Az általam lent említett új autóárak reimportos cégek oldalairól származik. A reimport-os cég azt jelenti, hogy a német kereskedő Dániából és más EU-s országokból hozza vissza a Németo.-ban gyártott autót. Pl. Dániában csak úgy tud a német gyártó a piacon maradni, hogy olcsóbba adja az autóját mint odahaza. A VW-nak már volt ebből afférja amikor megtiltotta olasz kereskedőknek, hogy németeket szolgáljon ki. Meg is b...ták érte a VW, nem is tudom mennyi büntetést kellett neki fizetnie.Nem keveset.
Ezeket az árkülönbségeket akarják megszüntetni és egységes árakra akarják hozni az EU-n belül az autóárakat. Ez eredményezhet valamilyen változást. De azt még mindíg nem akarom elhinni, hogy a nettó árak nálunk a legalacsonyabbak.
Amit nem szabadna elfelejteni, szvsz az az, hogy megeshet, hogy drasztikusan valtoznak a behozatal feltetelei, de akkor valtozniuk kell az uzmebentartas felteteleinek is az EU csatlakozas utan. Ebbol a szempontbol pl. manapsag az EU-ban oreg szivodizeleket csak az igen elszantak tartanak a hihetetlen adoterhek kovetkezteben, mig Magyarorszagon seckoedno hogy dizel vagy benzines az az oreg 1982-es VW Golf.
igy van, de ekkor egységesen és azonos mértékben növekednének az eutóárak, és ha a vételi ár közti különbség elég nagy, akkor megéri behozni más tagországból.
Mi van akkor, ha minden autó első forgalomba helyezésekor (hazai gyártásunál is!) ki kell fizetni a regisztrációs díjat? Ez már nem befolyásolná a versenyt. Vélemény??
kikértem Marc Blanquet véleményét. persze pontosan sem ő sem én nem ismerjük a szabályozás mikéntjét, lehet hogy minden csak kósza ötlet volt hatóságok részéről. ám a neten általam fellelt adatok alapján azt a választ kaptam, hogy az eurotax által értékelés tuti bukta, a 25% nagyon sok és jelentős árbefolyásoló tényezőnek számít-tuti bukta, és egy csak külföldi terméket éríntő bármílyen díj-ebben a formában-tuti bukta az állam számára egy esetleges keresetbenyújtás esetén.-javasolt olvasmány-humbolt-ügy.
:)) miután ő is büszke ember, azt javasolta, szerezzem be a pontos szabályozástervezetet, vagy már meglevő rendeletet, és az érvénybelépés napján támadjuk meg, ami így az ő-én nevével kerülhet a közösségi jogtörténelembe. mint bosman.
jól hangzik-tomlaker formula:)))))
na elég a komolytalankodásból, a lényeg az eleje
ha nem tettem eddig világossá, akkor most elnézést kérve jelzem, amit írok az az ÉN véleményem! ezzel lehet vitatkozni, szívesen meghalgatok minden komoly érvet, de a személyeskedés elég kicsinyes dolog. én szívesen tanulok, meg lehet győzni.
és végül:
te bemásolsz egy info-oldalt, én a szerződéseket meg a biróság itéleteit veszem figyelembe. persze ettől még tévedhetek, akkor meg:
MEA CULPA!
"A regisztrációs adó mértéke megegyezik a jelenleg alkalmazott fogyasztási adóéval, alapját új személygépkocsi esetében a nettó ár, használt autó esetében a piaci értéket tükröző Eurotax-katalógusban meghatározott érték adja majd. "
ebben sem vagyok biztos, hogy ez gond nélkül megáll majd saját lábán. hisz csak a külföldről behozott autókat itélik meg-bár lehet hogy egy itthon forgalomból kivont, majd újból forgalomba helyezni kivánt autó esetében is az eurotax-ot veszik figyelembe, ami azért elég nagy parasztság lenne
A forgalomba helyezést a Közlekedési Főfelügyelet végzi. A rendszám és a forgalomba helyezés továbbra is tagállami hatáskörben marad, annak díjáról tehát a tagállamok maguk döntenek.
folyt.
mint látod ez itt nem írja, hogy a külföldről behozott autók, hanem minden autó. így az első forgalombahelyezés leht hogy több pénzbe kerül majd, de közvetve, többszöri adásvétel esetén letöri az árakat.
