Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

feketefelho Creative Commons License 2023.12.12 0 0 36721

Sygicon ne vesszünk össze!

(Tényleg offline, de tudja használni az online forgalmi adatokat. Amikor van net hozzáférése nincs is gond, de volt rá példa, hogy anélkül folyamatos telefonhívásokkal próbálta tárcsázni a központot. Az autó médiafejegységén 5 percenként ugrott fel a telefon ablak ... Boldog voltam ...)

Régen nekem is tetszett, a 2022-es görög körúton viszont sokkolt.

Elég sokat dolgoztam vele, bevittem a meglátogatandó pontokat végig a 14 napos útra. 

Ezek után produkálta azt, amit.

Lehet épp egy app frissítést fogtam ki, de ettől nem lettem boldogabb.

Azóta nem használom (van másik 4 - egyik hülye, másik hülyébb, ... mostanában a Waze a legkorrektebb).

Előzmény: Aszi63 (36719)
Aszi63 Creative Commons License 2023.12.12 0 0 36720

Paralia környéke nekem azért jó (mondjuk én Korinosra járok (mert a tömeget én is csak 2-3 órára tudom elviselni), mert igen sok minden közel van. Fontos kirándulóhelyek érhetők el rövid idő alatt, és nekem nagyon nem mindegy, hogy egy milliót, vagy 175 ezret kell-e fizetnem 6 főre. Illetve jövőre összeszaladtunk, 8-an megyünk ugyanennyiért 10 napra, kicsit talán zsúfolt lesz, de ágy van elég, és kibírjuk.

Előzmény: feketefelho (36717)
Aszi63 Creative Commons License 2023.12.12 -1 0 36719

Rosszul emlékszel, a Sygic az offline tervező, le kell tölteni hozzá a telefonra a térképeket, az online a térképeket a netről kapcsolja, már ha van net. Ettől az applikáció offline, hiszen nem kell net a tervezérhez. Ráadásul a prémium csomagban van havi térképfrissítés, amivel biztosan elkerülöd azt, hogy ismeretlenül fuss fel a frissen átadott autópályára.

A forgalmi adatok letöltése csupán bónusz, ami általában nincs az offline térképeken, de egy internethiányos területen (nálam ilyen Szerbia is) ugyanúgy navigál, mint bárhol otthon. Én nem összvér, hanem bővített szolgáltatásnak nevezném. Egyébként a Sígic korábban nem navigált friss forgalmi adatokkal, pont, mint a többi offline navi. Ja, és a Sygic az AppStore-ban és a Play-en is OFFLINE NAVIGÁCIÓ.

Amikor hülyeséget csinált (volt már ilyen), akkor mindig kiderült, hogy valami beállítási probléma volt, és rá kellett jönnöm - néha nem volt egyszerű -, hogy sose a gép a hülye.

Mondjuk a minap kizárólag angol nyelven kommunikált velem, a hangos navi hangja pedig a géphang volt (32 kilométer helyett március kettő kilométer), és beletellett két nap, mire rájöttem, hogy egészen véletlenül (szemüveg nélkül, a kocsiban ülve) áttoltam egy gombot.

Amikor másik úton visz, mint ésszerű lenne, akkor mindig kiderült, hogy neki volt igaza. Rövidebb útra állítva a szarabb és cikcakkosabb út volt hat méterrel rövidebb. 

Előzmény: feketefelho (36715)
Aszi63 Creative Commons License 2023.12.12 0 0 36718

Nem nagyon értelek, miért menne bele bárki is a tóba? A paír térkép a múlté, inkább csak a történelem iránt érdeklődéknek fontos. Az útviszonyok manapság Kelet-Európában hetente változnak, néha még a digitális rendszer sem képes követni. Én harmic évvel ezelőtt a kiterített térképpel a kormányon jártam be az ismeretlen nagyvárosokat gond nélkül, de ma már ki nem nyitnék egyet sem. Jó esetben tavalyelőtt szerkesztették, és már akkor elavult volt, amikor nyomtatták. De abban egyetértek, hogy aki manapság paír térképpel próbálna tájékozódni, az meghalna. :P

Előzmény: 1 valaki (36716)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.11 -1 0 36717

Nézegetem a jövő nyárra tervezett utunkhoz (Szithónia-fsz, Sarti környéke) a görög apartmanokat, látom az árakat, a környéket, meg a felszereltséget és .... teljesen elment ezeknek az eszük?

