Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82902

Hagyd már ezt a dugótémát :) Ha fos dugóba futsz akkor szólj és megy a garanciás cserepalack. Nem kell itt még sózni, borsozni a sebet.

 

Amúgy szappant sosem látott muffot én még nem láttam :D De sok-sok tízezer éven át elvolt a homo sapiens, szóval elvileg meg lehet szokni ezt is.  Ahogy a kénmentes borokat is meg lehet szokni. Én már láttam olyan fogyasztót aki szinte el is várta, hogy funky legyen a bor.

 

Engem nem zavar ha valaki az ilyen extrém szagokat, ízeket szereti. A gusztusról ugye nem disputálunk. Engem az zavar, ha a kemofóbiával átverik a fogyasztókat... ugyanis a borászati kénnek semmi, de az égvilágon semmi élettani hatása nincsen. Nem.. a fejfájást sem az okozza.

Előzmény: Hepci (82900)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82901

Lassan helyére kerül a topic, így, hogy igazodási pont lettem a zenitemmel:DDD

Előzmény: Hepci (82893)
Hepci Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82900

Kemény vagy, Somló kemény Hangja.

 

Hamarosan elkezded terjeszteni, hogy a kénmentes bor olyan, mint a szappant sose látott muff. :)

 

(A kopirájt díját az Ersténél vezetett számlámra utalhatod, de küldhetsz Küképeket is számosan, csak ha lehet, más dugóval.)

Előzmény: BZoltan (82898)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82899

Nem kényszerít senki, de a fogyasztók megtévesztése, kamuval etetése az rongálja a piacot.

Előzmény: shiraz2 (82897)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82898

Nem hiszem :) Szerintem rájöttek, hogy későn érkeztek a buliba ami szerintük nem eléggé szól róluk. Így kitaláltak meguknak egy űber-extrém marhaságot.

 

Szerintem ha nem hoznak egy EU szintű szabályt, hogy rá kell írni a palackra, hogy "szulfitokat tartalmaz" akkor konkrétan a lószart sem érdekelné az egész kénmentes mozgalom. De mivel rajta van a címkén ezért a kemofóbiára építve simán el lehetett adni ezt a baromságot.

 

Aki azt mondja, hogy pusztán az alacsony kén egy objektív értékmérő az egy faszfej. Kár ezen szépítgetni.. ez az igazság. 

Előzmény: shiraz2 (82896)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82897

még szerencse, h nem kényszerít senki arra, h kén hozzáadása nélkül készítsd a borokat. 

a piac nagy részét nem érdekli a no kén vonal, tehet mindig több fókád lesz.

Előzmény: BZoltan (82892)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82896

báránybőrbe bújtak először aztán meg levették :)

Előzmény: BZoltan (82890)
Hepci Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82895

Szerintem nem ez a fő baj a natúrborral - a termőhelyi jellegből látszik valami egy konkrét borhiba alatt is, tehát ha például valakit nem zavar az istállószag vagy az illó, alóla kiszöszölhet szép savakat, ha erre vágyik. Vagy mondjuk egy somlói termelő félig pimpós, zavaros nedűje lehet valakinek érdekesebb, mint a Tornai olcsó sorozatának palackjai.

A baj az, hogy egy konvencionális kereskedelmi csatornákon történő értékesítés során termékként (= reprodukálható tulajdonságok) nem értelmezhető valamit próbálnak rásózni drágán a fogalmatlan, ám (fel)lelkes(ített) vásárlókra.

Amit BZoli írt korábban többször, az működhetne: speciális körülmények között (zárt hűtőlánc), pár napos fogyaszthatósággal kellene az ilyesmit árulni. Így legalább mindenki tudná, hogy mit vesz, és a magasabb árért cserébe kapna valami extra szolgáltatást. Az más kérdés, hogy a hűtés is technológia, fujjjjj.

