Keresés

Részletes keresés

nadamhu Creative Commons License 2009.12.23 0 0 23

"Mátmint/Úgy érted txt formátumban?"

 

Igen.

 

"Nyugi, már csinálódik neked a reklám, csak dolgozz a progin szorgalmasan! :-)))"

 

Kössz!:)

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.23 0 0 22
Mátmint/Úgy érted txt formátumban? Az télleg tök egyszerű, minden kezeli :-)

A fordított irány nagyon jó ötlet, és a txt-ből tök simán megcsinálható az is.
Remek újítás lenne a progiba!

Nyugi, már csinálódik neked a reklám, csak dolgozz a progin szorgalmasan! :-)))
Előzmény: nadamhu (21)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.23 0 0 21

Mindenképpen fogok a programba tenni importálási lehetőségeket, és gyors tömeges szóbeviteli lehetőséget is. A tömeges szóbevitel esetére eddig a következő formátumra gondoltam, (de lehet, hogy fogok támogatni más formátumokat is):

 

forrás szó 1

forrás szó 1 1. jelentsée

forrás szó 1 2. jelentsée

 

forrás szó 2

forrás szó 2 1. jelentsée

forrás szó 2 2. jelentsée

 

...

 

Vagyis üres sorok választanák el a memodropokat egymástól. (Ezt nagyon gyorsan lehet gépelni is, és más programok is könnyen írhatnak ebbe a formába, mert egyszerű mint a faék.)

 

A lekérdezés irányának változtatása nagyon jó felvetés, nekem nem jutott eszembe eddig, de most, hogy mondtad, egyre jobban tetszik az ötlet. Ezt valószínűleg úgy fogom beépíteni, hogy le lehet generáltatni egy könyvhöz annak az 'ellentettjét'. (tehát az Angol-Magyar könyvből lehet generáltatni egy Magyar-Angol könyvet.)

 

Sajnos ezeket csak Januárban tudom beépíteni, most a két ünnep között szabadságon leszek.

 

----

 

Más: az itteni kérdés hatására végülis leírtam a honlapon a használt algoritmust színes ábrákkal illusztrálva:

 

http://memodrops.com/algorithm.html

 

Előzmény: hubab (20)
hubab Creative Commons License 2009.12.22 0 0 20

Még nem próbáltam ki, csak a leírását néztem meg.

Nekem tetszik az elve. Én otthon memorizálásra egy kollégám által írt egyszerű programot használtam, de az egyszerűen véletlen generátorral választ az excel táblázatba bevitt szópárokból, és a lekérdezés iránya is megváltoztatható. Egy lekérdezési sorozatban nem kérdezi azt a szót, ami már volt, csak ha újra indítom a lekérdezést. És természetesen nem jegyzi az előéletet.

 A Tiéd nyilván jobb, mert sűríti a nehezebb szavak előfordulását, ami igencsak hasznos lenne, mert az én legnagyobb "könyvem" van vagy 4800 elemű, de van több 2-3000 elemű is, szóval ritkán bukkan elő ugyanaz a szó újra.

De kiskutya legyek, ha én mégegyszer begépelem azt a 4800 szópárt a programodba, elég volt azt egyszer, több év leforgása alatt...

Nincs valami mód táblázatból való gyors betöltésre?

És nem lehet változtatni a lekérdezés irányát? Vagy csak úgy megy, hogy kétszer kell bevinni a szópárt külön könyvekbe?

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.22 0 0 19
Az szép :-)
Előzmény: nadamhu (18)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.22 0 0 18
Volt kérdés a performancia: generáltam egy fake tízezer memodropból álló adatbázist. Mind a challenge ablak feldobása, mind pedig egy keresztrejtvény legenerálása még így is kevesebb mint egy másodpercig tartott egy átlagos PC-n.
nadamhu Creative Commons License 2009.12.21 0 0 17
Kössz.

"Amúgy azon gondolkoztál már, h megcsináld a programot pl. Iphone-ra? Az app store megjelenést ad, és szerintem el is adná magát."

