Keresés

Részletes keresés

lací Creative Commons License 2 napja 0 0 450

Gratulálok, nagyon jó és praktikus aszalót készített,szeretném megkérdezni hogy a napelemeket és a ventilátorokat hol lehet beszerezni és mennyiért ?

Előzmény: tompa101 (448)
55judit Creative Commons License 2019.08.15 0 0 449

Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

Előzmény: tompa101 (448)
tompa101 Creative Commons License 2019.08.14 0 3 448

Régi elképzelésem sikerült megvalósítani. Elkészült a napkollektoros gyümölcsaszaló. A próbaüzeme almával nagyon jól sikerült.

 

Marci Makk Creative Commons License 2019.07.01 0 0 447

vettem egy Gorenje FDK 24 DW gyümölcsaszalót

az lenne a kérdésem hogy mit mennyi ideig és hány fokon kell aszalni legyen az gyümölcs vagy zöldség és mekkorákra kell darabolni?

 

 

55judit Creative Commons License 2019.02.09 -4 0 445

Ha neked is fontos hogy élő enzimek maradjanak az aszalványban, tegyél be hőmérőt. Így pontosabban megtudod hol, hány fok van az aszalóban. A termosztát miatt kicsit ingadozik a hőmérséklet, azt figyeld, mi a legmagasabb érték.

Bár a gyümölcsökben is sok cukor van, de teljesen más az egészségre gyakorolt hatása, mint pl. a befőtthöz hozzáadott cukor.

Magas hőmérsékleten én csak azt aszalom ami később ételbe kerül, az úgyis hőkezelve lesz. :)

 

A befőttet xukor zéróval is el lehet készíteni. Íze egyezik a finomított cukoréval, talán egy picivel több kell belőle. De ezt csak olvastam. Tapasztalatom szerint nincs külömbség.

Előzmény: bohrer (443)
bohrer Creative Commons License 2019.02.07 0 0 443

A miénkre 42 és 60C fok van írva, de hogy alul és felül is ennyi e ???  Egyébként feltűnően jól működik, a tavalyi nyár egy próba volt, imádom a gyömölcsöket, a befőttet is, de annyi cukrot megeszek így is, az aszalással nem teszünk hozzá plusz cukrot. Nem mintha az ízével lenne gondom, csak tudom hogy így is sok  édeset eszek és ebben a mennyiségben káros lehet ( de nem tudom megállni ) Egy üveg befőtt 5-7 perc pedig vékony  sportosabb alkat vagyok .

Előzmény: 55judit (441)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.02.07 -1 1 442

Én az ALDI sajátmárkás aszalógépét használom, digitálisan beállítható az hőfok és az idő is. 

"Az én ételem legyen halott - ne beteg, ne sebesült - halott!" (W. A.)

Előzmény: 55judit (441)
55judit Creative Commons License 2019.02.07 -3 0 441

Megértem a te álláspontodat is. Hozzáteszem, nekem azért fontos a hőfokszabályzó, mert amit én aszalok, az garantáltan élő étel kell hogy maradjon. Ezt úgy tudom biztosítani, hogy aszalás közben 42 fok alatt tartom a hőmérsékletet. 38-40 fokon aszalok. Én egyre több százalékban fogyasztok élő élelmiszereket.

 

Érdemes szem előtt tartani hogy a sült és főtt ételek halott ételek. Élő ételekkel az életet tápláljuk, halottakkal az elmúlást.

 

Sajnálom hogy ezt nem tartottam szem előtt fiatal koromban, viszont  egy ideje elmondhatom hogy az idő múlásával már egyre jobban vagyok.

Előzmény: bohrer (440)
bohrer Creative Commons License 2019.02.06 0 0 440

Keress rá a Zelmer ZFD aszalógépre  520Watt ez már modern digitális kijelzőjű, a hőfokszabályzó szerintem szinte felesleges, van rajta két hőfok  , ami elég, neknk bevált, most is a nyári meggyet rágcsálom. Megaszalva egy fehér ruhából varrott zacskóban lett eltéve nyáron és nem penészedett be.  Ez 15-20E Ft és ez is csak meleg levegőt fúj, időnként megcseréled a tálcákat és egyenletes lesz a szárítása, a 180-220W teljesítményű gépeket nem gondolták komolyan, ha gyorsabb szárítást akarsz itt is a magas hőfokon lesz jobb eredmény. Ettől többet én nem áldoznék rá, ez nem olyan dolog mint egy autó vagy egy márkás óra ami a funkcióját betölti mint egy olcsóbb csak büszkén lehet viselni, ez csak egy konyhai eszköz. 

