Keresés

Részletes keresés

mtr. Creative Commons License 2007.06.16 0 0 503
Valamit elrontottam. Új próba.
Előzmény: legard (502)
legard Creative Commons License 2007.06.16 0 0 502
Ha több képed van ne csak egyet tegyél fel
Előzmény: mtr. (497)
Stylist Creative Commons License 2007.06.16 0 0 501

"Ez viszont olyan bonyolult kérdés a seregen belül, oly sok engedélyeztetés, hozzájárulás beszerzését igényelné, amihez HÓNAPOK kellenének.
Ezzel együtt megsokszorozódna a felfelé nyitott tenyerek száma is."

 

Lehet, hogy csak én vagyok naív, vagy nem ismerem a kompetencia szinteket a hadseregben, de egy ilyen rendezvényt saját hatáskörben nem engedélyezhetne az alakulat parancsnoka? Természetesen a HM illetékeseinek egyidejű tájékoztatása mellett! Mert ha ő egyszemélyben engedélyezhetné, akkor a "felfelé nyitott tenyerek" problémája is meg lenne ezzel oldva...

Üdv:  

Előzmény: peye (490)
peye Creative Commons License 2007.06.16 0 0 500
Ha jól emlékszem
AM 21 Százhalombatta
Előzmény: Kutyatál (499)
Kutyatál Creative Commons License 2007.06.15 0 0 499
Üdv a Haditengerészeknek!

Ex AM állomány:

AM11 Újpest
AM12 Baja
AM21 ???
AM22 Óbuda
AM31 Dunaújváros
AM32 Dunaföldvár

A hiányzó nevét tudja valaki? Az még eddig kimaradt...

Üdv

K.
Előzmény: Törölt nick (498)
mtr. Creative Commons License 2007.06.15 0 0 497

Természetesen. Főleg arra emlékszem, hogy a hajózó állomány adta a Flottilla név létjogosultságát. A tűzszerészek meg a gyakorlati hasznát. Az általad említett nevek nagyon is ismerősen hangzanak, de arcot sajnos már nem tudok kötni hozzájuk. Én nem hajón szolgáltam. A lakóhajón párszor meglátogattam Strezs... mtr.-t, és járkáltam azért itt-ott.

Van néhány "urban legend" kategóriájú emlékem, (Megyeri Csárda mint tiltott hely - B.(örökös)fhgy. esete az ü.alegységgel... aztán a lánckamra, mint büntetőhely a gyakorlatokon... vagy a Külső Váci út felsúrolása... éjszakai lovagias elégtételek a kispuska lőtéren... R.Szilveszter alez. kerékpárjának kilövése... B.(Cucu) törzsfőnök... az Öreg Halász... ezeket a mi Öregeink suttogták...  később, ha szóba kerülnek, mesélgetek. Csupa fele sem igaz történet. Tegnap a "Google Earth"-on megnéztem a környéket - látni véltem a tanmedencét, a vízművek kútjait, a kikötő melletti rossz szagú csatorna torkolatát... ma már eltévednék.

Köszönöm, hogy reagáltál a beírásomra.

Kevés fényképem maradt. Ebből egyet megpróbálok feltenni.

 

 

Előzmény: legard (496)
legard Creative Commons License 2007.06.14 0 0 496
Ha a 60-as évek második felében voltál a KH-nál, akkor bizonyára emlékezhetsz rá, hogy nem csak parti szolgálatosok voltak , hanem hajózó állomány is.

Ott volt a 6 db. VN, a TN. lakóhajó, PN.= parancsnoki naszád
.

Valószinü, hogy emlékezel ezen hajók parancsnokaira. Pl: PN= Szemlics A. TN= Velencei I. Vagy ÉN a VN-3-as Parancsnoka.
Előzmény: mtr. (494)
Nán Creative Commons License 2007.06.13 0 0 495
A legutóbbi HADITECHNIKA újságban, 2007. 3. számban,  a 2006. évi nyílt napról olvashattok képes riportot.  Szerző:  Gulyás Jenő.
mtr. Creative Commons License 2007.06.12 0 0 494
Végigolvastam az összes hozzászólást.

A hatvanas évek második felében én is itt voltam sorkatona. A Detert, Mahart, Foka újoncai általában az M osztályra kerültek. Nekem semmi közöm nem volt a hajózáshoz, talán ezért az R osztályra kerültem. Szárazföldi élet várt rám a Flottillánál! "Alulnézetből" értékelve a laktanya életét, elég sötét színekkel árnyalhatnám a megszűnt alakulatról kialakult képet, melyek így negyven év távlatából sem akarnak halványodni... de "halottról jót, vagy semmit"... így hát maradt néhány semleges adalék.

