Keresés

Részletes keresés

Vgyuri Creative Commons License 2007.04.25 0 0 229
fokozógézős=fokozóképzős
Előzmény: Vgyuri (228)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.25 0 0 228

Szerintem viszont a Zsopov a hiteles, mert a Kakalov csak magyarul vicc, az oroszok nem így mondják. A zsop viszont annyira alapszó, hogy még fokozógézős melléknévi változata is van, a nagyseggű csajokat meg zsopocskának hívják.

A Kakalov a külföldi vagy a magyar Wikipédiában van? Mert szerintem ez már magyarosított szó, hogy mindenki értse, miről van szó.

Előzmény: Galfi Gergo (225)
gacsat Creative Commons License 2007.04.25 0 0 227
  Láttad a TVben az öreg szakikat,akik nyomatékqlcsokkal felfegyverkezve állítgatták a mentőrakéta helyzetét? Azt mondta a mérnök-kezében 1 vízmértékkel-addig nem alszom,amíg pontosan nem áll a helyén. Vízszintesen szerelték,nagy csavarokkal.
Előzmény: Galfi Gergo (226)
Galfi Gergo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 226
Nem vagyok azért akkora szakértő, csak gyerekkoromban sokat forgattam az Űrhajózási Lexikont :o)
Szóval, én egy esetről tudok, amikor a Szojuz mentőrakétái a gyakorlatban is bizonyítottak, és ez a Szojuz T-10-1 volt. Kigyulladt a hordozórakéta, és a mentőrakéták - irányítói parancsnak engedelmeskedve - annak rendje-módja szerint letépték az űrhajót a rakétáról, ami pár másodperccel később fel is robbant. A kabin az indítóállástól 4 km-re ért földet, az űrhajósok látszólag sértetlenül megúszták a kalandot.
Előzmény: gacsat (224)
Galfi Gergo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 225
Viszont ez a Zsopov-Ivanov névcsere a cikk végén nekem teljesen új.
Itt asszem a belinkelt cikk is pontosításra szorul, ugyanis a Wikipédia szerint Ivanov eredeti neve Kakalov volt, és így már egy magyar anyanyelvű számára is érthető, miért kellett nevet változtatnia :)
Előzmény: Vgyuri (223)
gacsat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 224
Te nagyon nagytudású versenyzőnek látszol,hát mondd + nekünk lécci,melyik indítási kisérletnél kellett a mentőrakétát megtesztelni?!
Az se lehetett semmi,amikor a Tajgába estek,és reszkettek,hogy a farkasok befalatozzák őket,mielőtt rájuklelnek!
Előzmény: Galfi Gergo (222)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.24 0 0 223

Küszönöm a részletekre utalást, én csak azt tudtam, hogy valami dokkolási gondjuk volt, de ezek szerint nem karamboloztak Viszont a dokkoló rendszert javítani/átvizsgálni kellett, ezért maradt el Berciék repülése. (Ezt Magyari mondta: lehet, hogy valami áttételes dolog volt, vagy maga a robbanás csinálta a kárt.)

Pedig már a szóróanyagot is megcsinálták a Kossuth Nyomdában. A főnökassznyomnak volt egy 1979-es sorozat képeslapja mindkét szereplővel. El akartam tőle kunyerálni, de nem adta, utána meg költözéskor kidobta(?) :-(

Viszont ez a Zsopov-Ivanov névcsere a cikk végén nekem teljesen új. De jóóóóó :-)

Előzmény: Galfi Gergo (222)
Galfi Gergo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 222

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak :)

Szóval, bulgár interkozmosz-repülés: Szojuz 33, nem a dokkolórendszerrel volt baj hanem az űrhajó főhajtóművével (konkrétan: jól látható lángnyelvek jöttek elő belőle, ott, ahol nem kellet volna), emiatt pár km-re az állomástól megrekedt a dokkolás folyamata. Némi töprengés után az irányítás a visszatérés mellett döntött, tartalékhajtómű segítségével. Valamit itt elszámolhattak, mert az űrhajó a szokottnál meredekebb pályán jött vissza a légkörbe, és személyzetnek 10 g terhelést is el kellett viselni, ráadásul a hőpajzs is alaposan elkopott, mire lelassultak.

A 23-as kijutott földkörüli pályára, de ez sem tudott az űrállomással (Szaljut 5)  dokkolni. Az irányítóközpont a küldetés megszakítását rendelte el, de elszámolták a visszatéréshez szükséges sebességcsökkentés mértékét. Ráadásul a leszállás körzetében hóvihar is tombolt, emiatt sikerült eltalálni a Tengiz-tavat. A kabin hamarosan elmerült a jeges vízben. Mivel éjszakai leszállás volt, csak reggelre tudták helikopterrel elvontatni a partig az űrhajót. A kutató-mentők legnagyobb meglepetésére a személyzet élve kászálódott elő a kabinból.

Részletek itt, meg itt.

Előzmény: Vgyuri (220)
gacsat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 221

Érdekes éjszaka lehetett! Menj a víz alá! Hehe.

Csak úgy hallottam hogy a bulgárék robbantak föl. Mármint a rakéta. Nekik qtya bajuk se lett,hála a mentőcuccnak.