Előzmény: seez (438)
55judit Creative Commons License 2019.01.31 0 0 439

Itt az enyém fehérben:

http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

Nem tudom neked megéri vagy nem, de nekem a 4 tálcás nem is kéne. Olyan kevés fér bele, hogy szinte gyerekjáték. De csak szerintem. Ne hagyd magad általam befolyásolni. :)

Előzmény: seez (438)
seez Creative Commons License 2019.01.31 0 0 438

Judit, koszi a gyors valaszt.

en is nezegettem a 4 es 5 talcas gepet is, de a (Excalibur 4400) 4 talcas 60e forint az 5 talcas (4500BCD) pedig 88000Ft. nemtudom meger-e 28000Ft-ot a plusz talca. Bar gondolom mas kulonbseg is van koztuk. Hofokszabalyozo amugy van a 4400-ason is. Neked melyik tipus van konkretan?

Előzmény: 55judit (437)
55judit Creative Commons License 2019.01.31 -1 0 437

Szia!

Az Excalibur jó választás. Először én is 4 tálcásat akartam venni,  de szerencsémre először más okból vásároltam a 4 tálcásba való tapadásmentes lapot. Nagyon kicsinek találtam.Úgy emlékszem, a fogyasztása annyi mint az 5-ösé. csak kevesebb a tálcája és kisebbek is.

Ezért az 5 tálcásat vettem, elégedett is vagyok vele.Nem emlékszem a 4-esnek van-e hőfok szabályzója. Az 5-ösnek van.

Annyi a hibája, hogy a tálcák között szerintem kicsik a rések. A 4-esé ugyanilyen. Ezt úgy hidalom át, hogy amelyik tálcára nagyobb gyümölcsöt, vagy paradicsomot akarok tenni, annak felette kiveszem a tálcát. Azért ez a gyártmányt tartom a legjobbnak, mert hátulról előre fújja a levegőt, és minden tálcát egyformán éri. Bár a ventilátorhoz közelebbi rész gyorsabban szárad kicsit, ezért néha meg szoktam fordítani a tálcákat. De ez még mindig jobb mintha alulról fölfelé áramolna a levegő. Egyébként olyan nincsen hogy telepakoljuk a tálcákat és egy idő után csak kivesszük a kész aszalványt. Maximum zöld leveleknél. Foglalkozni kell vele mindenképpen. Sosem egyformák a berakott darabok, ezért az aszalódás is minden darabnál máshogy zajlik. Van hogy több darabot már kiszedünk mert késznek ítéljük meg, de egy részének még aszalódnia kell. Dehát mi nyugdíjasok örömmel elszöszmötölünk ezzel.

 

Az idén eddig nincs füge elfagyás az enyhe tél miatt, na meg takartam is a kis bokrokat biztos ami biztos. Viszont ha most 15 fokok jönnek, kénytelen leszek kibontani őket. Remélem nem járunk úgy mint tavaly, hogy március elején jönnek a kemény mínuszok. Szóval mivel fügerajongó vagyok, már ennek aszalásáról ábrándozok. Kis mennyiségben aszaltam már, de sajnos nagyon gyorsan elfogy. :))

Előzmény: seez (436)
seez Creative Commons License 2019.01.31 0 0 436

Sziasztok.

Elsosorban 55juditnak szol a posztom, ahogy olvastam o igen kepben van az aszalogepekkel, bar mas tanacsat is megfogadnam.

Edesanyam (aki nyugdijas) szeretne a szulinapjara egy aszalogepet, es zoldeseget es gyumolcsoket aszalgatni a kertbol.

Nezegettem tobbfele gepet is, es ketton gondolkoztam el.

Az egyik az Excalibur 4400-as, ami 60e forint korul kaphato interneten. ez egy 4 talcas gep, es ugytudom jo markanak szamit.

A masik pedig a Steba EB6-os ami 70e forint korul mozog az interneten.

Igazandibol nyitott vagyok ebben az arkategoriaban barmire ami szerintetek jobb vetel lehet.

Tippek, otletek, tipusok johetnek :)

Koszi elore is.

