Hál' Istennek jók ezek a "tavaszi napok"! Gondolom mindenkinek, mert nekem igen. Sikerült megint lovazni eggyet tegnap. Felemelő volt! Neked jó munkát kívánok, és várunk vissza.
Én is itt vagyok, két nyomtatás között ránézek a fórumra.
Csütörtökön sikerült kijutnom a Szellőhöz. Nagyon jól ment. Szokás szerint. Tele volt energiával.
Azt hiszem, Anikónak még nem válaszoltam féreghajtás ügyben. Igen volt féreghajtás, ha jól emlékszem novemberben, mert akkor fizettem, a körmöléssel együtt. Szerencsére erre mindig odafigyelnek. Nekem csak a körmölésre kell figyelnem, és arra, ha valami pluszt szeretnék adni neki.
Remélem mindenkinek jó a hétvégéje. Sok lovaglást mindenkinek (nem annyit, mint most nekem, hanem sokkal többet!)! És sok pihenést!
Helló olvtársak.... Most találtam ezt a topicot, visszaolvasva a hsz-eket, nagyon jó kis topic lessz ez. Most egyelőre csak olvasgatom, aztán ha megengeditek, a későbbiek folyamán mint laikus de a sportot és lovaglást szerető (mint néző) hozzászólok. Ja és BUÉK mert még itt nem jártam...
Nálunk Fáraó 21 éves. Mi külön vitamint nem etetünk vele, Purina Bázist eszik abrakként, fűszénátb és valamennyi lucernát kap. Etetünk vele répát is. Kitünő kondinak örvend.
A rendszeres féreghajtás nem hülyeség, nagyon fontos.
Érdemes megnézni a fogát, valamint roppantva, áztatva etetni a takarmányt.
Vitamin szempontjából, előbb érdemes egy teljes vérképet nézni és az eredmény bírtokában a megfelelő irányba továbblépni.
Természetesen az "extrém" időben Mi is bevittük a lovakat a karámba, de a hideg csak akkor árt nekik ha széllel jár. Tehát a huzattól óvni kell!!!! Vitamint, ami "öreg" lónak való Én igazából nem tudok, -talán az Anikó - Mi használtuk a "vitatotál" nevü készítményt, amelyben benne van szinte minden vitamin. Ebből álltalában 40ml-t "nyomtunk, de az "anyagforgalmi" vizsgálat megmutatja mi hiányzik a szervezetből. A "b-komplex" jó étvágyat csinál, de gyorsít is. Az erőnlétet pedig "phosfor-b12" -vel "támogattuk. Mellette használtuk a "vtamin+elektrolit" nevü készítményt. DE ez nem "szentírás", mindenképpen ki kell kérni valamilyen "tanult" ember véleményét. A féreghajtás megvolt az ősszel? Bocs a hülye kérdésért, de ki tudja. Az évet meg ne akard még "letudni", mert még rengeteg időt fogsz a lovaddal a természetben, boldogan tölteni. Vagy ezt kihagynád? Nem hiszem! Tehát fel a fejjel!!!!!
A "bemelegítés" és a "levezetés" Számomra, és azt hiszem az itt beszélgetők számára is természetes: Szóval Mi is így csináltuk! Az Én lovaim, reggel 6-fél 7-től, este 7-ig a karámban voltak, minden nap. Ez a lótartás alapja! aki ezt nem tudja biztosítani a lovának, ne is tartson lovat. A "félrideg" tartás nagyon tökéletes, mert itt a csikók ugy nőnek, hogy az izületek, az izomzat, a tüdő, és a teljes csikó tökéletesen tud fejlődni. Az ijen helyen nevelkedett csikótol várhat az ember "teljesítményt".
Végre itt. Már azt várom lassan, hogy mikor lesz vége a 2008-as évnek. Eddig szörnyű.
Lábápolásról: nálunk lemosás, ilyesmi konkrétan nincs. A bemelegítés és a munka utáni lejáratás viszont szigorúan van. Tehát erre odafigyelnek az oktatók is. Nálunk is szinte mindig kint vannak a paci a karámban és itt is előfordul a sár. Istállóban csak akkor vannak, amikor esznek, vagy nagyon zord idő van (zuhogó eső, zuhogó hó, extrém hideg). Lemosni a lovam lábát nyáron szoktam gyakrabban és akkor is, amikor tocsogós, saras idő van. Bár hidegben ezt sem szoktam, mert félek, nehogy megfázzon, aztán nem jöhet a doki.