Tudom, korai még ilyenkor nézni az árakat, hiszen sok helyen még nem álmodták meg, hogy mennyit kérjének a következő szezonban, de idén is ez volt a gondom, hogy a nyár közeledtével megjelentek ugyan az olcsóbb szállások, de pillanatok alatt el is tüntek.

Ami drága volt, az drága is maradt, nem nagyon vitték lejjebb az árát.

Ilyeneket látok most pl. (Booking):

- Szíkia (5 fős villa) 10 éj - 680e Ft (pedig a falu elég lepukkant és a tengerpart sem valami nagy durranás)

- Ormos Panagias (apartman) 10 éj - 1 millió körül (szép ugyan a környék, de ennyiért?!).

- stb.

Ami olcsóbb, ott nincs visszatérítési lehetőség ... (vagy elég silány minőségű).

Sajnos a magán úton történő foglalás sem sokkal olcsóbb (az idei nyaralásunkat is a szállás weboldalán foglaltam le, nem sokkal kedvezőbb feltételekkel, mintha irodán keresztül foglaltam volna.)

 

Lehet csak felkapott a környék? Ez okozza a magas árfekvést?

Azért gondolom ezt, mert ugyanarra az időszakra (aug. eleje) pl. régi "barátom"-éknál (Hotel Achillion - Malrigialos) hihetetlenül olcsó a 10 napos foglalás ... 150e Ft. 

... és nem volt rossz az a szállás ... csak a környék.

Paralia is felkapott, de most is olcsó és vannak ott jó szállások is ... na de a tömeg elég zavaró és a környék sem túl vonzó már (évekig jártunk a közeli Varikóba, ami mentes volt a Paralia effektustól).

 

Na, ennyi morgás elég is lesz erre az évre.

Várom a választ az elküldött e-mailemre (de lehet, hogy még a téli álmát alussza a görög medve...).

Cél a Szarti utáni első öböl (Platania, az utolsó előtti napunkon találtunk rá - "szerelem első látásra...").

 

 

1 valaki Creative Commons License 2023.12.07 -1 0 36716

Ha valaki olyan hülye, hogy belehajt a tóba, megérdemli. Az papír térképppel meghalna.

Navigációt feltételes módban használva, néha ellenőrizve, tud segíteni.

 

Előzmény: Aszi63 (36714)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.07 0 0 36715

Nekem elég egyszerű a kategorizálásom:

Használ internetkapcsolatot a tervezéshez?

- Igen. Akkor online.

- Nem. Akkor offline.

A Sygic egy öszvér, letöltött térkép (offline?) nélkül nem tud tervezni (ha jól emlékszem ...) és ha van internet, akkor használja a forgalmi infókat (online).

A Sygic-ról a 2022-es görög körutunkig nagyon jó véleményem volt, de akkor többször érthetetlen hülyeségeket csinált - emiatt úgy töröltem le a telefonról, ahogy volt. Reklamáltam, kínai muki nyammogott valamit, hogy majd továbbítja a problémát a fejlesztőkhöz ... azóta se hallottam felőlük. Pedig amikor kérték a problémás útszakaszt, megadtam nekik az összes GPS koordinátát.