ám amennyiben kiderül, hogy a rendelkezés főleg a más tagországban eladott árukat sújtja, így minden bizonnyal érdekes birósági kereset alakulhat ki belőle.
sajnos saját nickkel nem merted vállakni a hozzászólásod. amit bemásoltál, sehol nem ellenkezik amit írtam, kivéve ott, hogy a fogyasztási adó-bármilyen más néven is- nem lehet diszkriminatív a más tagországokból behozott árukkal szemben.
"A forgalomba helyezést a Közlekedési Főfelügyelet végzi. A rendszám és a forgalomba helyezés továbbra is tagállami hatáskörben marad, annak díjáról tehát a tagállamok maguk döntenek. "
így van, de nem kivételezhetnek továbbra sem a külföldi árukkal. sok mindent akarunk majd, de majd elválik, mit tehetünk meg.
ami a stilusodat illeti:
légyszíves kérd meg édesanyádat, küldje el a címeteket, hogy tudjak küldeni egy csomag fogkrémet mert nagyon mosatlan a szád...
stilus-maga az ember
A te hülye agyaddal ellenkezik, nem mással! Olyan baromságokat beszélsz, hogy az fájdalom. Vedd már ki a seggedből a feled és nézz körül! Ha hülye vagy, akkor legalább olvass te seggfej!
Autók
A forgalomba helyezést a Közlekedési Főfelügyelet végzi. A rendszám és a forgalomba helyezés továbbra is tagállami hatáskörben marad, annak díjáról tehát a tagállamok maguk döntenek.
A személygépkocsiknak az Európai Unióban történő megvásárlására vonatkozó áfa-szabályok függnek attól, hogy új vagy használt járműről van szó, illetve az utóbbi esetben attól is, hogy a vásárló áfa-alanyként vásárolja-e meg az autót vagy sem.
- Használt személygépkocsik esetén amennyiben a vásárló egy magyar vállalkozás, amely rendelkezik a Közösségen belüli ügyletekben használandó áfa-azonosító számmal, úgy az előzőekkel azonos módon történik az adózás, az ügylet Magyarországon lesz adóköteles. Ha azonban egy magyar magánszemély (vagy Közösségi áfa-azonosító nélküli vállalkozás képviselője) utazik ki gépjármű-vásárlási céllal egy másik tagállamba, akkor az ottani áfa-mértéket számítják fel a vásárlás során. Itt kedvező változást eredményez az, hogy a jelenlegi EU tagállamokban alkalmazott áfa-mérték alacsonyabb a hazainál, kivéve Svédországot és Dániát, ahol szintén 25 %-os az alkalmazandó kulcs.
- Új személygépkocsinak a legfeljebb 6 000 km-t futott olyan autó minősül, amelynek első használatba vételétől 6 hónapnál kevesebb idő telt el. Ezen járművek más EU-tagállamban történő beszerzése esetén is a vásárló tagállamának (jelen esetben ez Magyarország) áfa-szabályai, áfa-mértéke szerint kell az adót megfizetni. Az eladó nem számít fel adót, ehelyett a magyar vásárlónak kell a gépkocsi értékének megfelelő áfa-összeget az APEH felé bevallania és megfizetnie.
A fogyasztási adót illető változás, hogy a csatlakozást követően a személygépkocsi behozatalához vagy belföldi megvásárlásához kapcsolódó fogyasztási adó megszűnik, és helyébe a jármű forgalomba helyezéséhez kötött regisztrációs adó lép tekintet nélkül arra, hogy a kérdéses járművet az Unió területén, avagy harmadik országban vásárolták-e. A regisztrációs adó mértéke megegyezik a jelenleg alkalmazott fogyasztási adóéval, alapját új személygépkocsi esetében a nettó ár, használt autó esetében a piaci értéket tükröző Eurotax-katalógusban meghatározott érték adja majd.
