[2025 - Tata Old Lake Man - rövidtáv]
Triatlon. Tavaly már jártam egyszer triatlon versenyen, bár az kicsit fapados rendezés volt Ábrahámhegyen de mégiscsak élmény volt.
Már nem tudom, miért pont erre a tatai eseményre neveztem.
Valószínűleg a közelség, és a vállalható versenytáv miatt. Az időpont nem ütközött semmivel és júliusban biztos nincs hideg, lényeg, hogy az úszáshoz ne kelljen neoprén, mert nekem olyan nincs.
A hazai triatlon versenyzéshez általában kell licensz, ahhoz pedig sportorvosi, így azt is megcsináltam tavasszal. Amúgy sem árt a mi korunkban egy-egy kivizsgálás évente.
A tatai Öreg-tó mellett volt a versenyközpont, és a depó (ahol a kerékpárokat a rajtszámnak megfelelő rekeszbe rakják a versenyzők, mellette a bringához és futáshoz szükséges cuccokkal).
[Úszás 1500m] (2:38/100m tempó)
https://www.strava.com/activities/15167898414
Triatlon lévén van úszásunk :), ez kicsit hátráltató tényező, ebben eléggé kezdő vagyok. A nyarak közötti időben nem úszom, ezért, hogy ne nulláról induljak, uszodabérletet vettem, és az elmúlt két hónapban tíz alkalommal eljártam "edzeni". Eljutottam oda, hogy a szintidő már nem veszélyeztetett és simán leúsztam ilyen-olyan módon az 1500 métert. Csak hát a sebesség és az élményfaktor, ugye.
A mell az mindig megy, bármilyen hosszan (ez nem igaz, be szoktam görcsölni, talp, lábszár). De a gyorsúszás mumus, nincs meg még hozzá az izomzat és az állóképesség. Az edzések hatására viszont mindkét úszásnemben stabilizálódott a 2:40/100m "laza" sebesség. A gyorsban ezzel a tempóval eljutottam ezer méter folyamatos úszásig, de ez azért még törékeny teljesítmény volt. Arra készültem, hogy mell-gyors keverékben teljesítem a távot.
A rajt a tó túloldalán volt, negyedóra sétára. Délután négy órakor a levegő 28 fokos, a víz 25 fok. Ennyit mértek a rendezők, és előre mondták, hogy neoprénezni tilos, bár nekem mindegy volt.
Rajt előtt fél órával megettem egy Powerbar hidrogélt, kajálásilag eléggé utálatos ez a késő délutáni rajt. Aztán vártam, üldögéltem, melegíteni nem akartam, minek.
Egy térdig vízbemenős részről indultunk. Direkt hátra álltam, mert kb. úgy számoltam, hogy korcsoport utolsó előttiként jövök ki.
Óra triatlon sport kiválasztás, dudaszó, jobbfelső gomb indít, hajrá!
Durva volt ennyi emberrel együtt indulni. Szabályosan forrt a víz, mintha ezer piranha közé dobtak volna egy húskoloncot. Itt muszáj volt gyorsban úszni, mert mellúszásban ebben az embersűrűségben nagyon rossz érzés megrúgni valakit, és gyorsúszásban keskenyebb is vagyok. Ez visszafele is igaz volt, mert abban a tempósávban, ahol én voltam, elég sok mellúszó volt, szóval én is kaptam a jóból.
Úsztam szépen, dráma nélkül. Amikor ritkán jött egy-egy mini hullám, nyeltem párszor a zöld vízből. A vége az nekem problémás volt. Nem láttam pontosan, hogy mennyi van hátra, hol kell pontosan kijönni, nem láttam rendesen előre, és többször megálltam volna emiatt, amikor is konstatáltam, hogy nem ér le a lábam. Végül 1/3 gyors, 2/3 mell arány jött ki, pár percenként váltogatva, egyszerre maximum egy perc volt gyorsban. 2025-re ennyi nekem egyelőre elég.
Az óra kicsit alulmérte a hosszt a mellúszós betétek miatt; víz alatt tartva a kezet nincs GPS, csak kézmozdulatból saccolás; de a táv megvolt 1500m. A 2:38/km átlag szinte passzolt az uszodai teszttel, illetve ez annál királyabb teljesítmény :), mert a nyílt víz mindig lassabb.
