Keresés

Részletes keresés

korieander Creative Commons License 2009.02.19 0 0 117
-ostobaság összehasonlítani az almát a körtével...
Előzmény: Törölt nick (115)
barka Creative Commons License 2009.02.19 0 0 116

"Te a németek azért mentek el mert Németországban valamivel kőnnyebb megélni , mint Romániában és nem akisebség politika miatt.
És szivesen visszajárnak mint túristák azokra a helyekre ahol éltek."

 

Bakker, mondtam már, hogy hagyj fel a süketeléssel.

Egy nép sem hagyja el a szülőföldjét, ha engedik boldogulni. A szászok, míg Erdély Magyarországhoz tartozott jól érezték magukat a szülőföldjükön, egy gazdag és virágzó kultúrát teremtettek maguknak, mert a magyar állam nem arra törekedett, hogy elnyomja, és megfossza őket mindenüktől. Sőt az akkori magyar államban a szászok teljeskörű autonómiát élveztek, olyat, amiről a még mindig nagyszámú erdélyi magyar kisebbség a nagy román "jólétben" csak álmodozhat.

 

És, hogy szívesen járnak-e vissza Romániába a szászok? Hát, ezt erősen kétlem. Az idősek semmi esetre sem. Ha jönnek, fájó szívvel teszik, mert csak azt kell látniuk, hogyan tette tönkre az egykori virágzó kultúrájukat a román állam.


"Valóban atőbségi nemzetek általában ezt csinálják ezt csinálja Magyarország is SZlovákia is Franciaország is, beolvasztják a kissebséget, ez egy természetes folyamat."

 

Nem ezt csinálják a többségi nemzetek. Nagyon tévedsz, mert Magyarország sem, de említhetném Finnországot, Spanyolországot, Olaszországot, Svájcot, sőt mostmár Franciaország sem egészen a régi ösvényen halad. Viszont olyan soviniszta nemzeteknek mint Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, stb., még mindig ez a céljuk. Azért nagyon remélem, hogy ez nem fog sikerülni nekik.


"A román politika fő sodra nem az idegengyülőle vagy a nacionalizmus főleg nem az kirakat tipusú nacionalizmus ami amagyarság sajátja."

 

A magyar politikára sokmindent rá lehet fogni, csak azt nem, hogy nacionalista lenne. És hiába mondogatod el 1000x, hogy a román politika nem soviniszta és idegengyűlölő, attól az még nem lesz igaz. A tények és a román politikusok megnyilvánulásai az én állításaimat igazolják, sajnos...

 

"Az ortodox vallás a románság nemzeti érdekeit tartja szem előtt és magtartó erő volt a román nép számára évszázadokon keresztül."

 

Ez így van, csakhogy a román ortodox vallásnak mindig is erőssége volt a más nemzetek elleni uszítás, azaz az idegengyűlölet. Tény, hogy ezzel a politikával a múlt században a románok sokat elértek, de ennek lassan vége. Tudod van egy bölcs magyar közmondás, és ez előbb vagy utóbb eléri a román államot is: addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik...

 

Ui: Ugye te román vagy?

 

Előzmény: tol (102)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 115

"az elemi iskolában megtanulta h ők ősrománok, a templomban meghallgatta, h a magyar az ördög nyelve, de egyszer el fog jutni az egyetemre, ahol megnéz 1 száz évvel ezelőtti román népszámlálást amiben a szülőfaluja lakossága 100% magyar..."

 

Az ilyesmi meghatja azokat a magyarországi magyarokat, akiknek a déd- és nagyszüleik nem magyar anyanyelvűek voltak?

Nem. Ők már magyarok.