Előzmény: Daeril (82894)
Daeril Creative Commons License 2020.12.15 -1 0 82894

Csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy a borkészítés technológiai lépései nem a kén hozzáadásával kezdődnek és fejeződnek be. Lényegében a telepítéstől (fajtaválasztás) a szőlőgondozáson át a szüret körüli döntések és !minden! ami a feldolgozóban és a pincében zajlik letöltési és azután !is! => technológia

Számomra az a kérdés, hogy az adott technológia meghatározza-e a bor jellegét, vagy teret ad a termőhelyi jellegnek. Ezen a ponton !szerintem! a natúrbor többnyire elvérzik...

Előzmény: kifli (82889)
Hepci Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82893

A szupermarketek-hipermarketek-vinotékák neonfényes, 20+ fokos polcain történő értékesítés/vásárlás egy viszonylag új körülmény a bor forgalmazásában.

A sok emeletes, pince nélküli házakban való élet is viszonylag új fejlemény az emberiség történetében.

Ismétlem, lehet ebbe kapaszkodni és mozgalmat építeni rá, majd kitagadni az Igaz Út bejárásának lehetőségéből másokat, de józanul használt ként átlagember nem kóstol ki.

Szűretlenül és derítetlenül pedig simán lehet palackozni állóképes bort, leginkább vörösbort, mindössze annyi időt várni kell a piacra dobásával, amennyit átlag magyar borász sajnos képtelen kivárni. Mint lentebb írtam, a piaci szempontok által kevéssé vezérelt Naivkezdő ilyen, de azért kénezett bora is képes 1-2 hét alatt enyhén megbuggyanni lakásban.

Előzmény: kifli (82889)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82892

Ez egy baromság.  Nem erről szól a történet.

 

A technológiával nem az a baj, hogy húúú gonosz technológia és nem is az, hogy júj túlságosan modernista és minden ami régen volt az jobb. Nem... kurvára nem.

 

A technológia akkor rossz, ha az kompromittálja a környezetet, a termőhely egyediségét, élhetőségét, a bioszféra integritását és a bor egyediségét beltartalmi értékeit. Ha egy technológia ezekből a szempontokból neutrális vagy vállalható kompromisszumot jelent akkor nagyon nagy faszfejnek kell lenni ahhoz, hogy valaki azt ekézze.

 

Ilyen alapon a kapa is egy fúj-fúj technológia, mert az acéllemezen a nyél az sokkal technológiásabb az ásóbotnál... hú bazmeg, alig várom az első natúrborászt aki eldobja a kapát és áttér az ásóbotra mert a kapa az ocsmány technológia.

 

Na és akkor a traktorról meg a háti permetezőgépről, rotakapáról, elektromos metszőollóról, mobiltelefonról, internetről nem is beszélve.

 

A technológia egy fasza dolog. Technológia nélkül jelenleg a felső tízezer ihatna 200 eurós palackáron jó bort... és a tömegek pedig véres verejtékkel házilag kotyvasztott, élemiszerbiztonsági kockázattal butíthatnák magukat.

 

 

Mondom... hozzáadott kén nélkül felejtsd el a maradékcukros borokat... mindet. Kén nélkül a SAP lehúzhatja a rolót és mehetünk vissza a balettba ugrálni.

Előzmény: kifli (82889)
eSzeS 65 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82891
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82890

Az első mondatod pontosan leírja a helyzetet. Én elköteleztem magam egy természetes, organikus, mindenki által gazdaságosan alkalmazható borkészítési modell mellett. Erre engem sokan támadtak a techno vonalról, fújtak rám, szidtak, áskálódtak ellenem. Ezt megszoktam... azon viszont megdöbbentem, hogy a saját táboromból szatelitként leválik egy csapat akik már az általam képviselt értékrenddel szemben határozzák meg magukat... és ezzel rátolnak engem is azokra a techno borászatokra akik korábban engem is támadtak.

