Ezt is megértük! Itt a lakáshitel önrész nélkül!!!
A valóságban ez azt takarja, hogy jövedelem alapon meg lehet kapni az ingatlan hitel biztosítéki értékének 100%-át. (EZ NEM A FÉSZEKRAKÓ)
Tehát kifizeted a foglalót, és a többi már a hitelből megy...
Itt a topikban kérdezhettek a termékkel kapcsolatban.
Kis pontositas, ha nem baj: 1. letezik meg mindig hasznalt lakasra kamattamogatott hitel (mas kerdes, hogy mivel max. 5M-ig, es raadasul a dev.hitelnel joval dragabban, szerintem evek ota senki nem veszi igenybe) 2. szocpol jellegu vissza nem teritendo tamogatas is van hasznalt lakasra, tobb modon is, osszege a fele az ujepitesure kaphato penznek, megjegyzem mar egyik se szocpol neven fut (az ujepitesure lakasepitesi tamogatas vagy megelolegezo kolcson, a regire lakasvasarlasi tam. vagy FOT, hm. a bovitesi azt nem tudom melyik hiv. neven fut) 3. az Erstenel a kombi termekek eseten kulonosen nem ajanlott a fizetendo penzek sima osszeadogatasa, majd ennek osszehasonlitasra felhasznalasa, mert az azon kivul, hogy el tud rettenteni a nagy szam (nagysagrendileg meg kb. hasonlo lesz ha nem nagyon kulonbozoket nezel), az nagyon nem mindeyg, hogy melyiket _MIKOR_ fizeted ki (adj nekem 1M-t, en visszaadok 1,2M-t -- de nem 1 ev mulva, hanem 30 ev mulva, neked ez igy mindegy lenne?)
Érdemes megnézni az Erste hitelkalkulátorait, jól használhatóak.
Magas finanszírozás esetén az ingatlan valós piaci értékének 90%ára kapsz már hitelt, ez nem rossz. De kéri a netto jövedelmeket is...ez már kevésbé tuti.
Sima eszköz alapon ugyan elfelejtheted a 90%-ot, de elég hozzá a minimálbér.
Ez esetben 9 milla hitelhez 14 milla valós érték szükséges. A hitel CHF alapú.
Ki van ez találva.
10 milla hitel esetén már 72e ft.-os törlesztőrészletnél járunk, a kondíciók eszköz alapú és magas finanszírozású módozat estén azonosak. Forint alapon csak új építésű ingatlan esetén érdemes elindulni a kedvező kamattámogatás miatt. Használtra ugye nem jár, mint ahogy a szocpol sem.
Én most intézem a hitelügyeket, ezért tudtam konkrét példát írni...
Sok banki ajánlatot megnéztem, de az Erste ajánlata a legkedvezőbb, főleg, hogy a kalkulátorok a visszafizetett összegről is tájékoztatnak.
Köszönöm szépen a segítséget, azt a tolpikot eddig nem ismertem, de majd most többször benézek. 8M lakást vennék, önrész nincs és semmi más ingatlan nincs a tulajdonomban. Sajnálattal látom, hogy ha január végén betöltöm a 35-öt, akkor már a szocpolnak lőttek. Hát ez van. Minek vállal valaki későn gyereket, nem? Megnézem az általad említett topikot is, hátha lesz majd benne valami jó megoldás, vagy jó konstrukciójú hitel is számomra.
A bankot csak az igazolható jövedelmed fogja érdekelni. Általában az a policy, hogy az összjövedelem kb. egyharmadát engedik hogy törlesztőrészletté váljon. Így vagy nekiállsz a Fészekrakónak (de 15 milla a limitje, és abból nem kapsz sokmindent), vagy adóstársat vonsz be, vagy pedig újabb ingatlant.
OFF: az ilyen céghez, ahol meg nem jelentenek be rendesen nem kell elmenni dolgozni. Tudom, kényszerhelyzet, de a kiesett adót meg járulékokat is Te fogod megfizetni, max. más formában.
lakás bérlés helyett arra az elhatározásra jutottunk, hogy más zsebének tömése helyett megpróbálok lakáshoz jutni banki finanszírozás által. Mivel egyáltalán nem értek a témához, azt sem tudom merre induljak. Adott: én - papíron havi bruttó 100 eFt-al, egyébként jóval többel. egy 3 éves gyerkőc. A páromat nem szeretném belevonni egyéb indokok miatt a kérdéskörbe. Pénzünk persze semmi, így önerő 0 Ft, ezen felül én rendelkezem egy lakással eltartási szerződés miatt, azonban ezt a lakást nem lehet fedezetként használni a nénike engedélye nélkül, ő pedig nemet mondott. A gyerek után szocpolt nem vettem igénybe, viszont úgyis tervezzük - szívesen vállalnék mégegyet. Szülői segítség kizárva.