Előzmény: korieander (113)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 114
Nézd én sajnos ismerek néhány embert aki elmondja hogy csak apám és anyám magyar én már nem.
Van olyan rokonom is akinek anagyapja csángó magyar a nagynénikéje magyarországon magyar ő meg román .
TUdják amúltjuk de ők úgy dőntőttek románok.
Persze álmodozni te álmodzhatsz csak avalóság egy kicsit más mint ahogy te elképzeled.
Előzmény: korieander (113)
korieander Creative Commons License 2009.02.19 0 0 113
blablabla....amit mutatnak az adatok, hogy a dél erdélyi ipartelepekre sok regátit költöztettek be (köztük- román identitású csángókat)

-indifferens a csángóknál az anyanyelv....az elemi iskolában megtanulta h ők ősrománok, a templomban meghallgatta, h a magyar az ördög nyelve, de egyszer el fog jutni az egyetemre, ahol megnéz 1 száz évvel ezelőtti román népszámlálást amiben a szülőfaluja lakossága 100% magyar...vagy kezébe kerül Iorga és más neves történészek, akik erőszakos románosításra szólítanak fel csángóföldön, mivel a lakosok többsége nem is tud románul...csak idő kérdése
Előzmény: tol (112)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 112
Persze anagyszülők azok akik magyarok az unokák már nem azok ezt aszámok nem mutatják meg de attól még igy van.
A csángókkal nem lesznek problémák ők románnak tartják magukat és tőbségük nem bszéli az anyanyelvét.
Előzmény: korieander (109)
Zézé Creative Commons License 2009.02.19 0 0 111

szerintem a jo valasz valahol a ketto(tok) kozott van :))

 

a fiatalok mentek el eloszor (oket nem erdekelte a 800 eves hagyomany, meg szulofold, de annal inkabb egy jo golf1- es)

+ megengedtek nekik! (sot penzt is kaptak ertuk) tudod hova mehettek akkortajt az erdelyi magyarok? na oda :)

de ha nem akkor, akkor elmentek volna a '90es evek elejen, mint ahogy valoban akkor ment el az "utoja".

 

utana meg vittek magukkal a meg mozdithato oregeket. kb ugyanez zajlik zajlott le 30 ev elmultaval az erdelyi magyarok koreben is ...

Előzmény: barka (106)
barka Creative Commons License 2009.02.19 0 0 110

"az egyházak mindig az egyszerű ember fejébe csöpögtetnek ezt azt. mindenütt a világon"

 

Ez így van, csak nem mindegy, hogy mit. Pl. sem a katolikus- sem a protestáns egyházakra nem volt jellemző az olymérvű xenofóbia, mit ami a román ortodox egyházat jellemzi mind a mai napig.

 

A román ortodox egyház eleve idegengyűlölő politkát folytatott már Erdélyben is, jóllehet az Erdélyi Fejedelemségben először mondták ki a világon - azt hiszem 1568-ban - a tordai országgyűlésen a vallásszabadságot. A katolikus mellett elismerék a protestáns vallást az ortodoxot pedig tolerálták.

Ez a törvény évszázadokkal előzte meg korát, de a románok, elsősorban a pópáik ezt sem voltak képesek felfogni, nekik a fontossági sorrendben első helyen továbbra is az idegen-, pontosabban a magyargyűlölet elmélyítése szerepelt.

Persze tudom, a történelem nem ismeri a hála fogalmát, viszont a tisztánlátás végett ez is hozzátarozik a történelmi tényekhez...


 

Előzmény: adrienne ruhája (94)
korieander Creative Commons License 2009.02.19 0 0 109
"De Hunyad , A rad , temes ,Krasó-szőrény megyékben már vannak ilyen aszimilálódott
közösségek, akhol már az unokák nembeszélnek magyarul."

ezekben a megyékben elhanyagolható a magyarok száma..de még itt sem igaz amit állítasz...