Észak-Macedóniában az autópályán kellett volna eljuttatnia bennünket Kumanovóból Gradszkoig, majd onnan Bitolába. Szkopje után kicsivel le akart vinni a pályáról, majd Gradszko előtt vissza és utána ismét le Bitola felé. Gyanus volt a dolog, megnéztem másik tervezővel is ... semmi ilyen hókusz-pókusz nem szerepelt abban az útvonalban, amit (a GMaps) tervezett. 

És nem is kellett lemenni, nem volt semmi probléma az úton.

Ezek után jött Bitola, ahol már a szállásunkhoz is érdekes útvonalon vezetett, majd a Dragor patak partján megállva közölte, hogy a túloldalon(???!!!) van az úticélunk. Kis kerülővel, de megközelíthető lett volna pár perces autózással a szálló, megállhattunk volna előtte is, ha odavezet (de NEM).

És ez sem volt elég. Másnap Görögországban nem találta a kivezető utat Aristi faluból.

Az utolsó húzása Toló közelében volt (bevitt a kis aranyos a földútra annak ellenére, hogy le volt tiltva a tervezőben). Semmi szükség nem volt erre, mert aszfaltozott úton, gyorsabban, rövidebb távon is célbaérhettünk volna. 

Ennyi hibát nem tudok elnézni, egy applikációnak sem.

Szerintem ez egy szemét.

(Gugli Mugli is tud kavarni, de még nem állt előttem letolt gatyával, felemelt kézzel. A Sygic viszont igen.)

Előzmény: Aszi63 (36714)
Aszi63 Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36714

A Sygic nem online tervező. Egy olyan offline, ami  - ha van internetkapcsolatod - figyelembe veszi a Tomtom által biztosított, azonnali helyadatokat, tehát segít jól dönteni. Egyébként, ha online tervező lenne, akkor sem osztanám a véleményedet, így pedig, hogy havonta frissülnek a Tomtom térképei és internet kapcsolat esetében figyelembe veszi az útviszonyokat és akadályokat is, egyáltalán nem értem, amit írsz. Ami a gugli térkép mesterséges intelligenciája által támogatott tervezését illeti, igazad van. Sajnos mivel az AI úgy fejlődik hogy használják, ezért tanúi vagyunk a Nobel-díjas tudós hülyegyerek korszakának. Majd kialakul, mondaná a sógorom. De addig még átver majd sokezer utazót.

Előzmény: feketefelho (36707)
dokeee Creative Commons License 2023.12.06 0 0 36713

Nem tudom, nincs Microsoft telefonom.

Előzmény: bazidzsó (36712)
bazidzsó Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36712

Próbáltam, de nekem a here drive+ jobb nála...

Előzmény: dokeee (36710)
TappancsFalvi Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36711

Nem biztos, hogy jó ebbe az irányba elvinnem a témát, de pár évet lehúztam annakidején az NNG/Nav N Go mezében, sajnos a mai napig keresem a méltó utódját, ugyanis egyszerűen a mai napig nincs olyan útvonaltervező, ami az úgynevezett "természetes" útvonalat próbálná meg tervezni, azaz: szépen felvisz a legmagasabb rangú útra ami az úticél irányába tart, aztán a cél mellett leterel róla. Persze kismillió egyéb optimalizáció is volt benne, pl. balra kanyart más súllyal számolta (mert tovább tart), stb. Ehelyett minden navi manapság valamiféle online magic-et próbál tolni.

 

Google Maps-ról nincs nagy véleményem, az útvonaltervezője egyszerűen valami általam felmérhetetlen optimizmussal számol, Zakynthoson pl. folyton le akart terelni az 1 db főútról a gyalogösvényekre - gyanúm szerint azért, hogy elkerüljük a "forgalmat" (ami szezonon kívül kb. 5 db autó). "Epar.Od. Arachovas-Eptalofou" - ra is úgy számolt, hogy én ezt majd 90-es átlagsebességgel fogom letolni, hiszen nincs sebességlimit rendelve a szakaszhoz a térképen és lakott területen kívül van.

