Keresés

Részletes keresés

minorastra Creative Commons License 2021.02.04 0 0 451

Társasházunkban 105 albetétes van. A ház 100 éves, több éves állagmegóvási és karbantartási munka maradt el. Az elmaradt fenntartások  megvalósítására nagy összegű hitelt kell felvenni. A lakók nem kis része nyugdíjas, aki sem korábban, sem ma nem akar hitelt felvenni. Meddig lehet ezt a lakóknak csinálni, hogy folyton elutasítják a lakóház karbantartását. A lakástulajdonosok mennyi hányadának kell megszavaznia azt, hogy a hitel felvehető legyen. Elutasítás esetén milyen jogi lehetősége van azoknak, akik a hitelfelvételt támogatták.

lenovo1 Creative Commons License 2020.10.30 0 0 450

Fórumozók, tudna valaki megoldást? Két társasházi ügyvédnél is jártunk, mindkettő egymástól függetlenül azt javasolta költözzünk el a házból, nem igazán szeretnénk!

Tényállás röviden: Nagy társasház Bp. belvárosában, 120 albetétes, melyből a nagyobb részben lakások vannak, a kisebb részben 4 tulajdonos kezében különféle üzletek. Tulajdoni arányok:70-30%, a lakások javára. Az utóbbi években nagyvonalú felújítások történtek a házban 130 MFt-ot meghaladó összegben, melyekhez már banki hitelt is fel kellett venni.  Ezek nagyobb részben a nagy üzlettulajdonosok érdekében történtek,-közművek bővítése-, közgyűlési határozattal. Sajnos a lakások tulajdonosai nem jöttek el kellő számban a közgyűlésre, ezért az üzletek tulajdonosai némi többséggel megszavazták a hitelfelvételt.Sőt újabb és újabb felújítási igényekkel áltak elő, ami további nagy összegű hitel felvételét vetiti előre. A lakások tulajdonosainak igen nagy része külföldön tartózkodik, ezért képtelenség megjelenésüket biztosítani, különösen mostanában. Ezt a helyzetet a közös képviselet a nagy tulajdonosokkal karöltve maximálisan kihasználja a lakástulajdonosok kárára. Ennek következtében az üzletek tulajdonosai tulajdonképpen a lakások tulajdonosaival karöltve, anyagi hozzájárulásukkal újitatják fel boltjaikhoz tartozó, és csak az azok érdekeit szolgáló közműveiket. 

A kérdés az lenne, miként lehetne megszabadulni a boltosoktól,miután az érdekeink közel sem hasonlóak,-az egyik erre hajlamos lenne,- de a többi mereven elzárkózik.

A közgyűlés határozatának  biróságon történő megtámadásának lehetősége ismerős számunkra, de jelen esetben nem járható, mert a hitelfelvételre nincs halasztó hatállyal, az itélet meghozásáig, már el is költik a hitel összegét.

Szóval erre a gondunkra keresünk megoldást, ötletet, tanácsot, bármit, mert jelenleg csak mi lakók, és lakástulajdonosok csak fizetünk a hitelek miatt 32%-al megnövekedett közös költséget. 

muti54 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 449

Tisztújító közgyűlés kitűzve az utolsó határnapra, 09. 16-ra :-( Meghívó faliújságon, napirendi pontok között van idei felújítási terv is. Mai napig nem kaptunk írásos előterjesztést. Ez szabályos?

fagyalf Creative Commons License 2020.08.14 0 0 448

Minden építés átalakítás engedélyköteles, pont a statikailag fontos dolgok miatt. Saját tulajdonú lakóingatlannál , amiben csak Te laksz nem szükséges, de ép emberi ésszel, valaki hozzá értővel megnézeti azt is az ember, nehogy teherhordó falat üssön ki.

Előzmény: muti54 (446)
Vajk Creative Commons License 2020.08.13 0 0 447

A lakók szavazzanak statikusi vélemény készítéséről.

