Keresés

Részletes keresés

Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 497

És a szabad pionoknál is ennyi a tömegarány,ahol részecskegyorsítóban nagy sebességre gyorsítottuk fel őket?Mert a magban lassan mennek és v sokkal kisebb,mint c.Csak a tömegük aránya(a töltött és semleges pionok közötti),mint tehetetlenségük mértéke függhet-e a sebességük nagyságától.

Magmodellnél,ahol a pionok sebessége nem nagy intervallumban változhat,szerintem jó modell.A sebességük a pionok sajátsága a magon belüli állapotukban.Szóval a magon belül mindenképp igaz,de ez csak az én véleményem!

Az,hogy a leptonok feleslegesek-e arról nem tudok mit mondani,mert a leptonok tömege sokkal kisebb,mint a kvarkoké.De nem ez nem azt jelenti,hogy nem lehetséges,mert lehet negatív tömegű a részecske.Csak a spinjük a leptonoknak egyketted,ahogy a kvarkoké.De van ellentétes írányú spin is.Szóval szerintem van benne valami...

Előzmény: qandalf (490)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 496

A kvarkok és mezonok tömege nagyobb,mint a leptonoké.

Szerintem a kvark a mezon vagy bármely mezon ugyanazon nyíl különböző frekvenciájú típusai,csak a globális vektortérbeli elrendeződésük határoz meg olyan tulajdonságot,mint a spin(a nyílak írányitottsága a hely függvényében),a tömeg(a nyílak nagysága a hely függvényében),a töltés(sajnos fogalmam sincs) ami meghatározza milyen típusú részecskékből áll.Itt jönne be az örvényképp,amik egyazon fajtájú részecskénél ugyanolyan szerkezetű,de az azonos minőségűeknél a különböző frekvenciákhoz tartozók közötti örvények fluktuálnak.Ez okozza a komplex fázis megnyílvánulását.

Bocsánat Gandalf nem tudom,hogy a Te modelled jó-e,de remélem,hogy igen!:)Ugyanolyan alapon lehet jó,mint az egyém,de ha az enyémről kiderül,hogy nem igaz,remélem a Tiéd azért jó lesz.

Mégegyszer átrágom,egy pillanatra elfelejtem a modellemet és a Tiédbe kerülők!

Minden jót kívánok!

Előzmény: qandalf (490)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 495

Nem lehet,hogy mondjuk a mezongyűrű elemi részecskék csoportjából áll,az egyes pontokhoz tartozó nyílak az egyes részecskék.De a teljes térben örvényt rajzolnak ki.De minden egyes részecske ugyanaz a nyíl csak a többire azért van szükség,hogy a globálisság,vagyis a helyfüggés kifejeződjön.De egy frekvenciához vagyis írányhoz tartoznak.Az írány változását az erősségük megváltozását jelenti.Ha a téridő nyílainak nemcsak a különböző lokális pontokra vonatkozó értékét és írányát nézzük,hanem globálisan nézzük,vagyis beépítjük a helyfüggést akkor örvényeket látunk.De ez ugyanaz a részecske mintegy "elkenve".

 

Előzmény: qandalf (492)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 494
Lehet, hogy jobb lenne a fizikával foglalkozni, nem a kartonokkal.
Előzmény: Törölt nick (485)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 493

Helyesebben a pi mezonok tömegének a feléhez.

 

De nem számít mennyire mosta el az eső a nyomot. Minden nyom közelebb visz a célhoz.

Előzmény: qandalf (490)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 492

Ekkor az elektron két mezon-gyűrű, vagy örvény, ami egymással szemben forog.

Emiatt kell a doppler.

Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 491

Ha a potenciál nem függ az időtől(gondoskodom róla,hogy a sebességtől ne függjön,vagyis csak telej kölcsönhatás potenciálját nézem),nincs disszipáció,akkor a négy bázisvektort csak az egyik energiasajátvektorukban fordlnak elő.Ha a téridőben levő nyíl elfordul akkor a négy bázisvektor mindegyike a saját bázisvektorrendszerében megváltozik más bázisvektoraik is részt vesznek a négyesvektorok bázisvektorainak összeállításában.Ez a mehanizmus biztosítja,hogy a nyílak a téridőben elfordulhatnak,vagyis a komponenseknek más bázisvektoraikban is lesz erősségük.De szigorú értelemben a téridőben sohasem mutatnak egy írányba,hanem egyszerre minden írányba is mutathatnak csak a többi írányokba elhanyagolható a négyesvektor erőssége.

