Na megvolt életem első szürete. Gondolom sokaknak már csak unalom nekem még új élmény volt :)
Csináltam pár képet is:
A profiktól kérdezném, hogy a must színe alapján szerintetek ígéretes roze lesz belőle? A képen a szín must van, darláls utáni préselés előtti csurgó must. Ezt természetesen külön tettem a préselt musttól.
A végleges cukorfok csak 19es lett, a próba szüreten úgy tűnik jobb fürtöket fogtam ki.
Köszönöm. Valahol Csongrád megyében termett, de nem tudom pontosan hol és azt se tudom milyen minőségű/cukorfokú. Lekvárnál mondjuk majdnem mindegy, mert ahhoz cukor is kerül majd. A mustot is lehet édesíteni szükség esetén, habár én nem szoktam.
Teljes érettségben alkalmas a Kékfrankos étkezési szőlőnek? Nem ettem még ilyen fajtát, igaz nem is csemegeszőlő, de ennyi pénzért akkor is ráfanyalodnék, ha nem az igazi.
Eddigi tapasztalataim/információim szerint az idei szőlőárak (borkészítésre, "nagy tételben" - tehát nem 1-2 kg a piacon) 100 és 150 Ft között alakulnak. Tehát az ár korrektnek tűnik, főleg fajszőlőnél (azaz nem "vegyes fehér"/"vegyes vörös" tételnél).
Jó lenne persze tudni a termőhelyet (ez kevésbbé számít) és a cukorfokot (ez jobban) - mustnak és lekvárnak sem ideális az almasavval telített, éretlenül leszedett szőlő.
Teljesen laikusként kérdezem, hogy Kékfrankos szőlőt érdemes 120 ft-ért venni? Mennyire korrekt ez az ár? Borkészítésre árulják, de én mustot és szőlőlekvárt szeretnék csinálni belőle. Esetleg, ha kellemes és édes az íze, még csemegéznék is belőle.
A legteljesebb mértékben hidegen hagy. Az erjedést és a bor minőségét nem befolyásolja az, hogy megcsípte a fagy a szőlőt.
A fagy a vegetációs időszak végére tesz pontot, mivel lehullanak a levelek és megáll a lékeringés. Ettől a gyümölcs később, jó idő esetén még veszthet lét, az almasav átalakulhat és kifinomultabb ízek alakulhatnak ki.
A mostani borúlátóbb előrejelzések az Északi-középhegységre teszik a leghidegebbet (völgyekben -5-7), akkor nálad nemigen lesz -2-nél hidegebb, ez még nem okozhat gondot.
De tévedtek már nagyobbat is a meteorológusok, én abban reménykedem, hogy még nálam Hevesben sem lesz gond.
Nálunk is megvolt a hagyományos művelésű szőlő szürete. 18MM-el szedtük le a termést. A rizling persze még fent maradt - az majd csak három hét múlva jön. Szép persze már most is, aranysárga szemek, fás kocsány... Egy kis töppedés viszont nem ártana még.
Kadarkám és Cabernetem van. Ami pedig a régi motorosokat illeti, ellentétben az előbbiekben említett ismerőssel, egy másik azt mondta, hogy semmi baja sem lesz. Kinek higgyek?
Ha olyan szőlőd van amelyik nem bírja a mínuszokat,esetleg noha szőlő. akkor a fagy után szemezgetheted a földről. kérdezd a szomszédokat,a" régi motoros" termelőket azok megmondják neked az ottani frankót.
Attól azért kicsit délebbre Pest megyében. Amire igazán kíváncsi vagyok az az, hogy ha megfagy a szőlő, lesz e valamilyen következménye a feldolgozás során. Pl. a must forrására, a bor minőségére stb.
Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy neki a fagy után nem forrt ki a must.
