú legyen) jöttem, meg szeretném figyelni ezt a MÉRGEZŐ gombát és szeretném ha segítene benne, hogy épségben maradjanak, míg MINTÁT gyűjtök belőlük. De addig is Laci bátyám huzza már meg ezt a flaskát! stb stb stb
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.30 0 0 291
Én jófajta házipálinkát kósótóltatnék a szakival. A téli reggeleken igen jól jönne neki. Szóval ez a pálinka-bartell nálam működni szok'. Mi vidéki embörök mán' csak ilyenek vagyunk.
Csörgőórám is van otthon. Persze ez most nem dicsekvés volt. Csak tény.
Tegnap Pesten voltam sajnos megint. - Madárcseresznyefán sárga gévagombát láttam. Igaz már öreg volt. De én az ilyet meg szoktam jegyezni.
Hétvégén nehány Szürke tölcsérgombához is szerencsém volt.
A Szögedébül irt tudósításom itt most végződik.

Előzmény: ámbátor (290)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.30 0 0 290
Elsőre csak az jut eszembe, hogy egyszer meg kellene kostoltatni vele, de ez nem jó, mert attól kezdve hajnali 3-kor leszedné a gombát előled. Akkor mégis inkább valami más gombával kellene megkínálni az illlyen piszok pásztort.
Előzmény: otouto (289)
otouto Creative Commons License 2000.11.29 0 0 289
Sziasztok, gombászok!
Nálunk ma este késői laskagomba, és ördögszekérgomba
lesz a menü. A finom gombapörkölt ízét már előre
a számban érzem.
Egyébként az ördögszekér-laskagombát nem közvetlenül az iringók alatt találtam, bár a füves-gazos legelőn ez a növény is szép számmal van jelen. Közvetlen a közelben lilatönkű pereszke is van. Három hatalmas boszorkánykört ismerek ott, minden évben több kiló pereszke gyűjthető ott. Az egyik pásztor, aki mindig ott legeltet, rendszeresen letapossa a lilatönkű pereszkéket. Amikor kérdőre vontam, miért teszi, csak annyit mondott, hogy nem ismeri ezt a gombát.
Valószínüleg az "intelligencia", "intelligens" szavakat sem ismerheti. Elég lehangoló élmény, hogy vársz egy évet, végre, novemberben elmész egy eső után, és a kedvenc helyeden összetaposva találod a gyönyörű, kifejlett, csodaszép pereszkéket. A mindennap hajnali 3-kor kelő pásztort megelőzni pedig igencsak komoly kihívás.
lord Creative Commons License 2000.11.26 0 0 288
Ma találtunk kerti csiperkét, kevés vajon pirítottuk és finom. Továbbá szépen növögetnek a téli fülőkék egy tönkön a kert végében. Annyi lesz! :)
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.24 0 0 287
Tegnapelőtt Budapestre tartva a vonaton összefutottam egyik gombász-borász barátommal.- Téma volt, gombák kapcsán inkább régi élmények, sajnos.
Lassit a vonat és erre Kőbányán mit látunk a vonatablakból; a fákon téli fülőkét!!!
Felénk még nincs ez, északon lehet, h ez is van!
Talán.
Mulan Creative Commons License 2000.11.23 0 0 286
Valahogy Te is idetaláltál:-)

Egyébként az új kuncsaft valószínűleg a "kapun" jön be, és akkor látja a fórumok listáját. De itt a fórum neve előtti aláhúzott fórum is azt hozza.

Egyébként tényleg rengeteg van már:-))))

Előzmény: onobody (284)
ámbátor Creative Commons License 2000.11.23 0 0 285
Ha a fejlécban a 'fórum'-ra böksz, a fórumok listájában leled magad.
Előzmény: onobody (284)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!