Keresés

Részletes keresés

zoli1437 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17011

Nekem is ezt mondta olyan aki a Nérót nagyban termeli.

A virág érzékeny a peronoszpórára, illik permetezni virágzáskor.

Előzmény: alfi13 (17008)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17010

Az itteni Néró termelők nem is hallottak fürtelszáradásról. Lehet, hogy csak helyi probléma.

Panonijával a pécsi kutatóintézetnél foglalkoznak már nagyobb mennyiségben.

http://www.szbki.pte.hu/menu/21

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
Daeril Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17009

Édesapám kertjében eddig minden évben jól kötött a Néró. Rohadni nincs sok esélye mivel augusztus végére megesszük.

A Manósi dűlőben van ültetvény is Néróból - azt most jut eszembe megnézheted Bálint. Bár a növényvédelme nem bio - de eddig nem panaszkodtak soha a rossz termékenyülésről.

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
alfi13 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17008

A fürtelszáradás a virágzás környékén ért peronoszpóra fertőzés egyik jele. Régen a virágzás előtt és közben soha nem permeteztem és tömegével volt ez a jelenség. Mostanra ez a jelenség megszűnt mióta permetezek Quadrisal vagy Eclairal a virágzás kezdetén. Lehet hogy elég lenne egy Dithane-val történő permetezés is.

Előzmény: pinotnoir777 (17007)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 17007

Köszönöm az infókat! Nérónál szerinted mi lehet ennek a sokszor előforduló fürtelszáradásnak a hátterében? Botritisz, esetleg valamilyen mikroelemhiány-érzékenység? Pannonijához, akár először csak kis mennyiségben (akár csak pár tudatnyi tőke) szerinted hogyan lehetne hozzájutni?

Előzmény: bajnár (17000)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17006

Mint mondtam, csak hangosan gondolkoztam!!! Nekem a fekete rizlingnél a vén levelek sötétebbek. De tényleg megnézném már képeken is :)

Előzmény: Falusi1 (17002)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17005

Fogalmam sincs sajnos, főleg látatlanban ;)

Előzmény: Falusi1 (17003)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17004

A Néró rothadára való érzékenységét nem, de a rossz kötődést sajnos nagyon is meg tudom erősíteni. Második éve fogtam termőre két tőkét és a fürtök legalább 3/4-e leszáradt virágzáskor.

Előzmény: bajnár (17000)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17003

Igazad van, dehát abból mi derűl ki?

Előzmény: Beer Monster (16991)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17002

Csakhogy épp a halványabb levelű karon kezd színesedni a termés.

Előzmény: juhosttt (16993)
bajnár Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17001

http://www.vindulo.com/vinogradi_hu.htm

Ennél nincs nagyon részletesebb leírása a neten (magyarul), valóban rajnaira hajazó karakterrel bír, azzal lett visszakeresztezve, de közben megmaradt rezisztensnek.

Előzmény: bajnár (17000)
bajnár Creative Commons License 2014.08.03 0 0 17000

Fehérben pannonija a legjobb, abszolút vinifera értékű fajta, nagyon sok kedvező tulajdonsággal. A Koch már vagy 10-20 hektárnyit telepített el belőle. 

2010-ben is állta a sarat, hűvösebb helyre érdemes telepíteni inkább.

A néró valóban jó fajta, de ha rosszul kötődik, előfordulhat, hogy alig lesz termésed, továbbá rothadásra is érzékeny kissé.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Laja73 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16999

Sziasztok megtámadta a rezisztens szőlőimet (mind a 4 fajtát) a peronoszpóra. Milyen már.

juhosttt Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16998

Na egyre több a meggyőző érv, h ezt is telepítsek. Szárazságot mennyire bírja? Ti milyen művelésmódot alkalmaztok? Rövid csapon hogy terem?

Előzmény: yacek75 (16997)
yacek75 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16997

a Néróval kemény egy éve kísérletezek (bornak), illetve ismerősöm kb 4-5 éve készít belőle vörösbort.

teljesen elégedettek vagyunk vele, pedig akármilen bort nem iszunk meg :-)

egyébként 2-3 éves palackos érlelés után még finomabb.

tavaly picit hamarabb szüreteltem és éretlen magtanninok s oldódtak bele a hosszú macerálás alatt.

így egy picit kapar...

egy bronz minősítést így is elért a pannonhalmi újborversenyen.

 a Néró most van egy jelentősebb felfutás előtt. hála Isten aki komolyabban veszi, az jelentős eredményeket ér el vele,

lásd Kunsági Nero Rosé aranyérme a franciáknál. illetve az idei siller borveresenyen szintén Nero arany.

és mutatja az utat a többieknek, hogy JÓ AZ IRÁNY !!!

y

 

 

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16996
Köszi! Pölöskeiről van esetleg tapasztalata valakinek borkénudt? Van elég sava?
Előzmény: Törölt nick (16994)
gardonyim Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16995

Köszönöm szépen. Az első cikkben használt  0,1 ppm az azért nekem elég hihetetlennek hangzik. Jó lenne szőlős tanulmányt is látni, de amit én találtam az mind fizetős újságban volt.

