Keresés

Részletes keresés

Simulacrum Creative Commons License 9 órája 0 0 71632

Meg is lepett, hogy itt nem ment vita a karantén alatti túrázásról. A Facebookon elszabadultak az indulatok a két tábor között.

Én nagyon szerettem volna a tavaszomat túrázással tölteni, de kibírtam, ha nem is könnyen, de otthon maradtam végig. De valahol megértem azt, aki autóval valahova odament, letúrázott, majd visszament nem valószínű, hogy ő lett volna a fő vírusterjesztő az országban. Nyilván a Facebookon való megosztás nem volt okos ötlet, mert rosszul érintette azokat, aki úgy döntöttek otthon maradnak.

Előzmény: jzp2107 (71607)
hadidoki Creative Commons License 1 napja 0 8 71631

Ilyenkor mindig csodálkozom:

- Közel két éve járom az ÉZ-t, vannak sajátosságai de összességében teszik.

- Tisztelettel gondolok a megteremtőjére miközben jól érzem magam rajta. 

- Tudom mit akarok járni, GPS a kezemben, nem igazán hiányzik a felfestés, nem igazán hiányzik a mozgalom.

- Az út járható (ha nem hát kerülök), a táj nekem szép, a madár nekem dalol, a róka nekem pózol. 

- Vitatkozunk egy nézeteltérésen, miközben elfeledjük, hogy a turizmus alapvetően a túrázásról szól.

Jó utat mindenkinek!

 

topoly Creative Commons License 1 napja 0 1 71630

Nagyon sok jó ügy alulról, civilekkel indult: lásd a természetvédelem és a természetjárás szép példáit. A pályázati projektek tehermentesítenék az elkötelezett embereket, mintegy jutalom az elkötelezettségükért. Ők a környezeti nevelés, a természetbarát életstílus és a szemléletváltás hiteles megjelenítői. Erről elfeledkezni, őket megkerülni nemcsak hálátlanság, hanem igazságtalanság és már középtávon is zsákutca.

Soha nem kutattam a természetjáró projektek pénzügyi oldalát. Éppen a barangolások kapcsán tudok olyan alföldi projektet, ahol addig tartott a munka és a "nagyívű perspektíva iránti lelkesedés", ameddig a pénz. Azóta se program, se karbantartás, sesemmi.

Csaxólok. És megerősítem az ilyenértelmű megnyilvánulásokat.

HEV Creative Commons License 1 napja 0 1 71629

Amennyiben ez sértő, úgy természetesen ki lehet moderálni!

Előzmény: HEV (71628)
HEV Creative Commons License 1 napja 0 2 71628

Én ugyan nem címeztem semmit 'oda' de akinek nem inge...

 

Azért úgy tűnik a többségnek az a véleménye, hogy nem a jó üggyel van a gond, hanem azzal, hogy a mellé állás kevés! Szóban meg főleg.

 

A táj szép, izgalmas senki nem vitatta, az útvonal sok helyen egyeztetés nélkül magán területeken megy, ezt a festők is leírták.

 

A Kárpát egyesület sem vállalta fel hivatalosan ezt az ügyet vajon miért? 

Hova lett a pályázati pénz?

Miért nem csinálta tovább aki elkezdte?

Szóval vannak itt kérdések és az az igazság, hogy 15 éve semmi nem történik.

 

Ahogy én nem szeretek másnak ugrálni úgy nyilván más se fog pár ember kedvéért időt , pénzt, fáradtságot áldozni olyanok kedvéért meg főleg nem akiknek büdös a munka és erre még büszkék is.

 

 

 

 

 

Előzmény: bányabükki (71626)
olahtamas Creative Commons License 1 napja 0 0 71627

"Hát bocsásd meg, ha néha még az indulat elragad
S ne mondd azt, hogy nekem már nem szabad"
https://youtu.be/R0_Ik48GUnQ?t=123

Előzmény: bányabükki (71626)
bányabükki Creative Commons License 1 napja -2 1 71626

Kérlek mutass rá a feltett egyszerű kérdésre született homàlyos semmitmondó válaszok érdemi részére.

Ezek csak lózungok. Az általunk kitalált jelzések közé nem illeszkedik a más ötlete, ehhez társul a régi rendszerben megszokott mindent meg tudunk magyarázni típusú mellébeszélés. Ennyi.

 

A csináld meg magad lemez is rendszeresen előkerül pedig ezt is unják már jópáran.

A százhuszonhatodik balatoni bohóckodás pedig engem teljesen   hidegen hagy nem ennek kapcsán érdekklődtem.