A törlesztésre kb. 80-100 ezer forintot tudnánk szánni. Egyéb más hitelem nincs. Lehet e ilyen jövedelemmel bármiféle hitelhez jutni?
Ha több gyerekkel számolok, nagyobb hely is kell, így 20 millió körül talán találnánk valamit (még ezekkel sem vagyok képben).
Ha van remény, talán a főnökömet is tudom puhítani, hogy többel jelentsen be (közben meg felrobbanok, hogy én szívok azért, hogy neki ne kelljen fizetnie, ha a valós fizetésemmel lennék bejelentve szerintem nyugodtan besétálhatnék a bankba)...
Ezt a lakashitel - konkret kerdesek topicban mar otszor megvalaszoltuk volna... Igy hirtelen: szocpol ha betoltod a 35-ot csak ujepitesu lakasra jar, ha nem toltod akkor meg jar hasznaltra videken 8M-ig, megyei joguban 12M-ig (marmint vetelarig). Hitelosszeget nem irtal, de 25M-s bevonhato ingatlan miatt a fizud kb. nem is szamit, felteszem amit vennel nem dragabb ennel. Viszont ha a tulajdonodban van, es vasarlassal kerult oda, akkor semmilyen szocpol nincs... a lakottsag nem eleg.
Sziasztok szakértők! Segítséget szeretnék kérni lakásvásárláshoz. Következő évben szeretnék különköltözni. Ha elmondom, milyenek a körülményeim, lehetőségeim, tudnátok javasolni valamit? 35-öt töltöm januárban, egyedülálló vagyok, 3 éves gyermekkel, még eddig igénybe nem vett szocpollal. 170 bruttó (110 nettó) bérjövedelemmel - 1,5 éves munkaviszony, akár apeh által is leigazolt jövedelemmel, ami jövőre remélhetőleg legalább 10%-kal nőni fog - és havi 40e ft határozatlan időre szóló megbízási szerződésekkel rendelkezem, ezek a szerződések már 2002 óta élnek. Pillanatnyilag havi 50e lízingdíjat fizetek, de márciusig megállapodok a lízingcéggel és kifizetem az autómat. Önrész lényegében a szocpol, +bevonható lakott ingatlan van, értéke 25 millió. Lakáskasszát illetve bármilyen más, lakáscélú megtakarítást hajlandó vagyok kötni. A törlesztésre szánt összeg 60e Ft (ezt biztosan ki tudnám fizetni, de pár ezer Ft eltérésbe még nem halok bele. Remélem, tud valaki segíteni. Korábban én is hitelekkel foglalkoztam, csak ugye gyermek érkezése miatt kijöttem a gyakorlatból és azóta szinte sarkából fordult ki a hitelpiac... szóval nem vagyok tökhülye a témában, de sajnos időm már nincs arra, hogy újra mindent megnézzek...
Az ERSTE Banknál egy hitelezés kellős közepén állok tanácstalanul. 24 éves egyetemi hallgató vagyok, dolgozom, de erről papír nuku, párom 30, dolgozik,de papírja nuku. Az ERSTE ajnánlott 1 szülői hitel konstrukciót, amin át is mennénk, csak egy meghatalmazáson lovagolnak a jogászok, amiből 2 szó hiányzik, de nem mondják meg mit változtassunk. Úgy vagyunk vele, h nekünk már mindegy kinek fizetünk, csak valaki intézze az ügyet, akár más bankhoz is átpártolunk, ha azon múlik. 16,5 mill vételi ár egy kb 20-22M-t érő szentendrei 600m2-es telken egy 100m2-es házra + egy 9.kerülei lónyay u-i kb 10M-t érő lakáska jelzáloggal terhelhető. Szülői hitelt tudunk csak megoldani az említettek miatt., de persze más kedvező feltétel si érdekel. Apuka: Nepálban egy ENSZ kat. misszió vezetője, maximalizált nyugdíjjal + leadózott lakáskiadásból befolyó jövedelem + ENSZ fizu. Anyuka ált.isk. tanárnő br 153 000el. Beugrónk nincs :( Fundamenta van, életbiztosításom van. Ha tud segíteni, kérem SOS hívjon! Ügyintézéshez szinte minden papírunk, adásvételi, értékbecslés stb stb megvan, előzetes véleményezésen pozitívak a visszajelzéseink, csak a jogászok és a hitelügyintézőm szivat.... Üdvözlettel: Papp Judit
Nálunk van kis gikszer, elhányták a papírjainkat, ezért elutasítják a hitelt, valszeg asztalcsapkodás lesz belőle, mert már alá kellene írnunk. Kicsit vicces, hogy olyan papírt keresnek ami náluk van már régen..Kíváncsi vagyok.
