Keresés

Részletes keresés

ztimar Creative Commons License 2004.10.21 0 0 21

Ma beszéltem unokatesómmal és mint kiderült MÁR NEM KAPNAK KEVESEBBET A PARALIMPIKONOK!

Mert Béres Dezső 3. lett Athénban, bocsában, csapatban Gyurkota Józsival.

Hurrá! Éljenek soká!

 

Wolfhauser Ottokár Creative Commons License 2004.10.10 0 0 20
Egyetértek.
Előzmény: ztimar (19)
ztimar Creative Commons License 2004.09.28 0 0 19

Udv!

Nekem speciel kint van Athenban az unokatesom, Beres Dezso, es altalaban kint szokott lenni a vilagbajnoksagokon is, mivel 5.-nek van rangsorolva a vilagranglistan bocsaban.

10 eves koraig egeszseges volt, amikor egy autoimmun betegseg miatt sokizuleti gyulladasa lett, majd reszben a szteroidtartalmu gyogyszerektol illetve a betegsege miatt lett tolokocsis. Kb ugy tud mozogni, mint egy idos izuleteitol megfosztott oregember, mikozben 26 eves. A csalad szegeny, ezert ugy havi 30 ezer ft-bol elnek fejenkent anyukajaval, mindamellett, hogy o is foiskolat vegzett, es van munkahelye. Ilyen korulmenyek kozott naponta edz, amihez feltetlenul kell egy ember, aki eleg nagy autoval rendelkezik, hogy beferjen a tolokocsi, elvigye egy lepukkant tornaterembe, ahol hepehupas parketten edzenek a vilag legjobbjai ellen. Ezek egyebkent mostansag a portugalok. Dezsonek van egy bocsakeszlete, ami 80 e ft korul mozog es jo kozepes minosegu, mert csak 3 fele labda van benne. A portugalnak a legjobb van, meg tobbfele labdaval. Ez a sport is technikai e tekintetben - minel dragabb a keszlet, es minel simabb a palya, annal pontosabban lehet gyakorolni a versenyre, majd ott produkalni.

Maga az edzes pedig ugy nez ki, mintha valakinek minden izuletebe, egy szeget vernenek es azzal kene mondjuk 2-3 orat gyakorolnia.

Unokatesomnak nincs lakasa, autoja, normalis bocsa keszlete es penze se arra, hogy 4 evig fizesse a benzint, a sofort es mindazt amit az egeszseges sportoloknak nem kell feltetlenul kipengetni, mert mondjuk felulnek egy bicora, vagy buszra es elmennek a labukon a palyara.

Ha megnyeri egyszer az eletben a  paraolimpiat, kap 650 ezret, mig aki egeszseges, 10x ennyit. Ez igy biztosan nem fair.

Masreszt valaszul Bure irasara: -igenis magas szinvonalu felkeszulest igenyel, egy elvonalbeli mozgasserult edzese

-a serultek sportjai igenis izgalmasak, csak kis szamu embert erdekelnek (kulonosen az erintetteket). Vannak ilyen sportagak a nem mozgasserulteknel is, pl. skeet versenyek is ritkan vannak a tv-ben, aztan megis orultunk Igaly Diananak.

-nem lennenek hobbi sportolok, ha felkarolna oket valami vagy valaki es azert fizetne oket, hogy sportoljanak

-orszagmarketingre a paralimpikonok sikerei is pozitivan hatnak. Tobben ismerik oket Athenban iden mint ahanyan lattak itt az USA-ban Tony Curtis reklamjait (en egyet se lattam miota itt vagyok).

-minden fontosabb serult versenyrol be szoktak szamolni otthon TV-ben radioban, de mivel sokkal kevesebben is vannak mint az egeszseges emberek, aranyaiban kevesebbszer is mutogatjak oket. Talan ebben lehetne javitani es nepszerusiteni otthon oket, hogy legyen eselyuk az ismertsegre.

-AZ EGYENLOSEGET MINDENBEN (!) KI KELL FEJEZNI, OK UGYANOLYAN ERTEKES TAGJAI A TARSADALOMNAK MINT TE, VAGY EN, SOT VAN AMIBEN JOBBAK NALUNK.

Sok mindenben viszont sokkal nehezebb a dolguk. A fejlett orszagokban, mint amilyen Mo. szeretne lenni, sokkal tobb figyelmet kapnak a hatranyos helyzetuek. Ez sokszor nem a penzen mulik, csak a gondolkodasunkon. Ha elerjuk, hogy a serult emberekre is egyenrangukent gondoljunk, eszunkbe fognak jutni, amikor megepitjuk a kovetkezo kozhivatalt, amibe ok is be tudnak majd jutni. Ettol leszunk majd jo emberek.   