a szórvány szórványa- Piskitelep

össz lakosság-13895

katolikus 301
református 279
lutheránus 21
unitárius 3

magyar 420
német 94
szlovák 3
lengyel 3
olasz 2
egyéb 5

tehát a nagytöbbség még a végek végén sem igen asszimilálódik (szép csöndben elfogy)

csángók-hiába román nyelvűek...előbb utóbb el fognak menni egyetemre és ki fog derülni, hogy amit tanítottak nekik iskolában az hazugság...ebből még lesznek problémák...
Előzmény: tol (103)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 108
Sok 100ezer ember ment el Amerikába kedves barátom, pedig még anyelvet sem beszélte.
Azok a Németek hazamentek Romániából ahol hiába volt pénzük nemtudták elkőlteni.
Képzed el hogy kikapteűad afizut 400 ezer forintot és nem vehetnél ahentesnél csak csülkőt mert más nincs.
Előzmény: barka (106)
Zézé Creative Commons License 2009.02.19 0 0 107

a roman politika fo sodra az idegen gyulolet volt, a 90-es evekben ... el is vesztegettek egy evtizedet. Naivan azt hittek, hogy az EU/NATO, a szabadsag esetleg kedvezotlen jelensegeket eredmenyez, indithat majd a szamukra ... sundiszno pozt vettek fel. De mint irtam utana rajottek valamire ... es hirtelen szunni kezdett a felulrol iranyitott sovinizmus.

 

a romanok kozel tavol a legopportunistabb kulpolitkusok ... nem lennenek ott ahol, de a kirakatpolitikahoz ami meg bennunket jellemez szerinted, "jo" kirakatrendezok kellenek (lasd a statusz torveny korul kialakult Mo-i visitast ...)

 

az ortodox vallas az a mi reformatusainknal meg nacionalistabb nemzeti alapon szervezodo allamvallas ... a katolikus meg olyan amilyen ... megfer benne Tempfli puspok - a 80 valahany varadi puspok kozott benne van a TOP5 ban :) - es a Jasi puspok ...

Előzmény: tol (102)
barka Creative Commons License 2009.02.19 0 0 106

"a szászok azé mentek el kedves barka, mert a nyugodtnémeteknél mindenkinek volt színes tv-je, 1-es golfja vagy kadettje és nem kellett sorba állni se húsért, se tojásért."

 

Hát, ezt erősen vitatnám.

Autókért, színes tv-kért, stb., egyetlen nép sem hagyja el a szülőföldjét. Így a szászok sem, különösen ha megnézzük azt a gazdag és virágzó kultúrát, amit maguk mögött hagytak.

A szászok elsősorban azért mentek el Romániából, mert a román elnyomás alatt teljesen reménytelennek látták a helyzetüket. A románok úgyanúgy nem tartották be velük szemben sem az ígéreteiket, mint a magyarokkal szemben. A román soviniszta politika előtt egy cél lebegett, a román "nemzetállam" megteremtése, amiben nincs helye a különböző nemzetiségeknek.

A szászoknak még szerencséjük is volt, ha ezt egyáltalán szerencsének lehet nevezni, hogy az akkori NSZK még pénzt is adott értük, ami szerintem egy nagyon elhibázott politikai lépés volt Schmidték részéről...


 

Előzmény: adrienne ruhája (93)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 105
1968 után volt a valódi szívás. A királyi Romániában még lehetet létezni, később meg volt a Magyar Autonóm Terület.
Előzmény: Zézé (104)
Zézé Creative Commons License 2009.02.19 0 0 104

szerintem az erdelyi magyarsagot legkevesbe a roman sovinizmus torte meg ... egyaltalan mit jelent az hogy megtorte?

evtizedekig polgarhaboruztak Erdelyben es miutan legyoztek oket a romanok, megtortek es feladtak? NEM!

 

eleve oriasi sokk volt az 1920as imperiumvaltas, hogy milyen korulmenyek kozott es milyen hamar veszet oda minden. (1925-re, 5 ev alatt, mar mindent kialakitottak, a romanok, ugy ahogy nagyjabol ma is van, es az termszetes egy ebbe a kozegbe szuleto mai erdelyi magyarnak, de milyen lehetne ugyanez mondjuk egy debreceninek).

a kezdeti sokk utan, nem kezdtek el eszakir szabadsagharcosdit jatszani.

a 4 ev magyar vilag rengeteget jelentet, majd utana roman nacionalista kommunizmus ... de en nem erzem, hogy megtortek volna, 1989-re. Sot!

