Keresés

Részletes keresés

Tibbe Creative Commons License 2003.11.14 0 0 47
Lord Iffy válasz erre | adatok | e-mail 2003-01-03 09:44:14 (0)

hát az én dögömön koszon kivül most más is van.
röviden vázolom az eseményt, akinek érzékeny a gyomra az már mehet is tovább, mert kiméletlenül leirok mindent. tényleg baromi gusztustalan....:O))

szóval nő valami a kutyámra. két hónap alatt ez már a harmadik. olyan kis pattanásszerü izé. semmi seb vagy valami, épp bőr. egy kis pukli.
az elsővel elrohantam a dokihoz a legrosszabb dolgokat lebegtetve az agyamban. aztmondta egy kis "pörsenés" vagymi. megnyomogatta, elmúlt.
kb 2 mm nagyságú kis kerek izé volt.

aztán a múlthéten találtam még egyet rajta de ez már jóval nagyobb volt mint az első. lehet hogy már beérett?! ez már akkora volt mint egy borsószem. megnyomtam és fehér genny jött belőle, de nem olyan folyós hanem sürü maszlag. elég rendes adag. közben a dög kivakarta, a másik dög meg állandóan nyalogatja neki ugyhogy most egy jókora vastag varr van rajta.

na tegnap mégegyet találtam. kb 2-3 mm átmérőjü kis izéke. nyomásra nem jött ki, kicsit megpiszkáltam a hámfelületet és egy kemény gennygömb jött ki. fehér és kemény, alig lehetett szétnyomni. a helyén szemmel látható nagy luk maradt.

el fogunk menni hamarosan dokihoz, de lehet hogy addigra már nem is fog látszani. mifranc lehet ez? mi az a pörsenés?
és egyáltalán miért alakul ki?
az összes kezem esténként órákig kell áztatni, mert állandóan jódos.:O))

Előzmény: Lord Iffy (-)
horszat Creative Commons License 2003.02.04 0 0 46
Igazatok van.
Antisystem Creative Commons License 2003.02.03 0 0 45
Kedves horszat!

Lehet, hogy némely szakmai kérdésben igazad van, de az, hogy az állatos fórum legelviselhetetlenebb stylü hozzászólója vagy, az vitathatatlan. Persze azért mondtál kiadós marhaságokat is, példa: Ma már elmúlt a venasectio-k ideje, ma már evidence based medicine van helyette. - bármikor mondok olyan állati vagy akár emberi kórképet, ahol a kiadós érvágásnál néha nincs hatásosabb. Ma.
Mondjuk a magas CVP-vel társult astma cardiale acutum megfelel? - embernél-állatnál. Esetleg a polycythaemya rubra vera? (csak hogy más is tud külföldiül is...:-))
Szal azt gondolom, hogy a fennségest a nevetségestől csak egy nagyon kis lépés választja el...

ÜdV

Előzmény: horszat (42)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.02.03 0 0 44
kedves horszat!
wetzsolt már istentudja mióta itt "tevékenykedik", hasznos tanácsokkal lát el minket és soha nem titkolta ki ő. magát soha nem reklámozza, önzetlenül segit ahol tud.
ellenben rólad senki nem tudja ki vagy és összesen három hozzászólásodból kettőben másokat minősitesz?! milyen alapon?
lehet hogy télanyó állatorvosa tényleg nem éppen a legképzett az elhangzottak alapján (én nem értek hozzá), de ennek ellenére sincs jogod kreténnek minősiteni.
azthiszem máshogy is elő lehetne adni a témát.

a továbbiakban ha lehetne baráti(bb) hangnemben várjuk a te tanácsaidat is.

