40 darab 1 perces expóval készűlt asztrofotót szertnék összerakni egy csillaghalmazról ,de nem igazán tudom hogy is kezdjek neki .Egy kis segítséget kérnék.előre is kösz....
Sziasztok! Látom ez a topik méltatlanul lemaradva kullog... Mi a helyzet ma a CMYK-val? A 2.0 még nem támogatja és bizony ez baj... De túl sok szó sem esik róla, pedig nagyon praktikus kis progi...
körbejelölés mellet még játszik a színkijelölés. asszem a ctrl + jobbegérkatt kombóval lehet a már kijelölt területhez újabb azonos színű foltokat hozzáadni. az azonosság / hasonlóság mértékét persze állíthatod. általában könnyebb egy relatíve homogén hátteret kijelölni, mint a színben változatos főtémát, de persze a kijelölést annyiszor invertálod, ahányszor akarod
nem gimp, de grafika: a gqview progiban most találtam meg azt a funkciót, hogy össze tud tartalom alapján hasonlítani képeket, különféle hasonlósági szinteken. pl. négy-öt jópofa kde ikonkészletből így tudtam kiszedni a fölösleges többszöröződéseket, megkönnyítve a kedvencek kiválasztását.
Ha kijelölted és megfordítod a kijelölést akkor bármit csinálhatsz a kijelölésen belül úgy hogy amit meg akarsz tartani nem változik. De az a megoldás is működik amit leírtál.
A Linuxvilág utóbbi 3 vagy 4 számában a gimp-el (is) foglalkozik elég behatóan.
Kezdő ürgeként kérdezek pár triviális dolgot - elnézést ha már esetleg ezek voltak vagy valakinek nagyon alapvetőek!
Szóval, adott egy kép, aminek meg akarom változtatni a hátterét egy egységes, homogén színre. Ehhez mit kell tennem? Körbe kell vágnom a kép elemeit és ki kell emelnem őket egy új rétegre és azon kell a változtatást eszközölnöm? Vagy más?
Tudtok a GIMPhez magyar nyelvű könyvet/doksit (az Egy Korty GIMP című könívön kívül)?
nekem meg a convert :) (kde ikonkészlet 500 ikonját "készítettem el" vele 22x22 méretben is)
viszont a GUM-ot vagy más GIMP kézikönyvet is érdemes megnézni, főleg a Script Fu-ra vonatkozó részeket, lehetséges, hogy GIMP alatt is van a tömeges átalakításra lehetőség. igaz, ágyúval verébre...
haló-haló
Több képet szeretnék egyszerre átméretezni (batch conversion). Tud valaki valamilyen lehetőséget erre a Gimpben (Windows-os verzió, 2.0.3)
Előre is köszi a válaszokat
E
csiga papa: amire neked szukseged van: az a Bezier kijeloles. A Gimp2-ben ujra van irva es nem annyira magatol ertetodik mint a 1.2-es sorozat alatt volt.
De csomo minden jobban koordinalhato(pl. be lehet csukni bezier gorbet es utana ki lehet nyitni, amit 1.2-ben nem lehett)
November:
Lehet hogy mar nem jarsz ide, azert ideirom:
A Jimmac fele tutorialokat windows alatt is gyonyoruen le lehet jatszani a mplayer windows-os valtozataval. Innen lehet letolteni:
deje.uw.hu
Lehet a "lasszó" kijelölővel olyat csinálni, hogy egyenes vonalak által határolt szabálytalan sokszögű területet jelöljek ki a töréspontokra kattintással?
Az intelligens olló nem jó, mert nem egyenes vonalat vág.
most tettem fel a 2-es GIMP-et, és már csak egy hajszálra vagyok attól, hogy uninstalljam a jelenleg használt "szürke" PSP-met. Egyetlen maradék érv a PSP mellett:
A GIMP-pel csak hosszú pepecseléssel tudok egy képnek 1 pixel széles szürke keretet rajzolni. Ez a PSP-ben 3 klikk.
A videok kozul letoltottem meg par honapja egyet nagy nehezen, de olyan kodek kellett volna a lejatszashoz, ami nincsen. Ugyhogy a kerdes tovabbra is all: hogyan lehet beleirni ezeket az infokat (nem a metadatat, mert azt tudom, hanem a tobbit).
Nem tudja valaki, hogy a 2-es verzióban lehet-e és ha igen, hol a képbe beleírni a database infókat? Keywords, notes, description, author stb. A metadata megvan, de a többi nincs.
Ha már ilyen szépen összejöttünk és lehiggadtunk :) hagy kérdezzek rá erre:
> A Gimp-ben a mentésnél (illetve a beállításokban is) megadható megjegyzés, ezt szépen bele is kódolja png-be és jpg-be is.
A beállításoknál hiába adok meg bármit is, nem menti el a png-be. Amit a beállításoknál be lehet írni, azt csak a jpg fájlok metadata részébe írja (én legalábbis ott látom az AcDSee-vel). Png-ben nincs metadata, de a kérdésem kicsit arra is vonatkozott, hogy az olyan képadatokat, mint description, author, notes, keywords hol tudom a Gimppel megadni? Ezek elvilág látszódnának png-ben és jpg-ben is.
Gimp 1.2.4-ről van szó.
A png mindenképpen veszteségmentes marad. Csak a tömörítési időben jelentkezik változás.
Egyébként amúgy is xcf alatt fogjátok tárolni a rajzokat, amit viszont egyetlen (általam ismert) gtk+-os képnézegető (beleértve a ropogós friss 2.6-os nautilust is) sem tud sem bélyegképezni, sem megmutatni.
Pompás :(
---
A Gimp-ben a mentésnél (illetve a beállításokban is) megadható megjegyzés, ezt szépen bele is kódolja png-be és jpg-be is.
ezt nem értem, a png-nél ugye 1-9 között állítható a mentéskor a "méret-minőség", tehát ha pl. 6-ra rakom, nem lesz veszteséges? mer' úgy tényleg lényegesen kisebbek az állományok, mint ha 2
ja, és lehet, hogy eddig is volt, csak én nem láttam, de most az új gimp2-nél vettem észre, hogy az összes kis szutyok előugró ablakot bele lehet dokkolni (docker a neve is) a gimp fő paneljére, rohadt jó, ezer éve vártam erre :)
Van a képeknek mindenféle adatuk, amiket elvileg ki lehet olvasni - legalábbis az AcDsee képnézegető mutatja képenként, hogy description, author, notes, keywords és metadata. Ha jpg-ben mentek, akkor a metadatát be tudom írni, de a többit nem, ha pedig png-ben mentek, akkor még a metadatát sem. Kérdésem, hogy a metadatán túli adatokat hol lehet (lehet-e) szerkeszteni a GIMP-ben, mi a különbség ilyen szempontból a png, jpg között. (Nem vagyok a szerzői jogok élharcosa, de egy folyóirat weboldalával bíbelődöm, hirdettünk egy fotópályázatot és fel akarom tenni a webre a beküldött pályaműveket - nem bánnám, ha az eredeti szerzők nevét be tudnám vésni az author mezőbe.)
Azt is kérdezném, hogy vajon ez csak az AcDsee fícsöre, hogy mutat ilyen adatokat, vagy ezt minden képnézegető tudja, tehát valami szabványos dolog, mint az mp3-ak rengeteg adata, amiket ki lehet nézni a hangfájlból?