Ha jól tudom a földhivatalnál meg lehet sürgetni az átírást, valami minimális összeg fejében (pár ezer forint). A tulajnak kell ezt intéznie. S akkor 30 napon belül a nevére írják a lakást. (Az ingatlanos ügyvédek pontosan meg tudják mondani a menetét.) Egyébként ha csak széljegyzeten van valaki, attól meg lehet venni a lakást. A szerződésen kivül érdemes beszélni a közös képviselővel, hogy ki fizeti a közös költséget és mióta. Ezen kivül a közüzemi számlákat kell megnézni, hogy a tulaj nevén vannak-e, s hogy nincs-e tartozás.
Hónapok után találtam egy megfelelő lakást, amit meg is vennék DE:
A lakás "tulajdonos" még csak a tulajdoni lap széljegyzetén szerepel, tehát ha jól tudom, ez nem jelent még tulajdonjogot.
Viszont a földhivatali ügyintézés sebessége miatt lehet, hogy csak 2-3-6-12 hónap múlva kerül széljegyzetről 'rendes' bejegyzésre mint tulajdonos, ennyit viszont nem szeretnék várni, de azért elkapkodni sem akarom. Biztosra akarok menni.
Rengeteg lakásmaffiás stb. ügyet hallani és tényleg elég gyakoriak. Szóval a kérdés az lenne, hogy adnátok-e milliókat olyan embernek, aki még csak a tulajdoni lap széljegyzetén szerepel?
Hogyan lehetne másképpen meggyőződni, hogy valóban az övé-e? Tudom mutassa be azt aszerződést, amivel ő vette az ingatlant. Ez elég? Azt hiszem nem is vette, hanem valami csere volt. A csereszerződés bemutatásával megyek valamire?
Másik oldalról. Eladó oldaláról megközelítve: Ha csak a szélgeyzeten van é sott is legy 5-6 hónapig, akkor 5-6 hónapig nem tudja eladni a lakását ???
Keress egy "helyi" ingatlanközvetítőt, ő biztos tud. (Ha nem tudsz ingatlanost, vegyél egy Expresszt és nézz meg néhány közeledbe eső lakás adatait, hátha 2-3-hoz ugyanaz a telefonszám. Az biztosan közvetítő.)
Igazi hős, köszi szépen a reagálásod, máris többet tudok, hát az az igazság hogy sürgős lenne eladnom, még annyit kérdeznék, ingatlan becsüst hol találni?
draqula61,
szerintem látatlanban majdnem lehetetlen egy lakás piaci értékét megmondani. A saját algoritmusomat szívesen megosztom veled: tényleges ár a banki ingatlanbecslő által mondott érték 120-130%-a ill. az ingatlanközvetítő által mondott 90%-a körül van. Ha a kettő egybeesik, akkor bingó. (Az értékbecslő 20-30 eFt-ot kér, de érdemes kifizetni, mivel sok pénzről van szó. Az ingatanközvetítő vagy kér pénz vagy nem.)
A másik kérdésre (hogy mennyiért hirdessd meg) még nehezebb a válasz: mennyire sürgős az eladás, mennyire kapós a környék, stb. Mindenki szeret alkudni, viszont ha túl magas az ár, akkor el sem megy megnézni. Úgy 10%-ot ráhagyhatsz a tervezett összegre, ha ráérsz az eladással, akkor többet.
hali!
légyszi tapasztaltabbak segítsettek.
vállás miatt kénytelenek vagyunk eladni lakásunkat, de sajnos nem tudjuk mennyit is ér mennyit kérhetünk a lakásért.
a lakás xv ker. 3 emeletes házban és magas fszt.van. tiszta és zárt lépcsőház 12 családdal
nem panel, egyedi fűtésű 1 + 2 félszobás jó parkolási lehetőséggel és csendes övezetben van, kérem írjátok meg ma mennyiért szabad hirdetni 1 ilyen lakást reális áron.
köszi a segítségeteket
formatc!
köszi a kimerítő választ! bizonytalankodom, és aggódom. még csak nézelődünk, mert a párom jelenleg munkanélküli, úghogy úgyis ki kell várjuk a szükséges három hónapot, de az árak csak mennek felfelé!!!
muzsi
Budán a Priele Kornélia útcában egy nagy társasház. Az Újotthon is hirdeti Nádorliget néven. TORMA Kft. az építteto. Ha valami gáz van velük, akkor szóljatok, mert pénteken akarok szerzodni.
Muzsi!
Az ujotthon szvsz jo, ok a BigGeorge uj lakas forgalmazoi, eleg korrekt szakmai hatterrel es hirnevvel.
Valszeg jo ismereteik vannak minden a piacon levo projektrol, de nem mindenki rajtuk keresztul arul. (pl. a Cezar-haz kint van a lapjukon hirdetesi bannerben, de infot nem talalsz naluk.)
Hitelben is segitenek, ha naluk veszel...