üdv
iffy

Wet RinR Creative Commons License 2003.02.03 0 0 43
Szatmár! Az anamnézisről írt gondolataiddal teljesen egyet értek. Ezek után viszont érthetetlen az anamnézis hiányában írt diagnózisod. Én éppen emiatt javasoltam a bőrkaparékot (aminek az összege 1-2000 Ft), esetleg a vérvételt.
A tüneti kezelésről írtak is igazak, viszont szerintem fontos, hogy az állatok szenvedését a lehető leggyorsabban megszüntessük.
Azt még mindig nem értem, ha ennyi, viszketéssel járó betegséget ismersz, akkor miért pont a dermatomycosis diagnosztizáltad? Mi szól pl. egy túlérzékenységi reakció ellen? Én inkább igyekszem kerülni a neten a megalapozatlan diagnózisokat.
Az email-címemet ért bírálatodat (hotmail-es cím mögött bújkálok) sem értem. Miután az elmúlt 5 évben többször váltottam internetes szolgáltatót, így ezért használok független levelezést. de itt a fórumban is többször elhangzott a nevem és az elérhetőségem, valamint az internetes tanácsadó oldalam helye, ahol fényképpel és pontos névvel szereplek. Azért nem írom ki mindig a nevem, mert nem a rendelőmet kívánom reklámozni, hanem egyszerűen segítek, ha valakinek kérdése van.
A tegezést (amennyire én tudom) a fórumon eléggé eletrjedt. Eddig mindenki ezt használta, így a magázásodban bántó szándékot érzek. Kár, mert én nem ezért látogatom az Index fórumait. Zsolt
Előzmény: horszat (42)
horszat Creative Commons License 2003.02.03 0 0 42
Kedves Zsolt! Már, ha szólíthatom így? Válasza mosolyt csalt az arcomra, na nem azért, mert olyan jó a humora. Hanem, ha egy kis visszapillantást tesz a lista korábbi hozzászólásaira - talán Önnek is kiderül, hogy nem vagyok egyedül, mint Gyurcsók tanítvány... Quod licet Iovi, non licet bovi?
Differenciál diagnózisból pedig nem szeretnék vitát nyitni, de természetesen viszketést igen sok dolog okozhat:
mennyiségi és minőségi hiányos táplálkozás
külső élősködők és más pathogenek
belgyógyászati betegségek bőrgyógyászati megjelenései
túlérzékenységi reakciók
de viselkedési anomáliák, mint a trichotilomania. De ezt Ön, akinek 15 éve praxisa van bizonyára sokkal jobban tudja.
Mint azt is, hogy jó anamnesis 75%-ban meghatározza a jó diagnosist.
Visszatérve az alap problémához: a törzs két oldalán, a bordáknál szimmetrikusan elhelyezkedő, közepes méretű viszkető, nedves felszínű macula. Felszínén a SZŐR KÖZÉPSŐ RÉSZÉN ELTÖREDEZETT. Mivel Önnek 15 éves praxisa van - talán ismeri a tarlósömörnek nevezett kórképet. A szőr nem azért töredezik el, mert a kutya azt a felénél elrágta - bár ezzel meg lehetne spórolni a trimmelést...
Ön írta- általában nem viszket - csak azokban az esetekben amikor a gombás fertőzés subacut, vagy chr. lefolyású, hiszen ilyenkor van idő arr, hohy a gomba anyagcseretermékei, vagy alkotó anyagai szenzibilizálják a szervezetet (mycoid reakció). Megjegyzem ennek köszönhető a körülírt forma is. Valószínűleg a szőrök már korábban is töredeztek, de a gazdának, ez akkor tűnt fel, amikor már a kutyának viszketett. Természetesen az Ön által javasolt anti allergiás szerek is hatnának. Mindaddig amíg kapná a kutya, majd utánna újra kezdődne - ezt hívjuk tüneti kezelésnek.
Miért pont Microspora, csak azért mert van egy olyan arany-szabály, hogy gyakori kórokozók gyakran, ritka kórokozók ritkán okoznak megbetegedést.
Abban viszont teljesen igaza van, hogy mások munkáját nem biztosan kell bírálni, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a góckutatás, akkor kerül szóba, ha a "gyógyítónak" fogalma sincs, hogy mi okozza a betegséget. Aki kétszer egymás után kinyomja a "bűzmirigyet" az meg finoman szólva nem a hivatása mestere. Ma már elmúlt a venasectio-k ideje, ma már evidence based medicine van helyette.
Ezzel a szakmai pengerántást befejezettnek tekintem, amennyiben ezzel Ön 15 éves praxissal a háta mögött nem ért egyet - joga van hozzá. Én csak egy tanácsot adtam, aki akarja megfogadja, aki nem az nem.
Amennyiben reagálni akr (már pedig azt gondolom, hogy Ön olyan), akkor akár e-mailt is küldhet nekem. Én nem bújkálok hotmailes címek mögé.
Öszinte tisztelettel: Horváth Szatmár
Előzmény: Wet RinR (41)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.31 0 0 41
Horszat! Igazán jó lehet, ha valaki így az interneten keresztül diagnosztizálni tud, sőt gyógyszert is ajánl. Nem Gyurcsók táltosnál végeztél véletlenül?
Sajnos a kutyáknál a gombás bőrfertőzés általában NEM viszket, így a tipped eléggé kétes értékű. Miért bírálsz ismeretlenül egy állatorvost? Zsolt
Előzmény: horszat (39)
horszat Creative Commons License 2003.01.30 0 0 40
Ja, még csak annyit - elég kretén állatorvosod lehet!
horszat Creative Commons License 2003.01.30 0 0 39
Kedves Telanyo!