 

Előzmény: muti54 (446)
muti54 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 446

Segítséget szeretnék kérni. 10 lépcsőházból, "lábakon"  álló 10 emeletes társasház. 1. emelettől vannak lakások, a földszinten üzletek, hőközpont, egyebek. Több lépcsőháznál a "lábak" befalazásra kerültek, ajtó/ablak beépítésével. Jelenleg semmi funkciójuk nincs. Nem tudtuk mi célt szolgálhat. Most viszont még a "lábak" közötti tér "befalazása" előtt az egyik eddig nem használt helyiség falát "kiütötték". Szerintünk ez tartófal lehet egy szoba és konyha van fölötte. (Ha az összes "beépített lábak" között is megtörtént ilyen falbontás, nem egészen megnyugtató a helyzet  statikailag. Úgy látom/hallom/olvasom általában nem kell építési engedély, de be kell jelenteni a bővítést,átalakítást. A közös képviselő és csatolt részeinél/től való kérdezésnek "0" értelme, nem  válaszol. A tulajdonosok meg tudhatják ezt valahol?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

fagyalf Creative Commons License 2020.08.10 0 0 445

Szüntessétek meg a társasházat. Nem is értem 3 külünálló ingatlanhoz minek kellett alapítani?

Csak a nyűg van vele, közös kiadásotok nem hiszem, hogy lenne.

Előzmény: ibax (444)
ibax Creative Commons License 2020.08.07 0 0 444

Ismét köszönöm a választ fagyalf.

 

Azt írod, hogy a közösbe köteles vagyok hozzájárulni. De ha azt kitalálja a háromból két lakó, hogy legyen murva helyett térkő mert az 'szebb', akkor belekényszeríthetnek egy milliós költségbe is engem?

Illetve, ha a közös kerítés már tönkremenőben van (10 éves fa lécek, idő-időjárás nyoma látszik rajta), de az az szememet szúrja leginkább, akkor nem tehetek semmit, mert a középső és hátsó szomszédot nem érdekli, ők nem látják?

 

A költségeket is érintő változtatásokhoz elegendő az egyszerű többség?

Ezen az oldalon azt olvasni, hogy 4/5 kell. http://www.febkft.hu/tarsashazi_kisokos.pdf

Ha jól értem, a rendes gazdálkodás körét MEGHALADÓ kiadások az egy példa arra, amikor murvát szeretnék térkőre cserélni? Mert alapesetben ezt nem indokolja semmi, használható a murvás szolgálati út balesetmentesen.

Ha ez így van, akkor a 4/5 egy háromlakásos társasház esetében csak akkor tud megvalósulni, ha minden lakó mindenben egyetért? Esetünkben hárman kb. négyfelé húzunk.

Előzmény: fagyalf (443)
fagyalf Creative Commons License 2020.08.07 0 0 443

1.: A többi tulaj hozzájárulásával csinálhatsz kerítést.

 

2.: A többi tulaj hozzájárulásával, ha Neked nem tetszik akkor a saját költségén.

 

3.: A utcai kerítés (legyen bármi is az alatt értve, itt is slendrián a megfogalmazás) közös terület, tehát minde tulajdonos egyetemlegesen viseli a költségeit.

 

Közös, osztatlan közös tulajdonok, mindenkié még ha nem is fér hozzá! Fenntartása közös érdek és felelősség.

Magántulajdon, kizárólagos használati jog azé aki megkapta. Fenntartása magán érdek és felelősség.

Telekhányad 132/396, magyarul a 396 rész telek mindenkié ebből Te kaptál 132 részt. Megosztani nem lehetséges, de a közösbe ilyen arányban vagy köteles hozzájárulni a költségekhez, magyarul 1/3-al.

Pl.: Az utcai kerítést rendbe kell tenni, akkor 1/3 a tied, a többiek pedig 2/3-ot fizetnek.

 

Előzmény: ibax (442)
ibax Creative Commons License 2020.08.06 0 0 442

Köszönöm a választ fagyalf.

 

Tehát ha jól értem, akkor ezek a kizárólagos használatú területek arra lehetőséget adnak nekem, hogy pakoljak rá, biciklit azon tároljam, tehát használjam, de a szerkezetén nem módosíthatok? Kerítéssel sem keríthetem le, hogy a szomszéd macskája, kutyája pl. ne piszkítson oda?

 

Illetve ezt írtad még: "Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit."