Előzmény: Bure (3)
Bure Creative Commons License 2000.09.13 0 0 18
Gratulálok Császár Uram! :-) Végre valaki értelmesen megfogalmazta a lényegét a dolognak! 100% egyetértek!
Előzmény: Marcus Aurelius (16)
keményen Creative Commons License 2000.09.13 0 0 17
Csak csendben megjegyezném azokról egy árva szó sem esik, akik támogatói és szponzorai a paraolimpikonoknak, akiknek az a lényeg, hogy aki indulni akar és érzik a sport utáni vágyat azokat helyezéstől függetlenül támogatják
Marcus Aurelius Creative Commons License 2000.09.12 0 0 16
A paralimpiai bajnokok SIKERÉNEK értéke nem hasonlítható egy olimpiai bajnokéhoz, aki olyan manapság, mint egy győztes hadvezér a régebbi korokban, rajta keresztül (is) mutatja meg magát a nép a világnak. Olyan nemzeti büszkeséget okoz egy-egy olimpiai siker és olyan "országimázs" jelentőséggel bír, mint semmi más. A paralimpiai sikereket nem tartja számon a közvélemény.

A TELJESÍTMÉNY lehet ugyanolyan értékes, ez egyénileg vizsgálható. Összességében itt is az olimpia "mellett" szól, hogy azokban a sportágakban rendkívül kiélezett a nemzetközi verseny, MINDEN bajnoknak emberfelettit kell nyújtania az aranyért, ami hihetetlen küzdelmes, önsanyargató évek gyakorlásának gyümölcse. (Ez persze igaz lehet a másik oldalon is, ezt nem vitatom.)

Nagyszerű sportolóknak, remek példaképeknek tartom a paralimpikonokat, de egyetértek a differenciált díjazással.

Bure Creative Commons License 2000.09.11 0 0 15
Ja, így igaz. Hitet kap a többi fogyatékos, hogy élhet teljesebb életet, továbbá a társadalmi beilleszkedésüket nagyon segíti. Pl. hihetetlenül hasznos, ha egy vak elkezd futni, mert utána a járásában is sokkal magabiztosabb, stabilabb lesz, stb.

Azt meg ne felejtsük el, hogy soha ekkora jutalmat még nem kaptak a paralimpián részt vevő sportolók!! Ezt kell figyelembe venni, nem pedig az ép sportolókkal összehasonlítani őket.

Előzmény: zieg (14)
zieg Creative Commons License 2000.09.07 0 0 14
A fogyatékosok sportjának szerintem nem "csak" a sportolási lehetőség a lényege, bár kétségtelenül ez is fontos.
A paralimpikonok esetében pedig nem elsősorban az ő személyes sikerük a lényeg, hanem az a több ezer ember akiknek példát mutatnak, akik ezen a példán keresztül kapnak egy esély egy teljesebb életre.
Chino-San Creative Commons License 2000.09.07 0 0 13
Volt (van) itten egy ilyen topic: http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9020375&uq=13
Bure Creative Commons License 2000.09.05 0 0 12
Nem létező szellemi fölényedet kimutatni próbáló gőgös primitív stílusod miatt befejezem veled a vitát. A fogyatékosok spotjának szerintem az a lényege, hogy sportolási lehetőséghez jussanak és nem pedig az, hogy olimpiai aranyat nyerjenek....
Bure Creative Commons License 2000.09.05 0 0 10
Sima demagógia ez a szöveg...mintha a futball 21 milliárdja és a fogyatékosk sportja egymást kizáró dolog lenne. Én nem a fogyatékosok sportjának támogatása ellen vagyok, hanem nem értek egyet azzal, hogy egyes emberek felháborodnak amiatt, mert az olimpiai jutalom csak tizede a rendes olimpián eredményes sportolók jutalmának. Inkább te szállhatnál magadba és elgondolkozhatnál, hogy mekkora különbség van a kettő között befektetett munka, sporteljesítmény és dicsőség tekintetében.

A 21 milliárdos futball támogatásnak pedig nem az a célja vagy eredménye hogy ikszelünk az olaszokkal. A futball a legfontosabb sportág, az országnak szüksége van jó futballra.

Még valami: a mostani 650 ezres jutalom minden idők legmagasabb jutalma amit a fogyatékos sportolók jutalmazására szánnak....

daze Creative Commons License 2000.09.05 0 0 8
Ha az állam az adófizetok pénzébol, "kamu" jutalmakat és juttatásokat osztogat, egész nyugodtan jutalmazhatná ezt is jobban. Nem azt mondom, hogy fizessen több milliókat, de a 10% az nevetséges. A nagyobb jutalmakból egyébként jobb felszerelést, segédeszközt, stb.. lehet venni. A színvonal javulna, nem lenne bohóckodás. Külföldön a színvonal sokkal nagyobb mint itthon, mivel a támogatása és elismerése az egésznek nagyságrendekkel több.