Igen, gondoltam rá. Hosszútávon azt tervezem, hogy nemcsak hogy ki szeretném hozni iPhone-ra is a programot, hanem internetes szinkronizálási lehetőséget is tennék mögé, vagyis ha a user felállt a Windows-os gépe elől, és a buszmegállóban ugyanezt a programot nyomogatja, csak akkor már az iPhone-ján, akkor onnan folytathassa, ahonnan abbahagyta, vagyis ugyanazt az állapotot (adatbázist) lássa.
Előzmény: Leeate (15)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.21 0 0 16
A választós felelet más tudást és képességet mér, sokkla felszínesebbet. -lehet, h fárazstóbb a gépelés, de a tudásról sokkal megbízhatóbb visszajelzés.
Előzmény: zoleszov (13)
Leeate Creative Commons License 2009.12.21 0 0 15
Nekem se tökéletes az angolom, szóval lehet ezek nem is hibák..

"just look up any unknown words" -s nem kell
"From there, memodrops will take over and make sure you learn the word permanently. "
A take over helyett lehet más illene ide. Nem tudom, mi!

"With its special algorithm memodrops keeps track what you don't know, and asks those questions with greater probability."

keeps track OF(?) what you don't know..
with a greater chance

De inkább nem okoskodok, lehet, hogy ezek helyesek, csak nekem vhogy nem illenek oda :)

Amúgy azon gondolkoztál már, h megcsináld a programot pl. Iphone-ra? Az app store megjelenést ad, és szerintem el is adná magát.
Előzmény: nadamhu (10)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.21 0 0 14
"Az, hogy be kell írni a választ, nálam inkább hátrány. Nyelvtanulásnál, ahogy egy szónak 3-4-5 jelentése is lehet, ez eléggé nehézkessé teszi a használatot. Talán érdemes lenne választhatóvá tenni ezt."

Ez egy nehéz döntés volt, és lehet, hogy választhatóvá fogom tenni. Megértem, hogy a gépelés egyes usereknek fárasztó lehet. Mindenesetre nekem (mint egy felhasználónak a sok közül) egy olyan megoldás a leghasznosabb, ahol rá vagyok kötelezve arra, hogy beírjam a megoldást. Ha leírok valamit, akkor jobban megtanulom (és a helyesírást sem nézem el). Igyekeztem a user interface-t úgytervezni, hogy az, hogy egy szónak rengeteg jelentése lehet, az nem olyan nagy probléma: egyrészt ugye meg lehet adni akárhány jelentést (a megoldás mezőben minden sor egy-egy külön lehetséges jelentés). Másrészt amikor beírod a megoldást, és a program azt mondja, hogy nem jó, akkor ott megjelenik egy gomb 'Hey, my answer is good!' címkével. Ha ezt lenyomod, feljön az edit memodrop ablak úgy, hogy már az általad beírt megoldás is ott van a többihez fűzve, már csak 'Ok'-t kell nyomnod. Természetesen ilyenkor a program úgy veszi, hogy tudtad a megoldást, és legközelebb már ezt is elfogadja.
Ezzel szemben, ha nekem kellene megmondanom, hogy mennyire tudtam a megoldást (1-5)-ig, az nekem elvenné a figyelmemet a lényegről.

Talán nem is baj, hogy kicsit másképp közelítettem meg a kérdést, yet another Supermemo-nak tényleg semmi értelme nem lenne.
Előzmény: zoleszov (13)
zoleszov Creative Commons License 2009.12.21 0 0 13
Aham, értem. Igazad van, az egyszerűség, letisztultság is lehet egy cél. A háttérben futás, időnként kérdés feldobás, esetleg böngészőbe integrálás tényleg jó ötletek.
Az, hogy be kell írni a választ, nálam inkább hátrány. Nyelvtanulásnál, ahogy egy szónak 3-4-5 jelentése is lehet, ez eléggé nehézkessé teszi a használatot. Talán érdemes lenne választhatóvá tenni ezt.
Előzmény: nadamhu (12)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.21 0 0 12
Meg akadnak 50$-osak is, mint a SuperMemo.

Az a helyzet, hogy normál esetben a usereknek nem az a lényeg, hogy 'szofisztikált' legyen a program, hanem, hogy azt tudja, amire nekik szükségük van. A legtöbb SRS szoftver egy kaptafára megy (kínosan a SuperMemo kaptafájára), én pont azért fejlesztettem ki a memodrops-ot, mert a sok 'szofisztikált' program áltlában pont azt nem tudja, amire nekem szükségem lett volna:

- háttérben futás, és időnként pop-upként kérdés feldobás
- a user nem 1-től ötig osztályozza magát, hanem be kell írnia a választ
- keresztrejtvényt tud generálni a program (én magam így sokkal-sokkal gyorsabban és élvezetesebben tanulok, mint a hagyományos módon)

És még egy csomó mindent nehézkesnek és anakronisztikusnak tartottam sok konkurrens programban.

