Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Megyek levágom a beteg részeket. Vegyszerekkel nem szeretnék permetezni , ha csak nincs valami bio megoldás erre. Ha minden évben ez lesz , akkor inkább kivágom , és ültetek a helyére indián banánt.
jelenleg 7napig elég jók az előrejelzések, de természetesen nem pontosak még így sem, lehet hogy -1et mondanak és -3 lesz belőle, ráadásul nagyon sok a helyi mikroklimatikus sajátosság, amit nyilván nem tudnak figyelembe venni (pl. domboldalon 300 méterre a domb aljától óriási különbségek lehetnek hajnalban). Ezen az időtávon túl kb 10-15 napig a trendeket tudják látni, azon túl nagyjából nulla az előrejelző képesség, magyarul ha vesszük az elmúlt 10 év átlagát akkor kb ugyanolyan jó előrejelzést készítünk, mint a modellek (ez 15 napon túl igaz)
Nàlunk csak összejött a -3. A terméskezdeményeknek szinte ugyanaz a fagy, ami előtte egy héttel nem okozott nagy kàrt, màr nagyon sok esetben végzetes volt. A tsunamit lenullàzta. A többi fajta hozta a kötelezőt. A mandulakajszi, a gönci, a kioto, a big red szinte hibàtlan. A bergarouge sem örült a hidegnek,ami meglepett. Az előrejelzésről pedig annyit, hogy a szelet igérték hozzànk is 4 óra körüli időponttól. Semmi nem lett belőle. Ha lett volna szél, megàllunk -2-nél. Szóval nem nagyon làtnak 30 napra sem. Trendet talàn.
A vírusrezisztencia (az Anegat fajta ilyen kategória) azt jelenti, hogy hiperérzékeny a vírusra. Azaz a vírus nem tud a sejtbe behatolva saját sokszorosításába kezdeni, mert a "fertőzött" sejt elpusztul még ezt megelőzően a vírussal együtt.
Ezt végig gondolva lehetséges opció, hogy egy vírusos alany és a rezisztens nemes között nem tud létrejönni kötés.
"Nagy általánosságban elmondható, hogy márciustól májusig körülbelül 15-20 olyan napra lehet számítani, amikor a talajfelszíntől két méteres magasságban (szabvány szerint itt kell mérni a léghőmérsékletet) 0 C-fok alatti hőmérsékletre számíthatunk."
A termőhely kiválasztására nincs hatásunk (az van ami van), tudunk fajtákat választani (esetleg), kondicionálhatjuk növényeinket már rügydifferenciálódásnál, bevethetünk mikroelem-koktélokat, biostimulátorokat, füstölhetünk, vizelhetünk ;-), kavarhatjuk a levegőt és persze szorgosan imádkozhatunk.
Tanulunk a "hibáinkból", majd jövőre úgy csináljuk és néha elmegy a kedvünk az egésztől. Na olyankor a fügére, kiwire gondolunk mint megoldás de annak sosem lesz olyan ize mint a kajszinak... ;-)
Nálunk is -1 környékén volt most hajnalban. Ez csak ritkítja, ami még előnyös is lehet (ha túl sok kötött, amire van esély). Reméljük idén több fagy már nem lesz.
Valahol azt olvastam, hogy vírusos alanyon a rezisztens nem ered meg.
Saját tapasztalat is ez, de kevés próbálkozásból.
Rezisztenciából is van több féle. Van ami úgy rezisztens, hogy szuper érzékeny. Ha vírussal találkozik mindjárt elpusztul, így az nem tud továbbterjedni.
Van egy kajszifa a kertemben. Illetve tobb is, de ez egy specialis eset.
Szilvara oltottam ra. Tehat a torzse valamilyen szilva, azon van mgyar kajszi.
Sajno, mint minden fogekony fa a kornyeken, ez is sharka-s lett. Terem-terem, de a beeres elotti veszteseg mar eleg magas es optikailag se nez ki jol a termes.
Sajnalom kivagni, inkabb egy oreg cegledi oriast aldoznek be (ketto van belole).
Azon agyalok, hogy ha az egesz fat atoltanam a fiatal rezisztens Anegat famrol vett vesszokkel a jovo tavasszal. Mi fog ebbol kisulni?
Probalkozott mar valaki hasonloval, hogy rezisztens fajtaval oltotta at a fertozott fat?
Most olvastam ki az adatrögzítőt. Az egyik területemen -4,6 volt az alja. Ott vannak az őszik. A nyitott virágokat vitte szinte teljesen. A zártabbak között van jó. A másik területen a házunk mellett az őszi 90százalékban jó. Itt hajnali négykor volt -2. Utána nem néztem,de szinte biztos, hogy -3-3,5 lehetett alja. Itt a kajsziból vitt rendesen, de maradt is. Fajtafüggő a mennyiség. A gönci szinte teljesen jó. A tsunamin is maradt. A két terület között kb. 500 méter van légvonalban. A fagy is valahogy sávosan jön. Ez Kecskemét.
Szia. Már a fagy után pár órával később látni a különbséget. Elveszti az üde zöld szinèt. Majd ahogy telnek a napok ès elhal bebarnul.Itt nálam -2,1 volt nincs fagyás ez látszik a második kèpen. Az első kèp a tavalyi -5 után kèszült.
Én most voltam megnézni (és már jól látszik a fagy hatása), de beszéltem termelővel aki reggel, és már akkor is látszott. Nálam -3 volt, fajtától függően 50-70% fagyás van (Kiotot kivéve, annak semmi baja, még így is ritkítani kell). Nem kell beparázni, 10 rügyet egyetlen termőgallyról szedtem le, egymás hegyén-hátán voltak, még az a 3 ami megmaradt a 10-ből, is majdnem több a szükségesnél.
Van esetleg tapasztalatotok, mikor érdemes megnézni a bibét? Délben néztem, egyik virágban nem volt bibe, másik zöld volt. Felénk -2 körül volt. Tegnap délután fújtam Damisol BB-t, éjszaka kb 2-től reggel 7-ig égettem a paraffingyertyát. De utóbbi nem biztos, hogy sokat ért, elég kicsi lánggal égett, 5 körül el kezdtem rakni a gyertyára elszáradt fadarabokat, akkor azért egy fokkal nagyobb lánggal égett. Négy csonthéjas fám közé raktam nagyjából középre a gyertyát, így valamennyire talán mindegyikhez elért egy kicsi meleg. Remélhetőleg max 50%-os fagyással megúsztam, fene tudja, 1-2 napon belül talán jobban kiderül.