A kozalk. nem 100% (az a koztisztviselo), hanem HBE-ig vehet fel hitelt (2% dijjal az amugy kiajanlhato hitelosszeg feletti reszre). Ha tenyleg jo a fizud, akkor ezt jovedelem alapon te is elerheted, dij nelkul (de akkor a szabad havi netto penzed kene tobb legyen a hiteltorlesztonel). Nyilvan az albidijat nem kell mar figyelembe venni, ha a megvettben fogsz lakni... de a hiteleket igen. Anyukad max. 65-68 eves lehet (bankfuggo) a lejaratkor, ha ot is bevonod a hitelbe, vagyis akkor nem kerheted 20 evre.
Ez cska par mellekinfo, lenyegeben nem segit elore. Onero nelkul, marmint tenylegesen, szocpol se jatszik esetben nem tudom, hogy lehet-e valamit kezdeni.
Mi a kivitelezőtöl kaptunk ügyintézőt,de eddig csak a József Nádor téri fiókban voltunk. Elvileg a hónapban döntés, előzetes pozitív, de úgy tudom ez mindenkinek az...
Üdv! Új fórumózó vagyok, és csak tapasztalatot osztanék meg! Mi erstés projectben vásárolunk lakást 0% önerő, teljes banki finanszírozás 15millió. Eddig minden rendben van, kivitelező nem kért se foglalót, se előleget, adásvételi kész, banki döntésre várunk, igaz a hitel csak az én nevemen van.Remélem pozitív bírálat lesz, de eddig mindíg azt mondták a bankban, hogy semmi gond.
Sajnos nem tudok neked ajánlani lízinges ügyintézőt, és igazából magát a lízing konstrukciót sem ajánlom, több okból:
Nem szerzel tulajdonjogot az ingatlanon.
Kétszer kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
Nem kedvezőbbek a törlesztőrészletek, mint a hitelnél.
Leginkább csak új ingatlannál létezik 100%-os finanszírozás, de ott is több mint 5% az induló költség.
Nem, vagy csak minimálisan lazább az adósminősítés, tehát ugyanúgy elvárások vannak a jövedelem tekintetében.
Maradványértéken vásárolod meg az ingatlant, tehát nem leszel autómatikusan tulajdonos az utolsó részlet megfizetésével, hanem ki kell fizesd akkor, a mostani vételár 10%-át egyösszegben.
Röviden: az elérhető lízing konstrukciók nem versenyképesek az alternatív hitelkonstrukciókkal.
Azt írod, hogy nem szeretnél közvetítőt. Elárulod nekem, hogy miért?
Van esetleg rossz tapasztalatod?
Azért érdekel a dolog, mert én is közvetítő vagyok, és kíváncsi is. :-)
tudna nekem valaki talpraesett ügyintézőt ajánlani a CIB Lízingnél vagy az OTP-SCD lízingnél? Az e-mail címem publikus, és örömmel veszek minden esetleges tippet. Kérlek bennetek viszont, hogy hitelközvetítőt ne ajánljatok, kizárólag közvetlenül intézett hitelt szeretnék.
