Inkább neked kéne még egyszer elolvasnod. :-)))
Gandalf meséli el Frodónak a könyv elején, hogy Szméagol valaha hobbit volt, a sztúrok fajtájából.
Frodó még hitetlenkedik is.
Egyébként nézdd csak meg a lábát a filmen! Nagy, mint a hobbitoké.
Ha láttad a TTT-t, ott Frodó mondja Gollamnak, hogy idézem: "Gandalf told me you were one of the River Folk. He said your life was was a sad story. You were not so different from a Hobbit once were you... Sméagol?"
Ja, és a ROTK előzetes képeken jól látszik Szméagol és Déagol a két hobbit, amint horgásznak a folyóban...
"Még mielőtt átkeltek volna a hegyeken, a hobbitok három, többé-kevésbbé különböző törzsre oszlottak: gyaplábúakra, sztúrokra és irhafakókra. (...) A sztúrok erősebbek voltak, a válluk szélesebb, kezük-lábuk nagyobb, és jobban szerették a síkságot meg a folyópartokat."
Gandalf szerint (?) Szméagol is ez utóbbi törzzsel állhatott rokonságban.
Az én értelmezésem szerint Gollam lelke igenis meg van mentve. Ha ő nincs, akkor nem semmisül meg a Gyűrű, mert Frodó nem tud megválni tőle. Azzal, hogy belezuhan vele a katlanba, ezzel a szememben felmagasztosul...
Szarumánnak meg csak felajánlják annak a lehetőségét, hogy jó legyen, de aztán nem lesz az, és csúnya, rossz, gonosz bácsiként hal meg, ahogy megérdemli...
Nem is ertem, hogy Tolkien kereszteny letere miert nem mentette meg Gollamot? Szarumannak bezzek jo sok alkalmat adott, hogy megvaltozzon.
:)
Szeeegeny pici Gollam!
A konyvben is ugy sajnaltam Gollamot, a filmben meg Frodo meg jobban meg akarja menteni.
Magam ele kepzelek egy jelenetet. Gollam leharapja Frodo kezerol a gyurut, es zuhanni kezd. Lassitott felvetelben latjuk, ahogy zuhan, es kozben felnez Frodo-ra. Ezutan a gyurure nez, es raebred, hogy Frodo mindig is szerette es meg akarta menteni. Erre a gyurut eldobja magatol es igy zuhan bele a tuzbe.
Tehat a vegen megis jo lett es megmenekult a lelke. (Mint Darth Vader-nek a Star Wars-ban.)