Előzmény: Hepci (82888)
kifli Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82889

a kén hozzáadása borhoz egy viszonylafg új technológia a borászatban

a natúrborok készítése során ezt a technológiai lépést kiagyják

 

ezzel lehet, de nem könnyű vitatkozni.

 

 

Előzmény: BZoltan (82885)
Hepci Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82888

Alaposan fel tudod húzni magad a natúrboron... ott álltál az organikus/bio nirvána kapujában álló pöcökkel, amikor jöttek a nálad is természetesebbek, kitalálták ezt a baromságot és kizártak a gyönyörű organikus p*nciból. :DDD

 

Nem kell ehhez tokaji édes bor, hogy kén nélkül bekrepáljon a cucc, különösen, ha még szűretlen-derítetlen is.

Itt van pl. Naivkezdő remek zenitje, amit itt többen kóstoltunk. Gondolom, nincs meg az analitikája, de saccra 2-4 g cukornál nem lehet benne több és van benne szubminimális lebegő anyag. Viszonylag vastag, de azért nem egy atombomba. A tárolónkban (10-14 fok télen-nyáron) simán kibír fél évet. Adtam belőle Balu barátomnak, aki csak a lakásában tudja tárolni és nem itták meg rögtön. Kb. 2 hét szobahőmérsékletű tárolás után valami megmozdult benne, szénsav képződött és némi nem szép mellékíz.

Írtam már itt: a kénezés olyan, mint a kolbásznak a füstölés. Ki lehet hagyni, ha valakit zavar a füst, de nélküle meg kell enni pár napon belül. A kénhasználat ehhez képest abban különbözik, hogy azt korrekt dózis esetén átlag érzékszervű ember nem érzékeli.

A szűrés más tészta, az valóban kivisz egy csomó zamatot, de az elhagyása testes, maradékcukros fehérbornál szintén életveszély.

Előzmény: BZoltan (82885)
Daeril Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82887

Különösen fehéreknél... Vörösökkel könnyebb, ez tényleg hosszú...

Előzmény: Daeril (82886)
Daeril Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82886

Ez hosszú választ igényelne, talán egyszer bepötyögöm, ha lesz időm és kedvem. Röviden a lényeg, hogy a kénmentesség igénye már a fajtaválaszték, termesztés, szüret és feldolgozás során egy olyan technológiai sínre teszi (szerintem) a bort, ami jobban meghatározza a palack tartalmát mint a természeti körülmények.

Előzmény: kifli (82884)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82885

A lónak a véreres, kékeres, méteres, tajtékos nagy faszát technológia hiánya a kén.

 

Egy baromság a bor természetességét _KIZÁRÓLAG_ a kénre kihegyezni. Imbecil, balfasz, kókler hülyeség... Aki a bor természetességének szükséges kritériumként az extrém alacsony kénszintet adja meg az lényegében azt állítja, hogy nincsen természetes édesbor. Ilyen kreténséget nyomatni Magyarországon... (tudod az ország ahol Tokaj van) konkrétan elmebetegség.

 

Ez az amit a kénmentes tálibok nem akarnak (vagy nem képesek) megérteni.

 

Szép sport alacsony kénnel bort készíteni. Tudok én is pár olyan borászatot aki képes erre a bravúrra. De egyik sem készít testes, maradékcukros bort.

 

Érdemes lenne kicsit történelmet tanulni... Széchenyi konkrétan dühöngött amikor azt látta, hogy a termelők ódzkodnak a boraik kénezésétől az után is, hogy a tengerentúlra szállított palackozott tokaji édesborok az utolsó palackig megromlottak vagy felrobbantak szállítás közben.

Nem kéne... tényleg nem kéne :)

Előzmény: kifli (82884)
kifli Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82884

inkább technológia (hozzáadott kén) hiányáról beszélhetünk...