Nem tudtok véletlenül ajánlani valami vitaminfélét idős paciknak, mert ilyenkor télen kicsit össze szokott szakadni, holott ő eszi a legtöbbet és nem nagyobb a többi pacinál. Gondolom, hogy ez a korával lehet összefüggésben, ugyanúgy mint nálunk embereknél is. Decemberben már csináltunk neki egy vitaminkúrát, de szeretném tudni, hogy ti mit ajánlotok, mert nekem nincs tapasztalatom benne.
Azt hiszem terepen én is valami hasonló szabadságot adok a lovaimnak, még ha finoman vissza is helyezem az "ülepem", a testsúly mindíg kissé könnyített marad. Lejtőn fel-le, mindíg kikönnyítek.
De a terep számomra és a lovaim számára is a szabadság, kikapcsolódás, de ha egy rönkugratás kedvéért össze akarom őket szedni arra is bármikor készek...
Azt hiszem az nem helyes ha valaki terepen ugyan azt az összeszedettséget, feligazodást...várja el a lovától, mint díjnégyszögben.
Az úgynevezett kétpontos ülést, mikor folyamatosan kiáll a lovas a nyeregből tanítványaimnak is tanítom, még kengyel nélkül is. Had' találják meg jobban egyensúlyi pontjukat, és segít a helyes combtartás megtalálásában is.
Lábápolásnál ilyen szempontból szerintem a legfontosabb:
a megfelelő és maradéktalan bemelegítés a munka fő megterhelési fázisához igazodva, valamint az ugyanilyen körültekintő lejáratás. Természetesen egy távló munkája van olyan nagy igénybevétel, hogy a locsolás is mindenképp hasznos.
De a legfontosabb a természetszerű tartásmód, hogy a paci egész nap kedvére mozoghasson és ne az állásban elgémberedett lovat terheljük le, maj a kimelegedett lovat ne oda kössük vissza!!!
Mi a lábáztatást úgy oldjuk meg, hogy az itatójuk körül mindig van pocsolya, sáros "dagonya". Mivel inni mindenképp isznak így kénytelenek belelépni. (nálunk félridegen vannak, természetesen nem az istállót úsztatjuk el:))
Örülök, hogy újra "látlak", gondoltam ,hogy a 20.-a, mint határidő szorít. Igazából nem gondoltam semmi másra, mint egyfajta megelőzésre. Leírnám mi mit szoktunk csinálni. Minden munka után, simán le szoktuk mosni a négy lábat, lábtőtöl, és csánktól lefelé, nagy hangsújjal, az elejét, mivel az a "teherhordozó" nagyobb százalékban. Ezt higeg csapi vizzel. A hideg víz segít a felmelegedett inakat, inhüvelyeket az eredeti, állapotra összehúzódni, mivel a felmelegedett szövetek kis mértékben vérbőek lesznek és megduzzadnak. Ezt a fojamatot szabad szemmel nem lehet látni, de ez igy működik. Ha ezt a 8-10 percet rászánod, biztossan sokáig marad a lovad lába "gyári" állapotban! Az izomzatot ki kell hagyni a hideg vízzel való mosásból, mert aztán jön a "lemerevedés", "izomgörcs", aztán, rossz esetben jöhet az Anikó férje!!! Ezenkívül minden héten, - álltalában a pihenő napon - egyszer a lovat lábtőig vízben állítotuk, legalább 15-30 percig. Ez megelőzési szángékkal! Mi mivel nem volt kibetonozott "lábáztatónk" a közeli tóban szoktuk csinállni. Ez még a patáknak is hasznára van, mert nem száradnak ki a nyári hőségben. Mivel azonban minden héten meg kell tenni a "versenytávot" egy alkalommal, - mikor mire készülünk - ez komoly terhelés, és ezután mindig bekenjük mind a négy lábat, szintén csödtől-lábtőtől lefelé, egy a "humán" gyógyszertárba kapható krémmel. Ez a krém csodákra képes a lábakon! Verseny után is mindig ezt használltuk! A kém neve, "ANTIFUGISZTIKUS" kenőcs! Szürke színű, és nagyon kellemes kámforos illata van. Én szerettem, nem mindenki bírja. Röviden ennyi! Lehet hogy vannak ellentmondások, de mindennek megvan a maga magyarázata.