Ezt irtad: "Ha az ügyfél nem fizet, akkor az állam, mint készfizető kezes, fizeti a banknak az említett hányadot, azonban a fedezetből visszakapja mindezt." VisszakapNA', ha nem pont az lenne a HBE szerepe, hogy mennyiert lehet egy ilyen kenyszerertekesites kereten belul eladni. Tehat a HBE feletti reszt ugy alapvetoen azert kell az allamnak garantalnia, mert a bank szerint nem biztositott a fedezet altal. Tehat ha bedol egy ilyen hitel, akkor igen nagy esellyel kereszthet vethet ra az allam, hogy a HBE feletti reszbol barmit is kap. A garanciadij rendben van, de valamiert megis a feszekrakot valasztjak az ilyen hitelfelvevok, nem a piacon mar megjelent fedezeti biztositasokat. Eros a gyanum (bar tudni tenyleg nem tudom), hogy ennek legfobb oka az, hogy a 2% egyszeri dijnal tobbet kene fizetni ha piaci alapon szeretne biztositani ezt az osszeget. A 2% felteszem nagyreszt az adminisztracio dija... Vagyis a piaci alapon varhato kulonbseg a piaci es az allami garancia kozott igenis ki fog vandorolni az allamkasszabol.
Egyebkent meg jovedelem alapon megfeleles is benne van, pontositva: "c) az adós(ok), illetve adóst ársak hitelképessége jövedelmi helyzetüket is figyelembe véve a kölcsön teljes összegére vonatkozóan - a kölcsönt nyújtó hitelintézet belső szabályai szerint - fennáll," Tehat mondhatja, hogy fennall, mivel semmi kockazata, a HBE-t o viszi, a tobbit bukja az allam. Mondjuk ugyes, mert csak bele kell tenni az ertekelesbe, hogy ha feszekrako akkor barmeddig jogosult, aztan kesz. De a rendelet (jovanna, azert ertetted) pont arrol akar szolni, hogy az allam csak azt garantalja, aki csak fedezethianyos, nem pedig forrashianyos. Ezt huzza keresztul ezek szerint OTP. Meg erositi a papiron minimalber vonzosagat...
"Azért adnak minimálbérre is fészkrakót, mert ha csak jövedelem alapon nyújtanák ilyet, akkor nem lenne az az idióta, aki azt veszi fel, hiszen jövedelem alapon sokkal jobb konstrukcók vannak lényegesen lazább feltételekkel, pl.: magasfinanszírozású piaci hitelek." Hat ez azert eleg gyenge erv... ilyen alapon miert tartjak fenn egyaltalan a hasznalt lakasokra a tamogatott forinthitelt, hiszen olyat szinte senki nem vesz fel? Attol, hogy nem lesz piaca, meg nem kell ugy megvaltoztatni, hogy legyen, mert akkor a tamogatott forinthitel (ossz) kamatat is levinnek annyira, hogy megerje felvenni es akkor adhatnanak ki olyan hitelt is. De nem teszik, mert azon bukna a bank. Feszekrakonal meg azert teszik, mert nem a bank bukik, hanem az allam.
Az pedig hogy mas jogcimen ki hogyan jut az adoforintokhoz nem mentseg arra nezvest, hogy itt van me'g egy rendelet kijatszasa, hadd csinaljak.
1 a törvény (ami egy rendelet egyébként) azt mondja ki, hogy az igénylő feleljen meg a bank adosminősítési szabályzatában előírt feltételeknek.
Ebből adódoan bármelyik bank jogszerűen jár el, ha minimálbért elegendőnek tekinti..
2 a Fészekrakó konstrukció esetén nincs az állam részéről kifizetés (pénzáramlás) -ez nem kamattámogatás - nem pazarolják a mérhetetlen sok befizett adódat a szerencsétlen lakáshoz jutni szándékozó fiatalok támogatására.
Az állam mindösszesen kezességet vállal az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 70%-a felett lévő kölcsönösszegre (max a vételárig, és min. 10%-önrész esetén).
Ezért a kölcsönt felvevő kezességvállalási díjat fizet, tehát ez se az adódból megy.
Ha az ügyfél nem fizet, akkor az állam, mint készfizető kezes, fizeti a banknak az említett hányadot, azonban a fedezetből visszakapja mindezt. - Megint csak nem a te adódból ment.
Azért adnak minimálbérre is fészkrakót, mert ha csak jövedelem alapon nyújtanák ilyet, akkor nem lenne az az idióta, aki azt veszi fel, hiszen jövedelem alapon sokkal jobb konstrukcók vannak lényegesen lazább feltételekkel, pl.: magasfinanszírozású piaci hitelek.
Az említett bank egyébként az OTP, és nem verik igazán nagy dobra. Van egy másik bank is, ami így nyújtja a fészekrakót.