 

Sygic hasonló, pár éve megvettem a prémium csomagot belőle, de nem használom, mert megbízhatatlan útvonalakat tervez. Az autónkban gyári TomTom navi van, ez, ha éppen ismeri az úticélt, egész jó, egyszerű útvonalakat szokott kitalálni.

 

OSMAndr-ot használ jelenleg a volt kollégáim jelentős hányada, de személyesen még nem teszteltem. Előnye, hogy kézzel konfigurálhatóak az útvonaltervezési paraméterek, így valószínűleg tudnék olyan beállításokat összerakni benne, hogy elfogadható útvonalakat tervezzen.

Előzmény: feketefelho (36707)
dokeee Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36710

Letöltheted a guglitérképet is, aztán megy offline.

Előzmény: bazidzsó (36709)
bazidzsó Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36709

Azért ha hosszabb útra megyek, egy hagyományos térkép is van nálam az adott országról, biztos ami biztos alapon :-)

Előzmény: bazidzsó (36708)
bazidzsó Creative Commons License 2023.12.06 0 0 36708

Navigáció témához : én a Here Drive+ használom, ez offline üzemmódban is megy. Eddig meg vagyok vele elégedve. Viszont amennyire én tudom, csak a Microsoft készülékekre kerül fel. Nekem pl. egy Lumia-n fut.

Előzmény: feketefelho (36707)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 36707

"... a térképen az "Epar.Od. Arachovas-Eptalofou" néven fut ..." - az tényleg szerpentines kicsit (meg jóval sz@rabb az út minősége - bár itthon vannak rosszabbak is ...).

Google maps megújult pár hete. Azóta tervezéskor csak tátom a szám, hogy lehet ilyen ostoba a szuper AI-val felvértezve.

Néha már azt hiszem szándékosan akar bevinni a susnyásba. Tegnap pl. nem a "legrövidebb, leggyorsabb" opciót hozta első helyen, hanem az csak a 3-ik lett a listában.  Előtte adott két hosszabb és rosszabb útvonalat.

Érdemes ránézni a körmére, mit tervez, mert vannak furcsaságai. (Régebben is voltak "tréfás" húzásai, de azt még el tudtam fogadni. Most viszont már 100-km-el hosszabb út nála már jobbnak számít a rövidebbnél.)

A többi - online - tervezőnél (pl. Sygic) viszont még mindig jobb.

Előzmény: TappancsFalvi (36705)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.05 -1 0 36706

És gyerekeket eszik reggelire🙂

Nekünk csak egy "sima" kicsi házi cicánk van...

Előzmény: TappancsFalvi (36704)
TappancsFalvi Creative Commons License 2023.12.05 -1 0 36705

Ezek szerint nehezen követhetően írtam le, a 27-es az E65 része, azon jöttünk mi is most (elindulsz nyugatra Delphi-ből a 48-ason, aztán a 27-esen mész északnak, de mivel ez a szakasz már az E65-höz is tartozik, így azt írtam). Teljesen vállalható volt szakadó esőben is.

Zergetoszó útként arra gondolok, ami a térképen az "Epar.Od. Arachovas-Eptalofou" néven fut, ez az, amit megpakolva, esőben nem voltam hajlandó megpróbálni, habár a Google szerint értékes PERCEKET is spórolhattam volna (gondolom ha be tudnék venni 90-nel 180 fokos kanyarokat, de az pont nem a Grand C4ST specialitása)

Előzmény: feketefelho (36699)
TappancsFalvi Creative Commons License 2023.12.05 -1 0 36704

Savannah, szervál-házimacska hibrid. 5. generációs, szóval legálisan tartható és nem akkora ló, mint a Youtube-on lévők, de így is kutyakennelben utazik.