 

Ha figyelmbe vesszuk, hogy mennyit tett ertuk az anyaorszag (SEMMIT!) 40 ev alatt, meg jonak is mondhatjuk a erdelyi magyar kozosseg allapotat, 1989-ben (1,8 millios kozosseg, aranyosan picit kevesebbel novekedett, mint az anyaorszag)

 

Hogy azutan mi tortent? Nos ez az ami sokkal aggasztobb. a kezdeti roman nacionalista izmozas utan a romanok is rajottek, hogy nekik tobb dolguk mar nincs, sot!! karosszekbol nezhetik vegig a vegjatekot. Itt mar olyan "erok" (gazdasagi jolet utan sovargas, a joleti tarsadalmakra jellemzo nepesedes, eloregedes, kivandorlas) munkalkodnak, amit megallitani nagyon nehez.

Előzmény: barka (92)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 103
De Hunyad , A rad , temes ,Krasó-szőrény megyékben már vannak ilyen aszimilálódott
közösségek, akhol már az unokák nembeszélnek magyarul.
A magyarság elfogy lassan és valóban nem az aszimiláció a fő ellensége mert az olyan 10% -os csupán.
De afogyás az nagyon látszik meghalnak a magyarok, és ezt nincs az politikus aki meg tudná álitani.
A csángók talán 500000 lehetnek nagyrészük ma már Románnak tartja magát, van néhány olyan falú ahol megpróbálnak küzdeni a magyarságukért, néhány ezren lehetnek csupán csepp a tengerben.
Előzmény: korieander (100)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 102
Te a németek azért mentek el mert Németországban valamivel kőnnyebb megélni , mint Romániában és nem akisebség politika miatt.
És szivesen visszajárnak mint túristák azokra a helyekre ahol éltek.
Valóban atőbségi nemzetek általában ezt csinálják ezt csinálja Magyarország is SZlovákia is Franciaország is, beolvasztják a kissebséget, ez egy természetes folyamat.
A román politika fő sodra nem az idegengyülőle vagy a nacionalizmus főleg nem az kirakat tipusú nacionalizmus ami amagyarság sajátja.
A román politikusok nem irtak ki népszavazást például a ketősállampolgal kapcsolatban, szépen csendben elintézték hogy egy Moldovai ( ország ) román ha akar akkor lehet román állampolgár.
Az ortodox vallás a románság nemzeti érdekeit tartja szem előtt és magtartó erő volt a román nép számára évszázadokon keresztül.
A katolikus papok csőpögtetik az idegen gyülőletet csángó földőn erdélyre ez kevésbé jellemző, hacsak nem Tőkés püspökre gondolsz.
Előzmény: barka (92)
rece fice Creative Commons License 2009.02.19 0 0 101
A szászok annyira jól érezték magukat Romániában, hogy a nyugatnémetek fizettek a román államnak, hogy távozásra birják őket :(
Előzmény: adrienne ruhája (93)
korieander Creative Commons License 2009.02.19 0 0 100

"Igen a magyarság is lassan be fog olvadni de nem a román sovinizmus miat , inkább a saját erőtlensége miatt."

 

-dehogy fog beolvadni....90 év sovinizmusa beolvasztó politikája után sem tudsz érdemben román nemzetiségű református közösségről beszélni...még az utolsó magyarcigány putri sem asszimilálódott a partiumban, vagy székelyföldön...

 

-ellenben ott van negyed millió csángó a románoknak mint időzített bomba...