De mi a helyzet akkor, ha két szomszéd úgy dönt, hogy ők szeretnék a murvás szolgálati utat térkövezettre cserélni? Tehát a jelenlegi is használható, de nyilván egy térkő szebb lenne. Ilyen esetben ráhárítható a harmadik szomszédra egy ilyen jellegű, akár milliós költség?

 

Van a társasház alapítói okiratban egy ilyen mondat is: "A tulajdonostársak kötelesek saját költségükön gondoskodni a külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrészek jó karbantartásáról." Ez azt jelenti, hogyha én vagyok az első lakó, akkor az utcafronti kerítés (külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrész) örökös felújítása is az én dolgom? Ahogy a hátsó lakónak a hátsó kerítés rész gondozása?

És mi van akkor ha már elöregedett, és cserére szorul? Akkor viszont már mindhárom szomszéd közös megegyezésére szükség van, mert a kerítés közös tulajdon?

Előzmény: fagyalf (441)
fagyalf Creative Commons License 2020.08.06 0 0 441

De minek 3 lakáshoz társasházat alapítani?

 

Pedig egyszerű! Kizárólagos tulajdon és kizárólagos használati jog!

Amit ennyi információból le tudok szűrni:

-  Egy út van a házak előtt, ami közös használatban van a telkek eléréséhez és ez nem közterület, hanem magán tulajdon (osztatlan közös terület). Ez 4 m széles és 32,5 m hosszú.

- Az út és a házak közötti területek is közös tulajdonban vannak, de kizárólagos használatban kapja az, akinek a háza előtt van (osztatlan közös terület, kizárólagos használattal). Más nem használhatja, de közös.

- a kuka tároló területe osztatlan közös terület.

A kérdés anyagi tekintetű innentől kezdve. Ha az osztatlan közös tulajdont ( út, kuka tároló, etc.) kell rendbe tenni, akkor mindenki fizeti a költségeit.

Amennyiben a kizárólagos használatú részt, akkor csak az fizet akinek ezt hozzá rendelték a tulajdonához! A hasznait élvezi, költségeit viseli, ahogy az ügyvédek szokták írni.

Aki szerkesztette az elég slendrián munkát végzet, nagyon pontatlanok a meghatározások:

- bejárat: mit hívunk bejáratnak (utca, közös használatú út, telek, ingatlan?) és az hol van? Nyugati, keletei, ...

- az épülettel szemben állva: bármelyik oldalán állhatok szemben az épülettel. Az épület keleti homlokzatához képest, északi oldalán, 1., 2., ingatlan közös telekhatárán.

- 1 számú lakás jobb oldaláig előtte mögötte: Ez honnan nézve lesz az 1. számú lakás jobb oldala ?(keleti, nyugati..., oldalon, de legpontosabb lett volna, a tervrajzon szereplő X m2 telekhányaddal).

Ezt pedig egy ügyvéd készítette! Szépen átíratnám vele, mert ez így vitára ad okot alapból! A Tervező, a tervrajzon jelölje ki a területeket, mondja meg a pontos m2-eket és azt beleírni az alapító okiratba!

 

A kérdésedre pedig a válasz: Nem építhetsz rá! Csak akkor, ha a többi tulaj hozzájárul!

 

Előzmény: ibax (440)
ibax Creative Commons License 2020.08.06 0 0 440

Sziasztok. Lenne egy kérdésem.

 

Társasház alapítói okiratunk szerint a közös tulajdon ez:

 

 

A külön tulajdonhoz pedig ez van írva:

 

 

Az előtte-mögötte így néz ki az alaprajz szerint ('előtte' piros kerettel kiemelve):

 

 

Az lenne a kérdésem, hogy az a terület, ami a 4 méter szélességbe (piros keret ALATTI rész, az első kép (6) pontja) nem esik bele, tehát már az én lakásomhoz tartozik (ez van pirossal bekeretezve), akkor ide építhetek e bármit, vagy kerítéssel lekeríthetem e? Mert ahogy a második képen le is van írva, 'kizárólagos használatom van' a terület felett.

 

Az első kép (1) pontja viszont lényegében az egész telket KÖZÖS tulajdonként definiálja. Segítsetek légyszíves értelmezni ezt.