Előzmény: Aurora11 (489)
qandalf Creative Commons License 2008.02.19 0 0 490

Nézzük egy frekvenciakomponens példát.

Tegyük fel, hogy a leptonok feleslegesen vannak a sm-ben, mert összetettek, valójában kvarkokból állnak. Akkor ezek a keresett négy kvarkos egzotikus részecskék.

Hogyan lehetne ezt felírni?

 

A két rezgésből álló lebegés hullámhossza  L(lebeges) =L1*L2/(L1 - L2)

A doppler-eltolódás mértéke f=f0*c/(c+v)  f=f0*c/(c-v)

Legyen a v=c*alfa

Ekkor a lebegés  egy L=h/m*c Compton hullámhosszú részecskére

 

A=c/(c+v)

mivel  f=c/L  =>

L(lebeges)=c/f0 * c/(f0*A) / (c/(f0*A) - c/f0 )

 

Ebből kifejezhető f:

f=c*c/(L*c - A*L*c)

 

Ez a képlet lehet a kulcs a részecskék tömegeinek kiszámolásához.

Mert ha L=h/(m(elektron)*c)   és A egyszer A=c/(c+v) és A=c/(c-v),

akkor a két kapott f frekvenciához tartozó tömeg, ha a freki a Compton hullámhosszhoz tartozó freki, a töltött és a semleges pionok, avagy pi mezonok tömegéhez nagyon közel van.

Arányokban 1.01 és 1.03 .

 

Ez azt mutatja, hogy a leptonok feleslegesek az sm-ben, és négyes kvarkcsoportok. Mivel a kötés nagyon erőss bennük, emiatt kicsi a tömegük.

Lehet ...

Előzmény: mmormota (482)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 489

A potenciál kifejezés érdekelne,hogy akkor milyen viszonyban van a másféle energiákkal.Az egy alapvetőbb függvény?

A bázisvektorok felbontását azért kezelem lazán,mert egy könyvben azt olvastam,hogy nem a bázisvektorok létezése a kérdés,hanem hogy melyik az adott probléémához a legjobban illeszkedő.A Hamilton-operátor megtalálása a nehéz,ebben van leírva a kölcsönhatás alapvető sajátsága.

De úgy képzelem,hogy a téridő négy dimenziója,a teljes jelenség négy bázisvektora.Azért pont négy,mert az elektromágneses kölcsönhatás egy töltött részecske  és egy virtuális foton állapota négy bázisvektorral jellemző,ahogy a hidrogénatomnál a hiperfinom szerkezetnél,ahol az elektron és a proton spinjét is figyelembe veszik,az alapállapot négy állapotra bomlik.

A téridő négy dimenzióihoz tartozó bázisvektorok külön-külön energiabázisvektorok lineáris kombinációjaként írható fel,vagyis külö-külön bázisvektorrendszert alkot.A Téridő bázisvektorrendszer négy bázisvektora,külön-külön bázisvektorrendszerek. 

Előzmény: mmormota (483)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 488
Akkor csak a potenciális energiára gondolok,csak megzavart a klasszikus bolygómozgás elmélete.Mert ott a teljes energiát a potenciális és a mozgási energia összegeként írja le.De a relatban a mozgási energia,a gyökjeles kifejezés Taylor-sorának első tagjaként jön ki,mint a klasszikus mechanikához jó közelítés.A tömeget tartalmazó tagok,meg a sebességet magasabb hatványon tartalmazó energiatagok akkor nem a potenciális energiaként van összecsapva.Mert azt hittem.Akkor a potenciál,mint skalártér független a többi energiától?Ebből jönnek ki az erők?A mozgási energia csak a dp/dt energiává alakításának terméke,nincs köze a kölcsönhatáshoz,ezért nem származik belőle az erő?
Előzmény: mmormota (484)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 487

Szívesen rajzolnék,de kitalálok valamit,beszkennelek füzetből oldalt és elküldöm Nektek.Csak azt kérem,hogy ne higgyétek azt,hogy felfedező szeretnék lenne,csak vannak fogalmi kérdéseim,amiről meggyőződésem,hogy az egyetemen sohasem fogok tudni.