De igaza van Tamásnak, hagyom, részemről a végszó

Akkor is azt mondom hogy sokkal szimpatikusabb egy jó ügy mellé odaállni mint megmagyarázni mondvacsinált ürügyekkel hogy miért kell megszüntetni azt aminek annyi a bűne hogy nem 'mi' találtuk ki.

 

Előzmény: HEV (71624)
HEV Creative Commons License 1 napja -2 3 71625

Érdemes megnézni Szádvár esetét. Volt néhány lelkes ember akinek tetszett. Nem sok pontosan 1 fő, az elején. Túrákat szervezett oda és haverokat szerzett maga mellé. Talált is olyat akinek már ereje is volt. Hamarosan megalakult a Szádvárért Egyesület. Évekig saját erőből de törvényesen szabályosan dolgoztak. Aztán egyre jobban elismerték őket és pályázati lehetőségekkel is tudtak élni. Ma már konkrét régészeti felmérést is meg tudnak oldani és több leletmentést is megszerveztek.

 

Tették mindezt önzetlenűl, jó szándékkal és nyilván jókedvvel is, nem azt várták, hogy MÁS dolgozzon helyettük. Na ez az ami az Északi Zöld esetében mintha hiányozna.

 

Lehet köpködni, befejeztem.

 

HEV Creative Commons License 1 napja -2 4 71624

<i>ismét megtudhatjuk hogy milyen kis buták is vagyunk</i> 

 

Ez tetszik, legalább kiderül belőle, hogy nem az első eset az hogy valaki valamit kérdez, más valaki aki konkrétan tudja is az érdemi választ válaszol. A válasz nem tetszik 3 embernek és akkor kiakad a lemez.  Nicket váltunk aztán kezdjük előlről, ez nagyon hasznos és nyilván előre viszi a természetjárást.

 

Haldoklik a 4. leghosszabb túramozgalom az Aligától Aligáig Gyalogos Balaton körtúra, nem találhatók a pecsételő helyek , megszűntek az utak, kinőtt a csalán stb. Kit érdekel. Pedig kicsit többen járták végig mint azt a zöldséget.

 

Vannak akiknek életelemük az, hogy csak nekik lehet igazuk, egyszerűbb azt hangoztatni mint tenni valamit. 

 

Itt van pld. ez az új mozgalom, magán kezdeményezés! Egyszerűen csendben, önzetlenül adott valamit a természetjáróknak. Na ez az amire lehet mondani, hogy Köszönjük.

 

 

 

  

 

 

olahtamas Creative Commons License 1 napja -2 3 71623

Szerintem itt kellene felfüggesztened ezt a vitát, mert érezni, hogy az indulat beszél belőled, és bele sem gondolsz, hogy azokat a 30 évvel ezelőtti utakat társadalmi munkában festették lelkes turisták, és nem 15ezerért, amibe valóban hatalmi szóval (még ha erről nem is tudsz) beleerőszakolták az ideológiailag kitalált, a meglevő rendszert teljesen felkavaró egybefüggő zöld sáv turistajelzést.

Olvasd csak el az ÉZ füzetet, hogy ki is volt a kiadója.

Előzmény: bányabükki (71622)
bányabükki Creative Commons License 1 napja -1 2 71622

Gratulálok az újabb öntömjénező mellébeszélés-cunamihoz amelyben ismét megtudhatjuk hogy milyen kis buták is vagyunk mi akik rá mernek kérdezni egy eszetlen, öncélú döntés hátterére.

 

Csak ezt az áldozatos jelzésfestő dollgot hagyjuk már végre, én is szívesen feláldoznám a szabadidőmet 'önkéntesen! 15 ezerért kilométerenként hogy azt fessekk  amihez kedvem van.

Mert a 'felsőbb cél' nehezen értelmezhető annak tükrében hogy a szabàlyokat is ti alkotjàttok.

 

Hatalmi szóval elveett belső út... te jó ég...ez nem a 60-as évek ám, esetleg a te fejedben, ami a retorikádból ki is tűnik.

Amúgy meg talán a határsávra gondolsz amire azt mondtad hogy soha nem volt bejegyzett turistaút?

Előzmény: garass (71620)
Pulmy Creative Commons License 1 napja -1 0 71621

és mi a helyzet a dunántúli párjával,a Vasfüggöny túraúttal? Az is kuka lett/lesz?