Előzmény: pinotnoir777 (16982)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.03 0 0 16994

Szia!

 

A Medina nagyon rezisztens,bőtermő. Egyszer egybe szedtem a Néróval,nagyon kellemes bor lett belőle.Mostanában nem szedem külön,hanem Biancával,Zalagyöngyével szedem egybe. Mindegyikből 120 tőkém van. Nagyon kellemes bor a végeredmény. Ezekből a fajtákból nagyon könnyű bio jellegű bort készíteni.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16993

Egy elöregedett levél és egy fiatal levél színében és alakjában is lehet különbség. Ezt is megmagyarázná, hogy a 2 karban nem egyszerre indult meg a nedv keringés ezért a később indult levélzete még fiatalabb világosabb. (Még mindig csak hangosan gondolkozok!)

Előzmény: Falusi1 (16990)
régimaszek Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16992

noha, elvira ha bevállalod.

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16991

Úgy csinálnám, hogy az asztalon egymás mellé tennék két levelet.

Előzmény: Falusi1 (16990)
Falusi1 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16990

Tettem egy kisérletet, de a fotó nem adja vissza a két karon lévő levelek színárnyalati különbségét.

Előzmény: Beer Monster (16975)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16989

Ennek elsősorban valami bio-termesztéshez hasonló kritériummal volna a leginkább haszna, a vegyszermentes élelmiszerek támogatása jegyében. Első megközelítésben ez szimpatikusabb a mostaninál, amikor szinte bármilyen telepítést támogathatnak. A 90-es években meg, ha jól emlékszem, azért adtak pénzt, ha valaki kivágta a szőlőjét...

Előzmény: BZoltan (16988)
BZoltan Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16988

Nekem évről évre egyre inkább az a meggyőződésem, hogy izmos támogatást kellene adni a rezisztens fajtákra való átállásra. Felszívódó vegyszerek nélkül lehet szőlőt művelni, de nem ipari méretben és nem mennyiségi szemlélettel. Márpedig volumenben az olcsón és nagy mennyiségben termelhető boroknak kell az ágazat alapját adni.

 

Vagyis nem hatalmas vegyszerigényű "nemes" fajtákkal kellene nyüglődni a többségnek, hanem biztonságosan, nagy mennyiséget termő rezidens fajtákra kell áttérni.

Előzmény: Törölt nick (16969)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16987

Szerintem minden fajtából lehet minőségi bort csinálni, más kérdés, hogy ezek a rezisztens fajták jól viselik a nagy terhelést és éppen ezért a legalkalmasabbak a tömegtermelésre, amit ki is használnak(én is)

Néróból Szentpéteriék csinálnak figyelemre méltó bort.

http://www.szentpeteriborpince.hu/?page_id=15

Előzmény: pinotnoir777 (16983)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16986

Köszönöm a segítséget! Tehát a 25 fokban esetleg perzselhet,de nem törvényszerű.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16985

0,6%-os

Reggel van :)

Előzmény: Törölt nick (16984)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16984

Ha betartod az előírást, vagyis 0,2 %-os oldattal permetezel, nem fog perzselni

Előzmény: Törölt nick (16981)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16983

Ha egy tagban van a birtok és a gazdának a kritikus időszakokban akár minden nap van ideje ránézni a szőlőre és ha kell, be is avatkozni, akkor mindenkit bíztatni tudok, hogy igenis versenyképes a bio szisztéma  a felszívódókkal szemben, és nem kell kétszer annyiszor permetezni sem, sőt, még nem számoltam össze, de az összköltsége sem magasabb egy felszívódós programnál. Én akkor győződtem meg a módszer sikerességéről, amikor egy burgenlandi birtokon járva arról beszéltek (és a borokat is mutatták), hogy 2010-ben sem voltak jelentős kárai, egészséges szőlőket szüretelt. Márpedig az a rész 100 éve még mocsár volt, pár km-re a Fertő-tótól, augusztusban már rendszeresen minden reggel párában úszik minden...

Persze ez nem az a bio szisztéma, hogy csak réz meg kén +imádkozás. Meg az is igaz, hogy kulcseleme a dolognak, és ez idén nálam ki is derült, hogy ÁLLANDÓAN kitakarva (persze ez nem azt jelenti, hogy déli oldalról is totálisan, de azért viszonylag alaposan) kell tartani a fürtzónát, ez vitálisabb ültetvényeken akár bizonyos időszakokban hetente elvégzendő zöldmunkát jelent.  Cserében a minőség is magasabb lesz, részben az alapos zöldmunka miatt is.

De én is erősen gondolkodom abban, hogy legalább a birtok 20-30%-ában rezisztens fajtákat kellene telepíteni, csökkentve  a kockázatokat és a költségeket.

Melyik rezi fajtákról van borról tapasztalatotok, melyikből készíthető komolyabb bor is szerintetek? A megérzéseim alapján a Néró érdekes lehet, de fehérben tippem sincs, a Bianca sztem is inkább csak tömegbornak való.

Előzmény: Törölt nick (16969)
pinotnoir777 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 16982
Előzmény: gardonyim (16970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!