Ma statfiz órán a tanártól megkérdeztem,hogy a Liouville-es fázitérnél a hatdimenzió nem-e azért hatdimenziós,mert a bázisvektorok energiasajátvektorok.Mert ha hvonás kockákra osztja az ábrát,meg a hipergörbe az azonos energiának megfelelő energiákat jelőli,akkor nem-e frekvenciák a koordinátatengelyek.Nem kaotam rá választ csak kitérő magyarázatot,n-dimenziós hipergömb elméletét magyarázta,meg hogy annak térfogata nagyon nagy dimenziónál majdnem akkora mint a felülete.Pedig tényleg érteni.

Meggyőződésem,hogy én semmi újat nem produkálok,hanem a régieket probálom,igazán megérteni.Nem Új Fizikát akarok csinálni,hanem a Régit alaposan megérteni.

Előzmény: mmormota (483)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 486
Csak azért mosolygók,mert örülők,hogy olyan dolgokról fogunk vitatkozni,ami a kulisszák mögött szokott lenni.Ez egy Axl mosoly volt,Oh Yeah!:D
Előzmény: Törölt nick (480)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 484
Ahhoz képest, hogy csak két sor, figyelemreméltóan zavaros. Nem lehet tudni, egyáltalán miről beszélsz. Hogy keverted a mozgási energiát a potenciáltérhez?

Bele kéne vinni valami rendszert a dologba.

Előzmény: Aurora11 (479)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 483
Koncentráljunk a frekvencia felbontásra. :-)

Előzmény: Aurora11 (481)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 482
Szerintem amit a frekvencia komponensekről írtál, az sült bolondság. Persze könnyen lehet, hogy tévedek. Ehhez kéne a számpélda.
Arra nézve, hogy csak a sajnálatos hülyeségem miatt nem értem, egyelőre megnyugtat, hogy eddig senki se írta, hogy érti, sőt... Szilárdtestfizikában előszeretettel alkalmaznak absztrakt tereket, bemelegítésnek a reciprok rácstérrel szokás nyitni, hogy aztán kellően elvadulhasson dolog. Nem a tied lenne az első absztrakt ábrázolásmód amit életemben láttam, de eddig ez a legérthetetlenebb... :-)

Gyanítom, hogy az emberi színlátás komponenseit keverted össze valami kvantumfizikai modellel, de ki tudja. Abból, amit eddig írtál, semmi se derült ki.
Előzmény: Aurora11 (477)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 481

A teljes energia nem a mozgási és a potenciális energia összege,nem relativisztikus közelítésben?

Előzmény: Aurora11 (479)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 479
Egynek vettem.De igaz,potenciális energia.Ge a mozgási energiából nem szerepelnek térkoordináták,így azok a helyszerinti parciális deriváltaknál úgyis nullát adnak.
Előzmény: mmormota (478)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 478
Na kérem, alakul ez. Potenciáltérnek már lehet gradiense. Komoly lépés... :-)

Ettől még nem energia ugyan, ha történetesen olyan potenciált választasz, lehet akár energia is.
Előzmény: Aurora11 (474)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 477
Azért Te látod a hibákat?Vagy annyira pontatlan minden,hogy tényleg csak halandzsa jön ki az egészből?
Előzmény: mmormota (472)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 476

A mechában sokszor csinálják azt,hogy:

d(fi)---d(omega)

Szerintem ennek van súlyos következménye. 