Előzmény: bányabükki (71616)
garass Creative Commons License 1 napja -2 4 71620

Nem először írom le, hogy a tájékozatlan ember több kárt okoz, mint hasznot. Itt is ez történik. Kardoskodunk egy olyan dolog mellett, aminek az előzményeiről semmit nem tudunk. Dicsérünk egy ötletet, amit senki nem tagadott, de csak félig jutott el a végső megvalósításig. Támadjuk a döntéshozókat, de nem ismerjük a konkrét helyzetet. Magasztaljuk az utat, de még egyszer sem jártuk végig. Vádoljuk a helyi szervezeteket, mert ellehetetlenítették, lefestették, beszántották, halálra ítélték. De nem fogadjuk el a tényt, hogy tíz éven keresztül alig maroknyi ember járta végig, az egyébként még a jelvényszerző mozgalom szintjére sem jutott utat.  Ledorongoljuk a megyéket, amikor tíz év múltán a hatalmi szóval elvett belső útjait ismét a turizmus szolgálatára felújította. Nem értjük, hogy mi az a turistaút rendszer, de támadjuk, kritizáljuk, ha egy magasabb cél érdekében azt mások racionálisan rendezik.  Nem ismerjük, vagy nem akarjuk elfogadni az országos szabványokat, előírásokat, ezért ráfestéssel, melléfestéssel, helyette festéssel vádoljuk azokat, akik heteket, hónapokat áldoznak szabadidejükből, hogy jó túrautak segítsék sokszor olyanokat, akik csak bírálni, kritizálni tudnak és csak a haszonélvezetig jutottak el. Nem kérdezünk, csak támadunk. Nem számolunk, mérlegelünk, csak meggondolatlanul ötletelünk. Nem segítünk, nem vállalunk, csak elvárunk, követelünk.

Még sorolhatnám az ellentmondásokat, de talán ennyi is elég, hogy lássuk a támadások, vádaskodások lényegét, amelyekből nem hiányzik a személyeskedés, a sértegetés sem, mindezt a "Megbékélés útja" vagy éppen akár az "Összetartozás útja" hangzatos, hatásvadász köntösbe ágyazva. Gratulálok uraim, ez viszi majd előre a magyar természetjárást!

olahtamas Creative Commons License 2 napja 0 1 71619

Egy turistaút létrehozása és beillesztése a rendszerbe nem ilyen egyszerű, sok egyeztetést igényel.

Szívesen elbeszélgetek erről, de ne itt terheljük a fórumozókat!

 

Előzmény: bányabükki (71616)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2 napja 0 2 71618

Sok szó esett mostanában az Északi Zöld útról... Múlt héten mi is zöld (és néhány méteren kék) jelzéseket követtünk, de nem a Zemplénben, hanem a Pilisben. Kesztölcről indultunk, felmásztunk a Kétágú-hegyre, a hegytetőn elsétáltunk a Fekete-hegyi Turistaházhoz, majd vissza a Pálos Gyógynövénykerthez. Ezzel a rövid túrával sikerült megszerezni a Pilisi Kilátások utolsó 2 pecsétjét. Írtam róla egy rövid, fényképes beszámolót, hátha sikerül másnak is kedvet csinálni hozzá.

jzp2107 Creative Commons License 2 napja -1 3 71617

van olyan hogy az emberben van ilyen-olyan érzés valami iránt, de valahogy nem áll össze benne, nem tudja átadni

na, ez most neked sikerült :-)

 

így igaz, szép útvonal, romantikus, vadregényes, van hol kicsit kemény is, ad látnivalót a szemnek, ad gondolkoznivalót a szellemnek

ott vannak hozzá a táblák a precízen cirkalmas betűikkel

 

sőt, az "időszakos karbantartást igényeltek (mint bárhol másutt)" még nem is úgy van, mert a határsávot helyettünk karbantartják akiknek ez a dolguk

ott alig-alig kell jelzés.. (ezért is volt különösen szép mikor az volt a mondás hogy azért kell vesznie mert rengeteg karbantartást igányel :-)

 

 

csak azt nem tudom, hogy akik halálra ítélték, azok egy métert sem láttak belőle?

se az érintetlen dombvidékből se az irányítótáblákból de még csak a könyvecskét sem vették a kezükbe?

vagy ha látták, őket egyáltalán nem érintette meg?

azt nem tudom elhinni!

 

Előzmény: bányabükki (71616)
bányabükki Creative Commons License 2 napja -1 5 71616

Egyébként még mindig nem értitek a lényeget. Azt hiszem beszélhetek pár ember nevében ez ügyben:

Nekünk az fáj hogy volt itt egy nagyon szép útvonal, egy nagyszerű ötlet egy nagyszerű mozgalomhoz, amelyet felfestett egy lelkes emberke. 