Előzmény: Béci 72 (36700)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.04 -1 0 36703

Ez fasza!🙂

Előzmény: 409 (36702)
409 Creative Commons License 2023.12.04 -1 1 36702

Barátom lánya egy erdei út mellett talált egy nyivákoló pár hetes kismacskát. Úgy gondolta, valaki kitette egy autóból. Megsajnálta, hazavitte. (Buda, hegyvidék, kertes ház) Felnőtt náluk, kicsit nagyobb volt mint általában a házimacskák, és nem tűrte a simogatást. Sokszor napokra eltűnt, de visszament mindig, az ételt elfogadta. Úgy 8-9éves korában állatorvoshoz kellett vinni. Az orvos kikérdezte őket honnan vették, hogyan került hozzájuk. Utána azt mondta, hogy nála ők sosem jártak, a cicát sosem látta, mert ez egy európai vadmacska, amit nem szabad háziállatként tartani, és jelentenie kellene a dolgot.

Előzmény: Béci 72 (36700)
Boarhunter Creative Commons License 2023.12.04 -1 0 36701

Aligátorteknős.

Előzmény: Béci 72 (36700)
Béci 72 Creative Commons License 2023.12.04 -1 1 36700

"papíron házimacskánk van."

 

Miért,amúgy mi?Tigris?🙂

Előzmény: TappancsFalvi (36698)
feketefelho Creative Commons License 2023.12.03 -1 0 36699

Szép út volt.

"Zergetoszó" alatt a 27-es utat érted Thermopüla felé?

Tavaly mi azon jöttünk hazafelé, egyáltalán nem vészes (mondjuk havazásban azért nem vállalnám be).

(Jobb, hogy nem Bulgária felé jöttetek, ott nagy viharok és szakadó hóesés volt emlékeim szerint november végén.)

Előzmény: TappancsFalvi (36698)
TappancsFalvi Creative Commons License 2023.12.03 -1 1 36698

Sziasztok!
Köszi a tanácsokat, végül a következő lett az útvonalunk:

  • Patras-t kihagytuk, helyette Kalamatába mentünk még egy hétre (ezt mindenkinek ajánlom, szép város és még bőven van élet novemberben is, lelkes expat közösség van a városban)
  • Innen két napra átmentünk Delphi-be. Kb. tényleg ennyit ér, egy hosszú hétvége alatt kényelmesen bejárható minden, esős időben ne menjetek arra, mert rengeteg a hatalmas kóbor kutya, akik - zöldterület híján - a járdára végzik a dolgukat, Bp. belvárosa szagügyben kutyaf@sza az ottani orrlehervadáshoz képest
  • Innen kedvesen elhárítottuk a Google Maps ajánlatát, hogy a zergetoszó szerpentinen át menjünk, hanem inkább nyugatnak indultunk a 48-as úton, ami becsatlakozik az E65-be, ezt az útvonalat ajánlom.
  • Innentől adta magát az útvonal, A1/E75, habár már egyre többször jött komolyabb eső, de lehetett haladni, kisebb káosz volt Thessaloniki környékén, ahol letereltek mindenkit a pályáról (de felteszem következő szezonra kész lesznek a munkálatokkal)
  • Bogorodica határátkelőnél kb. 5 perc várakozás
  • Észak-Macedóniában viszont megindult a havazás (november 25-én jártunk arra). Ha lassan is, de lehetett haladni, azonban Veles magasságában lezárták a következő szakaszhoz vezető kaput, előttünk 500m dugó, mögöttünk rohamosan kialakult még 2-5 km-nyi. Itt vártunk majd' két órát, közben káosz, nulla felvilágosítás, hogy mi várható
  • Végül helyiekkel egyeztettünk, akik mondták, hogy kb. ott fogunk éjszakázni mind, de természetesen tudtak egy "rövidebb" utat, szóval többedmagunkkal felhajtottunk azokra az utakra, amiket még az autópálya építők használtak (R1314 a térképen... már ahol jelölve van)
  • Innen az R1204-es úton mentünk tovább, erősödő hóviharban, gyakorlatilag karavánba szerveződve kamionokkal és más személyautókkal egészen addig, amíg a hókotró, amit követtünk, árokba nem borult, onnantól kicsit izgalmasabb lett a terep, a kamionok maradtak segíteni a hókotrón, személyautósokat elzavarták
  • Kumanovo magasságában vissza tudtunk keveredni a pályára, itt már nyitva volt, forgalom sehol, mert az még mindig a délebbi torlasznál várakozott