A lényeg: ez így nem is fog változni egy jó darabig.

Előzmény: Bure (7)
Bure Creative Commons License 2000.09.05 0 0 7
Mégis kinek kéne megfizetni? Az államnak? Normális helyen a sportolók a piacról élnek, nem pedig az államból. Az állam feladata, hogy a sportolási lehetőséget megteremtse a fogyatékos embereknek, nem pedig az, hogy többmillió forintot szétosztanak köztük.

Kurva mindegy hány aranyat nyernek a paralimpikonok, senki nem lesz boldogabb az érintetteken kívül ha három helyett mondjuk ötöt nyernek.

Láttam már fogyatékos versenyt: pl. transzplantált százméteers síkfutás. Van aki utcai cipőben indult el, tiszta bohóckodás volt, semmi színvonal nem volt.

Nem várható el az államtól, hogy az adófizetők pénzéből milliókat szórjon jutalmazásra.

Előzmény: daze (5)
daze Creative Commons License 2000.09.05 0 0 6
Bocsi kifelejtettem:

Ami igaz az igaz, az olimpikonok közötti is van olyan aki munka melett sportol, és fordítva is van rá példa. De nem ez a jellemzo

daze Creative Commons License 2000.09.05 0 0 5
Bure!
Csak pár szóban reagálnék:

1. Nem minden országban "hobbi sport", de nálunk igen, mivel szerencsétlen ha sportolni akar, akkor kénytelen a munkája melett csinálni, mivel nem fizetik meg.

2. Az igaz, hogy egy olimpikon szinte az egész életét szenteli a sportnak (és ez nem kis dolog), de azért az olimpia szinvonal nem jobb, mivel a ketto nem összehasonlítható.

3. Láttál már paralimpikont versenyezni, esetleg ilyen versenyt? Honnan ez a nagy tapasztalat?

4. Abba igazad van, hogy a közvéleményt nem érdekli a téma, de ez nem függ össze a jutalom mértékével. A 10% nevetséges.

Előzmény: Bure (3)
váradibéla Creative Commons License 2000.09.05 0 0 4
1. ezt azert nem gondolod komolyan?

2. kifejezetten jot tesz az orszagimázsnak. es raadasul olcso is, nem hinnem, hogy 100 millanal tobbe kerulne:)

3. igen is penzben IS ki kell fejezni. raadasul valszeg nagy szukseguk is lehet ra.

vébé

Előzmény: Bure (3)
Bure Creative Commons License 2000.09.04 0 0 3
Dehogy ér annyit! Messze nem igényel akkora színvonalú felkészülést az egész dolog, a paralimpiai versenyek színvonala messze elmarad a rendes olimpiától. Az olimpiai játékokra készülő versenyzőnek szinte az egész életét erre kell feltenni, a paralimpiaiak meg kvázi hobbi sportolók. Nagyon jó dolgo hogy sportolnak, de messze nem igényel annyi munkát az egész dolog.

Másik érv: vegyétek figyelembe egy paralimpiai bajnokicím kommunikációs,az országmarketingre gyakorolt hatását. Az országban szerintetek hány ember érdekel, hogy most négy vagy öt aranyat hoznak a magyar paralimpikonok? Nevezzetek már meg mondjuk a Szekeres Pálon kívül egyetlen paralimpiai érmest! Na gyerünk!

Az egyenlőséget nem pénzben kell kifejezni, a jutalom sem arra szolgál.

Előzmény: váradibéla (-)
váradibéla Creative Commons License 2000.09.04 0 0 2
mondjuk nagyon mást nem vártam volna tőlük, de azért 10% az nagyon durva.

vébé

Előzmény: fafaj (1)
fafaj Creative Commons License 2000.09.04 0 0 1
Gondolod van a felelős vezetők között, olyan aki ezt meg akarja mutatni, mikor beszélni is lehet róla. Csak beszélni, beszélni beszélni...

fafaj

Előzmény: váradibéla (-)
ló2 Creative Commons License 2000.09.04 0 0 0
0, AMIT KAPNAK! Komolyan: elég méltánytalan a dolog!!!
váradibéla Creative Commons License 2000.09.03 0 0 topiknyitó
Index, 2000. szeptember 2. szombat 16:51

A magyar paralimpiai győztesek az ép olimpikonokhoz hasonlóan jutalomban részesülnek sikereikért, amely az olimpiai győzteseknek járó összeg egytizede, azaz 650 ezer forint.

miért??!! most lehetne megmutatni, hogy egy fogyatékos pont annyit ér, mint egy ép ember.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!