Az MN9680 neve akkoriban Dandár volt, a dandár pk. Zs. ezredes. (az ÜTi neve meg HÜTi, HÜTiH volt) Valamiféle "társbérletben" még egy tisztiiskolás évfolyamot is elhelyeztek az első emeleti körletben, és az MN3705 is néhány szakasznyi khakiruhás katonával képviselte magát.

R osztályos "matrózként" a szádfalazás rejtelmeit, a cölöpverő gép használatát, és a gerendák szakszerű emelését-cipelését tanultuk. Heti két, olykor három 24 órás szolgálatot is adtunk, a Kisőrség - Kikötő őrség - Laktanya őrség - Napos - Ügyeletes alegység variálása jelentette a változatosságot. Később némi szerencsével (a Magyar Néphadsereg Kiváló Katonája lettem) átkerültem a "KH" osztályra híradósnak. Mivel a polgári foglalkozásom (és a hobbim is) a rádiótechnikához kötődik, akár jól is érezhettem volna itt magam. A másodéves tisztesek őrparancsnok, felvezető, és század ügyeletes szolgálatokat adtak. A kissé zsúfolt földszinti körletben, emeletes vaságyakon százegynéhány (talán 130?) férőhely volt. Nah, volt is rumli amikor berepült a gólya! A szolgálat bármikor köteles volt minden katonáról elszámolni. A KH állományába szakácsok, írnokok, az üzemanyag szolgálat, szabók, fűtők, telefonközpont kezelők, híradósok, a gkvezetők egy része, polgári alkalmazottak mellett dolgozó szerelők-akkumulátor kezelők stb. tartoztak, de ide tartozott pl. M. mtr. is, aki teljes szolgálati idejét a hadtáp évi 25-30 disznajának gondozásával töltötte. Itt voltak állományban a már máshol említett sportolók is - talán 40-60 fő. Voltak köztük páran, akiknek csak a nevét ismertük, a körletben biztos hogy sosem voltak. 1967-ben ruhát váltottunk - sajnáltuk a csíkos trikót, fehér gallért, a spanyol övet - de boldogok voltunk, hogy a gyakorló ruháink minősége már emberhez méltó lett.

Az eddigi írásokban megemlített nevek közül számomra csak egy volt ismerős. Egy nevet én is mondanék: Kőműves (vagy Kőmíves?) őrnagyra (R) emberséges habitusa miatt a mai napig nagy tisztelettel gondolok. 23 hónap után szereltem le.

legard Creative Commons License 2007.06.03 0 0 493
Bocsánat!! Eltévesztettem a betüt. Nem AM, hanem AN-2. Olyan közel van ez a két betü, hogy mellé üt az ember.
legard Creative Commons License 2007.06.02 0 0 492
Sokszor olvasom, hogy ezeket a hajókat még mindég AM-2-nek nevezik. Pedig ez az elnevezés már régen nem fedi a valódi funkcióját / aknamentesitő/ .

A kettes tipus, meg aztán igazán felesleges, mert a hat-jegyü törzsszámot irják fel a hajó orrára.

Most, hogy a tüzszerészek ezeket már ilyen feladatra nem használják, javasolnék egy pár más elnevezést felirni a törzsszámok helyére.


Pl: TÜN = Tüzszerész naszád
TJN = Tüzszsrész járör naszád
TJH = Tüzsszerész járör hajó

Vagy simán elhagyva a T
JN = Járör naszád
JH = Járör hajó

Ezek után lehetne számozni is , ha több van belőlük.


Pl: JN-11
12................

Magán tulajdonban lévő hajókra meg azt irnak amit akarnak " Cirkáló" vagy hasonlókat
hadihajos Creative Commons License 2007.06.02 0 0 491
Volt már rá példa, hogy toborzásnak álcázták a Flottillás napot, hátha bejönne mégegyszer.......
Előzmény: peye (490)
peye Creative Commons License 2007.06.01 0 0 490
Teljesen jó amit írsz, a gazdasági és a népszerűségi része is.
Mindezek sokszor megfordultak annak idején a mi fejünkben is.
Sem a közreműködéssel, a munkával, sem a szervezéssel nem lenne gond, ha nem a mai hadsereg egy alakulatáról lenne szó.
E viszont olyan bonyolult kérdés a seregen belül, oly sok engedélyeztetés, hozzájárulás beszerzését igényelné, amihez HÓNAPOK kellenének.
Ezzel együtt megsokszorozódna a felfelé nyitott tenyerek száma is.
A végén pont az érdekelteknek nem jutna belőle, még egy köszönet féle sem.
Ezt is megtapasztaltuk már, többször is.
Manapság senki, semmihez nem adja az aláírását, engedélyét, mert mi lesz, ha valakinek nem tetszik, esetleg sérti valakinek a vélt-valós érdekeit.
Azt, hogy ma ki, kivel játszik, ki kinek a csókja, ki, és miért van ott ahol van, és meddig lesz ott, kívülről követhetetlen./sokszor belülről is!/
Ezek mellet a népszerűsítés, a gazdasági megfontolás jelentéktelenné törpül a szemükben, és minden más is.