 

 

 

platz Creative Commons License 2018.11.11 0 1 435

55judit, köszönöm válaszod. Azt fogom csinálni.

 

Előzmény: 55judit (434)
55judit Creative Commons License 2018.11.11 0 0 434

Ó, ha ilyen kevés, annak nem érdemes bekapcsolni az aszalót. Úgy gondolom, felfűzve a szobában is kiszárad. Valahová melegebb helyre akasztod. :)

Előzmény: platz (433)
platz Creative Commons License 2018.11.11 0 0 433

Volt még vagy 20 dkg négy tövön, amit most az őszi ásás miatt meg kellett szüntetnem. Már pirosak, de természetes módon már nem fognak kiszáradni, úgy érzem. Aránytalanul sok aszaló-időt és energiát sem akarnék ráfordítani. A válaszodat persze köszönöm szépen. Lehetséges, hogy a véletlenre bízom a további sorsát, hiszen az éves szükségletet már nyáron bespájzoltam.

Előzmény: 55judit (432)
55judit Creative Commons License 2018.11.11 0 0 432

Chilit egészben még nem szárítottam. Úgy gondolom hogy ami levegőn felakasztva megszárad, az megszárad az aszalóban is. Kint felakasztva van egy kis szellő, az aszalóban ahhoz képest szélvihar és magasabb hőmérsékletet lehet beállítani mint amit kint az őszi napok adnak.

Időigényes lehet, viszont aminek nedvességtartalma van, az minden kiszárítható aszalóban.

Előzmény: platz (431)
platz Creative Commons License 2018.11.10 0 0 431

Érdeklődnék, van e valakinek tapasztalata ebben. A kérdésem:

 Vajon lehet e eredményesen csili paprikát aszalógépben leszárítani?

(Egészben, ahogy leszedtem. (Amit elvileg felfűzve szoktak szárítani)).

Köszönöm a választ.

vinczezol79 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 430

Sziasztok.

Vásároltam egy Klarstein Fruit Jerky 10 aszalót gombaaszalásra. De azt vettem észre, hogy egész éjszakás szárítás után 40 fokon nem száradnak meg tökéletesen a szeletek. Csak a ventilátor felé eső részen mondanám jónak a száradást.

Egy kicsit (nem kicsit) csalódott vagyok, mert a sima körtálcás aszaló egy éjszaka alatt tökéletesen ropogósra szárította a gombákat. Olyan mintha gyenge lenne a légkeverése.

Kérésem az lenne, hogy kinek mi a tapasztalata ezzel a géppel? Harmony big szárító ugyanígy lassan szárít?

Köszi a válaszokat.

Zoli

Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.03.06 0 0 429

Télen nem használom az aszalót,az almát uborkagyalun szeletelem,amikor használom a sütőt,elzárom és sütőpapírra beteszem amíg ki nem hűl.Utána átszedem fém tálcára és a konvektoron csörgősre szárítom.Céklát is szoktam.

A fahéj jó ötlet,kipróbálom vele.

55judit Creative Commons License 2018.03.03 0 0 428

Kedvet kaptam egy kis egészséges nassolni valóra. Felszeleteltem az almákat, megszórtam fahéjjal, és estig szikkasztom. Már belengte az egész lakást az illata, estére pedig finom csemege lesz. :)

55judit Creative Commons License 2018.03.02 0 0 427

Semmi baj. Ha haragudnék, azzal a saját közérzetemet rontanám. Miért tennék ilyet? :))

Nem kell hogy egyezzen a véleményünk. Te kérdeztél valamit, én válaszoltam rá, te véleményezted. Erre való a fórum.

Előzmény: bohrer (426)
bohrer Creative Commons License 2018.03.02 0 0 426

Ez most kereken 90E Ft ennyiből amíg élek tudok venni aszalt gyümölcsöt, mert valamit azért bele is kell tenni a gépbe +90E Ft.

 

Ha pizzát akarok enni sem építtetek  több százezer forintért pizzakemencét fatüzeléssel.  Nem kétlem hogy jobb a szárítási elve, le van rajzolva az oldalukon hogy merre megy a levegő és hol verődik vissza, de az Excaliburnak is a hatásvadász rajzán elfelejtik  kiemelni hogy a ventillátorhoz közelebbi részén a tálcáknak előbb szárad, mint a külső részen, ott is csak van levegő visszaverődés, ez természetes.