Lehet, hogy az 5 milliárd emberből néhány más user is úgy gondolkodik mint én. Más irányban fogom fejleszteni a memodropsot, mint a hagyományos irányzat (a SuperMemo-t 25 éve fejlesztik, ahhoz képest nem sok innováció van benne); további játékok is megjelenhetnek a programban, lehet, hogy elmegyek a böngészőintegráltság és szótárplugin irányba is, vagy pl. internetes szinkronizáls irányába (hogy ugyanazt az adatbázist lehessen birizgálni a user Windowsos gépéről mint az iPhone-járól)

Egyébként a userek visszajelzései alapján tetszik a cucc az embereknek, ami nehéz lesz, az az, hogy elég sok ember egyáltalán tudomást szerezzen a programról. (egyelőre nagyon kevesen tudnak róla.)
Előzmény: zoleszov (11)
zoleszov Creative Commons License 2009.12.21 0 0 11
Bocs, ez most egy kellemetlenkedő felvetés lesz: akad a neten jópár, a tiédnél szofisztikáltabb, ráadásul ingyenes srs program (Anki, JMemorize,...). Ha csak gyakorlásnak szánod, vagy ez egy erős béta változat, akkor ok, de egyébként nagy reményeid (pláne anyagi természetű) nem lehetnek vele kapcsolatban. (vagy csak én nem látom:) )
nadamhu Creative Commons License 2009.12.20 0 0 10
Na igen, az angolom még nem tökéletes...
Esetleg ha egy-két konkrétumot írnál, azt nagyon megköszönném (és azonnal javítanám.)
Előzmény: Leeate (9)
Leeate Creative Commons License 2009.12.20 0 0 9
Ami nekem először is feltűnt, hogy csekkolnod kéne az angolt a program honlapján! Nincsenek vészes hibák, csak azért mégis..
nadamhu Creative Commons License 2009.12.20 0 0 8
A % amit kiírok, az egészre kerekített érték. Tehát valójában így változtak az értékek:

2%, 1%, 0.5%, 0.25%, 0.125%, ...

De 0.5%-tól már 0%-ot írok ki. Viszont a háttérben a 0.25%-os előrébb sorolódik mint a 0.5%-os amikor sorba rakom őket.
Előzmény: joitt (6)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.20 0 0 7
"Meddig? Mennyire lassul, ha növekszik a szómennyiség?"

Az abszolút határ a memória mennyisége; mivel az összes aktív memodropot egyszerre a memóriában tartja a program. Azonban ez csak elvi jelentőségű, hiszen egy mai átlag PC esetén több millió aktív memodropról beszélhetnénk.
A sebesség valamelyest csökken nagyon nagy elemszámok esetén, de néhány ezer memodrop még észrevehetetlen. Majd csinálok teszteket több tízezres elemszámokra (aminél nagyobb elemszám praktikusan nem fog előfordulni), és beírom ide az eredményt.
Előzmény: Törölt nick (4)
joitt Creative Commons License 2009.12.20 0 0 6

"-  ha nem tudja a választ a user akkor mindig csökken a knowledge rate, de soha nem éri el a 0-t. - ha tudja a válszt a user, akkor mindig nől a knowledge rate, de soha nem éri el az 1-et."

 

Csak egy szót vittem fel a szótárba (kutya / dog) és az erre adott helyes válaszok elérték a 100%-t, az 0,50,75,87,94,97,98,99,100% számsorrendben. Ez most mit jelent?

Azután bevittem a macska / cat párost. A kutya már 100%-ról indult és a macskára adott helyes válaszok is elindultak a fenti számsorrendben és elérték a 100%-t.

 

Eztuán csupa rossz választ adtam a felváltva feladott kutya és macska szóra.

Az 50,25,12,6,3,2,1,0% sorrendben mind2-en elérték a 0%-t.

