Ma, ünnep napján pucoltatja a szomszéd a ház hátulját! Tegnap este 7-kor szólt, hogy ma jönnek, őket marhára nem érdekli, hogy akarunk-e menni a temetőbe, vagy nem!
én is túlaggódtam, vittem egy hétre való túlélő batyut - aztán szinte mindent visszahoztam. Reggelinek valót vigyél feltétlenül, mert estig csak csipegetni fogsz - nap közbenre én rágcsát, innivalót vittem a gyakorlatra. Van egy kis főzőkonyha, van mikro és hűtő meg kávéautomata. És Kapuváron a sulitól pár kilóméterre van egy jó kis vendéglő, ott vacsoráztunk esténként. Vasárnap meg főztünk ki tésztát a gyakorlaton és megettük a kimelegített túróval, ki cukrosan, ki medvehagymával megspékelve. És ettünk a joghurtból, aludttejből, sajtokból és ordából is persze - amik készültek. Úgyhogy aggodalomra semmi ok!
Én nem vagyok jártas még a sajtkészítésben, csak ötletet tudok adni, én hogyan csinálnám: porrá zúznám a tablettát egy tiszta mozsárban vagy tiszta papírba téve, ha nincs mozsár, és úgy már kb látni, mennyi lesz a tizede. Tán egy nagyon icipici késhegynyi...? Én azt olvastam itt és másutt is, hogy az oltó túladagolásától a sajt keserű lesz. Az meg gondolom ehetetlen. És azt is olvastam, hogy max. a megadott oltómennyiség másfélszeresét szabad adott liter tejhez tenni. De hátha másnak van jobb ötlete... tapasztalata
Köszönöm a választ, még annyit kérdeznék, hogy Fromase 50 tablettával akarok 5 liter tejet beoltani, 1 tabletta 50l tejhez való, de 10 részre lehetetlen vágni, tehát mennyire probléma, hogy 5l tejhez rakok kb 10l nek megfelelő oltót, okoz ez valamilyen bajt, hogy nagyobb mennyiségű oltó van a tejben...?
Köszi az információkat, már nagyon várom, hogy ott lehessünk! Beszéltem velük telefonon, de az étkezés kicsit zavaros számomra. Ti hogy oldottátok meg? Csináltatok szendvicset a szünetekre, este pedig főztetek (nekem a tematikából úgy tűnik, mintha nem is lenne nagyon ebédszünet). Nyugtass meg, hogy nem haltatok éhen (tudom tanulni megyünk, dehát kaja nélkül :-) )
2. nap kész aludttej és joghurt megtekintése, gomolya sajt (alapsajt) készítés, gomolya savójából orda készítés, túrótej előkészítése
3. nap friss sajt kóstolása, gomolyából parenyica nyújtás, túró kimelegítése
remélem nem hagytam ki semmit
ezek mind tehéntejből készültek el - Csiszár Rudolf segítségével - inkább ő készítette és mutatta, mi inkább segédkeztünk és szemlélődtünk - a parenyica nyújtást pedig mindenki megpróbálta. A létszám kellemes, mi 13-an voltunk, így nem volt tumultus és odafértünk a kondérhoz, hogy mindent láthassunk, hallhassunk.
Sajnos egyénenként nem volt rá lehetőség, és idő, hogy mindenben kipróbáljuk magunkat, de legalább láttuk, hogy is kellene jól csinálni.
Szerintem érdemes összeírni előre a kérdéseket, hogy ott fel tudd majd tenni őket, ne akkor kelljen rajta gondolkodni, mert arra nem lesz idő. Persze ott is lesz sok új kérdés - menet közben...
Közvetlen felhasználása Mire jó? Például kenyérsütéshez igy a tészta 5-17%-al lesz nagyobb,a savókenyér ize jobb emészthetőbb,nehezebben szárad ki,hosszabb ideig eláll pl: konyharuhába eltéve,mint régen. Sütéskor a savóban lévő tejcukor a liszttel reakcióba lépve tetszetősebb aranybarna szint kap. Adagonként fagyasztható a sütéshez. Üditőitalok készitése Hazánkban szinte ismeretlenek a savóból készült frissitők, pedig ősi gyökerekre nyulik vissza ennek a fogyasztása a keleti népeknél-frissen vagy savanykásan,joghurttal keverve. Cukorral és kevés keményitővel főzött savóital a Kiszel. Konyhai,gasztronómiai felhasználása Orda(savósajt): az édes tejsavót 85-90C-ra hevitve,savanyú közeg hozzáadásával (ecet vagy citromsav) nyerjük az orda sajtot,mely naturon különböző aprószemű gyümölcsökkel,füstölve készül,székelyföld hagyományos élelmiszere.Frissen piritóshoz,hideg elő- ételekhez,roston sütve házilekvárokkal,desszertek töltelékének is kitünő. Borkóstolókon friss üde fehér és roséborokhoz jól társitható,krémes tiszta egyszerű izvilágú ,enyhén édes, dietikus termék. Savóméz: az édes tejsavót cukorral lassan hosszú ideig főzik méz sűrűségűre. Lekvárokhoz, fagylaltokhoz ,desszertekhez használható,télen forró habos tejjel savómézital készithető belőle.
