Hivatkozva a http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9194075 topik nyitó szövegére, azzal kezdem mondanivalómat, hogy „jómódú, önerejéből sikeressé lett üzletember” nem lehet mindenki. Az ország lakosainak nagyobbik hányada szükségszerűen szerénymódú, mert valakiknek, méghozzá sokaknak, a beosztott funkciót is el kell látniuk, és megtermelniük azokat a dolgokat, amelyekkel az üzletember üzletelhet. Létezik azonban egy harmadik embertípus is, amelyiknek funkciója, hogy kitaláljon dolgokat, amikkel a megvalósításuk után mások üzletelhetnek. Felmerül azonban a kérdés, hogy mire jók a jómódú üzletemberek? Úgy értem, hogy a jómód lehet-e pusztán öncélú, vagy szolgálhat-e a felhalmozott tőke nemes célokat is, önmaga továbbhalmozásán kívül?
Alkotó típusú ember is többféle lehet, részben a témakörtől függően, amelyben alkot, részben a céljaiban, hogy miért teszi. Azért, hogy idővel maga is jómódúvá legyen, vagy a téma iránti elkötelezettségből, netán hivatás-, sőt küldetéstudatból, csak hogy létrehozzon valamit, ami addig nem volt, és ezzel könnyebbé tegye, vagy a fejlődés útján előrébb mozdítsa életünket. Magamat ez utóbbiak közé sorolnám, mert nem értek egyet annak a jóismerősömnek a véleményével, aki intellektuális kalandornak nevezett. Változatos életutam során voltam már optikus szakmunkás, villamos üzemmérnök, tűzoltó, keszonos segédmunkás a Metró-építésen, népművelő-ismeretterjesztő, „Teknősmenhely” létrehozója, terráriumi vándorkiállítás szervező, ejtőernyős oktató, amatőrcsillagász, amatőr grafikus, költő és író; vizsgázott gombaismerő, különféle szakkörök vezetője, segítő családtag egy mini-állatfarmon, végül úgy tizenöt éve megszereztem a siklóernyős oktatói képesítést, ami meghatározta a további lehetőségeimet, teendőimet és terveimet.
A repülés az élet kiteljesedése. Olyan lehetőség, amihez bárkinek joga kellene legyen, de mégsem mindenkinek adatik meg. A repülés alapfokú elméleti és gyakorlati ismerete ugyanúgy az általános műveltséghez kellene, hogy tartozzon, mint az írni-olvasni és számolni tudás, valamint a tánc- és zenei ismeretek, az irodalom, történelem, a természettudományi és műszaki tudás, továbbá a művészi készség alapjai. Mint oktató, kötelességemnek érzem a folyamatosan tovább bővített ismereteimet átadni a téma iránt érdeklődőknek. A téma művelése azonban nemcsak időjárásfüggő, hanem területfüggő is. Fél évnyi, tervszerűen átgondolt keresgélés után találtam meg az ország egyik szép vidékén azt a kopasz domb készletet, ami ehhez a tevékenységhez, a kezdők oktatásához a legmegfelelőbb, és az egyetlen igazán alkalmas hely, és ahol csaknem egy évtizede működik a hazai Siklóernyős Oktatópark.
És most itt a lehetőség, hogy aki tenni akar valami jövőbe mutatót ebben az országban, még ha ennyire periférikus szakterületen is, közreműködjön a „bázis” továbbfejlesztésében! Nem vagyok teljesen egyedül, van már egy általam kiképzett helyettesem, és egy kisebb szakosztály, amelynek tagjai némely dologban, pl. a terep karbantartásában, segíteni tudnak, ám a repülés emberi légkörének sajátosságai miatt bárkit szívesen látunk, akár mert repülni szeretne, akár a téma iránti szimpátiája miatt. Nem kifejezetten pénzbeli támogatás, hanem gyakorlati tettekkel, munkával és kapcsolatokkal segítés lehetőségét ajánlom fel. A dolog alapos ismerőjeként vannak bizonyos terveim a továbbfejlesztést illetően, de elfogadom az építő javaslatokat! Együtt többre jutunk!
Alighanem baki volt a "Törzsasztal"-ról áttenni a "Pilótá"-ba ezt a topikot, mert itt elsősorban nem a repülésről van szó, hanem egy összefogás lehetőségéről, illetve lehetetlenségéről. Egyfajta reagálás az "Egy tőkés üzenete" című topikra. Vagyis hogy bizonyos értelemben igaza van annak a pénzbelileg tőkésnek, hogy szellemileg kevesen tőkések ebben az országban. Ki tudja? Inkább nem nyilatkozom. Ez a terep, amelynek felfejlesztését, mint lehetőséget a segítésre, itt felvetettem, nemcsak repülési alapismeretek elsajátítására alkalmas, hanem más dolgokra is. Nem véletlenül fedezték fel a crossmotorosok és a repülőmodellezők, meg a sárkány eregetők, valamint a kirándulók, gomba- és gyógynövény gyűjtők is. Vannak elképzeléseim a továbbiakra, ehhez kerestem volna olyan segítőket, akik szívesen jönnek, hogy tevőlegesen részt vegyenek a Park tovább alakításában, vagy ha nem jöhetnek, az általuk lehetséges távsegítséget és segédötleteket adják.
Politikai keveréshez nem elég dús a fantáziám. De ha már keverés, szóba jöhet majd a festékes dobozok tartalmának keverése, ha sort kerítünk a domboldali parkolónál lévő, és a központi domb ÉNy-i starthelye mellett lévő WC átkenésére, mielőtt az időjárás kikezdené a faanyagot. Továbbá egy kisebb mennyiségű beton keverésére is szükség lehet, ha megvalósul a nagy "filagória" (fedett beálló) megépítése, ami állandóbb lesz, mint a jelenlegi napernyő, amit egy kiselejtezett körkupolás ejtőernyőből állítunk fel, de gyakran letépi a szélvihar.
Itt a lehetőség, hogy aki tenni akar valami jövőbe mutatót ebben az országban, még ha ennyire periférikus szakterületen is, közreműködjön a „bázis” továbbfejlesztésében! Nem vagyok teljesen egyedül, van már egy általam kiképzett helyettesem, és egy kisebb szakosztály, amelynek tagjai némely dologban, pl. a terep karbantartásában, segíteni tudnak, ám a repülés emberi légkörének sajátosságai miatt bárkit szívesen látunk, akár mert repülni szeretne, akár a téma iránti szimpátiája miatt. Nem kifejezetten pénzbeli támogatás, hanem gyakorlati tettekkel, munkával és kapcsolatokkal segítés lehetőségét ajánlom fel. A dolog alapos ismerőjeként vannak bizonyos terveim a továbbfejlesztést illetően, de elfogadom az építő javaslatokat! Együtt többre jutunk!