Előzmény: tol (91)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.19 0 0 99
volt cseh származású katona társam, orsovai volt a srác (starcevici) és azt mondta, hogy őseit mária terézia idején telepítették oda.
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 98
Pedig van létező, de nagyon kis létszámú nemzetiség is Romániában, a csehek.
Előzmény: adrienne ruhája (96)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.19 0 0 97
palik-i elszólás volt :-))
Előzmény: Törölt nick (95)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.19 0 0 96
jó, ez így jött hirtelen, nem ez a lényeg.
Előzmény: Törölt nick (95)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 95

"12 argentin nemzetiségűre"

 

?

 

Argentina:

Rasszok: 97% fehér 3% mesztic

Beszélt nyelvek: spanyol (hivatalos nyelv), olasz, angol, francia, német

Előzmény: adrienne ruhája (94)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.19 0 0 94
"A román politika egyik fősodra és egyik legjellegzetesebb irányvonala a soviniszta idegengyűlölet"

-ez igaz.


Ezt sajnos nem csak a politikusaik teszik, hanem a papjaik is, akik évszázadokon keresztül csöpögtették az idegengyűlölet mérgét az egyszerű román fejébe


-ez is igaz. emiatt nagy baj ha a papok politizálnak. (hegedűs lori?)


"az egyszerű román fejébe"


-az egyházak mindig az egyszerű ember fejébe csöpögtetnek ezt azt. mindenütt a világon


"és ezt elsősorban mindig a magyarokkal kapcsolatban tették."

-három millió embert lehetett ellenségként kezelni, mivel a 12 argentin nemzetiségűre nem tudták rásütni, hogy az ország feldarabolása a céljuk.
Előzmény: barka (92)
adrienne ruhája Creative Commons License 2009.02.19 0 0 93
a szászok azé mentek el kedves barka, mert a nyugodtnémeteknél mindenkinek volt színes tv-je, 1-es golfja vagy kadettje és nem kellett sorba állni se húsért, se tojásért.

kisebbségileg meg ők voltak a liblingjei a ceausescu rendszernek, ergo az elmenetelüknek vajmi kevés köze volt a belpolitikához.
Előzmény: barka (92)
barka Creative Commons License 2009.02.19 0 0 92

"A szászok és a svábok el akartak menni romániából."

 

Ugyan már, ne süketelj, ha nem muszáj!

Miért is akartak elmenni? Biztosan azért ugye, mert a román állam biztosította nekik azokat a kisebbségi jogotat, amiket egyébként írásban is megígért. Tehát tkp. qrvq jól érezték magukat Romániában, de mégis elmentek, mert el akartak menni. Mert a szászok meg a svábok már csak olyanok, ahol jól érzik magukat onnan elmennek. Magyarországon viszont azelőtt piszkosul elnyomták őket, azért is tartottak ki több száz évig. Szóval haggyuk ezt a süket dumát ha lehet... :) 

 

"Igen a magyarság is lassan be fog olvadni de nem a román sovinizmus miat , inkább a saját erőtlensége miatt."

 

Hagyd már tényleg ezt a falmelléki dumát.

Az erdélyi magyarságot elsősorban a közel 90 éve tartó román soviniszta elnyomás törte meg és nem az erőtlensége. A többségi nemzet soviniszta politikájának ugyanis pont az a célja, hogy először megtörje a kisebbség ellenállását, majd utána szép lassan beolvasztja.


"A romániai magyar politikusok sokmindent elértek rendesen meggazdagodtak , jó magyar szokás szerint mindent megtettek azért , hogy hatalom kerüljön a kezükbe, most elvesztették a hatalmat ennyi tőrtént csupán."

 

Te most miről beszélsz?

Azt hiszem még mindig nem érted a lényeget. Itt egy politikai folyamatról van szó, amely kb. 90 éve tart a magyarsággal szemben. Ezt próbáld megérteni...


"Sajnos a románságra kevésbé jellemző a nacionalizmus és a sovinizmus mint az itteni magyarokra."

 

Sajnos? Mért sajnos?