A jelzések megvoltak, időszakos karbantartást igényeltek (mint bárhol másutt) szép, ráadásul pontos adatokat tartalmazó útjelző táblák is készültek olyanok amilyenek az MTSz-nek százmilliókból sem sikerültek!

Továbbá egy párját ritkítóan szép igazolófüzetet, helyesebben egy komplett hiánypótló(!) útikalauzt is összeállítottak hatalmas munkával. 

Lehetett volna ez a "Megbékélés útja" vagy éppen akár az "Összetartozás útja" is, a marketing szempontjából válogatni is lehetett volna az ötletekben.

De nem.

Nem, mert nem mi csináltuk nem mi találtuk ki, nem a mi kutyánk kölyke, ennek vesznie kell.

Melléfestünk, ráfestünk, helyette festünk, legalább annyi energiát feccölve az útvonal ellehetetlenítésébe mint amennyivel akár szépen karban is lehetett volna tartani az egészet, nagyságrendekkel szimpatikusabb és a túrázók szempontjából kedvezőbb módon.

 

Ehelyett megy az Aggteleki-karszt, Bükk és a Zemplén évtizedes útvonalainak összezagyválása 15 ezerért kilométerenként. 

 

Nagyjából ennyi a lényeg.

 

U.I.:

Párhuzamot is mondjak? Kéktúrásat? Dr. Vízkelety professzor és társai mondhatták volna hogy hagyjuk már azt az Országos Kék Jelzést, mert azt a "Horthyék" festették fel.

Helyette felélesztették, újrafestették.

Az Ő nevük fennmaradt... 

 

 

 

bányabükki Creative Commons License 2 napja -1 0 71615

A Nógrád megyei Szövetség helyét átvette a ZÚTE, amúgy jó kis brigád.

Viszont pont a Medvesen és az Aggteleki-karszton is felfestettek már gyorsan egy másik zöldet a régi mellé, így elég nehéz lenne visszacsinálni, hacsak nem úgy hogy ezeket elfogadjuk nyomvonal módosításnak, a Medvesen még indokolt is lehetne akár, és talán az Aggteleki-karszton is elmenne az új zöld (nagy része) Északi Zöldként is akár.

 

A 15 000/km az nem rossz pénz azért amit az ember szívesen csinál.:-)

 

 

 

Előzmény: HEV (71613)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja -1 2 71614

>A most feloldott határzárlat azt jelentette, hogy nem léphettünk át a határon.

 

stimmel

 

> De ez egyben azt is, hogy a határsávot (határnyiladékot) sem lehet használni pl. túrázásra.

 

tévedés

Előzmény: garass (71611)
HEV Creative Commons License 2 napja -1 1 71613

Mivel Nógrád megyében ha jól látom nincs is megyei szövetség így szabad a pálya!

http://mtsz.org/szervezet/nograd_megyei_termeszetbarat_szovetseg-megszunt_szervezet

Előzmény: HEV (71612)
HEV Creative Commons License 2 napja -2 2 71612

Nekem nagyon messze van ez a zöld! Nem igazán értem a problémát (talán nem is akarom ). Ha ilyen nagy az igény ott egy turistaútra nyilván akik mennének rajta szívesen fel is festenék és karbantartanák. 10 ember már alakíthat egyesületet is és a 15 eFt/km nem is rossz támogatás a festésre. Senki nem akarja felfesteni, persze egyeztetve az útvonalat akivel kell?  

 

 

Előzmény: garass (71611)
garass Creative Commons License 2 napja -3 3 71611

Ha nem akarod érteni, akkor kár bármit is kérdezned és nekem írnom. A most feloldott határzárlat azt jelentette, hogy nem léphettünk át a határon. De ez egyben azt is, hogy a határsávot (határnyiladékot) sem lehet használni pl. túrázásra. Mert a határsáv a két ország közötti átlépő zóna. Teljesen mindegy, hogy az  államhatár melyik pontjáról van szó. Mivel határközelben élek és ott rendszeresen tevékenykedem, így többet tartózkodom ilyen helyeken, ezért tény példát hoztam fel. A nyitott határok időszakában nekem két esetben volt részem határőri találkozással, mindkétszer szlovák határőrökkel. Erről írtam. A határzárlat során még nagyobb esély lehet az ellenőrzésre. Erre mertem felhívni a figyelmet.  A többit Te kavartad össze.