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 5
Majd ki is próbállak, aztán jól megkritizállak ;-DDDD
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 4
Sztem jó ötlet a honlapra is leírást tenni, főleg ha úgy tudod megírni, h ne csak a magamfajta matekbuzik értsék :-DDDD
Szemléletes példa a számegyenes pl.
További jó munkát!
JA, és örvendetesnek tartom, h 100 szóig ingyenes, mert ezzel azért már egy szegény vki is tud vmit kezdeni, anélkül, h nagyon kisemmizve érezné magát, uakkor akinek futja rá, nyugodtan bővítheti. Meddig? MEnnyire lassul, ha növekszik a szómennyiség?
Előzmény: nadamhu (2)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.20 0 0 3
"A program kiválaszt egy vödröt, azon belül pedig egy véletlenszerű elemet."

helyesebben:

"A program véletlenszerűen kiválaszt egy vödröt, azon belül pedig egy véletlenszerű elemet."
Előzmény: nadamhu (2)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2
Köszi az érdeklődést, erre egy nagyon egyszerű, (de hatékony) algoritmust találtam ki.

A 'knowledge rate' egy 0 és egy közötti szám, amit minden memodrophoz nyilvántartok (és %-ként jelenítek meg).

Amikor a user helyes választ ad egy kérdésre, akkor a következőképpen módosul:

kr := kr/2 + 0.5

Amikor pedig helytelen választ ad:

kr := kr/2

Ennyi az egész.

Ennek az iszonyúan egyszerű megközelítésnek van egy csomó kellemes tulajdonsága:

- ha nem tudja a választ a user akkor mindig csökken a knowledge rate, de soha nem éri el a 0-t.
- ha tudja a válszt a user, akkor mindig nől a knowledge rate, de soha nem éri el az 1-et.
- Intuitívan úgy lehet a legjobban megérteni, ha a knowledge rate-et a számegyenesen a 0 és az 1 pont közötti pontnak tekintjük: ha a user helyesen válaszolt, akkor a pont 1-től való távolsága feleződik, ha helytelenül válaszolt, akkor a 0-tól való távolsága.
- Belátható (pláne ha binárisan írjuk fel a számot és a műveleteket), hogy ebben az elrendezésben az utolsó válasz milyensége számít a legtöbbet (egy icipicit többet mint az addigi összes válasz együttesen), de mégis minden múltbeli válasz is számít. (ennek csak számárbrázolási határai vannak: 32 biten a 33-al ezelőtti válasz már nem számít)

Leírom azt is, hogy hogyan határozza meg a program, hogy melyik memodropot kérdezze meg.

- Sorbarendezi a memodrop-okat knowledge rate szerint: előre kerülnek a legrosszabbul tudott memodrop-ok.
- Ezután a memodropokat logikai vödrökbe teszi: az első vödörbe kerül az első elem, a második vödörbe kerül a következő két elem, a harmadik vödörbe a következő négy elem, a negyedik vödörbe a következő nyolc elem, az n-edik vödörbe a következő 2^(n-1) elem.
- A program kiválaszt egy vödröt, azon belül pedig egy véletlenszerű elemet.

Látható, hogy a kiválasztás véletlenszerű (tehát a jól tudott dolgoknak is van esélye sorrakerülni), de exponenciális/logaritmikus eloszlás szerinti, vagyis a rosszul tudott elől lévő memodropok kiválasztódási esélye exponenciálisan nagyobb, mint a jól tudott memodropoké.

Hmmm... lehet, hogy érdemes lenne ennek (szép szemléletes, ábrákkal tűzdelt) leírására egy oldalt szentelni a weblapon? Segítene ez a dolog elterjedésében? Lehet, hogy összerakok egy ilyen oldalt.
Előzmény: zoleszov (1)
zoleszov Creative Commons License 2009.12.20 0 0 1
A "knowledge rate" algoritmusról meg lehet tudni valamit?
Z757 Creative Commons License 2009.12.20 0 0 0
0
Előzmény: nadamhu (-)
nadamhu Creative Commons License 2009.12.19 0 0 topiknyitó
Sziasztok,

Kifejlesztettem egy szótanulás segítő szoftvert:

http://memodrops.com

Jópár dologban különbözik hasonló megoldásoktól, talán a legnagyobb újítás az az, hogy játszva tanulhatod meg a legunalmasabb megtanulnivaló szavaidat is: képes automatikusan keresztrejtvényt készíteni (a leginkább nem jól tudott) szavaidból.
Ingyen letölthető, és 100 szóig ingyen használható.
A visszajelzéseket szívesen veszem.
Mivel egyelőre nagyon szűk marketing keretem van csak, nagyon örülnék, hogy ha tetszik, megemlítenétek ismerőseiteknek is. Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!