A külföldön történő vásárlást követő behozatal során eddig kötelezően lefolytatott vámkezelés olyan módon változik, hogy
- ha EU tagállamból hoz be valaki autót, azt az egységes belső piac léte miatt további alakiságok (vámkezelés) nélkül teheti meg, hatósági eljárással tehát kizárólag csak a forgalomba helyeztetés kapcsán találkozik;
- harmadik (tehát nem EU tag) országban történt vásárlás esetében az államhatáron továbbra is változatlanul le kell folytatni a vámeljárást.
szerintem igen, amennyiben megfelel a vásárlás helyén meglévő környezetvédelmi szabályozásnak, ezt a kölcsönösség elvén-cassis de dijon formula, illik elfogadni, bár a környezetvédelem kiemelt szabályozás alá esik, és amennyiben az eu-nál szigorúbb szabályozást vezetünk be, akkor kitilthatóak, az ennek nem megfelelő autók, de csak akkor, ha a hazai kereskedelemben is migtiltja az adásvétel!!!!
tehát megtilthatja a 8 éves golf behozatalát, amennyiben megtiltja a 8 éves golfok hazai adásvételét is!!
jó példa erre a Conegate ltd kontra comissioners of custom and exciseügy 1987-ből
remélem lesz ebből a topikból valami, mert nagyon sokan hihetetlenül mellétájékoztatják az embereket.
lokator! légyszíves hívd fel őket újra, és mond meg nekik, hogy üzenem kapják be, és tanuljanak meg olvasni. ez már szép kezdés lenne.
tehát:
a Szerződések 23-24-25-26 cikke alapján:
23. cikk a Közösség vámúnión alapul, amely VALAMENNYI árura kiterjed , és amely magába foglalja a tagállamok közötti exportra és importra kivetettt VÁMOK, és BÁRMILYEN AZZAL AZONOS HATÁSÚDÍJ tilalmát, harmadik ország esetében közös vámtarifa elfogadását.
25. cikk TILOS a tagállamok között az exportra vagy importra KIVETETT VÁM ÉS AZZAL AZONOS HATÁSÚ DÍJ. EZ A TILALOM AZ ADÓJELLEGŰ VÁMOKRA IS KITERJED.
!!!!
érdemes kicsit olvasgatni az eu jogszabályokat, elég érthetőek.
a lényeg tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés az oyan áruk számára, melyek más tagállamból érkeznek. ezt a Bíróság olyan szigorúan veszi, hogy egy informácíós lap kitöltetését is tiltja, amennyiben ez csak a bejövő vagy kimenő árukra vonatkozik.
plusz érdemes olvasni néhány Bírósági itéletet is, mert úgy jobban érthető
Ez a Pohu vélekedés tényleg oltári csacsiság.
Árrés-harmonizáció?
Köztudott, hogy a mo-i és a "nyugati" kereskedői árrés között nagyságrendi a különbség. Gondolom, ez a 10-15% abból fakadhat, hogy felzárkóztatjuk az itthoni haszonkulcsokat a kintiekhez.
Akkor viszont csökkenteni kell az autót terhelő közterheket, mert ennyivel drágábban senki sem vásárolna itthon járművet.
Amikor nettó árról beszélnek nem csak az ÁFÁT, hanem minden egyéb sallangot is le kell vonni. Szerintem az új autó importnál nem csak Áfát számol fel a mi drága államunk. Valószínűsítem, hogy motor ccm-től függően van valami progresszív adó is, azért drágább egy nagyobb kocsi nálunk jelentősen mint az EU-ban.
Igazad van de a gyártók soha sem a kis autókon keresték a hasznukat. Ezeken minimális a haszon.
De nézd meg a középkategóriás családi autókat.
És nézd meg a jövedelem különbségeket is.
Én csak azzal nem értek egyet hogy az autó nettó árak nálunl a legolcsóbbak.
Mivel az államnak az adóterhek a legfontosabb bevételei, igy nem lesz hülye lemondani saját pénzéről. Ha eltörölnék a fogy. adót és nem lenne helyette ez a reg. díj, akkor óriási kiesést jelentene bevétel szempontjából. Mivel az államháztartási hiány így is messzíre rúg, ne várjunk semmi jót -e területen. Talán a német rendszámú autó használatánál kellene valamit keresni az EU-ba való belépés után.