Hát ha Nógrádban van a szőlőd és fagyzugos helyen, akkor erősen megvan az esélyed arra, hogy csütörtökön vége lesz a nótának. Ha a szőlő eldobja a leveleit akkor ott fotoszintézis tényleg nem lesz már :) de száradni, töppedni, aszúsodni még utána is tud a szőlőd. Innentől tényleg azon múlik a dolog, hogy mit akarsz.
Tudom, hogy a 3-4 napon túli időjóslás az már fekete mágia, de a jövő hétre már 15-20 fokokat mondanak.
Tanulságosak az előző hsz-ek, viszont a meteorológia a hét közepétől akár -4 fokos hidegeket is jósol. Ennek nagyobb esélye az ország északi felében valószínű, ahol én is lakom. Nem tudom leszedjem e a szőlőt, ezért szívesen vennék hasznos tanácsokat.
Nálunk tegnap és ma úgy 30mm esett le összesen. Ez még messze nem veszélyes. A föld simán felvette a vizet, nem áll pocsolyában a szőlő. A szemek szerintem már sok vizet nem vesznek fel, mert a kocsányok is kezdenek bebarnulni. Vagyis én már csak szeles, napos és melegebb napokat várom, hogy elmenjen az a lé ami eddig jött. A fagytól én nem félek, mert nálunk a hegyen ilyenkor még akkor sincs fagy, ha faluban 3-4 fokos fagyok vannak. Ilyent meg nem ígérnek még.
Az idei év megítésében én más állásponton vagyok. A virágzás ugyan szakaszos volt, de a nagy melegekben nagyon szépen behozták a lemaradt szemek az érettebbeket. A nagy hőség megerősítette a bogyókat és emiatt látványosan jobban bírta mostani esőket a szőlő. A hőhullámok a gyomoknak rosszabbak voltak mint a szőlőnek, kevesebb kaszálással és négy permetezéssel megúsztuk az idei szezont. Ami azért jó.
A szőlő nálunk zamatos, ízes, tiszta, egészséges. Vannak aszús és töppedő kezdeményezések. Nem érzem lemaradva a kései fajtákat. Lényegében minden szőlő érett, a kocsány bebarnulóban van, a magok kivétel nélkül barnák és jó ízűek. A bogyók vagy sárgák vagy mér aranybarnák. Még az árnyékosabb zugokba megbójú bogyók is jó ízűek. Egyedül a cukor nincsen még meg.
De olyan fajtákkal amiket évzázadokon keresztül október végén szüreteltek nem érzem ésszerűen a pánikolást... a Kárpát-medencében szokot elegendő napos és meleg idő lenni még októberben is. Minden évben ez van... beköszön az ősz, mindenki bepánikol, én a szemembe húzom a sapkát és várok, majd szüretelek 2-3 mustfokkal jobbat mint a szomszédok ahol agygörccsel leszedték szeptemberben a szőlőt.
Mi a nagymamám szőlőjét szedtük eddig családi buliból szombaton... az volt 18 fok. No para...
Hát azért most kicsit indokoltabb (volt) a pánik.... itt másfél napot esett az eső, lejött 45 mm; de az ország majd felén volt 20at meghaladó mennyiség. Erre jön rá most ez a kora télies idő, ahol a kevésbé jó fekvésekben akár a fagy miatt véget is ér a vegetáció, de máshol sem lesz érés a 6-8 fokokban jópár napon keresztül. De legalább a rothadáshoz is hideg lesz :), talán a szél és a nap szárít majd, de további cukorfok növekedést csak a lévesztés okán várhatunk, fotoszintézissel nem nagyon...
Ramboval tegnap beszéltük, nem egy diadalmenet ez az év, nagyon későn kezdődött a vegetáció, és a június is belerondított a hűvös, esős napjaival, nem beszélve a nyári 2 masszív hőhullámról, amikor szintén leállt a növények élete. Ráadásul ősz is igen korán jött -gyakrolatilag aug 20 után csak egy egy napra volt nyárias idő- és (eddig) az ősz is a csúnyább arcát mutatja....