 

Nyilván jobb valamivel, de ez az összeg az a határ ami Nekem már nem éri meg. Elég rosszul jött le ez a válasz,kérlek ne haragudj emiatt.

 

A  két gép  árképzése között nem értem az ekkora különbséget. Egy ventillátor fujja a fűtőszálról a levegőt tálcákra, egyik függőlegesen elhelyezett, a másik alulról. 

Előzmény: 55judit (425)
55judit Creative Commons License 2018.03.02 0 0 425

Elég régen vagyok ezen a fórumon és azt tapasztalom, mindenki csak a saját és egyetlen aszalóját ismeri leginkább.

Ha érdekel ki milyet használ, olvassál vissza mert ritkán látogatnak ide az érintettek hogy válaszoljanak neked.

 

Magam részéről a minőségibb aszalót preferálom. Hosszas tájékozódás után döntöttem az 5 tálcás Excalibur mellett.

Előzmény: bohrer (424)
bohrer Creative Commons License 2018.03.02 0 0 424

Idén nyáron szeretnénk mi is aszalni, egy költséghatekony gépet keresünk. Gondolom a villamos teljesítmény fontos az aszalásnál, több vásárlói visszajelzésnél is olvastam hogy túl hosszú ideig tart, nem aszalódik meg a gyümölcs rendesen, ezek rendszerint 250W körüli gépek. Tudom hogy jó lenne időzítő és teljesítmény szabályzó is a gépre. Amiket kinéztem ezek közül melyiket javasolnátok ? Van e szükség a kisebb teljesítményre az aszalási idő felétől ( szabályozható legyen e ) vagy maximális teljesítményen nyomhatja végig ?

 

https://www.marketworld.hu/Haztartas/Konyhai-gepek/Gyumolcsaszalo-es-szarito/Eta-330190000-aszalogep-p173664.html?ak=0     400W

 

Hasonló de 9 tálcával és  két teljesítmény fokozattal.  400W

http://www.220volt.hu/ETA+Daria+aszalogep+430190000

 

https://www.marketworld.hu/Haztartas/Konyhai-gepek/Gyumolcsaszalo-es-szarito/Zelmer-ZFD2350W-aszalogep-p173749.html?ak=0    szabályozható 520W

 

Illetve olvasom hogy 250W -os gépekre is írnak 35-70 C fok hőmérsékletet, gondolom a teljesítény jó része a fűtésre kell, tehát ha nem csinál melegebb levegőt egy 520W-os gép mint egy 250W-os akkor vehetek e ismertebb márkát , egyszerű fokozatmentes hőfokszabályzóval , mondjuk Gorenje stb. 250W-osban ?  Aszal e rendesen az is ?

55judit Creative Commons License 2018.02.24 0 0 423

Kinek hogy. Számomra az a túlárazott amelyik használat közben folyamatos jelenlétet igényel. Nincs hőfok szabályzója és alulról fújja a levegőt. Ilyenből még a 10.000 ft-os drága.

Ha kérdésed van a készülékkel kapcsolatban, az eladó nagyon készségesen tájékoztat és még videón is bemutatja a használatát. Nekem ez megfelel. :)

Előzmény: simon53 (422)
simon53 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 422

Köszi a választ. Mondjuk az kicsit érthetetlen számomra, hogy egy ilyen drága mondhatjuk túlárazott készüléknél mit spóroltak annyira a magasággal, na meg az információval mert semmit nem találtam pl a méretekről.

 

Előzmény: 55judit (421)
55judit Creative Commons License 2018.02.24 0 0 421

Mikor petrezselymet szárítok, a tálcán 2cm-nél magasabb a réteg. negyed óra múlva mikor lefonnyad, akkor teszem rá a következő tálcát. Így sorban meg lehet rakni minden tálcát.

Előzmény: 55judit (420)
55judit Creative Commons License 2018.02.23 0 0 420

Vagy pedig nagyobb darabok esetén kiveszek a tálcákból hogy legyen bőven hely.

Előzmény: 55judit (419)
55judit Creative Commons License 2018.02.23 0 0 419

2cm a két tálca közötti rés. Közepes méretű szilvát és fügét felezve már aszaltam benne, más gyümölcsöt még nem. Ha nagy a füge, nem fér be felezve, akkor a fél fügét bevágom, hogy jobban szét lehessen teríteni.

Előzmény: simon53 (418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!