Valakitol hallottam, hogy valamit kikotnek akkor, ha rajtuk keresztul veszel, de ez csak egy mellek info...
A XI.-ben a Quadrat epit, a XIII-ban (foleg Angyalfold) valami Angyalfoldi Lakasepito Rt.(vagy valami ilyesmi), PrimaEp (aka PrimBau, en toluk vettem tavaly).
Zugloban a Veritas, Reax stb...
Budat nem ismerem annyira, ott a Binder es az OTP dolgait nezegettem.
Interneten a www.lakaspont.hu cimet ajanlanam, ennek van egy papiros melleklete is a Figyeloben, meg az Ingatlan es Befektetes c. ujsagban. A Kepes Ingatlan is tele van uj epitesu lakasokkal.
Nem tudom, mi a jogi hatter, de szerintem nem vagy nagyobb biztonsagban, ha egy ingatlanforgalmazoval kotsz szerzodest es nem az epitovel. Mindig van valami kezdo (30-40%), a tobbit meg az epites elorehaladtaval fizeted. Ha nem haladnak nem fizetsz, legfeljebb kamatot, ha kesobb csongeted be a lovet, de ha csusznak, akkor meg ok adnak vissza (igaz valami jelkepes pl. napi 1000Ft) neked.
Szerintem olyan ceget valassz, ahol vannak mar referenciak is, mert sokan csak nehany epuletet huztak fel eddig. Ne a tieden tanuljak meg, mivel lehet szivni!
A cegek tobbsege a nagy magyar epitoipar szintjet hozza! A felhasznalt anyagok, technologiak sehol sem rossz minoseguek, ezt mar nem engedhetik maguknak. Problemak az (szak)emberek hozzaallasabol adodnak...
Azert arra szamits, hogy a gondok az epitkezes vegen johetnek elo, amikor kvazi kiszolgaltatott helyzetben vagy. Mar csak 10-20% hianyzik a teljes arbol, be akarsz koltozni, stb. szoval nincs adu a kezedben. Ok persze mindent megigernek, amikor problemazol, de nem mindent tartanak be... Celszeru az epitkezest nyomonkovetni, hogyha valami nem tetszik, akkor egyszeruen es gyorsan javitsak ki a dolgokat.
Mit? Hogyan?
Tudtommal önkormányzati lakást venni nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kisebb kerülővel hozzájutni a bérleti joghoz (nem a tulajdonjoghoz!) Mi anno papíron vettünk egy öröklakást, amibe bejelentkeztünk, majd elcseréltük a kívánt önkormányzatira, és (milyen meglepetés) amit a cserpartner azonnal eladott az eredeti tulajnak. Így közepes költséggel viszonylag olcsón beköltözhettünk. Ugyanígy adtuk el két évvel később, de akkor már nem pontosan ez volt az "útvonal", mert változnak a jogszabályok. (Mondjuk azok folytonosan változnak :-)
Összefoglalva: az önkormányzati lakás azért olcsóbb, mert nem ugyanazt kapod. Nem tulajdont, csak bérletet, amit jó esetben később mérsékelt áron megvehetsz, de már vége a 20-30%-os vásárlásoknak, kb. a piaci ár feléért veheti meg a bérlő a lakást.
Én a Marecoval egyszer próbálkoztam 3 éve, de szerencsére még a szerződés előtt kiléptem a dologból. Új épitésű lakást igértek a XIV. kerületben, elég jó áron. 2 évvel ezelőtt lett volna az átadási határidő, akkor azt mondták, hogy már csak 4 lakás közül választhatok, mert a többi le van kötve. Ma úgy áll a dolog, hogy még az alapozást sem kezdték el!
Más: egy ismerősöm keres eladó 1,5 szobás lakást, panelt, 5,5M körül. Ha tudtok ilyet, szivesen venné az infot emailben.
hát, szerintem annyi, hoyg onnan nehezen mozdulsz... és a bér? fogalmam sincs mennyi...
engem az érdekelne, hoyg milyen cégeket isemrtek, ahol új lakást lehet venni. eddig két valamirevalót találtam, az egyik az újotthn, másik a mareco. további ötletek?
szerintetek ilyen közvetytőkön keresztül biztonságosabb vásárolni, mint közvetlen az építtetőtől? mert hallottam olyat ugye, hogy a pénzt beszedték, aztán a ház sose készült el...
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy milyen hátrányai vannak annak, ha az ember önkormányzati lakásban lakik? Milyen megszorítások vannak, ha el akarom adni, milyen jogokkal elvesztésével, illetve plusz kötelességekkel jár az öröklakáshoz képest?
Mindez azért érdekelne, mert önkormányzati lakásokat sokkal olcsóbban hirdetnek, abból ugyanannyi pénzért jobbat, nagyobbat.. lehetne venni.