Előzmény: Vgyuri (220)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.24 0 0 220

Nem így volt. Túl keményen dokkoltak és elrontották a dokkolórendszert. Ezért a Berciéknek betervezett "slot"-ot a szervizesek használták fel.

A vizes Szojuznak meg nem működött jól az első vagy a második(?) fokozata, ezért nem tudott volna pályára állni, leválasztották, és visszatért az ejtőernyőrendszerrel. Az a privát pechük, hogy a nagy sivatagban megtalálták a viszonylag kicsi tavat :-)

Előzmény: gacsat (219)
gacsat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 219
 A bulgár csávó alatt + felrobbant az egész ketyere! 1el a Farkas Berci előtt.
Előzmény: Galfi Gergo (218)
Galfi Gergo Creative Commons License 2007.04.24 0 0 218

egyszer esett egy már felszálláskor elromlott Szojuz az Aral(?) tóba.

Felszálláskor elromlott Szojuz: Szojuz 18a, ez a kínai-mongol határvidékre érkezett, a hegyek közé. Nem véletlen a 18a jelölés, ugyanis az elvtársak vigyáztak arra, hogy csak a sikeres küldetések kapjanak sorszámot. Mivel felszálláskor történt a baj, a nagyközönség nem tudott a malőrről, így el lehetett titkolni, hogy volt a 17 és 18 között egy próbálkozás.

"Vizes" Szojuz: Szojuz 23, a Tengiz-tóba érkezett, a személyzet egy vidám napot töltött a jeges víz alatt a kabinban ücsörögve.

Előzmény: Vgyuri (208)
gacsat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 217
 A Hold körül kéne +fordulni.
Előzmény: Vgyuri (214)
gacsat Creative Commons License 2007.04.24 0 0 216

Hát persze! Elírtam! Nagy szégyen ez 1 (koca)tengerésznek. Gyakori hibám.

Én is ÉK.re gondoltam!

Vgyuri Creative Commons License 2007.04.24 0 0 215

Viszont nem véletlenül tettem az Aral tóhoz a kérdőjelet. Oda tényleg nem eshetett, mert az nyugatra van Bajkonurtól. Valmi más keletre eső tóba eshetett.

Vgyuri Creative Commons License 2007.04.24 0 0 214

Mert akkor is nyugatról keletre mennek, ugyanúgy mint felszálláskor. Sajnos menetközben nem tudnak keringési irányt váltani, pedig meg lehetne vele takarítani a fékezőrakétát :-)

Emlékezzél, honnan indultunk. Te azt mondtad, hogy a felszálló Szojuz északnyugatra indul. (Ezért nem potyoghatott Bajkonurból az Aral tóhoz.) Nem így van, északkeletre indul.

Előzmény: gacsat (213)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 213
 Akkor miért kezdenek fékezni a dél-Atlanti felett a Kazah pusztához? Körberepülik még1x a Földet?
Előzmény: Vgyuri (211)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.23 0 0 212

Ennyit nem fogok angolul olvasni.

Én sem olvastam végig. Viszont van benne egy rajz a leszállási folyamatról. És ez egy nagyon régi leírás.

Előzmény: gacsat (209)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.23 0 0 211

Szerintem a másik irányba (ÉNy-ra) indulnak. 

Majd ha hülyék lesznek, hogy a Föld forgási sebessége csökkentse az ő elérhető sebességüket. Abba az irányba kell felszállni, amerre a Föld forog. Sarki pályára állásnál meg merőlegesen az Egyenlitőre.

Előzmény: gacsat (209)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 210
 Hogy kell a kugliban évszámra keresni?
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 209
 Ennyit nem fogok angolul olvasni. Ezt a képet én is látom. Ezért kérdeztem! Kifejezetten a régiekről beszéltem. Szerintem a másik irányba (ÉNy-ra) indulnak. 
Előzmény: Vgyuri (208)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 207
 Ez látod lehet.
Előzmény: Vgyuri (206)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.23 0 0 208

Nézd meg ezt a leírást

Meg ezt a képet

Ha emlékszel a 2/3 ernyős leszállásra, arra is emlékezhetsz, hogy a tengerre szállt le az űrkabin. Az oroszok mindíg a szárazföldre szálltak, egyszer esett egy már felszálláskor elromlott Szojuz az Aral(?) tóba.

Előzmény: gacsat (205)
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.23 0 0 206

Az az Apollo-15 volt, ha jól emlékszem.

Előzmény: gacsat (205)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 205
 Gyerekkoromban mindet bemutatta a TV, Sztem mind 3mal jött le,kiv,1et,amikor az 1ik nem nyílt ki. Persze a szovjet űrhajósoknak semmi baja sem esett.
Előzmény: Vgyuri (203)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 204
 Most,hogy végignyálaztam a kugli képkergrtőt,lehet hogy neked van igazad. Ezt az 1 3 esernyőst találtam,ez is rajz.:
Vgyuri Creative Commons License 2007.04.23 0 0 203

Deeee.... :-)

Előzmény: gacsat (202)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 202
 Neeem!..
Előzmény: Galfi Gergo (201)
Galfi Gergo Creative Commons License 2007.04.23 0 0 201
Az az Ápoló, amire te gondolsz.
Előzmény: gacsat (200)
gacsat Creative Commons License 2007.04.23 0 0 200
 Régebben 1xre 3at nyitottak. És nem is narancsszinű volt.
Előzmény: Vgyuri (199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!