Én nem azon lennék kiakadva a helyedben, hogy a befizetett adóból mennyit költenek jogosulatlanok támogatására (akiknek szükségük van egyébként rá, csak a szűk feltétel kizárják őket), hanem inkább arra, hogy ennek a sokszorosát sikkasztják el, vagy költik el tökéletesen értelmetlenül.
Hitelezesi tapasztalatom a sajatomon kivul nincs, viszont a torvenyeket, rendelkezeseket ismerem. Tehat csak az a megoldas, hogy az emlitett bank szerint aki minimalberert dolgozik, az mar jovedelem alapon megfelel a hitelre. Na azt ketlem, hogy ezt nem feszekrakosoknak is igy ertekelik ki, bar oszinte legyek nem lep meg, hogy a bankok igy jatsszak ki a torvenyeket (leven a kiertekeles bankszakmai titok, igy azt tesznek amit akarnak). Tudod, en azert a bankra is duhos vagyok, mert megint en fizetek valaki helyett (adon keresztul). Ha errol tudsz, akkor igazan nem hitel kene odavinned, hanem megkerdezned a pszaf-et errol a gyakorlatrol... persze ertem en, hogy az neked kedvezotlenebb, igy nem fogod megtenni. Melyik bankrol is beszelunk eygebkent? Bar megkereshetem egyedul is, felteszem amilyen "okosak" a fooldalon hirdetik ezt a feature-t.
Akkor ezek szerint te nem dolgozol ebben a szakmában. Én azt gondoltam, hogy hiteltanácsadó vagy, és a szakmai ismereteidet próbálod megosztani az emberekkel, de ezek szerint csak egy lelkes amatőr vagy hézagos piaci ismeretekkel...
Az említett banknál minimálbér igazolásával nyújtják a fészekrakó konstukciót. Már több ügyletet is vittünk oda pont ezért. Azóta ezek már folyósítva vannak, tehát nem hinném, hogy ezen lenne értelme vitatkozni.
Nem ártana egy kicsit frissítened a tudásodat...
Szép dolog, hogy lelkesen írsz mindenkinek mindenfélét, de jobb lenne, ha azt írnád, ami valójában van, mert mendemondák, vélemények, fél-információk alapján nem jut egyről a kettőre, aki itt kérdez..
Ize, annyiban modositom magam, hogy a feszekrakohoz ugyan kell a jovedelem alapon megfeleloseg, de a 3. pont az latszolag nem az, mert a min.berre iger HBE 100%-ot, tehat ezt ugy latszik felreolvastam. De a feszekrako az csak jov.alapon lehet, az tuti.
Nem akartam megzavarni a beszelgeteseket, de legalabb hulyeseget ne mondj. A feszekrako feltetele a jovedelem alapon megfeleles! Innentol kezdve a 3. kilove. Ui.: Szerintem a banknevek info adasanal nem tiltottak, legalabbis eddig senki nem szolt ram (rank). Sajat kis ceg onreklamozasa a hozzaszolasok tartalmahoz nem, vagy alig kapcsolodoan, na az ami nem mehet.
A szomszédod esete jó kiindulási alap. Ha nagyjából ugyanakkora házat építesz, akkor várhatóan nálad is annyi lesz a HBé. Ha nagyobbat építesz, akkor értelem szerűen több. Jelenleg a legjobb feltételekkel az - okos hangya gyűjtöget - banknál kaphatsz hitelt, de valószínűleg az - igazán lehetne már saját lakása - banknál magasabb hitelösszeget kapsz, közel ugyanolyan jó feltételekkel. :-) Ha nem tiszta melyik két bankról van szó, akkor megírom privátban, de ha figyeled a tvreklámokat, akkor rájössz... Nem igazán jön ki a matek. Lehet, hogy le kell faragnod a költségvetést. Esteleg az igazi magyar lakossági banknál a fészekrakó jöhet számításba, ha az egyéb feltételeknek megfeleltek. Ott kaphattok minimálbérrel HBé 100%-ot, bár nem annyira jó feltételekkel..
Szia.Pécsi vagyok,de onnan 15km-re vettem egy telket kb 300fős a falu.Aki mellettem épitkezik 12M-ós költségvetésből épít.A tavaszi kollekciós bank 7M-ót adott neki mondván nála a HBcsak 9.9M