Előzmény: Stylist (489)
Stylist Creative Commons License 2007.05.31 0 0 489

Arra gondoltam, hogy mivel állítólag "zártkörű Flottilla Napot" terveznek a nyáron, nem lehetne-e rábeszélni a vezetőséget, hogy mellette ( esetleg helyette :-)  ) szervezzenek egy nyílt napot is, amelyre az érdeklődő civilek is bejöhetnek, viszont BELÉPŐJEGY ellenében! Sőt, lehetne egy kitűzött cél is, amelyre a belépők ára mellett lehetne a helyszínen adakozni. Ez a cél lehetne mondjuk egy újabb romos állapotú AN-2 naszád felújítása, mert úgy tudom, van még ilyen is! A nagyon népszerű "sétahajókázás" az AM hajókon is lehetne fizetős mutatvány, tavaly is óriási tömeg várta, hogy felpréselődhessen a 2 hajóra. Persze a nagy látogatottság eléréséhez nem a legdurvább kánikulával sújtott júliusi hétvégéket kellene kiválasztani, mint tavaly, hanem mondjuk egy szeptember közepi hétvégi napot. Jól meg kellene szervezni, média támogatással, gyerek programokkal, fellépőkkel, és persze sörsátorral, fagylaltossal, stb. melynek bevételéből szintén részesülhetne az alakulat a nemes cél érdekében. És lehetne persze szuveníreket is árusítani, naszádos kitűzőket, jelvényeket, maketteket, stb. Nekem pl. bármikor megérne tízezer Ft.-ot egy olyan fehér "Hadihajózás" feliratú póló. Úgyhogy ha tud valaki ilyet, mindenképpen szóljon! :-))

Bocs, ha elragadott a brainstorming, de szerintem tuttira lenne értelme egy ilyen rendezvénynek, és megfelelő média nyilvánosság mellett óriási sikere lehetne! Tavaly a gyerekeim a nagy hőség ellenére még hetekig erről beszéltek...

U. Snakes      

peye Creative Commons License 2007.05.31 0 0 488
Valóban nem újságoltam el, mert ez nekem belső ügy, mármint lelkileg.
Ezt Te is jól tudod, mert felhívtál.
Ezúton akkor itt, a legilletékesebb helyen, mégegyszer nagyon szépen köszönöm, hpgy akkor felhívtál, de sajnos nem rögzítettem a hangot.
Köszi: Peye
Előzmény: MALWIN (481)
peye Creative Commons License 2007.05.31 0 0 487
van egyszerűbb megoldás, holnap de. hívlak.
Üdv: Peye
Előzmény: legard (482)
hadihajos Creative Commons License 2007.05.31 0 0 486
Szia  talán Gás.. Gyula tudna segiteni  Ő ugyan is tartja a kapcsolatot Tengerészek eggyesületével és  más hajósokkal.
Előzmény: legard (482)
Nán Creative Commons License 2007.05.30 0 0 485
Szervusz !     Lehet, hogy ismered: az Újpesti Vasúti hídnál, a Városkapu felöli oldalon, van egy  hajó-kereskedés telep.  Jó kinézetű motorcsónakok, meg jachtokat látok a Váci úton menő 122-es buszból, reggelente.     (Azt hiszem, régen a Hajógyári Óvoda volt az épület)      Lehet ott is kérdezösködni.
Előzmény: legard (482)
MALWIN Creative Commons License 2007.05.30 0 0 484
Sajna nem voltam flottillás, ezt a képet Dávodról loptam, ott volt egy "Hősök napja" kiállítás, ezen szerepelt.
Előzmény: Nán (483)
Nán Creative Commons License 2007.05.30 0 0 483
Szeretnélek megkérdezni: Gáti Vilmos mtr-t, (nekem Vili bácsi) ismerted-e ?    Úgy emlékszem, Ö is az időtájt volt mtr.   Emlékszem, az "árvizes" fotóira, újsággyűjteményére. 
Előzmény: MALWIN (481)
legard Creative Commons License 2007.05.30 0 0 482
Szevasztok Fiúk !!!

