diófa az itt is van, igaz ezért nem szedek róla, mert nagy a forgalom és lerakódik rá a szennyeződés, de a fagyasztőban még van dióburok a hennás időszakból
Képzeljétek! Van egy szappan amibe curryt tettem és nem tudom melyikbe. :)))) Nem emlékszem. Csak, hogy tudnám mégis mit csinál vele. Hogy az enyémben milyen lett. Gőzöm sincs. Mindent feljegyzek, de ez kimaradt. Pfffff
A narancs színű az pirospaprikával készült. Majdnem ennyire élénk a színe élőben is, meg ugye sötét helyen tárolom. Viszont! A paprikaillat eléggé markáns benne, szerintem pl. kifejezetten dohányosoknak lesz jó. Vagy nemtom :)
A narancs színű mivel van készítve, hogy ilyen szípen megmaradt a színe? Vagy csak a képen narancs?
Amúgy ennél az eljárásnál, amit mi is használunk, nincs mitől tartani akár már a 3 héten sem, ezek a szappanok nem lúgfelesleggel készülnek, nincs bennük semmiféle szintetikus méreg, tehát csak esztétikailag, a keménysége, kopásállósága nem stimmel még ilyenkor. 3-5 nap alatt az összes esetlegesen visszamaradó lúg távozik belőle, de nem marad vissza semmi, csak folyadék, víz, nedvesség, amitől ki kell szárítani.
Én már kifejtettem régebben is, hogy nem a házi szappanozók a világ bajai, hanem a meki, stb. akik nem egy hónap alatt használják el a 2kg pálma olajat...
Nekem egyszerűen csak undi a gondolat is, hogy sertészsírból, marhafaggyúból készült szappannal mossam az arcom, testem, de pl. férjem azzal készíti a húsokat, mikor ő főz, mert jó az íze.
Pedig hófehér szappant azzal lehet előállítani, meg az is jó a bőrnek, stb. de nekem nem jön be...
Folteltávolításra pl. marhaepe... biztos tuti, én nem próbáltam még, de a nevétől felfordul a gyomrom... :D
Nekem is inkább a növényi eredetű dolgok jönnek be. A kecsketejért ugye nem kell fejét venni senkinek :)
Viszont néha úgy gondolom, hogy túl van lihegve 1-2 dolog, mind az állatvédelem, mind pedig a növényvédelem, vagy nevezzük ki ahoyg hívja, terén.
Sokan szívják a fogukat a pálmavajat használók miatt, de remélem ez akkor is eszükbe jut, amikor eszik a jó kis lángost, ami abban sült.... stb.
Igen rengeteg mindent lehet tenni ezeken a területeken, de kezdje inkább mindenki otthon, meg a saját kis háztartásában, és lakásában.
Pont Vikiéknél van/volt most ezzel kapcsolatban kis "vita, és nincs arany középút. Vagyis de: az öntisztulás :d De akkor meg kinek csináljunk szappant???
Amelyiket megsütőzöd. :) A 100% olívának kell a 6 hét, sütőzéssel, 4 hét szerintem, ill. célszerű 28% körüli folyadékmennyiséggel készíteni.
Sütőzés nélkül a többi szappannak is kell a 4 hét, sütőzéssel 2 hét is elég. De én a sima szappanokat is 34-35% körüli folyadékkal készítem (creativikis félében gyárilag 38% van), amiben több a lágy olaj, pl. olíva, ricinus, azt még kevesebb, 31-32%-kal. De erre úgyis menet közben jön rá az ember, neki melyik az ideálisabb.
Kezdő szappannak én egy sok olívát tartalmazót ajánlanék, pl. 60% olíva, 20% kókusz, 15% napraforó, 5% ricinus, 34%-os nedvességgel, mert nem fog bedermedni olyan hamar, főleg, ha színezni is szeretnéd, vagy mintázni vele.
Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető, de kismamáknak, májbetegeknek és gyermekeknek a fogyasztása nem ajánlott.
Tinktúra és Pép: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Ha pépet szeretnénk pakoláshoz, akkor 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.
Ülőfürdő: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra. Terméséből a vénákat erősítő, visszérbántalmak ellen alkalmazott gyógyszereket állít elő a gyógyszeripar, de homeopátiás gyógyszerkészítményekben is megtalálható.
Elkészítési mód: A tinktúra készítéséhez szükségünk van egy liter jó gyümölcs pálinkára. Az összezúzott vadgesztenyét héjastól beleeregetjük az üvegbe, és teszünk hozzá összedarabolt száraz fakérget is. Két hétig a napon érleljük, naponta fölrázzuk. A kapott anyaggal naponta megmasszírozzuk a lábakat.