Nem tudom elhinni, hogy ez a Sissssy még mindig nem tud leszakadni rólunk és a fórumról. És azt sem, hogy továbbra is fújja a saját hülyeségét.
Anikó!
Fantasztikus az arab paci képe. Nagyon jó egy olyan ember írásait olvasni, aki lovakat tenyészt és így gondolkozik, ahogy te. Remélem még sokáig tudod csinálni a lótenyésztést (sok ló és leendő gazda örömére). Sok erőt és kitartást kívánok hozzá!
Partus!
Előző kérdésedre válaszolva (kb. 10 bejegyzéssel ezelőtt) nem igazán szokták külön ápolni lovaglás után a pacik lábát. Bár nem tudom, hogy ennél a kérdésnél pontosan mire gondolsz. Légyszives fejtsd ki.
Az igaz, hogy az "arabokat", és az "arab" hátterű lovakat szeretem, de amúgy a szerelem a LÓ. Nagybetüvel!!! Nem tudom olvastad-e a "vegyes stílusról" amit írtam. Mi a véleményed mint szakembernek. Természetesen annak tudatában, hogy teljesítményre lovagoltunk, nem eggyszer 5-8 órán át. Nem szépségre!!
Mivel tudom szereted az arabokat, ezért hoztam Neked egy képet arról a ménről akitől magától és gazdájától is kezdő lovasként sokat tanultam.
A mén egy Farag II-5-ös.
A gazdája sokmindenben másképp gondolkozik lovazásról, lovaglásról, mint ahogy most már én; de ennek ellenére természetesen azóta is jóban vagyunk és sosem fogom elfelejteni azokat a dolgokat, amiket Tőlük tanultam, Nekik köszönhetek!
"T. Anikó, a stílusod nem olyan, mint az enzém, enyhén szólva...de ha vsz-sz, elolvasom...
Sissy"
OFF:
Hála Istennek ebben igazad van!
Annál sokkal jobban tisztelem a magyar nyelvet, mintsem, hogy ilyen "szlenges" rövidítésekkel, magyartalanul ...fogalmazzak.
Talán azért sem megy, hogy Partus javaslatára együtt derüljek Veled!
A gyerekeidet senki nem bántotta!
Off vége.
Lovaglással kapcsolatos kérdésedre:
Ezzel a hozzáállásoddal, inkább SEHOVA ne vidd a gyermekeidet lovagolni, mert úgysem éreznéd jól magad sem a lovasok, sem a lovak között, valamint lovasoktatóként bizton állíthatom nem sok idegesítőbb dolog van annál, mint amikor a lovaglásban-lovazásban tudatlan-tapasztalatlan szülő okosabbnak érzi magát az edzőnél és bele akar szólni az oktatási folyamatba. Véleményem szerint Te ez utóbbiba tipusba tartoznál.
Valamint hogyan szeretnél olyan lovardát találni, ahol oktatásra alkalmas, megbízható lóállmoány van, ha azon a véleményen vagy, hogy a tenyésztők ne adják el lovaikat. Akkor ezen lovasiskolák honnan jussanak hozzá a megfelelő minőségű lóállományhoz??? A jó oktatólónak kell lennie a legsokoldalúbb, legjobban kihasználható, legkigyensúlyozottabb...lónak a világon.
A lovainkon egyébként nem túladunk, hanem az általunk tenyésztett lovakkal szeretnénk másoknak - a lovassportok és a lovak szerelmeseinek- örömet szerezni.