Segitséget kérek! Egy kis unokaöcsém most szakadt Amerikábol ide haza és egy kishajót szeretne vásásrolni, ehez kérdi, hogy hol lehet vizijártasságit megszerezni.
A Dunán szeretne motorcsónakázni.
Előre is köszönöm a segitséget.
MALWIN Creative Commons License 2007.05.29 0 0 481
Sziasztok, gondolom, érdekes lehet egy Flottillás emlék 1953-ból:-))

A bajai AN-2-es avatásról nekem vannak nagyméretben is képeim, majd teszek be ide belőlük.

Peyét felhívtam a díszlövéskor, persze ezt nem újságolta el....
hadihajos Creative Commons License 2007.05.29 0 0 480

Emlékszik-e még valaki, hogy volt egy AM-12 es hajó aminek a neve szintén a Baja váras nevét viselte. Megemlékeztek róla vajon az ünnepségen?

    Jelenleg is a dunán hajózi városnéző ként

Előzmény: legard (479)
legard Creative Commons License 2007.05.27 0 0 479
Ezt a témát körülbelül a 8-12. oldalon már részletesen tárgyaltuk, keresgéljél visszafelé.
Mivel, hogy én már 1991-től nem vagyok aktiv állományba igy a mostani AN feladatokrol nem tudok mondani semmit.
Valószinü, hogy most tüzszerészi feladatokat lát el, igy csak közvetlen a tüzszerészek tudnának bővebben tájékoztatni.
Előzmény: United Snakes (477)
kobe30 Creative Commons License 2007.05.25 0 0 478
Sziasztok!Ha érdekel,én tudnék fellőni pár képet a "31"-ről pl.,csak mivel birka vagyok hozzá,nem tudom hogy kell,meg,hogy mekkora a max. felbontás...(nekem 3,meg 6 megában van néhany kép,igaz a legutolsó is háromnegyed éves...)
United Snakes Creative Commons License 2007.05.24 0 0 477

Legard, köszönet a fotókért! Ha már a "Baja" kapcsán szóba került, el tudnátok magyarázni egy ilyen "hülyecivilnek", hogy mi az AN hajók feladata? Mert azt már tudom, hogy az AM=aknamentesítő. Ezek szerint, mivel az AN=aknásznaszád, ők rakják le a folyami aknákat? És ilyenkor békeidőben, amikor csak aknamentesítésre van szükség, aknatelepítésre nem, mi másra lehet még használni őket?

U. Snakes  

Előzmény: legard (475)
legard Creative Commons License 2007.05.24 0 0 475
Ezeket a képeket ne kérjétek tőlem eredetei méretben, mert ezeket videóról csiptem le.
300-sa méretben vannak, ha megnagyobbitom nagyon rossz lesz a minőségük.
A gépágyú sorozatok a szózat alatt sajnos nem hallhatóak, ezt már nem tudtam feltenni.
hadihajos Creative Commons License 2007.05.23 0 0 474
A sugóban már nincs meg a viziszinpad..., te is lent voltál az avatáson?
Előzmény: legard (468)
peye Creative Commons License 2007.05.23 0 0 473
Igen, tanultak azokból az esetekből, rájöttek, hogy úgy éri meg pár embernek a legjobban...
A Flottilla(?) Napról annyit tudok amit hivatalosan közöltek velünk, nyugdíjas clubnapon, hogy lesz, de zárt körű.
Az érintettek, családtagjaik, nyugdíjasok, meghívottak.
Jelenleg ennyit tudok.
Ha lesz valami változás, vagy új info., feldobom ide /is/.
Előzmény: Konvergencia (472)
Konvergencia Creative Commons License 2007.05.23 0 0 472

Szia! Szerintem is kissé túlzottan borulátó vagy, hiszen ha meg akarnák szüntetni a Flottillát, akkor nem költöttek volna pont most a Bajára több millió forintot, az amúgy is szűkös költségvetésből! Jó, persze lehet ellenpéldákat is hozni, én is tudom, hogy a SZU-22 vadászbombázókat is a nagyjavításuk _után közvetlenül_ vonták ki, de hátha azóta tanultak az ilyen negatív esetekből... Egyébként Te sem tudsz véletlenül valamit az idei Flottilla Napról?

 

Előzmény: peye (471)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!