Elefada írta pontosabban is: "1I savo+60-70dkg cukrot jól összekeversz, reszelhetsz bele citromhéjat és egy kis citromlé is mehet bele"
Állítólag fürdeni is lehet benne, jót tesz a bőrnek.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy még korábban rendeltem CHY MAX plus oltót, de nem raktam be hűtőbe kb. egy hónapig, csak utána. Eddig még nem használtam, de jó lehet még? Használható, mégha egy hónapot szobahőmérsékleten töltött?
Már mi is újítottunk.A férjem ma csinált pvc csőből sajtprést.Levágott egy darab csövet az aljára fakorong ki fúrogatva .A tetejére még egy korong furat nélkül és szép henger alakú lesz a sajt.Igazad van könnyebb lesz tisztán tartani.
Egyszer kétéves koromban.....aztán most nemrég megint..... :-))))
Elcsórtam egy peremes műanyag tálat a konyhából és 2-es fúróval kilyukasztgattam....ezt rá tudom tenni egy nagyobb fazékra....és szépen abba csepegtetem...
Könnyebben és jobban tisztítható és kezelhető mint a pelenka....és a sajtnak is szép formája lesz ha 2-3 órán belül megfordítom.
Erre kérjük meg Elefadát, hogy válaszoljon. Nálam úgy elkapkodják a sajtot, hogy örülök, ha van egy, max. két napja, hogy a só átjárhassa.
Nem nagyon volt még merszem és időm 1 hétnél tovább érlelgetni....azt is inkább 10 fokos hűtőben. De amennyire én tudom a gomolya inkább a 20 fok körülit kedveli.
Ha van egy kis plusz tejem, akkor fetát csinálok....az bármeddig eláll a sós savóban.....10 fokos hűtőben.
Lehet .Nem tudom még nagyon kezdő vagyok.És te milyen technológiát használsz?Az alvadék darabolását megcsináltam . Vártam hogy a savó megjelenjen .Utána minél kisebb darabokra próbáltam vágni, végül kézzel daraboltam össze és közbe kavargattam.Akkor hagytam abba mikor olyan érdekes volt fele olyan gumi,rugós a másik még olyan alvadékos volt.Nem csináltam utómelegítést .Beleszedtem textil pelenkába és hagytam csepegni 12 órát.
Nem ismerem a pepsin-t.....(hál s'tennek nálunk már nem árulták amikor sajtozni kezdtem. Kénytelen voltam ChY-Max-ra beruházni...de nem bántam meg....még másfél év után is tökéletesen olt.
Tehéntejből nekem mindig sikerült a parenyica....még kultúra nélkül is...kereken 24 óra....20-25 fok között.
De érlelni szoktam minimum egy fél napig a tejet...kb. 10 fokon.....vagy normál hűtóben egy napig. Egyszer volt, hogy nem sikerült...akkor frissen fejt tejet dolgoztam fel azonnal.
A másik gyanum...6 liter tehéntejből 1kg 10 dkg......kicsit soknak tűnik. 8-8,5 liter kecskéből szoktam kihozni 1,1 - 1,2 kg -ot....vagy ha lazábbra hagyom akkor 1,5-öt.
Leírom a történetét a 3 hete érlelt sajtomnak, hátha valaki tudja miért romlott el a végtermék :)
A történet a következő:
3 héttel ezelőtt PEPSIN-el oltottam tejet, melyet előtte 1 napig állni hagytam. Ugye a PEPSIN-ről tudni kell, hogy az alacsony PH tejet oltja. Gyönyörűen meg is aludt a tej 30 perc alatt 35 fokon.
Az alvadékot formázta, aztán sófürdő 1 napig és eltettem érlelni:
érlelés első hét: 10 celsius fokos környezetben naponta 2x forgatva
érlelés második hét: 20 celsius fokos környezetben (hogy lyukacsos is legyen) szintén 2x forgatva naponta
érlelés harmadik hét: visszavittem a 10 celsius fokra és ott forgattam megintcsak naponta 2x
A sajt állaga a harmadik héten: Egyszerűen gyönyörűen nézett ki. Szép sárga volt és kemény kéreg borította. Finom sajt szaga volt kívül. Penészedésnek nyoma sem volt.
Így hát felvágtuk, hogy megkóstoljuk: A kemény kéreg alatt még mindig fehér volt a sajt. Gondoltam sebaj az íze finom lesz... Hát nem volt az.. Borzasztóan keserű íz fogadott. Egyszerűen ehetetlen volt.
Gondolom azért lehetett, mert állni hagytam a tejet 1 napot. Többet soha nem oltok PEPSIN-el. Már van CHI-MAX oltóm, de félek máshol szúrtam el valamit és ha azzal oltok is keserű sajt lesz.