Szeptember 15-én leleveleztem a fürtzónát, az szerintem sokat gyorsított az érésen. Másrészt Csopak környékén már megint nagyon meleg, nagyon száraz nyár volt és ezért viszonylag előre haladott volt az érés augusztus végére.
Szuvenirem nekem is van, három négyéves, már másodszor termő tőke. Feltételezem, hogy amit Te "matt"-nak nevezel, az ugyanaz, mint amit fehér szőlőfajtáknál "hamvas"-nak neveznek, valami viaszos bevonat. Nálam, ugyanazon tőkén mindkét jellegzetesség megvan. Az érettebb, már-már fekete héjú bogyókon ez a mattság gyengébb, de ott is van. Onnan tudom, hogy van, hogy vízzel lemosható, vagy szárazon is letörölhető. Kulicz fotóján bal oldalon az érettebb fürtön szinte nem is látszik, mégis, -elnézést Kulicztól hogy az Ő fotójával példálózom-, szinte biztos, hogy megvan ez a viaszos bevonat. Szerintem természetes jelenség, és ha a nálad lévő fürtöket hagyod rendesen beérni, akkor nálad is kevésbé lesz észrevehető ez a fajta mattság. Nagyon fontos (az íze miatt természetesen), hogy hagyd rendesen beérni. A szineződés elég gyors, előrébb jár mint a gyümölcshús érése. Akkor érett ez a fajta, ha a bogyószin szinte már fekete.
:) Azon derültem ma, hogy ezt minden évben eljátszuk, eljátszák... Az ország nagyobbik része bepánikol az első pár hűvös szeptemberi naptól, szőlősgazdák ezrei hirdetik ki, hogy hát kész, innentől nincsen tovább, róló lehúz, elő a hólapát. Nagy sürgősen mindenki azonnal leszedi 15-18 mustfokkal az éretlen szőlőjét, megy a cukrozás ezerel és vigasztalj egymást a nép, hogy hát nincs mit tenni, ilyen az idő...
Aztán októberben persze, ahogy az szokott lenni menetrendszerűen jön még úgy egy egy-máfél hétnyi kellemes napos őszi idő, amikor szépen beérik az a szőlő akinek a gazdája tudott várni. Ilyenkor szépen mi le szoktuk szedni 20-22 mustfokkal a szőlőt, ahogy azt tették őseink évszázadokon át. Tény, tízből egyszer szívunk...de speciel az elmúlt tíz évben én nem emlékszem olyanra, hogy bukta lett volna kivárni az október második-harmadik hetét a szürettel.
De komolyan :) érdemes belenézni a topik múltjának minden szüreti időszakára :)
Nálunk amúgy az olasz 18 foknál, a juhfark 19-nél, a hárs és a furmint úgy 17-18-nált tart. Van sok szép töppedő szem, meg a juhfarkban-olaszban-furmintban szép, krémes ízű és tiszta illatú aszús kezdemények. Egy hét száraz idő és egy további hét napos, langyos idő kell még. Az meg lesz... szokott :)
Hát, ehhez csak gratulálni lehet, tökéletes. Nem tudom, van-e olyan országrész, ahol javulnak a cukolrfokok a következő 2-3 hétben. Ahogy nézem az előrejelzést, finito.
Ez érdekes dolog. Kb. két hete levágtam egy fürtöt, de nem találtam elég érettnek és gondoltam várok vele októberig. Nem emlékszem, hogy akkor hogy nézett ki, de van egy olyan érzésem, hogy azóta sötétebb, mélyebb lett a színe. Rendkívül mutatós szőlő, mikor egy zöldségesnél először megláttam, azonnal éreztem, hogy nekem ez a szőlő kell. Van benne valami erotika. Ez a második termése, tavaly csak kis bilingeket hagytam a tőkéken, idén 2-3 fürtöt, jövőre óvatosan terhelem majd. Ja, és persze csináltam belőle néhány zöldre-fásoltást, sikerültek is.