Ha magyar vagy, ennek csak örülnöd kéne, nem? Nincs román nacionalizmus és sovinizmus, csak rosszindulatú rágalom az egész...

Persze úgy hazugság az egész állításod, ahogy van. A román politika egyik fősodra és egyik legjellegzetesebb irányvonala a soviniszta idegengyűlölet. Ezt sajnos nem csak a politikusaik teszik, hanem a papjaik is, akik évszázadokon keresztül csöpögtették az idegengyűlölet mérgét az egyszerű román fejébe és ezt elsősorban mindig a magyarokkal kapcsolatban tették.

 

Előzmény: tol (91)
tol Creative Commons License 2009.02.19 0 0 91
A szászok és a svábok el akartak menni romániából.
A többi nemzeti kissebség gyenge, nincs bennük megtartó erő.
Igen a magyarság is lassan be fog olvadni de nem a román sovinizmus miat , inkább a saját erőtlensége miatt.
A romániai magyar politikusok sokmindent elértek rendesen meggazdagodtak , jó magyar szokás szerint mindent megtettek azért , hogy hatalom kerüljön a kezükbe, most elvesztették a hatalmat ennyi tőrtént csupán.
Sajnos a románságra kevésbé jellemző a nacionalizmus és a sovinizmus mint az itteni magyarokra.
A magyarság számára az anyagi javak tőbbet jelentenek mint a gyermek áldás gyermek nevelés család. A román nép az életet tőbre becsüli az anyagiaknál, talán most fog ez a dolog megfordulni de eddig emiat magyar települések váltak román településekké, mert az életet a történelem nem álithatja meg.
A székelyek mentalitása más ezélrt maradtak meg és ezért van az hogy az ő leszármazotaik teszik ki a szórványtelepülések lakoságának jórészét is.
Előzmény: barka (88)
rece fice Creative Commons License 2009.02.19 0 0 90
"A magyarok példát adtak nekünk!"
Előzmény: rece fice (89)
rece fice Creative Commons License 2009.02.19 0 0 89
Constantin Racaru neves publicista jegyzete hosszabb idézetet is megér. A Cozma-ügy lecke című írás a Ziare.com oldalon azt fejti ki, hogy a sportoló halála segít lerombolni az egyik legrégebbi és legmérgezőbb nacionalista mítoszt Romániában - vagyis a magyargyűlölet alapját :„A magyarok nem esznek románokat - írja -, sem páclében, sem füstölve. Egy román valódi hőse lehet egy magyarországi városnak, élhet ott boldogan és tiszteletben. A magyarok tudnak szenvedni egy román halála miatt, pontosan úgy, mintha nemzettársuk halála miatt szenvednének. Tudnak sírni egy románért, tudnak gyertyát gyújtani érte, meg tudjak adni neki a végtisztességet.

A veszprémi és szegedi egyszeri emberek reakciója döbbenetes, igazi lecke minden (román) fanatikus nacionalista számára.

Diszkrét, de mély érzelem, amelyet egy idegen halála fölötti megrendülés váltott ki belőlük – olyan idegené, akit a magukénak éreztek.

Szerencsétlenségünkre ilyen tragédiára van szükségünk ahhoz, hogy megértsük, a határ másik oldalán nem ellenségek élnek, és a mi lángoló nacionalistáink szánalmas aberránsok csupán. A magyarok példát adtak nekünk!"
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9188167
Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
barka Creative Commons License 2009.02.19 0 0 88

"A többi nemzeti kissebség bolgárok szászok eltünőben vannak a szerepük és társadalmi erejük csekély."

 

Igen, miután a nagyon "toleráns" politikájukkal nagy részüket már beolvasztották vagy elűzték, vagy mint a szászokat jó pénzért visszaadták a németeknek. Ez vár a magyarokra is, ha így folytatódnak a dolgok...

 

A többi lényegi dologra már a 38. hsz-emben válaszoltam...


 

Előzmény: tol (87)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!