A kutyád bajára gyógyír: Lamisil, Terbisil, Nisoral tablettak. Nem olcsók - sőt drágák, de használnak. Sajnos viszonylag hosszú ideig is kell adni.
A kutyádnak valószínűleg Microspora canis fertőzése van. Nem tudom mennyibe kerül egy tenyésztés, hogy biztosan tudd, hogy az-e. Lehet, hogy a vakon való gyógyszeradás olcsóbb -,ha használ.

coney Creative Commons License 2003.01.29 0 0 38
Nekünk is voltak ilyen kis pörsenéseink, de csak egyszer figyeltem meg rajta nagyon, akkor épp összeszedett valami izületi nyavaját is, így mindenképp vinni kellett a dokihoz. Neki úgy nézett ki, mint egy csomó gennyes patti, de nagyobb dudor nélkül, mindössze csak a környezetén látszott a gyulladás. Erre azt mondta a doki, hogy hiperollal (vagy mi aza szőkítő)fertőtlenítsem. Aztán egy-kettő kijött neki, de mióta nincs tüzelés, ez is elmúlt.:O)
Viszont a barátnőm kutyiján ki szok jönni ilyen fekete pötty, a szőr helyén, olykor én is ki szoktam neki azt nyomkodni, ilyen begyulladt szőrtüsző, vagy mi, és betokosodik. Én a kutyinak még a felfekvését is ki szoktam nyomni, de én arra szoktam neki a betadint használni.
Előzmény: Lord Iffy (37)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.01.29 0 0 37
nállunk a helyzet változatlan. pukli van. gazda kinyomizza (mondjuk mostanában három-négynaponta, és akkor is kevés jön belőle. sztem pont akkor volt a csúcsponton mikor nyitottam a topikot.)

otthonunk állandó szereplője a betadin.:o)

a kutya meg szinte élvezi is. legugolok a konyhában, mondom: gyere té dög, kinyomom a pukkancsod. ő meg odajön, elborul és tűr. néha kéjesen nyög hogy ugyan hagyjad már abba te hüje.:O)))

a seb benött, a szőr kinött.

coney Creative Commons License 2003.01.29 0 0 36
Szia! Bár nekünk kimondottan gyulladás azért nem volt, de elég sok gondunk volt nekünk is a bűzmiriggyel. Mostanában már nincs gondunk, mióta rendesen eszik egy számára ideális tápot, ami mindenhogyan rendben tartja. Ez is csak azóta van, mióta ki lett kapva a berendezés, aztán eszik normálisan. Mi is állandóan jártunk nyomogatni, mert nekünk ráadásul a füle is állandóan begyulladt a bűzmirigyétől. Most néha-néha még begyullad, de már sokkal kevesebbet, mint annak előtte. Kívánom, hogy járjatok szerencsével!
Előzmény: telanyo (35)
telanyo Creative Commons License 2003.01.24 0 0 35
Jó neked! Nálunk nem jött be a doxiciklin:((
Előzmény: Lord Iffy (34)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 34
hátha érdekel valakit....

a dokink nagyjából ugyanazt mondta mit wet-zsolt. egy szörtüsző-mirigy akármi, és nem fog elmúlni. ne aggódjak, látott már rondábbat is. ha esztétikailag zavar minket ki lehet vágatni.
alkalmanként kitisztitani, fertőtleniteni és kész. nem lesz gond vele.
kicsit fel is nyitotta és lekezelte.
kutya egyben, gazdi boldog.:O))