Nagyi2020 Creative Commons License 2020.08.01 0 0 439

Köszönöm, sokat segítettetek.

Előzmény: Vajk (438)
Vajk Creative Commons License 2020.08.01 0 0 438

szerintem ez csak a közös képviselet munkadíja az egész házra nézve

Előzmény: Nagyi2020 (437)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.08.01 0 0 437

Ezeket  az összegeket az egész házra érted, plusz a közös költséget( 8 lakásos ház), vagy ebben az összegben benne van minden ( közös ktsg, képviselői díj )?

Előzmény: fagyalf (436)
fagyalf Creative Commons License 2020.07.31 0 0 436

Ha én pályáznék 30-50 e Ft közötti öszeget kérnék (attól függően mit, mennyit kell kezelni), de közvetlen Bp. melleti településen, akár 70-et is, ha kifejezetten hangsúlyozzák, akkor 80. :)

Előzmény: Nagyi2020 (435)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.07.31 0 0 435

Köszönöm Vajk.

Még az érdekelne, hogy mennyi lehet a közös képviselő tiszteletdíja (díja ) albetétenként ami reális összeg?

Előzmény: Vajk (434)
Vajk Creative Commons License 2020.07.30 0 0 434

A közös ktsg rengeteg mindentől függ: lift van-e, mennyi közös helyiség van(udvar, kert,tárolók, raktárak, folyosók,stb) 


Előzmény: Nagyi2020 (433)
Nagyi2020 Creative Commons License 2020.07.30 0 0 433

Kedves Fórumozók,Hozzáértők!

 

Nyolc lakásos társasházban a közeljövőben kerül sor az első közgyűlésre. Ez a társasház közvetlen  Budapest melletti településen van.

1, Mennyi lehet most a reális közös költség összege négyzetméterenként?

2, Mennyit kérhet reálisan a közös képviselő al betétenként?

 

Köszönöm a segítségeteket: Nagyi2020

Zöldár Creative Commons License 2019.09.10 0 0 432

A biztosítók mindig svindlisek !

Előzmény: Törölt nick (430)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.01 0 0 430

Hát, én előszőr átnézném a biztosítási szerződést a közös képviselővel,hogy hol van leírva benne ez a 68%. De tegyük fel,hogy igazat mond a biztosító kárbecslője !
Akkor nyilván a a kifizetett számlák alapján kéne,hogy a 68%-ot térítse a biztosító(esetleg valamilyen előleg mellett), és akkor ez esetben a 300k 68%-át alapul véve 204k huf-ot kéne,hogy  fizessen ?
De lehet,hogy az én jogérzékem tól "fejlett" !

Előzmény: berklac (429)
berklac Creative Commons License 2019.06.05 0 0 429

Tisztelt Barátaim !

 

Történ hogy társasházban ahol lakom,  csőtórés volt, a falon belül, a WC mögött ! 4-5 lakás totál elázott , kijött a bízósító felmérte a kárt és közölte , ennyi a konkrét kár , de ennek csak 68 % fizetik mert így kötötte a biztosítást a közös képviselő ,tehát a ház alul van biztosítva , nekem a 223 ezres kárból csak 153 térit, van erre valami megoldás ?

Kint volt egy festő és közölt a javítás 300 ezer !!!!

 

Mondjatok valami okosságot mit tegyek ? 

Mi a törvényes lehetőség ?

 

Köszönöm a segítséget !

MoocA Creative Commons License 2019.01.15 0 0 428

Sziasztok - biztos volt már közületek valaki hasonló helyzetben, tanácsotokat kérem. A lakás amiben két éve lakunk, 5. emeleti, leválasztásból jött létre évtizedekkel ezelőtt.  Eddig semmi gondot nem tapasztaltunk. A mi oldalunkról a WC a szomszéd lakásban levő strangra van rákötve. Azzal kezdődött, hogy néhány napja először nálunk jött fel a trutyi, átzörgettünk a szomszédba és kiderült, hogy ott is úszik minden. A szomszéd hívott duguláselhárítót, de az csak ideig-óráig volt megoldás, néhány nap múlva kezdődött minden elölről. Akkor mi is hívtunk dugulás elhárítót, profi eszközökkel és minden megjavulni látszott, míg a szomszéd alatti lakó meg nem jelent, hogy most nála ázik minden. Azóta ismétlődik a dolog, hol lemegy, hol nem, de a szomszéd alatti lakás ázik.