Így végül jelentős késéssel (fél 12 éjjel a délután 6-7 helyett), de sikerült elérnünk Vranje-ben a szállásunkat, egy ponton a szerb rendőröktől kértem segítséget, a hírükkel ellentétben kifejezetten jó fejek voltak.

Vranje-ből pedig már nagyon könnyű volt a hazaút, a makedónokkal szemben a szerbek teljesen kézben tartották a hóesést és patika állapotú utakon lehetett ropni. Röszkénél volt még egy kb. 20 perces várakozás, mert kivétel nélkül minden autó csomagterébe belepillantottak lelkes határőreink, a fénypont az volt, amikor a macska útleveléből próbálta kitalálni Kovács Őrtizedes az útvonalunkat (a mi útlevelünk a kollégájánál volt) - ugyan mindenhol átnyújtottuk a macska papírjait, de alapvetően teljes érdektelenséggel találkozunk, szerencsére nem nagyon néztek be az utastérbe és papíron házimacskánk van.

Állatot szállítani kifejezetten problémamentes volt minden határon, odafele a szerb-bolgár határon a férfi határőr szerette volna kipakoltatni a csomagterünket (ez eltartott volna egy darabig), de a kolléganője nem hagyta, mert "a kiscica fél, engedd őket!"

Katana750 Creative Commons License 2023.11.26 -1 0 36697

Gondolom felhasználói oldalról ez semmit nem jelent! Ha jól emlékszem volt szó már erről és csak annyi volt a különbség, hogy a Visa $ elszámolású a MC. meg €! 

Előzmény: feketefelho (36696)
feketefelho Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 36696

Újabban minden (általam használt) bank áttért a VISA-ra (a Wise és az OTP is ilyen kártyát küldött idén a kártyacsere alkalmából).

Biztos jobb szerződést kötöttek velük ...

Előzmény: Katana750 (36695)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36695

Közben megjött az új kártya és furcsa módon Visa. Az előző MC. volt.

Előzmény: dokeee (36694)
dokeee Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36694

Addig nincs baj, amíg nincs baj.

Előzmény: Aszi60 (36693)
Aszi60 Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36693

Na, ez elég sarkos vélemény a magyar bankrendszer ismeretében. A Revolut és a Wise (én főként az utóbbit használom, mert ad magyar bankszámlaszámot) nagyjából ezerszer biztonságosabb, és főként korrektebb és olcsóbb, mint a magyar bankok együttvéve. Három éve szinte teljesen költségmentesen bankolok, az azonos pénznemű utalások ingyenesek, és a középárfolyamú pénzváltások is csak fillérekbe kerülnek. Nekem még csak pozitív tapasztalatom van. Tehát elfogadom, hogy te nem, de pontosan tudom, hogy az csak az információ hiánya miatt van.

Előzmény: dokeee (36688)
Aszi60 Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36692

Kalotinánál egy EU-n kívüli országba juthatsz át egy EU országból, én pedig pont azt akarom elkerülni, hogy egy EU-s otszágból két EU-n kívüli országba (SRB, NMK), majd egy újabb EU-s országba (GR) kelljen bumlizni határonként 2 db, összesen 6) ellenőrzőponttal. Ezért Megyek az EU tag Magyarországról az EU-tag Románián és Bulárián keresztül az EU tag Görögországba, 3 határon, 3 ellenőrzőponton. Ha tévedek, jövő június végén elimerem itt is.

Előzmény: Fabzomb6 (36670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!