telanyo Creative Commons License 2003.01.14 0 0 33
Hát mert be volt gyulladva. Doxiciklint kapott. Én nem sokat tudok a bűzmirigyekről, még egy kutyánknak sem volt vele problémája.
Előzmény: Wet RinR (32)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.14 0 0 32
Télanyó! Nem értem. Már a múlt héten is azt mondtad, hogy kinyomták a bűzmirigyét. Most megint kellett? Milyen tablettát kell szedni? Zs
Előzmény: telanyo (31)
telanyo Creative Commons License 2003.01.13 0 0 31
Most jövünk a dokitól. Be van gyulladva a bűzmirigy és az okoz allergiát. Kinyomkodta (fú, mi jött ki) és adott gyógyszert. Egy hétig kell szedni, aztán meglátjuk.
Előzmény: Wet RinR (30)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.13 0 0 30
Telanyo! Ekcémánál általában legalább pár napra javul a vakarózás (persze nagyban függ attól, hogy milyen szert kapott). A kenegetés nem segít, a viszketést kell megszüntetni (lehet próbálkozni az Eczekan, Vetaraxoid vagy Fenistil tablettákkal). Ha a tabletták nem segítenek, akkor bőrkaparék és vérvizsgálat kell, ha ez is negatív, akkor ajánlok egy specialistát. Merre laksz? Zs
Előzmény: telanyo (27)
telanyo Creative Commons License 2003.01.10 0 0 29
Bizony-bizony:))) Kicsit más ott a téma;)
Előzmény: Lord Iffy (28)
Lord Iffy Creative Commons License 2003.01.10 0 0 28
off.
telanyo, másfél napja keresem a weblapodon a takarókat. hogy én mekkora egy hüje vagyok.:O))
baba takarók =/= babat akarok
:O))
Előzmény: telanyo (27)
telanyo Creative Commons License 2003.01.10 0 0 27
Sajnos nem, már másnap megint ugyanúgy rágta. Van még két ebünk, azoknak semmi bajuk. De ha ekcéma akkor nem is csoda. Az nem fertőző, ugye? Kenegessem valamivel?
Előzmény: Wet RinR (26)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.10 0 0 26
Telanyo! Rühatka elég ritkán fordul elő városi kutyáknál és nagyon viszket. Általában sebesre rágják magukat tőle. Én inkább valamilyen ekcémára gyanakszom. A gyulladáscsökkentő injekció után átmenetileg sem javult? Zsolt
Előzmény: telanyo (25)
telanyo Creative Commons License 2003.01.10 0 0 25
Jó reggelt:)
Nem láttuk, ahogy tépi, de látszik rajta, hogy az tépés. Nyálas szokott lenni és az alsó piheszőrből 2-3 mm marad, tehát nem egészen kopasz az oldala. Valaki említette, hogy valami atka is lehet. De akkor kihullana és nem tépné. Vagy nem jól okoskodom? Valamitől viszkedhet neki, de mitől?
Előzmény: Wet RinR (24)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.09 0 0 24
Télanyó! Ha a bordák környéke kopasz, akkor nem valószinű, hogy a bűzmirigy a ludas...
Láttátok is, hogy tépi a szőrét vagy simán csak megkopaszodott? A bőre sima és ép vagy sebes, kipirult? (Elég nehéz látatlanban távdiagnosztizálni?) Zs
Előzmény: telanyo (23)
telanyo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 23
Pontosan két oldal a bordák tájékán. Nincs bolhája, az volt az első amit megnézett a doki. Sajnos nem tudom milyen gyulladáscsökkentőt kapott:( Nem lettem beavatva.
Előzmény: Wet RinR (22)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.09 0 0 22
Telanyo! Kicsit pontosítani kellene: két oldalt, de a testén hol? Feneke, hasa, horpasz, mellkas, stb?
Bolha biztos nincs benne? Milyen gyulladáscsökkentőt kapott és mennyit? Zsolt
Előzmény: telanyo (21)
telanyo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 21
Sziasztok! Én is kérdezhetek valamit bőrrel illetve inkább szőrrel kapcsolatban? Ebünk a két oldalán kiharapdálja a szőrt. Pár hete kezdődött. Gyönyörű hosszú szőre van egyébként, amit a két oldalán szinte kopaszra tépked. Voltunk dokinál aki kinyomkodta a bűzmirigyét és adott neki gyulladáscsökkentő injekciót, de ez semmit sem használt. Mi lehet még az oka ennek? És mivel kezeljem? Mit csináljak?
wheaten Creative Commons License 2003.01.06 0 0 20
Kedves Wet RinR!

Köszi a választ!

Elviszem mindenképpen az állatorvoshoz.

Egyébként róla van szó: www.extra.hu/wheaten

Üdv: Wheaten

Előzmény: Wet RinR (19)
Wet RinR Creative Commons License 2003.01.06 0 0 19
Wheaten! Bolhaallergiára a legjobb a prednizolon és a többi szteroid. Az adagolás nagyon lényeegs, ezt állatorvossal kell megbeszélned (úgyis receptkötelesek). Zs
Előzmény: wheaten (18)
wheaten Creative Commons License 2003.01.06 0 0 18
Sziasztok!
Bolhaallergiára mit ajánlotok? Szegény kutyi már nagyon unja a vakaródzást! (Bolha meg már nincs is benne.)
Wheaten

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!