Abszolút 226. helyen jöttem ki (a 273-ból). És a korcsoportban sem lettem utolsó előtti, hanem utolsó előtti előtti :).
[Depó 1] 4:30, ebből állásidő 2:40
A vízből kisegítettek, állítólag sokan szédülhetnek ilyenkor, nekem is jól esett a lejtős platformra való kihúzás. Puha, talpkímélő kék szőnyeg fogadott, itt még mindenki mezítlábazik. Chipszőnyeg csippan, futás száz méter. Nem volt gond a bringa megtalálásával. No, akkor kapcsoljunk turbóba. Úszószemüveg és úszósapka le, gyors lábtörlés, zokni fel, cipőfűzős Decathlon városi SPD cipő bekötés (kimértem otthon! A fűzős cipők felvétele összesen 21 mp, gyorsabb, mint a cipőnkénti 2x Boa tekercses Northwave SPD felvétele!). Izzadság miatt fejpánt, dioptriás szemüvegem fel, sisak csatt, övtáska katt, benne már előkészítve figyelt 3 zselé pár sótablettával és Magnashot. Gumis rajtszám fel. Ezzel bénáztam, mert fordítva vettem fel, ezért újra kibújás-bebújás kellett.
Depóból ki, itt a fly-mount-osok, a pedálon lógó ready-to-bebúj cipőikkel még szintén mezítláb tolták, én a kényelmes városi SPD-ben futottam le a 200 métert bringát tolva. Chip csippan, a hivatalos felszállási csíkot elhagyva hajrá, induljon a bringa!
Még hogy turbó mód. A mezőny egyik leglassabb (244. depó idő) depózásával sikerült még kilenc helyet visszaesnem, haha.
[Kerékpár 40km] (39,7km; 1:07:34; 35,3km/h átlag, 207W, 150bpm)
https://www.strava.com/activities/15167898451
Ez jól ment, legalábbis élveztem a sok előzést, de azért elég karcsú wattok jöttek.
Semmi infót nem láttam a teljesítményről vagy pulzusról, mert a "megbízható" Fenix 8 (az óra a csuklómon van, a bringán így nem látni) és Garmin 830 (extended display üzemmód) nem találta meg egymást, és végig Searching... volt az Edge830 kijelzőjén.
Az útminőség a pálya felén nem volt túl jó (huplik, fekvőrendőr szerű hibák, mások szerint ilyenen időfutamot tilos lett volna rendezni). Bár sokat könyököltem be, de rengeteg fél-könyöklés és kormányra kifogás volt a rossz út miatt. Volt egy bukás is, mentővel, szerintem emiatt, ilyenkor lassítani kellett.
Kifejezetten jó időt mentem, na nem az elithez képest. 235.-ről feljöttem a 136. helyre, 99 előzéssel :), mondom én, hogy sikerélmény volt. A versenybírók cirkáltak fel-le, a bolyozás tiltás és előzési szabályok miatt sok kigyorsítás kellett, hogy egyértelműek haladjak el.
Kiderült továbbá, hogy a frissítés kulacsos (ez az első ilyen triatlonom, ilyet még nem láttam, kiivás után eldobható a kulacs), de én vittem a saját két bekevert szénhidrátos izotóniás kulacsomat, összesen 1,25 liter itóka fogyott a bő óra alatt. Az övtáskában vitt zselé nem kellett.
Ami a technikát illeti: idén lett egy Van Rysel Decathlonos aeronak titulált országútis sisakom, valamint Vittoria latex belsőket használtam. Állítólag kisebb a gördülési ellenállásuk. Marginal gains, ugye. A bringám viszont sima aluvázas, edzőkerekekkel, még a minipumpát is kilógósra applikáltam. Egy jobb kerék - egyéb célokból is - úton volt már, csak nem érkezett meg. Könyöklő persze volt, ez azért muszáj.
A power eléggé elmaradt az elméletitől. Kár, hogy nem láttam semmi visszacsatolást se a teljesítményemről, sem a pulzusról. Utóbbi viszont elég jól beállt, ezért is érezhettem úgy, hogy sokkal fickósabban nem ment volna.