Egy csikó maradéktalan felnevelése hosszú-hosszú évek folyamata. Kezdődik az apa, valamint az anyaállat megfelelő kiválasztásánál tartásánaál, képzésénél, sportkipróbálásánál, valamint a vemhesítés költségeinél, a vemhes kanca megfelelő 11 hónapig tartó takarmányozásánál, majd a laktáló kanca minden igényt kielégítő takarmányozásánál, utána következik a már évjárati csikó min. 3 éves korig tartó megfelelő takarmányozása, legelőkön való nevelése...Legalább a 3 éves kort el kell érnie a csikónak mire sportlovasként foglalkozni lehet vele. Addig a csikónak minden emberi simogatásnál, szeretgetésnél fontosabb hogy társai közt legelőn növekedhessen, és a növekedéséhez minden takarmányt megkapjon. Ennek a mai világban iszonyú költségvonzata van. Ezt azon leendő lótulajdonosok akik ezzel tisztában vannak józan ésszel felmérik és tudják ingyen, filléres árakért (80-100.00Ft) nem lehet minőségi csikóhoz hozzájutni.
A lovasvilágban a világon mindenhol megvan egyfajta rendszere a lovakkal foglalkozóknak- nálunk sajnos még nem kiforrottan, de talán majd változik valami- ezek a rendszert alkotó elemek csak egymással együttműködve tudnak létezni.
Gondolok itt arra, hogy vannak:
-tenyésztők: kancatartók,
-méntartók
-cskóneveléssel foglalkozók
-képzéssel, versenyeztetéssel foglalkozó istállók
-vannak sportistállok, szabadidőlovardák...
-és igen vannak kereskedelmi istállók is, amely csatornákon keresztül a végső felhasználók (lovasiskolák, sportlovasok...stb.) megtalálhatják a nekik megfelelőt...
Sajnos Magyarországon ezen rendszer még nem ilyen letisztult, de talán van remény, Németországban, hollandiában...ezen rendszer működik, lovasKULTÚRÁJUK is messze meghaladja miénket.
A lótenyésztés egy sajátos életformát igényel. Mi párommal az életünket szenteljük ennek és párom állatorvosi hivatásán keresztül más állatfajok egészségének, boldogabb életének. Ezt örömmel tesszük, még akkor is ha nincsenek szabad és ünnepnapjaink, és egy napra nem szakadhatunk el itthonról...Szerencsére a hivatásunk a hobbink is.
Ha a lótenyésztők nem adnák el lovaikat értelmetlen lószaporítás következne csak be, mely végül oda vezetne hogy anyagiak hiányában, túlzsúfoltság...miatt tragikus lósorsokat látnánk mindenhol...
Ha meg nem akadna aki lovat tenyészt, nem tudna kihez fordulni, aki szeretne egy lovat társként magának választani és előbb utóbb kipusztulna az állatfaj.
Különösen igaz ez a mi esetünkben, hiszen mint írtam egy különösen veszélyeztetett magyar lófajtát tenyésztünk: a furioso-north start/mezőhegyesi félvért. A tenyésztési tevékenységünk génmegőrzésnek minősül.
Kedves Sissy! A Veled való meddő beszélgetést lezártnak tekintem.
A többiekkel az általuk és általam felvetett témákról itt és máshol is szívesen beszélgetek tovább!
jól lehordtatok...pedig nem én adom el a velem élt lovakat...
csak a vizsim miatt vsz-lek, kérdésedre, örülhetsz...IGEN, CSODA HOGY VOLT:::OFF
a kisvizsla, törzskönyves volt.
története:
-7es buszmegálló, én járok naponta haza, és1 NAP kisvizsikET LÁTOK a megállónkbanz egyik ház udvarábn. Az egyik megszólalásosan olyan, mint anno pár éve a szomszéd vizs, Akit én sétáltattam, mert rám bízták(én kértem, póráz az ablakban...:) gyerekkorom nagy ÁLMA..., átjárt a folyosón mindig....ajah, amúgy vizsladíjakból mindent hozott!!! hogy szerettük 1mást. kórházban, Gazdija mellett, az én ölemben halt meg. Mit nem adtam volna, hogy hazajöjjön , de, idős volt már...
ŐT AKARTAM
a kicsiért, nem kértek pénzt, mert ismertek, s a világ legszebb, amúgy többvizsgázott kutyusa lett..a dologhoz sajnos, , bár nekem ígérték, előre, hozzátartozik,. hogy parvos lett a csapat...Fruzsivizslámat kikezeltük, az egyetemre jártam Vele, ...14 évet élt, sikera!Köszönet dr.Csek állatorvos profizmusánakparvoügy, , és későbbiekben, Aki , hivatalosan orvosa lett, a Bp-i Állatkert egykori s mind a mai napig visszavárt ÁLLATORVOSÁNAK dr. Gráfnak, aki rendelőjében"ALIG Látta), de tudta, ki, első ránézésre, és gyönyörű vizsla lett...