 

Nekem az az álláspontom, hogy ha valami ázik, ott a lefolyót javítani kell, ez pedig vagy a szomszédban, vagy az alatta lakó lakásban lehet. A szomszéd azt mondja, hogy csak miattam ázik minden, fizessem én a javítást. Nem értem, mire alapozza, öreg pesti bérházról van szó, az egész ügyben az én szakaszom nincs két méter, de az a szomszéd irányába megy és szerintem, ha a néni ázik, akkor a hiba nem lehet az én lakásomban. Mi ilyenkor a teendő?

Vajk Creative Commons License 2018.05.25 0 0 426

Butaság.

Gondold el, ki szeretnéd adni a saját lakásodat, erre a fokhagymaszagú Gizi néni a másodikról nem engedi.

Mi a fasz köze lenne bárlkinek ahhoz, hogy kiadod a lakásodat?

 

Tőled sem kért senki engedélyt, hogy megvehesse a szomszéd lakást, nem?

 

 

Előzmény: kocsis.tamas (424)
fagyalf Creative Commons License 2018.05.19 0 0 425

1.: "Egy Társasházba egy lakás tulajdonos ki ad egy albérletet miért nem értesíti a emeleten levő többi lakás Tulajdonos, Lakótársat Legyen férfi vagy nő a beköltöző albérlő ! nagyon fontos kérdés A lakótársaknak jogukba áll tudni ki lesz a szomszédunk akár 5 évig is ! ? pokol lesz az életünk egy albérlő miatt ha olyan agresszív ember ! ? Egy 10 emeletes vagy négy emeletes panellakásban vagy tégla építésű társasházban minimum elvárás a bemutatkozás új albérlő személye vagy mindegy ? ! csak kérdezem ? 10 millió választópolgár ? ! neked sem mindegy milyen Magyarországban élsz ? ! További panasz a társasház képviselőjelöltje ellen Miért nem adhatja ki a tulajdonos nevét telefonszámát 5 éve még a posta ládán nem is láttam a nevét csak a albérlőkét !"

 

Válasz:

Nem köteles, hacsak az SZMSZ elő nem írja neki!

A th.-i tv megadja a lehetőséget az intéző bizottságnak vagy közös képviselőnek vagy társasház kezelőnek, amennyiben az SZMSZ-ben rögzítve van:

22 §. (1) A szervezeti-működési szabályzat előírhatja, hogy a tulajdonostárs köteles a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének bejelenteni:b) lakcímét, az ingatlan-nyilvántartásban bárki által megtekinthető személyes adatát, illetőleg a jogi személy nyilvános adatát,c) a külön tulajdonát bérlő, használó személy (a továbbiakban: bérlő)b) pontnak megfelelő adatát,d) a külön tulajdonában lakó személyek számát,e) haszonélvezettel terhelt tulajdon esetében a haszonélvező személy nevét.

Ennyit és nem többet, de harmadik személynek nem adhatja ki!

 

Egy tulajdon (helyrajzi számmal rendelkező ingatlan) tulajdonos bizonyos adatai nyilvánosak! Földhivatalnál személyesen, akár elektronikusan ingyenesen elérhető.

A magántulajdonban lévő bármely ingatlan szuverén. A tulajdonoson kívül senkinek nincs beleszólása, hogy kivel, mit hogy csinál benne a tulajdonos. Kivétel a Th. tv.-ben leírtak 17. §. (olvasd el).

17. § A szervezeti-működési szabályzat meghatározza

a) a külön tulajdonban lévő lakás használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület rendeltetésének megfelelően;

b) ha a lakóépület külön tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségében a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó, illetőleg szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenységet kívánnak folytatni, valamint, ha szexuális terméket és segédeszközt kívánnak árusítani vagy forgalmazni, a lakóépület rendeltetésének megfelelően megtilthatja a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatát és hasznosítását vagy meghatározhatja használatának és hasznosításának szabályait

Kérdés: Te hogy és mennyi idővel előtte jelented be pl. ha nagyobb összejövetel van nálatok (pl. ballagás utáni ebéd) ?