Előzmény: mmormota (472)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 475

:)

Fickó vagyok.Nem is vagyok sunyi!:(  :D

Előzmény: Törölt nick (473)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 474
A potenciál a helynek a függvénye,mint skalár függvény szerepel benne az x-,y-,z-térkoordináták.Ha hattatod rá a nabla operátort energiagradiens-vektort képez belőle aminek van x-,y-,z-komponense.Ezt hívtam én energiagradiensnek ami vektor.
Előzmény: mmormota (469)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 472
Bármit választhatsz, csak legyen konkrét. Nem az a cél, hogy bonyolult számításokkal szívassalak, hanem hogy érthetővé váljon miről beszélsz.
Előzmény: Aurora11 (471)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 471

Jó megprobálom.

A nem azonos részecskék problémájára teljesen müködik,és az azonos részecskék interferenciáját is szemlélteti.

A hidrogénatomot választhatom?

Kérlek hidd el,hogy nem halandzsa,mert nem összevissza beszélek mindenről.Lehet,hogy van benne elvi hiba,de nem halandzsa.

Előzmény: mmormota (467)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 470
Gondolom, egyszerre írtuk, mert elég részletesen leírtam, mire gondolok.
Előzmény: Aurora11 (468)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 469
Az energiának nincs x, y, z koordinátája.
Előzmény: Aurora11 (466)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 468
De csak azt írod,hogy halandzsa,de azt nem írod meg,hogy miért!Ez az amit nem értek.Mert,ha valami nem úgy van,azt szerintem meg lehet indokolni,hogy miért nem.
Előzmény: Aurora11 (466)
mmormota Creative Commons License 2008.02.19 0 0 467
Hogy ne lógjon a levegőben a halandzsa, ajánlok egy igen egyszerű és földhözragadt módszert, amivel eldönthető, ez egy világos elmélet csak én nem értem mert hülye vagyok hozzá, vagy te se érted csak tanítod. :-)

Mutasd be kérlek a rendszered használatát egy teljesen konkrét számpéldán keresztül. Ez azért jó, mert így lehet megérteni, hogyan is működik az elmélet a gyakorlatban. Ezért vannak gyakorló feladatok a fizikakönyvekben az elmélet ismertetése után.

Először is add meg, mit választasz modellezésre a számpéldában. Fotont, klasszikus sugárzást, bármit, de konkrét, megnevezett valamit szemelj ki, nem kell bonyolult dolog, sőt. Fő az érthetőség.

Miután ezt tisztáztad, válassz ki egy ilyen konkrét akármicsodát, amit mi is ismerhetünk. Pl. ha foton, akkor lehetne mondjuk a H atom 21 centis átmenete. Ha klaszikus sugárzás, akkor lehetne mondjuk egy 639nm-es vörös lézer fénye.
Ha nem ilyesmire gondoltál, mondj mást, de mondj konkrétumot, akkor tudjuk miről van szó.

Ezután ezt a valamit, amit kiválasztottál, írd le a vektorral. Add meg a vektor összes számértéket, akárhány dimenziód lehet, de add meg mindet. Konkrét számokat. Azt is mondd meg, miért pont ezek a számok, hogy más is utánad tudja csinálni hasonló példában. Vagyis mit jelentenek benne a számok, hogyan kapod épp ezeket a számokat a kiválasztott akármicsoda jellemzőiből.

Tehát add meg, mit jelent a vektorod, és add meg számszerűen.

Aztán bontsd fel komponensekre, ahogy írtad. És a felbontás vektorainak is add meg a számértékeit, és azt is, hogy mit jelentenek ezek a számok, és hogyan kapjuk meg őket az akármicsoda vektorából.

Ha meg tudod tenni, kiindulási alap lehet egy értelmes vitához.

Ha nem, akkor te se érted amit magyarázol. ;-)

Előzmény: Aurora11 (461)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 466

Azt nem értem,hogy hogyan fogalmazzak,hogy ne legyen halandzsa!Mik az elvi hibák?Az energia x-,y-,z-koordináta szerinti parciális deriváltjaiból létrejön a gradiens,amit még beszorzok minusz egyel és az erőt kapom meg.

Mindegy,ha halandzsa akkor ez van!

Előzmény: mmormota (463)
Aurora11 Creative Commons License 2008.02.19 0 0 465
:-D
Előzmény: mmormota (463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!