----
igen, bűn, ha nem tartják meg az összes kicsit...:-))
----
házasság5lete honnan:_)))))----viszont innentől én tigris, anyaoroszlán...
hmmm-- Nagynak komoly:))))2eves szerelmi kapcsolata
volt oviban:_)))
MOST ELSŐS...sportosztály,4db kislányból 3 szereti, de az az 1 akarja kihiozni a fiam taskáját, ..évődnek, édesek
A Kicsi is fiú a javából, az oviban a KIttyvel szeretik 1mást-öööigen, Kittynek hívják.....Kislány édi, rajongja, szép az a copfos..az enyém göndörke és gyönyörű!
nah, korai az esküvő, de, ha sokat parázol, tájékoztatlak a fejleményekről...
sok -sok év múlva 1x:))))))
Kiscsaj-:))Szülei is szeretik a Márkot::-)
gyerekeimet bántani meritek kitöröltetem e topicotokaaat...
ON
b o c s i
Ha mondjuk pár év múlva lovagolni vinném a fiúkat, milyen 5letetek lenne...tehát: most 5 és 7, tehát 1o felett?
Nos, azért erre a vszt +köszönném, s ne adjatok túl a pacikon, mert úgy szeretem őket, vigyázzatok rájuk
T. Anikó, a stílusod nem olyan, mint az enzém, enyhén szólva...de ha vsz-sz, elolvasom...
Én már kezdem azt hinni, hogy "sisssssy" tudatossan heccel bennünk, és közben Ő meg nagyokat derül. Szerintem "vegyük fel a fodulatot", és kacagjunk vele. De az is lehet, hogy ilyen nehéz a felfogása.
Az nem lenne fontos számodra, hogy a lovadat megbízható helyről vásárold?
Ha nem lenne aki lovat ad el, nem lenne tenyésztő vagy megbízható lovas akitől lovat vegyél!!!
A kutyádat valami "Isteni Csoda" egyszer csak a lakásodba teremtette, vagy vetted valakitől?
Vagy a kutyatenyésztőknél nem bűn a szemedben ha nem tartják meg almonként az átlag 8 db. kiskutyát???
A gyerekeidet sem fogod engedni hogy férjehez menjenek vagy megnősüljenek???
Mielőtt azt mondanád azért majd nem kérsz pénzt; hidd el a lótenyésztésből nem lehet meggazdagodni, még nullszaldósra is nehéz kihozni a tevékenységet...Ez csak szerelemből végezhető tevékenység. Egy-egy ló vételára épp csak elég ahhoz, hogy az ember fenntartsa a tenyészetét és ezáltal egy különösen veszélyeztetett tradicionális magyar lófajtát.
Nem hagynám, hogy éveken át szeretett, talán még versenyző állatkám ne mellettem végezze . Ez olyan csudadolog, erre írtam...akkor franc az egész hazai állat-ezesetben lótartásba.
Én ugyan nem akartam bennragadni e topikba, nem is tenném, és ez pusztán norma emberi hozzáállás, hogy belenéztem, és paciéleteket féltve, hsz-eltem.
a NORMA, hangsúlyos, ha lenne pacim, én nem adnám el, képtelen lennék rá. ti el tudjátok adni a lovakat, ezt mondom.
Az az igazság, hogy nem tudom, hogy ez a Sisssssy mit képzel magáról, hogy ismeretlenül teljesen rosszindulatúan ír véleményt valakiről. Én mindig olyan elven voltam és vagyok, hogy először szeretnék megismerni valakit, mielőtt véleményt mondok, jót vagy rosszat. De azt hiszem ezt a Sissssy-t nem is akarom megismerni, tehát ezért gondoltam, hogy jobban járunk, ha nem látjuk többet ezen a fórumon. Csak felidegesítjük magunkat a hülyeségén. Azt hiszi, hogy akkora állatvédő, pedig szerintem nem az, csak vagdalózik. És szerintem a vadászok nagyobb állatvédők mint ő. Na azt hiszem ennyit róla. Inkább a lovakról beszéljünk, az sokkal jobb téma.