 

2.: "Aki albérletet hírdet elővetéli és bérlési jog nem a társasház szomszédokat ház lakóit barátait családtagjait eliti meg először ! ? Aztán jöhet csak majd a számításba a hirdetés interneten újságba a hirdetés ! ! ! Nem jó gondolat ? ! Ha valaki egy üres lakásba költözik mint albérlő azt szeretné hogy család tagja barátja megbízható ember legyen a szomszédja és ne valami (késdobáló örült ) jogszabály alkotmány módosítás önkormányzati rendelet társasház jog változás kell azonnal ! ! !"

 

Válasz:

Nem. Az elég érdekes lenne, hogy a tulajdonos barátja (ki ellenőrzi a valódiságát?) elő bérleti jogot formáljon! Ilyen nincs, hogy előbérleti jog! Osztatlan közös tulajdon esetén, az osztatlan közös tulajdonban tulajdonrésszel bíró személynek van elővásárlási joga. Ez jellemzően földterület vagy nem belterületen elhelyezkedő ingatlan. Nem vagy egy kicsit paranoikus? Még azt sem tudod, ki költözik oda, de már késdobáló őrültnek titulálod. Nem lennék a szomszédod. Itt a lehetőség a megfelelő fórumon kilincselj, sok sikert kívánok neked.

 

3.:"Orbán Viktor miniszterelnök úr Fidesz -KDNP párt Magyarország kormánya parlamenti országgyűlési képviselők ez is hozzátartozik a MAGYARORSZÁG közbiztonságához ! hogy egy ház albérlőjét azonnal le lehessen eltávolítani a lakásból ! mert jelenleg más jogszabály nincsen csak a rendőrség De kell az országgyűlési alkotmány módosítással is önkormányzatok alkalmazni tudnák ! Az új jogszabályt nem kívánatos albérlők ellen"

 

Válasz:

Ilyen nincs és hál istennek a magyar jogszabályi háttér nem is engedi, hogy más tulajdonába és életébe beleszóljanak. Az alkotmány módosításhoz is sok sikert kívánok.

 

 

4.: "ADDIG IS A TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐJÉT HANYAG MUNKÁJA TÚLZOTT SZEMÉTSÉGE MIATT AZ ÖNKORMÁNYZAT PANASZ ESETÉN 30 NAPON BEJÜL BE HÍVHASSA AMIT ZÁRT KÉPVISELŐ TESTÜLETI Ülés KERETÉBEN TÁRGYALJA AHOL AKÁR A TÁRSASHÁZ közös Képviselő MUNKAVISZONYA FELMONDÁSRA KERÜLHESSEN ! MEGÜRESEDETT TÁRSASHÁZ KÖZÖSKEVISELŐ HELYÉRE PÁLYÁZATI UTÁN ÚJ TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐ LEHESSEN KINEVEZNI A LAKOK 51 % MELLET EGY MÁSODIK LEHETŐSÉG A TÁRSASHÁZ LAKÓI SZÁMÁRA KÖSZÖNÖM"

Válasz:

Az intéző bizottság vagy közös képviselő vagy társasház kezelő felmentéséről csak és kizárólag a közgyűlés dönthet. Ez alól kivétel a th. tv. -be ütköző módozatok, ott a bíróság is eljárhat megfelelő módon.

A felnégyeléséről később intézkedjetek!

 

 

Előzmény: kocsis.tamas (424)
kocsis.tamas Creative Commons License 2018.05.18 0 0 424