Legyetek szivesek ellenőrizni az eszmefuttatásomat:
Jelenleg egy 6 mFt értékű lakás van a nevemen, édesanyám haszonélvezeti jogával. Szeretnék egy 10 mFt értékű új lakást vásárolni.
- a jelenlegi lakás haszonélvezeti jogát átiratjuk az én nevemre -> illetéke: 4 mFt-ig 2%, a maradékra 6% = 80000+120000=200000 Ft
- a lakást eladom, és megveszem az újat -> SZJA-t és illetéket nem kell fizetnem
Egy viszonylag egyszerű, olcsó és nem is túl megbízhatatlan értékbecslés, ha kihívsz egy ingatlanközvetítőt, hogy velük szeretnéd eladatni a házat. Jó esetben egy "hirdessük meg 6-ért, adjuk el 5.7-ért" jellegű infót mond. Ennek a tetejét érdemes becélozni. (Nyilván csak olyat érdemes megkérdezni, aki "honos" az adott területen.) Ki tudja, még egy jó vevőt is hozhat. Bár az Express esélyesebb...
Koszi az infot, meggyoztetek :))
Igen, az illetekmentesseget mar tisztaztuk (ugy tudom januar 1-tol toroltek el uj lakasok eseteben, ha azok 30 M alatt vannak).
Ne hagyd Magad elbizonytalanítani, független attól, hányadik tulajdonod. (Én is most veszek egy új építésűt, nem az első lakásom lesz, és teljes természetességgel kezelték, hogy visszaigényelhető a 400.000 Ft ÁFA - sőt a szerződésben is benne van.) Az új építésű lakásra történő tulajdonszerzés illetékmentes is (egy bizonyos összeghatárig, ha jól tudom), de ezt biztosan tudod.
Szerintetek Budapesten egy kertes ház mennyit ér? vagyishogy pontositok, a ház Pestlőrincen van a kertvárosban, nagyon szép környék, csak családi házak, sehol egy panel, nem messze Tesco, Europark, kozlekedes jo, meg minden. Ez egy saroktelken van, es egy 3 lakasos L alaku tarsashaz egyik reszerol van szo, ami jelenleg az en tulajdonomban van, de mivel nem tudok megegyezni a szomszedokkal, hogy eladjak nekem a reszuket, szeretnek ellépni innen. Ket lehetoseg van, vagy elcserelem, vagy eladom es masikat veszek. en inkabb utobbit szeretnek, de hat ez meg a jovo zeneje, egyelore azt szeretnem valahogy kideriteni, hogy mennyit erhet a lakas...ugy gondolom azert tobbet mint egy atlagos panel, megiscsak kertes haz, szepen meg van csinalva az udvar, meg ket szarnyas kapu, es tobb lehetoseg is van a lakas nagyobbitasara (mivel csak ket szoba van meg pici furdo+eloszoba), padlasterbeepites, mellekepulettel egybeepites, van pince is, stb.
Viszont nem akarok becsüst hivni, mert allitolag kurva draga.
Szerintetek mi a legjobb megoldas, egyaltalan hogy fogjak bele ebbe az egeszbe? 0 tapasztalatom van, mar a felujitaskor is atbasztak, nem akarok szívni megeccer.
Én úgy tudom, hogy annyi a feltétel, hogy 5 évig nem adhatod el, a neveden kell maradnia. Ezzel az a célja állambácsinak, hogy a végfelhasználó számára könnyítse a terheket, ne annak, aki kifejezetten nyerészkedési meg továbbadási szándékkal épít.
Ez a 400.000 Ft minden uj epitesu lakas eseteben jar, vagy csak az elso sajat lakas megszerzesekor?
En ugy tudtam, hogy nem feltetel, hogy elso lakas legyen, de valaki elbizonytalanitott.
A hír nagyjából igaz, azzal a pontosítással, hogy ,elemzok szerint, azok fognak lemenni az árral osz felé, akik kénytelenek eladni a lakást. Építkeznek, vagy már lefoglalózták másikat, stb. A többiek csk nagyon lassan lesznek hajlandók elfogadni az árkonszolidációt. Legjobban a panelok esnek. De a jó lakások valószínuleg tartani fogják az értéküket. Az újépítésuek árai valószínuleg növekednek, de ott is van némi túlkínálat.
Hát ennyit tudtam kivenni az újságokból.
hali
nem olvastam bele az elozmenyekbe
ha volt mar rola szo, akkor bocsesz
en azt a hirt hallottam hogy a lakaspiacon tulkinalat van es le fognak esni az arak az osszel
mivel nincs nagy kulonbseg az uj es a hasznalt kerok kozott, valamnt javulnak a hitellehetosegek, ezert kenytelenek lesznek ereszetni az arakbol, ha el akarjak adni
egyebkent korulneztem nehany kornyezo telepulesen es majdnem hanyadt vagtam magam
itt az ures telkel annyik, mint amennyit hajlando vagyok (na es persze a hitelekbol megtehetem most) egy komplettre kiadni