Mindegy, azért ezen a meleg dombos terepen, trágya úton a 35 feletti átlaggal elégedett vagyok.
Mit változtatnék (ha maga a kerékpár marad is):
- kerékszett (sima 50mm-es karbon, de még acél küllők) jó lett volna, ha megérkezik.
- bringás komputert külön indítani, extended display suxxx.
- az övtáskából az életben nem fogok elővenni semmit, nincs idő kotorászni, valami vázra rakható tok kell, amibe a max. egy zselémet berakom.
- a nyeregtáska cuccait és a vázra rakott pumpát is lehetne aeróbb helyre rakni.
- többet edzenék egy picit, heti egy edzés jellegű menetem volt (pl. 3x15 perc küszöb).
[Depó2]
Sima ügy, spd cipő le, zoknim már fent volt, futócipő fel, gyerünk!
[Futás 10km, 4:32/km átlag]
https://www.strava.com/activities/15167898459
A legfontosabb: a térdem kibírta! Sehol se jelzett a verseny során és utána se lett fájdalmas baja. (De még nem gyógyult és szerintem nem is fog már, és a Baker ciszta is növöget ismét)
A bringa majdnem száz előzése után már az abszolút 136 voltam. Úgy terveztem, hogy milyen csoda futó vagyok, 4:20-4:25/km sacc, és szénné előzöm a mezőnyt.
Hát nem. Az első kilométerre még jött a 4:20/km, de utána stabil 4:29-es kilométerek jöttek. És nem is volt kedvem gyorsabban futni :)
Pedig nem volt nagy meleg, 28 fok, és a tóparti fák árnyékában voltunk végig.
Egy fél literes szoft kulacsban vittem előre bekevert szénhidrátos izót, azt kortyolgattam. A futás alatt tízpercenként ugyan volt hivatalos frissítés: víz, izo, sőt még zselét is adtak ... volna, ha kérek. De én önellátásra készültem.
Elfáradtam már, sótablettát nem találtam a rohadék övtáskában, aztán hagytam a fenébe. Kár volt, a hetedik km után sajna elgörcsöltem, direkt erre hoztam a MagnaShotot. Azt legalább megtaláltam. Már épp vettem elő, amikor berántott a görcs, de a cucc (folyadékban oldott Mg) egy perc alatt kihozott belőle. Ez éppen az utolsó frissítő előtt történt, itt már igénybe vettem a szervezést és megittam egy kortyot egy feladott pohárból.
Zselét sem ettem a futás alatt, pedig három is volt. Kicsit túlzás is volt ennyi, főleg, hogy a bringán se fogyott egy se. Csak saját izón mentem végig. Mondjuk egy középtávú triatlonon ez már nem menne.
A görcs elmúlt, a maradék tíz percre összekaptam magam, ismét visszatért a sztenderd tempó.
Több mint harminc előzés után 103.-ként értem célba.
De ez a futás gyenge volt. Még a korcsoportban is voltak sokkal jobbak! Mondjuk mit várok heti átlag 2,5 óra futástól, tavaly Ábrahámhegyen 4:12/km tempót mentem.
[Cél]
2 óra 40 percet szórakoztam, nekem tetszett.
Korcsoport (55-59): 6. hely a 14 beérkezőből.
A dobogó sajnos nagyon messze volt: 2:15, 2:16, 2:19 volt az első három helyezett kortárs ideje.
Az úszás utáni depózással együtt 17 perc hátrányból kezdeni a kerékpározást, az behozhatatlan.
De bringán és futásban is fejlődnöm kellene kicsit. Időfutamosabb bringa sem ártana, csak 2-4 perccel voltak gyorsabbak a korcsoportos kollégák, ennek nagy része fogható lenne.
Összesítve: abszolút 103. hely; úszás rész 226. idő, bringa 42. idő, futás 65. idő. Az úszáson még dolgoznom kell, de egyszer az is meglesz.
Kívánok boldog Triatlont mindenkinek, de leginkább élvezzétek az odavezető utat, ha véletlenül elvetődtök ilyesmire!
Szervezőknek, önkénteseknek, fényképészeknek köszönet.
https://oldlakeman3athlon.hu/
www.triatlon.hu
www.evochip.hu