Egy Társasházba egy lakás tulajdonos ki ad egy albérletet miért nem értesíti a emeleten levő többi lakás Tulajdonos, Lakótársat Legyen férfi vagy nő a beköltöző albérlő ! nagyon fontos kérdés A lakótársaknak jogukba áll tudni ki lesz a szomszédunk akár 5 évig is ! ? pokol lesz az életünk egy albérlő miatt ha olyan agresszív ember ! ? Egy 10 emeletes vagy négy emeletes panellakásban vagy tégla építésű társasházban minimum elvárás a bemutatkozás új albérlő személye vagy mindegy ? ! csak kérdezem ? 10 millió választópolgár ? ! neked sem mindegy milyen Magyarországban élsz ? ! További panasz a társasház képviselőjelöltje ellen Miért nem adhatja ki a tulajdonos nevét telefonszámát 5 éve még a posta ládán nem is láttam a nevét csak a albérlőkét ! Aki albérletet hírdet elővetéli és bérlési jog nem a társasház szomszédokat ház lakóit barátait családtagjait eliti meg először ! ? Aztán jöhet csak majd a számításba a hirdetés interneten újságba a hirdetés ! ! ! Nem jó gondolat ? ! Ha valaki egy üres lakásba költözik mint albérlő azt szeretné hogy család tagja barátja megbízható ember legyen a szomszédja és ne valami (késdobáló örült ) jogszabály alkotmány módosítás önkormányzati rendelet társasház jog változás kell azonnal ! ! ! Orbán Viktor miniszterelnök úr Fidesz -KDNP párt Magyarország kormánya parlamenti országgyűlési képviselők ez is hozzátartozik a MAGYARORSZÁG közbiztonságához ! hogy egy ház albérlőjét azonnal le lehessen eltávolítani a lakásból ! mert jelenleg más jogszabály nincsen csak a rendőrség De kell az országgyűlési alkotmány módosítással is önkormányzatok alkalmazni tudnák ! Az új jogszabályt nem kívánatos albérlők ellen ADDIG IS A TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐJÉT HANYAG MUNKÁJA TÚLZOTT SZEMÉTSÉGE MIATT AZ ÖNKORMÁNYZAT PANASZ ESETÉN 30 NAPON BEJÜL BE HÍVHASSA AMIT ZÁRT KÉPVISELŐ TESTÜLETI Ülés KERETÉBEN TÁRGYALJA AHOL AKÁR A TÁRSASHÁZ közös Képviselő MUNKAVISZONYA FELMONDÁSRA KERÜLHESSEN ! MEGÜRESEDETT TÁRSASHÁZ KÖZÖSKEVISELŐ HELYÉRE PÁLYÁZATI UTÁN ÚJ TÁRSASHÁZ KÉPVISELŐ LEHESSEN KINEVEZNI A LAKOK 51 % MELLET EGY MÁSODIK LEHETŐSÉG A TÁRSASHÁZ LAKÓI SZÁMÁRA KÖSZÖNÖM 

Hamvaska74 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 423

Kedves forumozok! Segitsetek!sos! 7 lakásos társasházban lakom , és az egyik szomszéd saját költségén lefestette a ház falát az ö részénél.azt azért leirom ,hogy világos a többi rész amire ö festette erös szin!Ezt lehet ? Tudtommal az közös falrész amihez a többi lakonak is bele kell egyezni?kérhetem az eredeti visszaállitást?

Timret Creative Commons License 2016.12.16 0 0 422

A jogszabályok lehetővé teszik,hogy a tulajdonos közösség olyan ház szabályt fogadjon el,ami kimondja,hogy a lakásokat csak az eredeti célra lehet használni.Vagyis: a tulajdonos nem adhatja ki turisztikai célokra!Még annyit, hogy a szobáztató tulajdonos mutassa meg az önkormányzat jegyzőjének az engedélyét !

E-mail: csaloganyhaz@gmail.com

 

Előzmény: Exosud2 (416)
Timret Creative Commons License 2016.12.16 0 0 421

A jogszabályok lehetővé teszik,hogy a tulajdonos közösség olyan ház szabályt fogadjon el,ami kimondja,hogy a lakásokat csak az eredeti célra lehet használni.Vagyis: a tulajdonos nem adhatja ki turisztikai célokra!Még annyit, hogy a szobáztató tulajdonos mutassa meg az önkormányzat jegyzőjének az engedélyét !

E-mail: csaloganyhaz@gmail.com


Előzmény: Exosud2 (416)
fagyalf Creative Commons License 2016.08.30 0 1 420

A gázt honnan viszed a konvektorhoz? Ami köztudottan a legpazarlóbb fűtésmód.  Egy konvektor 1 hónap alatt őr lángon képes 1m3 gázt elpöfögni.

Előzmény: Katalin33 (419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!