Előzmény: jzp2107 (71607)
bányabükki Creative Commons License 2 napja -3 3 71610

Érdekes ez is hogy visszakozol mikor látod hogy a téma (Északi Zöld) más irányt vett itt. Nem is lett beszántva meg így meg úgy, persze, ezt szó szerint nem is gondolta senki egyébként. De a jelzéseket ahol lehetett átvariáltátok, minden mindegy csak Északi Zöld ne kegyen alapon. 

Anno még egy komplett úttörőcsapatot is ki akartatok küldeni kifejezetten szürkézni, abból ezek szerint nem lett semmi... most meg áá, semmi nem történt ám...

 

És akkor ez a mezőgazdasági vonal, talán ez a csúcs a mellébeszélés kapcsán ebben a témában.

 

 

Előzmény: garass (71599)
bányabükki Creative Commons License 2 napja -2 2 71609

Igen, jóformán már-már nevetséges, de mindenképpen kontraproduktív volt az ahogyan a Természetjáró Szövetség és annak orgánumai ezt a helyzetet kezelték  hiszterizálták.

 

 

 

 

Előzmény: jzp2107 (71607)
bányabükki Creative Commons License 2 napja -2 1 71608

Milyen szabályok?

A vonatkozó szabályok az alábbiak, ezt nem korlátozta semmi. 

 

Ez megint ugyanolyan mint a "Méra felé sosem ment a kéktúra" című műsor anno részedről. 

(Kár hogy Rokiék nem tudtak róla...)

Előzmény: garass (71603)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja -2 3 71607

teljesen másról beszélsz..  (nem Volga hanem Zaporozsec és nem osztogatnak hanem fosztogatnak :-)

 

 

először leírod hogy -gondolom a vírushelyzet miatt- "az elmúlt hetekben a határsávban való tartózkodás is határrendészeti szabálysértésnek számított"

 

kérek tőled linket vagy bármit ami ezt a rémhírt alátámasztja, persze szokás szerint semmi, de megy a terelés hogy kell a személyi a Nagy-Milicre vagy a Vecsem-Bükkre, meg hogy hadidokit csak azért nem hányták kardélre mert "szerencséje volt"

 

 

 

 

jó hogy feljött a téma, épp viszketett már az ujjam pár hete hogy leírjam gondolataimat az elvileg a turisták érdekeit képviselő szervezetek "karantén vs túrázás" témakörben elkövetett kommunkációs ámokfutásáról, Pünkösd után majd sort kerítek rá, addig még talán kicsit ülepszik..

Előzmény: garass (71603)
csg65 Creative Commons License 2 napja 0 0 71606

Ha van időtök a jelzésfestések megvitatása mellett egy kis kvízre is, akkor 21 óráig még játszhattok a kitűzőért: https://heyjoe.hu/okt/oldal/verseny.php 

bányabükki Creative Commons License 2 napja -2 1 71605

Senkit nem érdekel ez, (abban sem vagyok biztos hogy így van)  a Karancs-Medvesen is át lehetett menni pl Somoskőre is, de a Karancson a határon is sokan jöttek le-fel. 

Sokat járok a Medves környékén a határon, továbbá azon túl is, de szlovák határőrrel még csak nem is találkoztam az elmúlt tíz évben. Ez inkább csak olyan kincstári megmondomatutit.

Előzmény: hadidoki (71597)
DJ_RushBoy Creative Commons License 2 napja 0 2 71604

Igen, a P3 mindkét ágát jól ismerem, bár ez már egy jó régi jelzés. Azt tudom hogy védett terület, de azt nem tudtam hogy teljesítménytúrázók alakították ki. Cserébe viszont nagyon szép részen visz végig. Pusztafalutól a régi Z+-ből lett K4 ami a Tilalmas határhoz visz ki. A Sátor-hegyek környéke teljes átalakuláson ment keresztül, ezt is jól ismerem egy-két éve. Bízom benne hogy sok szép élmény lesz a Zöldön, de arra is fel vagyok készülve hogy nem mindig mosolyra fogom biggyeszteni a számat közben. 

Előzmény: garass (71602)
garass Creative Commons License 2 napja -1 2 71603

Attól még a szabályok élnek. A vírusra pedig a kormányok másképp reagálnak. Egyébként a nyitott határok időszakában is találkoztam már szlovák határőrökkel a Vecsembükk környékén,  akik kérték a személyi igazolványokat. Mert az ugye mindenkor feltétel.

Előzmény: timetable (71601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!