Előzmény: Daeril (82879)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.15 0 0 82883

Igen, ebben szerintem is van valami. De szerintem legalábbis alapvetően kétségbe vonja egy technológia validitását mint univerzálisan elvárható rendszerét.
Mert organikus vagy biodinamikus bort bárhol és bármilyen stílusban lehet csinálni. De ha egy meglehetősen közismert, népszerű és több évszázada jól ismert stílus és borkategória nem készíthető egy rendszerrel akkor az a rendszer szar.

Előzmény: Daeril (82879)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82882

Kösz! Egészségedre!

Előzmény: kifli (82881)
kifli Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82881

falubor

Előzmény: kifli (82880)
kifli Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82880

a fasubor nekem ízlett.

Előzmény: Daeril (82879)
Daeril Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82879

Amikor egy adott technológia meghatározza az elkészíthető borok jellegét, akkor szerintem technológiai borászkodásról beszélünk...

Előzmény: BZoltan (82874)
menut Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82878

Amit én ittam Abelest, kettőt, az nem volt natúrbor. Ellenben nagyon is jó borok voltak. A Pósta-pince naturbora meg nem volt jó bor. Ez egy érdekes vadhajtás, semmi több. Talán majd el is szárad magától...

Előzmény: Hepci (82876)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82877

ráérnek, írnak :)

Előzmény: BZoltan (82868)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82876

Az első csoport nem is natúr, inkább bionak vagy organikusnak nevezhető, magyarán a mozgalom nem hívők által is méltányolható élvezeti értékű borokat készítő része. Mondjuk a Weninger, akitől számomra fogyasztható bort utoljára egy évtizede ittam, nem tudom, hogy miként került oda.

A második csoport lenne az, akiktől már nem hívőnek bort venni erősen necces. Itt meg nem tudom, mit keres például a Losonci Bálint, akinek némely borai tán túlárazottak, de borhibákat demonstráló tételt még nem láttam tőle.

A harmadik csoport nyilván az erősen hívőknek szól, az én szemszögemből az ő ténykedésükre a "gáz" jelző illeszkedhet. De ha az Abeles tiszta, iható, eltartható cuccokat készít, akkor mit keres ott?

Ez a Kielmayer nevű bortudor nyilván hatalmas elme, talán ő fel tudná oldani az ellentmondásokat. :)

Előzmény: BZoltan (82874)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82875

Örülök, hogy tetszett!

 

Előzmény: Benő Kemenczés (82843)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82874

A lét valóban meghatározza a tudatot. De ezzel együtt én nem tartom magunkat natúrborosnak, ugyanis mi nem tudunk hozzáadott kén nélkül a fogyasztóink által megkedvelt stílusban bort készíteni.

 

Ugyanis a tudomány mai állása szerint, teljes érettségben szüretelt, nagy extrakt tartalmú, olykor 5-10g/l maradékcukorral bíró borokat konkrétan képtelenség olyan alacsony hozzáadott kénnel elkészíteni ahogyan ezt a natúrborosok elvárják.

 

Erről órákat vitáztam például Sütő "Strekov 1075" Zsoltal és a Bencze Pistivel ... nem értették meg. A kénmentes mozgalom egyszerűen nem érti meg, hogy nem egy boros mozgalom az ami nem tud választ adni például az természetes édesborok kérdésére. Ők úgy csinálnak mintha fehérbor az csak olyan magas Ph-s citromlé vagy kutús lósegglé lehet.

Előzmény: Hepci (82873)
Hepci Creative Commons License 2020.12.14 0 0 82873

Ha ez a Krisztián nevű arcz felsorolt volna az első lépcső ('perfect introduction') részeként, most kevésbé neheztelnél rá. :D

Nem nagyon látom egyébként a besorolás és a valóság kapcsolódási pontjait...

[Ha már élt Londonban, nem ártott volna megtanulnia nem kisiskolás szinten fogalmazni angolul.]

Előzmény: BZoltan (82868)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!